ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΗΠΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, κόντρα στο όργιο καταστολής

Συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι

Columbia Missourian

Συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι
Κόντρα στο όργιο καταστολής στο οποίο επιδίδεται η «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν μαζί με τις πολιτειακές και πρυτανικές αρχές, συνεχίζουν και επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν στο κράτος - δολοφόνο οι ΗΠΑ, καθώς και ενάντια στις πολύμορφες μπίζνες των αμερικανικών πανεπιστημίων με αμερικανικά και ισραηλινά μονοπώλια που είναι βαθιά χωμένα στο μακελειό.

«Αφήστε τη Γάζα να ζήσει!», φώναζαν χτες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ στο Κονέκτικατ, όπου έστησαν ξανά την κατασκήνωση που πριν λίγες μέρες είχε διαλυθεί μετά από επέμβαση της αστυνομίας και συλλήψεις. Την Κυριακή πολλοί φοιτητές του Γέιλ συμμετείχαν σε νέα διαδήλωση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού, αυτήν τη φορά στην περιοχή New Haven Green.

Ολο το Σαββατοκύριακο έγιναν δυναμικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε πολλά άλλα ιδρύματα σε όλη τη χώρα, όπως το Northeastern University στη Βοστόνη, το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, το Πανεπιστήμιο Bloomington της Ιντιάνα, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU), το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα κ.λπ.

Columbia: Καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών

Copyright 2024 The Associated

Columbia: Καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών
Από τη μεριά τους οι κρατικές αρχές και μια σειρά διοικήσεις πανεπιστημίων έκαναν νέα επίδειξη καταστολής, με τις «δυνάμεις της τάξης» να επιτίθενται με γκλομπ και ασπίδες σε διαδηλωτές, να προχωρούν σε εκατοντάδες νέες συλλήψεις, να προσπαθούν να διαλύσουν καταυλισμούς διαμαρτυρίας μέσα σε πανεπιστημιουπόλεις.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post» έχουν συλληφθεί 900 διαδηλωτές τις 10 τελευταίες μέρες...

Απέναντι στο όργιο κρατικής καταστολής υψώνεται η δύναμη της αλληλεγγύης, με τους καθηγητές σε πολλές περιπτώσεις να στέκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών.

Στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, όπου την περασμένη Πέμπτη μαζί με τους δεκάδες συλληφθέντες φοιτητές συνελήφθησαν και τουλάχιστον 2 καθηγητές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του Τμήματος Φιλοσοφίας, το μόνιμο διδακτικό προσωπικό με ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά από συνέλευση ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Πανεπιστημίου, ο οποίος έδωσε την εντολή για την άγρια επέμβαση της αστυνομίας μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Τη στήριξή τους στους αγωνιζόμενους φοιτητές εξέφρασαν καθηγητές και στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, όπου η αναπληρώτρια κοσμήτορας Ελίζαμπεθ Νταν κατήγγειλε ότι η καταστολή έχει διαρρήξει «τον βασικό δεσμό ανάμεσα σε εμάς (σ.σ. τους καθηγητές) και τους φοιτητές μας».

Εκτός όμως από τα πανεπιστήμια δυναμικές διαδηλώσεις έγιναν και σε δρόμους μεγαλουπόλεων, όπου φοιτητές συναντήθηκαν με εργαζόμενους, όπως στο Σικάγο, μπροστά από τη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και στη Νέα Υόρκη.

Στην Ουάσιγκτον πλήθος διαδηλωτών πραγματοποίησε δυναμική διαμαρτυρία έξω από κεντρικό ξενοδοχείο όπου είχε προγραμματιστεί το ετήσιο δείπνο της Ενωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές υπενθύμισαν τους δεκάδες θανάτους δημοσιογράφων στη Γάζα, ενώ μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία κρεμάστηκε από μπαλκόνι του ξενοδοχείου.

Αμεση επέμβαση καταστολής στο Columbia ζητούν οι Δημοκρατικοί

Στο μεταξύ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αβαντάρουν από κοινού την ένταση της καταστολής.

Μετά τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Τζόνσον, που την προηγούμενη βδομάδα καλούσε σε επέμβαση της Εθνοφρουράς εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών του Columbia, 21 Δημοκρατικοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή προς τη διοίκηση του Columbia απαιτώντας άμεση επέμβαση, για να διαλυθεί η κατασκήνωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Ανέφεραν ότι «είναι καιρός το Πανεπιστήμιο να δράσει αποφασιστικά, να διαλύσει τον καταυλισμό και να κατοχυρώσει την ασφάλεια όλων των φοιτητών του». Συμπληρώνουν δε ότι «ο χρόνος για διαπραγματεύσεις έχει τελειώσει. Η ώρα για δράση είναι τώρα» και ότι «αν κάποιοι διαχειριστές δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να παραιτηθούν, ώστε να αντικατασταθούν από άτομα που θα τηρούν τις νομικές υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου».

Κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες

Στον γειτονικό Καναδά, καταυλισμός διαμαρτυρίας στήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ.

Στη Γαλλία οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν το Σάββατο και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, με τη γαλλική αστυνομία να πραγματοποιεί άλλη μια βίαιη επέμβαση, ενώ και στη μακρινή Αυστραλία ήχησαν φωνές καταδίκης πανεπιστημιακών προγραμμάτων στήριξης του Ισραήλ. Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ «κατασκήνωσαν» κι αυτοί, ζητώντας να πάψει η σφαγή και κάθε στήριξή της.

Πέρα από τα πανεπιστήμια συνεχίζονται και άλλες μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, όπως η νέα μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο.


ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΑΖΑΣ
Ευχαριστούμε! Συνεχίστε να μας στηρίζετε!

«Δεν χάνουμε την ελπίδα γιατί εσείς μας δίνετε κουράγιο!»

«Τα χάσαμε όλα, αλλά δεν μπορούμε να χάσουμε την ελπίδα γιατί υπάρχετε εσείς που μας δίνετε κουράγιο!».

Αυτό τόνισε 21χρονη Παλαιστίνια φοιτήτρια, σε εκδήλωση που έγινε προχτές σε έναν από τους πολλούς καταυλισμούς που έχουν στήσει πρόσφυγες στη Γάζα, τονίζοντας πόση δύναμη αντλούν από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους γι' αυτές.

«Χιλιάδες φοιτητές έμειναν χωρίς μέλλον (...) όμως ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, δεν χάσαμε την ελπίδα. Αναζητούμε το φως, το τέλος αυτού του σκοτεινού τούνελ. Δεν μείναμε μόνοι μας (...) Οι Αμερικανοί φοιτητές μάς συμπαραστέκονται, τους ευχαριστούμε ειλικρινά...», πρόσθεσε η φοιτήτρια.

«Ξαναχτίστε τα σχολειά και τα πανεπιστήμιά μας», «Συνεχίστε να μας συμπαραστέκεστε!», «Σταματήστε την αιματοχυσία και αφήστε μας να γυρίσουμε στην Εκπαίδευση!», «Η παραβίαση του δικαιώματός μας στη μόρφωση αποτελεί έγκλημα πολέμου!».

Αυτά και άλλα παρόμοια αναγράφονταν σε πλακάτ και πανό που κρατούσαν φοιτητές και μαθητές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.


ΙΣΡΑΗΛ - ΝΑΖΑΡΕΤ
Μαζική πρωτομαγιάτικη διαδήλωση ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και την κατοχή

Παρά την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης, με εισβολή της αστυνομίας στα γραφεία του ΚΚ Ισραήλ την παραμονή της κινητοποίησης

Με κυρίαρχα τα συνθήματα ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ, χιλιάδες διαδηλωτές, Αραβες Ισραηλινοί και Εβραίοι, συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση ενόψει της Πρωτομαγιάς στη Ναζαρέτ, στην οργάνωση της οποίας πρωτοστάτησε το ΚΚ Ισραήλ, μαζί με το ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα στελέχη του ΚΚΙ και του «Χαντάς», Adel Amer και Issam Makhol, οι βουλευτές Ayman Odeh, Ofer Kasif και Yosef Atauna κ.ά., ενώ μαζί με την καταδίκη του πολέμου στη Γάζα και της κατοχής, στα πανό και τα συνθήματα των διαδηλωτών αποτυπωνόταν η πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, όπως και το αίτημα για συμφωνία απελευθέρωσης και ανταλλαγής όλων των κρατουμένων και των ομήρων στις ισραηλινές φυλακές και στη Γάζα.

Η μαζική κινητοποίηση έδωσε την καλύτερη απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής, στην οποία προχώρησε η ισραηλινή κυβέρνηση την παραμονή της διαδήλωσης, με δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής να εισβάλλουν στα κεντρικά γραφεία του ΚΚ Ισραήλ, στη Ναζαρέτ. Επιχείρησαν να βανδαλίσουν τις εγκαταστάσεις, ενώ κατάσχεσαν πλακάτ και υλικά που προετοίμαζε το ΚΚ Ισραήλ για τη διαδήλωση, τα οποία κατάγγελλαν το έγκλημα στη Γάζα. Κατάσχεσαν επίσης κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές, ενώ συνέλαβαν και δύο στελέχη του κόμματος και του ΧΑΝΤΑΣ.

Αυτή ήταν η τρίτη αστυνομική εισβολή στα γραφεία του ΚΚ Ισραήλ στη Ναζαρέτ μέσα σε έναν χρόνο: Αστυνομικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί ξανά στα γραφεία την περσινή Πρωτομαγιά, καθώς και στο ξεκίνημα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Οπως τόνισε στον χαιρετισμό του στη διαδήλωση ο Ayman Odeh, «η φετινή διαδήλωση έχει ακόμα μία σοβαρή διάσταση, η κραυγή που βγαίνει τώρα από τη Ναζαρέτ αφορά την επίθεση κατά του Παλαιστινιακού λαού».

Ο Οφερ Κασίφ πρόσθεσε: «Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να μας αναστατώσει, να μας σταματήσει και να μας αποθαρρύνει, η πορεία έγινε όπως είχε προγραμματιστεί. Το μήνυμά μας είναι σαφές: Η φωνή των Αράβων πολιτών δεν μπορεί να φιμωθεί ούτε μπορεί να κατασταλεί η διαμαρτυρία ενάντια στον βάναυσο πόλεμο στη Γάζα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος της καταραμένης κατοχής και για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του Παλαιστινιακού λαού στο ανεξάρτητο κράτος του, δίπλα στο Ισραήλ».

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Σε δήλωσή του μετά την εισβολή στα γραφεία του ΚΚ Ισραήλ, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε:

«Μόλις πληροφορηθήκαμε για τη βάρβαρη επίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης στα γραφεία του ΚΚ Ισραήλ. Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες. Αλληλεγγύη στο ΚΚ Ισραήλ!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ