ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
Στα φράγκα τους

Καθώς η αλληλεγγύη των φοιτητών στον Παλαιστινιακό λαό εξαπλώνεται σε όλες τις ΗΠΑ, αποκαλύπτεται το αληθινό πρόσωπο των διάσημων αμερικανικών πανεπιστημίων, που προβάλλονται διεθνώς ως «πρότυπα». Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή του Γέιλ στο αίτημα των φοιτητών του ιδρύματος να πάψει κάθε δοσοληψία με κατασκευαστές όπλων που συνεργάζονται με το Ισραήλ: Δεν παραβιάζεται «το όριο σοβαρού κοινωνικού πλήγματος», αποφάνθηκε η Επιτροπή! Γιατί; Επειδή η κατασκευή όπλων «υποστηρίζει κοινωνικά απαραίτητες χρήσεις, όπως η επιβολή του νόμου και η εθνική ασφάλεια». Γι' αυτό - κατέληξε η Επιτροπή - «δεν πληρούνται τα κριτήρια για απο-επένδυση (divest)». Από την πλευρά τους, βέβαια, είναι «στα φράγκα τους»... Αυτός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων στη σύγχρονη καπιταλιστική αγορά, όπου οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν και ελέγχουν την έρευνα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματά της για την κερδοφορία και για τα γενικότερα συμφέροντά τους. Ανάμεσα σ' αυτούς που κάνουν τρελές μπίζνες με τα πανεπιστήμια, είναι η βιομηχανία της καταστολής και του πολέμου, που ενσωματώνει τα επιτεύγματα της έρευνας στην παραγωγή νέων δολοφονικών όπλων. Κάτι ξέρουν απ' αυτά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, που νομοθετούν τη μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και ανοίγουν τις πόρτες των ΑΕΙ στο ΝΑΤΟ να αλωνίζει με τα προγράμματά του.

Οι αριθμοί...

Μείωση φόρων υποσχόταν το 2019 και το 2023 η ΝΔ και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές το 2023, οι μισθωτοί σηκώνουν το μεγάλο βάρος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού. Οι οικογένειες με δύο παιδιά για παράδειγμα έχουν πληρώσει για το 37,5% των εσόδων του προϋπολογισμού, αυξημένο κατά 0,59% σε σχέση με το 2022. Για τους άγαμους εργαζόμενους η επιβάρυνση φτάνει το 38,5% του προϋπολογισμού, αυξημένη κατά 0,44%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι όποιες αυξήσεις - ψίχουλα δόθηκαν στους μισθούς το 2023, οδήγησαν πολλούς εργαζόμενους σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο, άρα και σε μεγαλύτερους φόρους. Ο,τι πήραν δηλαδή στη μια τσέπη, το έχασαν από την άλλη, ενώ για τους περισσότερους η επιβάρυνση είναι αποτέλεσμα της μη αναπροσαρμογής των φορολογικών κλιμάκων με βάση τον πληθωρισμό.

... μιλάνε

Ετσι, όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι φόροι, αλλά το πραγματικό λαϊκό εισόδημα μειώθηκε κιόλας! Από την άλλη, βέβαια, να θυμίσουμε πως ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη μείωσε τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, τον φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, ενώ κατάργησε τον φόρο τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα. Αλλη μια απόδειξη για το ποιος πληρώνει με αιματηρούς φόρους τα έσοδα του προϋπολογισμού για να απολαμβάνουν οι όμιλοι φοροαπαλλαγές και προνόμια. Κι άλλο ένα κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές για πιο ισχυρό ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά στον αγώνα για κατάργηση των έμμεσων φόρων, μείωση της φορολογίας για τον λαό, αύξηση των μισθών, να πληρώσει το κεφάλαιο.

Χωρίς αργίες

Οι εορταστικές μέρες ξεκίνησαν, όμως η ακρίβεια δεν καταλαβαίνει από ...αργίες! Ετσι, το πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα είναι 6% πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι, που ήταν επίσης «τσουχτερό». Ενώ όσοι επιλέξουν κάποια εξόρμηση προς το χωριό ή κάποιον άλλο προορισμό, θα βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά κοστίζουν όσο ένας μισθός, η βενζίνη έχει πετάξει στα 2 ευρώ το λίτρο, τα διόδια τσουρουφλίζουν, ενώ από τις αρχές του χρόνου ισχύουν και νέες αυξήσεις κοντά στο 8%. Αργία δεν έχει όμως ούτε η κοροϊδία της κυβέρνησης, που συνεχίζει να ...αντιμετωπίζει την ακρίβεια σε βασικά αγαθά με καλάθια - καπαμά, όπως το τελευταίο «του νονού». Η «κανονικότητα» της ακρίβειας, που «καίει» το λαϊκό εισόδημα, είναι η άλλη όψη της τρελής κερδοφορίας των ομίλων, που αυξάνει με ευοίωνες προοπτικές και για το 2024, βάζοντας το πραγματικό δίλημμα μπροστά στις ευρωεκλογές: Θα ενισχυθούν τα κόμματα που με την πολιτική τους στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων με κάθε τρόπο και αφήνουν το λαϊκό εισόδημα στο έλεος της ακρίβειας, απορρίπτοντας τα δίκαια αιτήματα σωματείων και φορέων στο όνομα των αντοχών της οικονομίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας; `Η θα βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ, που με τη δράση του ανοίγει δρόμο να γίνει πιο δυνατό το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, στέλνοντας μήνυμα αντεπίθεσης σε Ελλάδα και ΕΕ για τις λαϊκές ανάγκες;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1883 Πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ.

1911 Γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1926 Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική διά νόμου για τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

1939 Η ΕΣΣΔ προτείνει στρατιωτική συμμαχία στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία εναντίον των ναζί, πρόταση την οποία Γάλλοι και Βρετανοί απορρίπτουν.

1944 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας. Παρά την τρομοκρατία και τη συκοφαντική εκστρατεία της αστικής κυβέρνησης του Καΐρου, η λαϊκή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία ή προηγούμενο. Ελαβαν μέρος σχεδόν 1.800.000 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχαν οι γυναίκες.

1945 Η κόκκινη σημαία υψώνεται στο Ράιχσταγκ. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί ο Αδόλφος Χίτλερ.

1947 Στη Θεσσαλονίκη δολοφονούνται τρεις αξιωματικοί της αεροπορίας. Οι Αρχές αποδίδουν το έγκλημα στο ΕΑΜ και διενεργούν μαζικές συλλήψεις. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν ήταν και τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ Μακεδονίας Πασσαλίδης, Καραμαούνας, Σακελλαρόπουλος, Αθανασιάδης, Τουράφης, Γεωργιάδης και Θωμόπουλος.

1954 Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.

1975 Ο λαός του Βιετνάμ απελευθερώνει τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

...και σαν χτες

1863 Γεννιέται ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της κίτρινης δημοσιογραφίας.

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1918 Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φινλανδία.

1930 Αυτοκτονεί η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.

1989 Η τραγωδία του Χέιζελ κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Λίβερπουλ - Γιουβέντους, το 1985, «ζωντανεύει» στη δικαστική αίθουσα και 14 Αγγλοι οπαδοί καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 Ιταλών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ