ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση φύλαξης πολεμικού υλικού των ΗΠΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησαν βουλευτές του ΚΚΕ για το επικίνδυνο αμερικανικό πολεμικό φορτίο που φυλάσσεται μυστικά στην Ελλάδα και για το οποίο η κυβέρνηση «ποιεί τη νήσσαν».

Με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπαναστάσης, Γιάννης Δελής και Βασίλης Μεταξάς τονίζουν πως οι αποκαλύψεις και τα ερωτήματα του «Ριζοσπάστη» στις 10/4/2024 σχετικά με την αποδοχή από την κυβέρνηση του αιτήματος των ΗΠΑ να φυλαχτεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ, δεν έχουν απαντηθεί, και ζητούν άμεση ενημέρωση.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση και την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συμμετέχει στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών, ευρωτλαντικών σχεδιασμών, στηρίζει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Η πορεία της εμπλοκής σε βάρος άλλων λαών προκαλεί μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας, βάζει τη χώρα στο στόχαστρο αντιποίνων, λόγω της χρησιμοποίησης των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, της αποστολής όπλων και πυρομαχικών, ακόμα και απαγορευμένων βομβών λευκού φωσφόρου, στο ουκρανικό μέτωπο, της συμμετοχής της φρεγάτας "ΥΔΡΑ" στη στρατιωτική επιχείριση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, της αποστολής συστοιχίας πυραύλων "ΠΑΤΡΙΟΤ" στη Σαουδική Αραβία. Ενώ, όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, "ασκούνται πιέσεις" για να διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση συστοιχία πυραύλων "S-300" ή "ΠΑΤΡΙΟΤ", στην ουκρανική κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ, που παλεύει σταθερά για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αποκαλύπτει και αντιπαλεύει διαρκώς τις επικίνδυνες κυβερνητικές αποφάσεις, ενημερώνει συστηματικά τον λαό μας και πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της πάλης του.

Πρόσφατα, στις 10 Απρίλη η εφημερίδα "Ριζοσπάστης" αποκάλυψε και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχθηκε αμερικανικό αίτημα να φυλαχτεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα έθεσε στην κυβέρνηση σημαντικά ερωτήματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.

Οπως έγινε γνωστό, τα δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα από τα κοντέινερ, μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει "επικίνδυνα υλικά", όπως όπλα λευκού φωσφόρου.

Η κατάσταση αυτή περικλείει κινδύνους για το στρατιωτικό προσωπικό, που παίρνει μέρος στη φύλαξη των υλικών αυτών και γενικότερα την περιοχή στην οποία φυλάσσονται, πολύ περισσότερο που η έκθεσή τους σε σχετικά μεγάλες θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα μας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, περικλείουν τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Λόγω της σοβαρότητας των αποκαλύψεων της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" και επειδή η κυβέρνηση τηρεί "σιγήν ιχθύος", η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει Ερώτηση στον υπουργό Αμυνας με τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχουν τα εμπορευματοκιβώτια; Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο; Πού φυλάσσεται και με ποια μέτρα ασφαλείας; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για το στρατιωτικό προσωπικό φύλαξης, αλλά και για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είναι η "έκτακτη" αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού;».
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Επικίνδυνες αποστολές το ΝΑΤΟ από το Παρίσι μέχρι το Αντεν

Από την κινητοποίηση στα Χανιά
Από την κινητοποίηση στα Χανιά
Στη βάση της Σούδας κατέπλευσε το πρωί της Κυριακής το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Dwight D. Eisenhower», μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες παραμονής στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα βρίσκεται στα Χανιά μέχρι και την Πέμπτη 2 Μάη, ενώ την ίδια ημέρα θα δέσει το γαλλικό «Charles de Gaulle», το οποίο θα αποπλεύσει στις 7 Μάη.

Τα δύο αεροπλανοφόρα, μαζί και τα «Cavour» (Ιταλία), «Juan Carlos I» (Ισπανία) και «Anadolu» (Τουρκία), συν οι ομάδες κρούσης τους, θα πάρουν μέρος στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Neptune Strike 24», στο πλαίσιο της οποίας ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά γυμνάσια με συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρο σχεδόν το Αιγαίο. Τις δε επόμενες δυο βδομάδες τα εκπαιδευτικά σενάρια αναμένεται να κορυφωθούν με αμφίβια αεροναυτική αποβατική ενέργεια η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, καθώς η «Neptune Strike 24» περιλαμβάνει στο τελικό της στάδιο αεροαποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ισπανών πεζοναυτών οι οποίοι επιχειρούν από την ομάδα κρούσης του «Juan Carlos», όλα με στόχο τη συνεκπαίδευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση άλλωστε διεξάγεται με ευθύνη της Διοίκησης του ΝΑΤΟ «STRIKFORNATO» (Naval Striking and Support Forces NATO), η οποία έχει έδρα την Πορτογαλία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μάη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος με φρεγάτα, αρματαγωγό και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και προσωπικό από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, συγκεκριμένα δύναμη πεζοναυτών και SOF σε σενάρια κατάδειξης στόχων JTAC (Joint Terminal Attack Controllers) από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Εξάλλου, καθώς οι υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ απλώνονται σε όλα τα επίπεδα, το διάστημα 23 - 25 Απρίλη διεξήχθη στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα η συνδυασμένη σύσκεψη των Ομάδων Εργασίας (Working Groups) του ΝΑΤΟ για τις Πληροφοριακές και Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (Information - Psychological Operations), όπως επίσης η σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας για τις Στρατιωτικές Δημόσιες Σχέσεις (Military Public Affairs).

Οι δράσεις διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή της Γραμματείας Συντονισμού Διασκέψεων Διεθνών Οργανισμών (ΓΣΔΟΟ) του ΓΕΕΘΑ και των αντίστοιχων φορέων του ΝΑΤΟ, και συμμετείχαν σε αυτές αντιπρόσωποι από το σύνολο των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την πρεμούρα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αίτημα της Γαλλίας για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου «Crotale» της Πολεμικής Αεροπορίας, με αιτιολογία τη χρησιμοποίησή της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα από τη γαλλική πλευρά, εφόσον προτίθενται να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία χρειάζονται τη «συμμαχική συνδρομή», προκειμένου να εξασφαλίσουν την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσάς τους, που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είπε συγκεκριμένα ο Ν. Δένδιας ότι «αν η Γαλλία το προφορικό αίτημα για την παροχή "Crotale" για την προστασία του Παρισιού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το διατυπώσει εγγράφως, η χώρα μας θα συναινέσει. Αλίμονο εάν εμείς, η χώρα που έχει υπογράψει - θυμίζω - Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλική Δημοκρατία, δεν βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που εκπροσωπούν ό,τι το ελληνικό στον κόσμο αυτό».

Τέλος, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στέλνοντας φρεγάτα στον Κόλπο του Αντεν και συστοιχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση βάζει το προσωπικό στο «στόμα του λύκου», προς ενίσχυση των θέσεων της ντόπιας αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας. Ειδικότερα είπε, με τον κυνισμό που διακρίνει το κεφάλαιο και έχοντας και την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους: «Ξέρουμε ότι το προσωπικό μας επιχειρεί σε ζώνη κινδύνου. Το είχα πει από την αρχή (...) αλλά επίσης - μην κοροϊδευόμαστε και σε αυτό - το πλήρωμα αποκτά ανεκτίμητη εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες, όπως και η συστοιχία "Patriot" που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή».

Γινόμαστε στόχος! Τώρα ξεσηκωμός. Ανεπιθύμητοι οι μακελάρηδες των λαών!

«Γινόμαστε στόχος! Τώρα ξεσηκωμός. Ανεπιθύμητοι οι μακελάρηδες των λαών!» ήταν το κάλεσμα της πικετοφορίας της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ προς τον λαό της πόλης χθες το βράδυ στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Η ΤΕ Χανίων κατήγγειλε την παρουσία των δύο αεροπλανοφόρων, τονίζοντας: «Η στάθμευσή τους στη Σούδα, πέρα από την πρόκληση προς τον χανιώτικο λαό, που έχει εκφράσει μαζικά και πλατιά τα αντιπολεμικά αισθήματά του, απαιτώντας να απεμπλακεί η χώρα μας από το μακελειό και να κλείσει η βάση της Σούδας, επιπλέον βάζει σε κίνδυνο την πόλη μας, το νησί και τη χώρα μας, ως στόχο πολεμικής εμπλοκής, από τα αντίπαλα προς αυτούς ιμπεριαλιστικά κέντρα!».

Εχει προϋπηρεσία

«Στην γκλίτσα του τσοπάνη» ξύνονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Δημοσιεύματα στην «Αυγή» και αλλού επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στην αποστολή όπλων και ότι αυτό είπε ο Αποστολάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στη Βουλή. Ας μας απαντήσουν λοιπόν: Πόσο «ενάντια» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έχει ψηφίσει στην Ευρωβουλή ψήφισμα (Οκτώβρης 2022) που επικυρώνει την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών «να αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητάει τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία» και καλεί τις κυβερνήσεις σε συντονισμό μέχρι και για τις παραδόσεις όπλων, ενώ επικρίνει τη στάση όσων κυβερνήσεων δεν έστελναν την «απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια»; Ας μας απαντήσουν επίσης στο εξής: Είναι ή δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωενωσιακό πρόγραμμα «Act in Support of Ammunition Production», το οποίο προβλέπει συμπαραγωγές όπλων για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας; Με άλλα λόγια, πού ακριβώς διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση; Στο να δίνονται όπλα στην Ουκρανία ή στο πώς θα δίνονται, αν δηλαδή θα τα στέλνει η Ελλάδα με διμερείς συμφωνίες ή μέσω «προγραμμάτων» της ΕΕ; Ρητορικό το ερώτημα... Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προϋπηρεσία σε τέτοια ψευτοδιλήμματα, που ξεπλένουν και τελικά βαθαίνουν την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο: Πριν λίγους μήνες «διαφωνούσε» με την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά χωρίς να υπάγεται σε κάποιο πρόγραμμα της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Και όταν τελικά το ...αίτημά του ικανοποιήθηκε, ο Κασσελάκης είπε ότι «πολύ καλά» κάνει η φρεγάτα να επιχειρεί στο «στόμα του λύκου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ