ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάτωσε πάλι η άσφαλτος

Θλιβερός και φέτος ο απολογισμός της χριστουγεννιάτικης εξόδου: 30 νεκροί και 394 τραυματίες...

Τριάντα νεκροί και 394 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων, που σημειώθηκαν από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Ο απολογισμός της φετινής χριστουγεννιάτικης εξόδου είναι λίγο καλύτερος από τον περυσινό, αφού ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε σημαντικά, αν και δε συνέβη το ίδιο με τον αριθμό των τραυματιών. Αξιωματικοί της Τροχαίας σημείωναν δε ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη, αν δεν είχαν γίνει τα τρία πολύνεκρα, στα οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Από τους συγκριτικούς πίνακες της Διεύθυνσης Τροχαίας του υπουργείου, προκύπτει ότι το φετινό τετραήμερο από τις 23 μέχρι και τις 26 του Δεκέμβρη σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι σημειώθηκαν πέντε θανατηφόρα λιγότερα. Ενώ πέρυσι είχαν σκοτωθεί σ' αυτό το διάστημα 29 άτομα, φέτος ο αριθμός μειώθηκε στα 19. Αντίθετα, αυξήθηκε ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων. Τα 32 σοβαρά με τους 50 τραυματίες έγιναν φέτος 42 με 56 σοβαρά τραυματίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που καταγράφουν το χώρο τέλεσης και τα αίτια των τροχαίων. Το τριήμερο της επιστροφής (26 μέχρι και 28 Δεκέμβρη) μέσα σε κατοικημένες περιοχές σκοτώθηκαν τρία άτομα, οκτώ στον οδικό άξονα Αθήνας - Πάτρας και Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν στους υπόλοιπους εθνικούς δρόμους.

Και τα 11 θανατηφόρα που έγιναν τις μέρες της επιστροφής αποδίδονται σε ανθρώπινα λάθη. Εφτά στην απροσεξία των οδηγών, ένα στην παραβίαση της προτεραιότητας, τρία στην αντικανονική κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ένα στην υπερβολική ταχύτητα.

Τα πιο αιματηρά δυστυχήματα συνέβησαν αυτή τη φορά σε εθνικούς δρόμους.

  • Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, στον εθνικό δρόμο Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Κατερίνης, το ταξί που οδηγούσε ο Σάββας Αρχοντίδης ξέφυγε από την πορεία του λόγω υπερβολικής ταχύτητας σε ολισθηρό οδόστρωμα. Το αυτοκίνητο καρφώθηκε σε δέντρο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ίδιος και τρεις επιβάτες, οι 19χρονοι στρατιώτες Αλέκος Δουκάκης,Κωνσταντίνος Σμοϊλης και Θωμάς Σκλήρης,που επέστρεφαν στη μονάδα τους στο Κιλκίς.
  • Στο νέο εθνικό δρόμο Πατρών - Πύργου, κοντά στα Λεχαινά έχασαν τη ζωή τους ο Δημήτρης Λουτζής,47 χρονών, η Σπυριδούλα Τσάκαλη 35 χρονών και ο 7χρονος Αριστοτέλης Λουτζής.Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πρώτος, συγκρούστηκε, λόγω παραβίασης της προτεραιότητας, με διερχόμενο φορτηγό αυτοκίνητο.
  • Το τρίτο πολύνεκρο σημειώθηκε μετά τα Χριστούγεννα στον εθνικό δρόμο Θηβών - Λιβαδειάς, σε ένα σημείο καρμανιόλα για τους ανυποψίαστους οδηγούς. Στο 30ό χιλιόμετρο ο δρόμος είναι ευθεία που προσφέρεται για προσπεράσματα. Υπάρχει, όμως ένα σαμαράκι - παγίδα για εκείνους που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, όταν θέλουν να προσπεράσουν. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο 27χρονος Ανδρέας Μουλκιαρώτης, όταν επιχείρησε να προσπεράσει ένα άλλο αυτοκίνητο, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με ΙΧ αυτοκίνητο, που επέστρεφε στην Αθήνα από την Αράχωβα. Από τα συντρίμμια των αυτοκινήτων ανέσυραν νεκρούς την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Ναυσικά Σελίμογλου,25 χρονών, τον Ευθύμη Παπαευθυμίου,25 χρονών και τον Χρήστο Βυλιώτη 21 χρονών. Σοβαρά τραυματίστηκε ο αρραβωνιαστικός της κοπέλας και οδηγός του άλλου αυτοκινήτου Θεόδωρος Πετρινώλης,εικονολήπτης του "Μέγκα Τσάνελ" και ελαφρά τρεις άλλοι νεαροί. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο της δημοσιογράφου Ναυσικάς Σελίμογλου σε συλλυπητήρια τηλεγραφήματα που έστειλε στην οικογένειά της και στη ΝΕΤ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ενέχονται 32 για το χουντογλέντι

Παραδόθηκε χτες στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης

Στον αρχηγό της Αστυνομίας Α. Βασιλόπουλο παρέδωσε χτες το πόρισμά του για το χουντογλέντι των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης ο Α υπαρχηγός Δ. Μητρόπουλος,μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που διενήργησε ο ίδιος για την υπόθεση που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, όταν είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, με τη γνωστή βιντεοταινία, που εμφάνιζε ένστολους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ να διασκεδάζουν και να πυροβολούν στον αέρα, χορεύοντας με χουντικά άσματα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το πόρισμα της ΕΔΕ καταλογίζει ευθύνες σε 32 αστυνομικούς, οι οποίοι μετείχαν στο γλέντι που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια την παραμονή του Πάσχα, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας προτείνει να τιμωρηθούν με πρόστιμα οι ανθυπαστυνόμοι Δ. Τσοπανίδης,Α. Κεραμιδάς και οι αστυφύλακες Γ. Τοπάλης,Α. Τηλεμάχου,Ε. Ζάχος,Γ. Λαϊνάκης,Π. Κυριαζίδης,Π. Αποστολίδης,Ε. Κωνσταντινίδης,Σ. Δήμου,Δ. Μπούρλιας,Δ. Γιαννακούλας,Σ. Ρίγγας,Γ. Σαββίδης,Α. Μπρόζος,Ι. Φουράκης καιΙ. Περιστεράκης.Με το ερώτημα της αργίας με απόλυση παραπέμπεται ο διοικητής των ΕΚΑΜ Ν. Κελίδης,ο ανθυπαστυνόμος Γ. Αναστασιάδης,οι αρχιφύλακες Κ. Φιρίππης,Θ. Ράπτης,Χ. Γιανγκιώζης,Χ. Βαβιακός,Β. Σαχπαζίδης,Α. Κουτσούρας,Λ. Σακελλάριου,Δ. Χρυσούλας,Π. Γκουντρουμπής και Κ. Σύρρας.Με πρόσκαιρη παύση προτείνεται να τιμωρηθούν ο αστυνομικός διευθυντής Α. Βασιλειάδης και ο ανθυπαστυνόμος Σ. Ιορδανίδης,ενώ την ποινή της απόταξης, προτείνει για τον επικεφαλής των ΜΑΤΣ. Κουτρομάνη,ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι καταλογίζει ευθύνες σε οκτώ άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μήνα πριν δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο των σταγονιδίων, είχαν πάρει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη Συνθήκη του Σένγκεν. Πρόκειται για τους αστυφύλακες Α. Θεοδωρίδη,Χ. Σπανό,τον ανθυπαστυνόμο Π. Δοσόπουλο,τους αρχιφύλακες Ι. Οικονόμου,Γ. Παπαδόπουλο,Ε. Τσαγκά,τον αστυφύλακα Ε. Γκιόση και τον ανθυπαστυνόμο Γ. Θέμελη.Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν διάφορες παραθρησκευτικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και οι αστυνομικοί ήταν εκτός υπηρεσίας. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΔΕ περιστράφηκε και γύρω από τη συμμετοχή των αστυνομικών σ' αυτήν την εκδήλωση, ενώ το αντικείμενό της ήταν η αναζήτηση διασυνδέσεων με ακροδεξιές και χουντικές οργανώσεις.

Η ποινή την επίπληξης προτείνεται να επιβληθεί, τέλος, στον υπαστυνόμο Γ. Σουρβίνο, γιατί δεν υπέβαλε αναφορά για τη συμμετοχή των προαναφερόμενων αστυνομικών στην εκδήλωση για την Σένγκεν.

Το πολυσέλιδο πόρισμα αναμένεται να εγκριθεί από την ηγεσία της αστυνομίας και του υπουργείου και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στις προτεινόμενες ποινές θα προωθηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους.

Δημοσιογραφικός δαίμων...

Στο ρεπορτάζ του "Ρ" της περασμένης Κυριακής, όπου παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μελέτης για το κυκλοφοριακό, του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο δημοσιογραφικός δαίμων έκανε το "θαύμα" του... Ετσι, παρέλειψε τα ονόματα των: Α. Αραβαντινού,επιστημονικού υπευθύνου της έρευνας και καθηγητή Πολεοδομίας του ΕΜΠ, και του κύριου ερευνητή Κ. Σερράου.Ζητούμε την κατανόησή τους.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΕΘΕΛ
Εκτός διαγωνισμού η "Ρενό"

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της εταιρίας "Ρενό" για αναστολή του διαγωνισμού της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), σχετικά με την προμήθεια 750 λεωφορείων, αξίας 45 δισ. δρχ. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, που είχε αποκλειστεί κατά το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, ζητούσε την αναστολή των αποφάσεων της διακομματικής επιτροπής και της επιτροπής αξιολόγησης της συγκεκριμένης προμήθειας. Ομως, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους λόγους που πρόβαλε η προσφεύγουσα εταιρία, όπως είναι η ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται στον οικονομικό κλονισμό, την κακή επαγγελματική φήμη κ.ά.

Ηρθε η αίτηση έκδοσης του Ε. Μπιάνκο

Οι ιταλικές αρχές διαβίβασαν, τελικά, μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία των 40 ημερών, την επίσημη αίτηση έκδοσης του Ενρίκο Μπιάνκο μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. Ο σχετικός φάκελος θα παραδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που, με τη σειρά του, θα το προωθήσει στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου η υπόθεση να κριθεί από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο σε δημόσια συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έγγραφα που έστειλαν οι Ιταλοί για να στηρίξουν την αίτηση έκδοσης του Ε. Μπιάνκο, αφορούν τις εναντίον του κατηγορίες για διάφορα αδικήματα (παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή εκρηκτικών, σύσταση συμμορίας, συνεργία σε κλοπές) και την καταδίκη του συνολικά σε επτά χρόνια φυλάκιση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι διώκεται για την τέλεση, κατά τη δεκαετία του 1970, αδικημάτων πολιτικού χαρακτήρα. Εχει δε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη στις 21 Νοέμβρη στο Ακτιο Πρέβεζας, βάσει εντάλματος της Ιντερπόλ, ενώ την περασμένη βδομάδα απορρίφθηκε από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών η αίτησή του για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.

ΕΟΤ
Τρίωρη στάση εργασίας

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 12.00 μ έως τις 3.00 μμ οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, μετά από ομόφωνη απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Οπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, εκατοντάδες υπάλληλοι στις μονάδες του ΕΟΤ δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη, ενώ οι υπάλληλοι των γραφείων του Εξωτερικού δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν κατάπτυστη την πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΓ του Οργανισμού Ν. Σκουλά, στην οποία εμφανίστηκε να δηλώνει περιχαρής ότι "έχει καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους το δώρο των Χριστουγέννων", όταν γνωρίζει ότι πραγματική κατάσταση σε σχέση με τους εργαζόμενους και τα δεδουλευμένα τους είναι αυτή που αναφέρεται παραπάνω.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στα οικονομικά του ΕΟΤ, με αποτέλεσμα το 1996 το έλλειμμα του Οργανισμού να φτάσει τα 5 δισ. δρχ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ