ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Αναβίωση μιας ιστορικής παράστασης

Το «Θέατρο Τέχνης» παρουσιάζει σήμερα, στο θέατρο Βράχων «Μ. Μερκούρη», στο Βύρωνα, τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Πρόκειται για αναβίωση της ιστορικής παράστασης του 1965, σε μετάφραση Π. Μουλλά, σκηνοθεσία Κ. Κουν, σκηνικά-κοστούμια Γ. Τσαρούχη, μουσική Γ. Χρήστου. Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είναι των Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή, η κίνηση της Μαρίας Κυνηγού-Φλάμπουρα. Ερμηνεύουν: Ρένη Πιττακή, Παντελής Παπαδόπουλος, Χρήστος Καλαβρούζος, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Καλατζής, Νίκος Νίκας, Νίκος Μόσχοβος κ.ά.

«Με το κλείσιμο του 20ού αιώνα» - επισημαίνουν στο σκηνοθετικό σημείωμα ο Γιώργος Λαζάνης και ο Μίμης Κουγιουμτζής - «συμπληρώνονται 35 χρόνια από το πρώτο ανέβασμα των "Περσών". Ο δάσκαλός μας Κάρολος Κουν με τους ανεπανάληπτους συνεργάτες του, Γ. Χρήστου και Γ. Τσαρούχη, άφησαν ένα πολύτιμο έργο. Γνωρίζουμε πως κανένα αρχειακό μέσο, κανένα ντοκουμέντο δεν μπορεί να μεταφέρει στο κοινό το πραγματικό μέγεθος της συγκλονιστικής έμπνευσής τους για το συγκεκριμένο έργο, όσο μια ζωντανή παράσταση. Η αναβίωση των "Περσών" δεν επιδιώκει να ανακαλέσει παλιές "δόξες" για να καλύψει αδυναμίες του παρόντος. Πιστεύουμε πως έχουμε χρέος τέτοια σημεία αναφοράς να τα προβάλλουμε για να τα γνωρίζουν οι νεότερες γενιές».

«Υμνος στην ελευθερία» έχει χαρακτηριστεί η τραγωδία του Αισχύλου, ο οποίος είχε γνωρίσει από κοντά τον περσικό κίνδυνο πολεμώντας ως στρατιώτης στη μάχη του Μαραθώνα και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στους «Πέρσες» ο τραγικός ποιητής σκιαγραφεί την Υβρη, την υπερβολική αλαζονεία των Περσών και της εκστρατείας τους εναντίον της Ελλάδας, αλλά υμνεί και τους ελεύθερους ανθρώπους, οι οποίοι, έχοντας με το μέρος τους το δίκαιο και την ηθική, νικούν τις τυφλές και ανελέητες δυνάμεις που αντιπροσωπεύει ο βάρβαρος κατακτητής.

Η τραγωδία του Αισχύλου, που χρονολογείται κατά το 472 π.Χ. και αποτελεί το αρχαιότερο από τα επτά σωζόμενα έργα του ποιητή, διαδραματίζεται έξω από το παλάτι του Ξέρξη. Ο χορός των Περσών περιγράφει την εκστρατεία του κραταιού στρατού τους εναντίον της μικρής Ελλάδας, όταν από το παλάτι προβάλλει η Ατοσσα, χήρα του Δαρείου, αναστατωμένη από ένα όνειρο, το οποίο επαληθεύεται όταν ένας αγγελιοφόρος φτάνει στην πόλη για να ανακοινώσει την ήττα των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το φάντασμα του βασιλιά Δαρείου θρηνεί για την πανωλεθρία του γιου του μαντεύοντας ακόμη μεγαλύτερα δεινά για τους Πέρσες στις Πλαταιές. Ενώ στο τέλος καταφθάνει κουρελιασμένος ο Ξέρξης θρηνώντας τη μοίρα της Περσίας.


Ατζέντα εκδηλώσεων
Κυριακή 30/7
  • «Το μελτεμάκι» του Παντελή Χορν παρουσιάζουν σε συνεργασία τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βορείου Αιγαίου, σήμερα, στο Ευριπίδειο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και μουσική Νίκου Ξυδάκη. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Υβόννη Μαλτέζου, Κερασία Σαμαρά, Γιώργος Μωρόγιαννης, κ.ά.
  • Στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας θα δώσει σήμερα συναυλία η διάσημη Ορχήστρα Μπαχ του Γκοβεντχάους της Λειψίας. Η ορχήστρα, που θεωρείται μια από τις πέντε καλύτερες στον κόσμο και ειδικεύεται σε έργα Μπαχ, θα παρουσιάσει τα «Βραδεμβούργια κοντσέρτα αρ. 1-6».
Δευτέρα 31/7
  • Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, ο ανδαλουσιανός χορευτής Χοακίν Κορτές επιστρέφει στη σκηνή του Ηρωδείου, για να μας χαρίσει δύο βραδιές γεμάτες από το πάθος της «Ψυχής» του. Σήμερα και αύριο, θα παρουσιάσει το έργο «Σόουλ» (Ψυχή), ένα μείγμα μουσικής και χορευτικών τεχνοτροπιών. Μουσική, όπως το φλαμένκο, η σόουλ και τα γκόσπελ, μουσική κλασική ή κουβανέζικη. Ηχοι που αντικατοπτρίζουν τη νέγρικη ψυχή, την παλιά Αβάνα και τα τάνγκος, αλλά κυρίως κάθε ρυθμό που ανήκει. Τους ήχους αυτούς ο Κορτές μετέτρεψε σε έντεκα ολοκληρωμένες χορογραφίες. Σε οκτώ από αυτές χορεύει ο ίδιος, περιστοιχισμένος από έντεκα χορεύτριες και πολυμελή ορχήστρα, στην οποία τα κρουστά, η κιθάρα, το φλάουτο ή το μαντολίνο συνυπάρχουν με βιολιά, βιολοντσέλο ή κοντραμπάσο.
  • Τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Σερρών παρουσιάζουν, σήμερα, στο θέατρο Βράχων «Μ. Μερκούρη» στο Βύρωνα, σε συμπαραγωγή, το έργο του Γιώργου Αρμένη «Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια», σε σκηνοθεσία Γ. Αρμένη. Μαζί με τον Γιώργο Αρμένη, παίζουν: Πασχάλης Τσαρούχας, Νίκος Δαδινόπουλος, Μελίνα Βαμβακά, κ.ά.
Τρίτη 1/8

Σε παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου πραγματοποιείται η «2η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού», που αρχίζει την Τρίτη. Στη φωτογραφία, κυκλικός χορός στη Λαγκάβιτσα
Σε παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου πραγματοποιείται η «2η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού», που αρχίζει την Τρίτη. Στη φωτογραφία, κυκλικός χορός στη Λαγκάβιτσα
Με πολυφωνικά τραγούδια του Ερωτα και της Αγάπης ανοίγει σήμερα (9 μ.μ.) στην Κόνιτσα (γεφύρι Αώου), η αυλαία της 2ης Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού. Η Συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι τις 6/8, και στο πλαίσιό της θα γίνουν μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο της παραμεθόριας Ηπείρου. Στη διάρκεια της εβδομάδας, θα παρουσιαστούν πολυφωνικά σχήματα και όμιλοι από την Ηπειρο, την Αλβανία, την Κάτω Ιταλία και τη Σερβία, όπως το γνωστό Πολυφωνικό των Κτισμάτων, οι Γέροντες του Παρακάλαμου, οι νέοι του «Πολύφωνου» και της «Χαονίας», τα βορειοηπειρώτικα πολυφωνικά της Χειμάρρας, της Σωτήρας, του Ανω Πωγωνίου, οι αλβανόφωνοι «Νέοι του Αργυροκάστρου», ο τόσκικος όμιλος της Πρεμετής, οι βλαχόφωνοι από το Αντόν Πότσι, οι ελληνόφωνοι γέροντες του Κοριλιάνο από την Γκέτσια Σελεντίνα.

Τετάρτη 2/8
  • «Η σιωπηλή μουσική, η ηχερή μοναξιά», τιτλοφορείται το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν η σοπράνο Αννα Παρλαπάνου, η πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο και ο κιθαρίστας Κώστας Γρηγορέας, σήμερα (9.15 μ.μ.), στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Ερμηνεύουν τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Θ. Μικρούτσικου και Στ. Ξαρχάκου. Ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός.
  • Ρεσιτάλ πιάνου θα δώσει ο Αρης Γαρουφαλής, σήμερα, στη Σύμη, στο πλαίσιο του «6ου Φεστιβάλ», που πραγματοποιείται στο ακριτικό νησί.
Πέμπτη 3/8
  • Ο Χοακίν Κορτές στο Ηρώδειο
    Ο Χοακίν Κορτές στο Ηρώδειο
    Στο Ευριπίδειο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Σερρών παρουσιάζουν, σήμερα, το έργο του Γιώργου Αρμένη «Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια».
Παρασκευή 4/8
  • «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σήμερα και αύριο, στην Επίδαυρο, σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Ερμηνεύουν: Σωτήρης Τζεβελέκος, Γιάννης Πολιτάκης, Γιώργος Παρτσαλάκης, Γιώργος Λέφας, Νίκος Μπουσδούκος, Θόδωρος Κατσαφάδος κ.ά.
  • O Νίκος Πορτοκάλογλου και οι «Ενδελέχεια» τραγουδούν σήμερα (10.30 μ.μ.), στο 1ο Δημοτικό Πάρκο Αγ. Παρασκευής.
Σάββατο 5/8
  • Στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, σήμερα, θα παρουσιαστεί ο «Εδουάρδος ο Β`» του Κρ. Μάρλοου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.ά.
  • Ενα πρόγραμμα, που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό ρεπερτόριο και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, παρουσιάζει ο Μάριος Φραγκούλης, σήμερα στο Θέατρο Σίβηρης, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Συμμετέχει η Αγγλίδα σοπράνο Ντέμπορα Μάγιερς.

«Ειρήνη» από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο
«Ειρήνη» από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο

«Το Μελτεμάκι» στη Ρεματιά Χαλανδρίου
«Το Μελτεμάκι» στη Ρεματιά Χαλανδρίου


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ