ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Διεθνή παζάρια και διαβουλεύσεις, ενώ εντείνεται το μακελειό στη Γάζα

Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες του κατοχικού στρατού για χερσαία επίθεση στη Ράφα

Με παρατεταγμένα εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και τη στρατιωτική ηγεσία του κράτους - δολοφόνου να δηλώνει ότι είναι πλήρως έτοιμη για την επόμενη φάση κλιμάκωσης του μακελειού, τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι και εκτοπισμένοι, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι φονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 16 στην Ράφα, στην οποία ήδη σφίγγει ο φονικός κλοιός.

Συνολικά, στις 206 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έφτασε τους 34.488 και των τραυματιών τους 77.643.

Σε αυτό το φόντο, η αύξηση της ζέστης τα τελευταία 24ωρα κάνει μαρτύριο τη ζωή για τους πάνω από 1,8 εκατ. εκτοπισμένους Παλαιστίνιους της Γάζας, που παλεύουν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες. Το θερμόμετρο έδειξε το τελευταίο τριήμερο 40 με 42 βαθμούς Κελσίου και ήδη καταγράφεται ο θάνατος τουλάχιστον δύο παιδιών από θερμοπληξία.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν πρόσβαση σε μόλις 1 λίτρο νερού την ημέρα κατά μέσο όρο, για όλες τις ανάγκες τους (για να πιουν, για καθαριότητα, μαγείρεμα κ.λπ.), όταν το ελάχιστο που απαιτείται για έναν άνθρωπο είναι τουλάχιστον 15 λίτρα την ημέρα...

Εκπρόσωπος της UNRWA τόνισε ότι μία θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος 40 βαθμών Κελσίου, μέσα στις πρόχειρες σκηνές που έχουν φτιάξει οι άμαχοι από πλαστικό ανεβαίνει στους 50 και 60 βαθμούς Κελσίου...

Διαβουλεύσεις σε Κάιρο και Ριάντ

Σε ένα τέτοιο φόντο, εντείνονται τα παζάρια στο Κάιρο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με επίκεντρο την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία και απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, η οποία πρόταση λαμβάνει υπόψη τις απαντήσεις των δύο πλευρών.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο υποστήριξε πως τα τελευταία 24ωρα επικρατεί μία «θετική ατμόσφαιρα» στις διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες της εφημερίδας «New York Times» ανέφεραν χτες ότι το Ισραήλ εγκατέλειψε την απαίτηση η Χαμάς να απελευθερώσει 40 ομήρους στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας και ότι τώρα θα ήταν ικανοποιημένο με την απελευθέρωση 33 ομήρων, με προτεραιότητα σε παιδιά, γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών.

Το ίδιο 24ωρο, από την ειδική σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον δήλωσε πως έγινε στη Χαμάς μια «πολύ γενναιόδωρη προσφορά για μια κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» στη Γάζα και απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

Παράλληλα συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες επαφές και συνεννοήσεις ΗΠΑ - Ισραήλ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε την Κυριακή ακόμη μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ο Μπάιντεν επανέλαβε στον Νετανιάχου την «ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ» πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε μία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα «χωρίς αξιόπιστο και αξιόπιστο ανθρωπιστικό σχέδιο» για τους αμάχους... Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, είπε επίσης πως το Ισραήλ «συμφώνησε να ακούσει» τις «ανησυχίες» και τις σκέψεις των ΗΠΑ προτού προχωρήσει στην εισβολή...

Στο παρασκήνιο «τρέχουν» προσπάθειες από ΗΠΑ και Ισραήλ (χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης) να αποτρέψουν την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ κατά της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τη σφαγή στη Γάζα.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι εξετάζεται η έκδοση ενταλμάτων για τον Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γ. Γκάλαντ και τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλεβί.

Την Παρασκευή ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως το «Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ καμία προσπάθεια από το Διεθνές Δικαστήριο να υποβαθμίσει το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας».

Παζάρια εντός και εκτός Ισραήλ

Το θέμα της σχεδιαζόμενης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα που έχει ήδη πάρει την έγκριση του στρατηγού Χ. Χαλεβί φαίνεται πως αποτελεί θέμα παζαριού τόσο μεταξύ των εταίρων της ισραηλινής κυβέρνησης όσο και μεταξύ των ΗΠΑ και ορισμένων ισχυρών αραβικών χωρών.

Οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών Μπ. Σμότριτς απειλούν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε περίπτωση αναβολής ή ακύρωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στο στενό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, δήλωσε από την άλλη πως η κυβέρνηση «δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει, εάν μπλοκάρει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων με τη Χαμάς». «Η είσοδος στη Ράφα είναι σημαντική στον αγώνα κατά της Χαμάς. Η επιστροφή των απαχθέντων μας όμως που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, είναι επείγουσα και πολύ μεγαλύτερης σημασίας», ανέφερε.

Αραβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το θέμα τίθεται και στα παζάρια με τη Σαουδική Αραβία. Παζαρεύεται να δεχθεί μεσοπρόθεσμα (ή και πιο νωρίς) να κάνει μία «συμφωνία του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την εκεχειρία διαρκείας και το άνοιγμα «μονοπατιού» για μελλοντική «λύση» και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Η ιστοσελίδα Middle East Eye ανέφερε την πληροφορία πως ισραηλινό αεροσκάφος που μεταφέρει συχνά ηγετικά στελέχη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εθεάθη το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ όπου είναι σε εξέλιξη το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ και η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Στην υπουργική σύνοδο του GCC μίλησε χτες και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν που πραγματοποιεί την έβδομη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου και μεταβαίνει σήμερα σε Ισραήλ και Ιορδανία.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων στο Ισραήλ το τελευταίο «αύξησε» το τελευταίο διάστημα την ανθρωπιστική βοήθεια, άνοιξε περισσότερα μεθοριακά περάσματα προς τη Γάζα και άρχισαν οι εργασίες για πλωτή αποβάθρα στη Γάζα από τον αμερικανικό στρατό.

Ισχυρίστηκε πως η διπλωματία απέτρεψε την εξάπλωση του πολέμου πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως «περάσαμε πολύ κοντά από μια κλιμάκωση ή μια επέκταση της σύγκρουσης».

Σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, ο Μπλίνκεν είπε πως το σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα στη χώρα του και το Ριάντ για αυτή την εξομάλυνση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Η εργασία που η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μαζί στο πλαίσιο των συμφωνιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολοκλήρωσης», είπε.

Προηγουμένως ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης άμυνας των αραβικών χωρών του Κόλπου απέναντι στο Ιράν.

Στο περιθώριο του Φόρουμ ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με διάφορους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν και ο Σαουδάραβας, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν.

Στη συνάντηση με τον Φάισαλ μπιν Φαρχάν, ο τελευταίος δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν πως η κατάληξη των αμερικανοσαουδαραβικών συμφωνιών είναι «πολύ, πολύ κοντά». Παρατήρησε ωστόσο πως «τα ισραηλινά σχέδια διεύρυνσης των επιχειρήσεων στη Ράφα το μόνο που θα κάνουν είναι περισσότερα βάσανα στους στοχοποιημένους και ανυπεράσπιστους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας».

Η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού

Να σημειωθεί ότι είναι τέτοια η γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων, που όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters ακόμα και μια σειρά υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάζονται να επισημάνουν σε εσωτερικό υπόμνημά τους προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ότι δεν βρίσκουν «αξιόπιστες» τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που του παρέχουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο...

Στο μεταξύ από το Ριάντ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς επανέλαβε πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν το Ισραήλ από μία καταστροφική χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Τόνισε ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ανάγκαζε το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού να εγκαταλείψει τη Γάζα και αυτό θα ήταν «η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού».

Ο Αμπάς επανέλαβε ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και δήλωσε ότι ανησυχεί ότι μόλις το Ισραήλ ολοκληρώσει την επιχείρησή του στη Γάζα, θα επιχειρήσει να εξαναγκάσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό να εγκαταλείψει την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και να μεταβεί στην Ιορδανία.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συνάντησε προχτές στο Ριάντ και τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ.

Χτες, στο Ριάντ ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε πως ορισμένες χώρες της ΕΕ θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους ως το τέλος Μαΐου.


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ εν μέσω έντασης συγκρούσεων

Οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου συνεχίζονται ασταμάτητες ενώ η Γαλλία για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής για μια κατάπαυση του πυρός και απόσυρση δυνάμεων εκατέρωθεν κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα.

Στις επιδρομές του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ, που έχει φιλοϊρανικό χαρακτήρα, απάντησε την Κυριακή με μπαράζ ρουκετών εναντίον του Γενικού Επιτελείου της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης του Αλ-Μανάρα και δυνάμεων του 51ου τάγματος της ταξιαρχίας Γκολάνι. Επίσης, η Χαμάς ανακοίνωσε χτες ότι επίλεκτες δυνάμεις της στον Νότιο Λίβανο εκτόξευσαν τουλάχιστον 20 ρουκέτες «Κατιούσα» κατά του ισραηλινού στρατοπέδου Γκιμπόρ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, είναι από την Κυριακή το απόγευμα στη Βηρυτό του Λιβάνου ενώ σήμερα, Τρίτη, θα μεταβεί και στο Ισραήλ για συναντήσεις με τον εκεί ομόλογό του, Ισραέλ Κατζ. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel», η Γαλλία προτείνει ένα σχέδιο αποχώρησης των επίλεκτων δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα να σταματήσει ο ισραηλινός στρατός να βομβαρδίζει πόλεις και χωριά του Νότιου Λιβάνου, όπως κάνει εδώ και περίπου εφτά μήνες...

Παράλληλα στην Υεμένη οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις καταρρίπτοντας το Σάββατο ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ9 Reaper, το οποίο φέρεται να εκτελούσε εχθρικές αποστολές πάνω από την επαρχία Σάαντα. Το υεμενίτικο τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Masirah» μετέδωσε βίντεο που δείχνει την στόχευση και το επόμενο πρωί την εύρεση του αεροπλάνου.

Χτες, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Μάλτας, αποτέλεσε στόχο τριών πυραύλων ενώ έπλεε από το Τζιμπουτί στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από τον υπεύθυνο Ασφαλείας της εταιρείας «Ambrey» για έκρηξη σε κοντινή απόσταση από εμπορικό πλοίο.

Την Κυριακή, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού Στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε drones των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ