ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ "ΣΑΜΑΙΝΑΣ" - "ΚΩΣΤΑΚΟΥ"
Υποβαθμίζονται οι πολιτικές ευθύνες!

Στην αμέλεια του έμψυχου δυναμικού, αποδίδει μονομερώς τις ευθύνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στη "σκιά" βαρύγδουπων δηλώσεων, για "παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων" και "ασεβών" πλοιάρχων, επιδιώκει να ρίξει η κυβέρνηση, τις σαφείς και ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες, για τη σύγκρουση των πλοίων "ΣΑΜΑΙΝΑ" και "ΚΩΣΤΑΚΟΣ". Οι οπωσδήποτε απαραίτητες διαδικασίες απόδοσης ευθυνών επιχειρείται να μεταβληθούν σε μανδύα συγκάλυψης. Αυτά, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση των 4 αγνοούμενων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και κάθε ώρα που περνάει ενισχύει τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την τύχη τους. Οσον αφορά τα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος, αν και παραμένουν αδιευκρίνιστα, αναδεικνύουν ως κομβικό, το θέμα του ελλιπούς συντονισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και των ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Χαρακτηριστικές ως προς τα παραπάνω είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δημ. Ρέππα, ο οποίος επικέντρωσε στο θέμα των τυχόν ποινικών ευθυνών που απορρέουν για τους κυβερνήτες των δύο σκαφών, αναπαράγοντας τη χτεσινή σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη. Οπως δήλωσε, "όποιοι, δε, μετά από τις έρευνες που θα γίνουν, διαπιστωθεί ότι έχουν ευθύνες, να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες αφ' ενός και αφ' ετέρου να τους επιβληθούν ποινές και παραδειγματική τιμωρία. Γιατί τέτοιου είδους συμβάντα δεν είναι απλώς λυπηρά, είναι απαράδεκτα". Μάλιστα χτες, ο υπουργός Τύπου προχώρησε ακόμα περισσότερο και επιχείρησε να υποβαθμίσει τις κυβερνητικές ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι "οι κανόνες, οι οποίοι υπάρχουν, όσο και να βελτιωθούν, δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν εάν το έμψυχο δυναμικό, το οποίο χειρίζεται τις λειτουργίες σε αυτό τον τομέα δε σέβεται αυτούς τους κανόνες αφ' ενός και αφ' ετέρου δεν έχει την ανάλογη επιμέλεια και μέριμνα, ώστε τέτοια φαινόμενα να προλαμβάνονται και να μην αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων τις συνέπειες τις οποίες έχουν"! Μάλιστα, στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε, λέγοντας ότι αν και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα επεξεργαστεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την ακτοπλοϊα σε χώρους και περιόδους που διεξάγονται ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού δε θα 'χει αντίκρισμα, αν οι "παράγοντες" που το θέτουν σε λειτουργία "δεν ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στα καθήκοντά τους ως επαγγελματίες".

Στις δικές του δηλώσεις, που έκανε χτες για το όλο θέμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απέφυγε να κάνει λόγο για ευθύνες δηλώνοντας πως "απάντηση υπεύθυνη μπορεί να δώσει μόνο η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει επιληφθεί του έργου της, όπως επίσης και η Δικαιοσύνη", προσθέτοντας ότι "κάθε άλλη εκτίμηση ατομικού και υποκειμενικού χαρακτήρα δε συμβάλλει, αλλά απεναντίας κινδυνεύουμε να επηρεάσει σε λανθασμένη κατεύθυνση".

Τέλος, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται το γεγονός του ανεπαρκούς ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε περιοχές όπου διεξάγονται ασκήσεις, αφού σε χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Γ. Σουμάκης έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής του πλαισίου και την εκπόνηση της μελέτης, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διώξεις

Να σημειώσουμε ότι, ήδη, στο υπουργείο Αμυνας, έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από ειδικούς, η οποία θα αποφανθεί για τις ευθύνες των δυο κυβερνητών και συνολικότερα σε πόρισμα που αναμένεται να εκδοθεί το νωρίτερο στο τέλος της βδομάδας. Θα προηγηθούν ανακρίσεις, καθώς και αναπαράσταση του δυστυχήματος. Παράλληλα, αντίστοιχη επιτροπή έχει δημιουργηθεί και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης του θέματος έχει επιληφθεί, τόσο η στρατιωτική, όσο και η πολιτική Δικαιοσύνη. Εχει γίνει αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ενώ παράλληλα χτες το πρωί προσήχθησαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σάμου ο πλοίαρχος του "ΣΑΜΑΙΝΑ" Ματθαίος Πνευματικάκης και ο ύπαρχος Αντώνης Δουατζής, στουςοποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Το επιβατικό δεν ήξερε, το πολεμικό δε φαινόταν...

Αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμη τα αίτια της τραγωδίας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, για τη σύγκρουση των πλοίων "ΣΑΜΑΙΝΑ" και "ΚΩΣΤΑΚΟΣ", με την παράλληλη όμως διαρροή αντικρουόμενων σεναρίων τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όσο και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Μόνο βέβαιο στοιχείο, είναι το γεγονός ότι η γνωστοποίηση του προγράμματος της άσκησης "Παρμενίων '96" μέσω των αρμόδιων αρχών στα πλοία που πραγματοποιούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, θα είχε αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση, κι ίσως είχε οδηγήσει στην αποφυγή της τραγωδίας. Κωδικοποιημένα οι εκτιμήσεις και τα σενάρια που υπάρχουν είναι τα εξής, σύμφωνα και με διασταυρωμένες πληροφορίες του "Ρ" από αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού της σύγκρουσης:

  • Το επιβατικό "ΣΑΜΑΙΝΑ" κινούνταν σε σύνηθες δρομολόγιο, με μικρή ταχύτητα 10 περίπου μιλίων, και επακριβώς στην περιοχή Κάμπος Βουρλιωτών, πραγματοποίησε μικρό ελιγμό παρεκκλίνοντας προκειμένου να έρθει λίγο πιο κοντά στην ακτή. Ελιγμός που χαρακτηρίζεται από το πλήρωμα του "ΣΑΜΑΙΝΑ" επίσης συνήθης. Λίγο μετά σε απόσταση 30 περίπου μέτρων, αντιλήφθηκε - σύμφωνα και με τη μαρτυρία του πλοιάρχου - τον "σκούρο όγκο" της πυραυλακάτου. Σταμάτησε τις μηχανές, επιδίωξε νέο ελιγμό, με αποτέλεσμα όμως να διεμβολίσει τελικά την πυραυλάκατο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Ρ", δεν υπήρξε η παραμικρή επαφή ανάμεσα στις "γέφυρες" των δύο πλοίων. Επίσης εκτίμηση του πληρώματος και του πλοιάρχου του "ΣΑΜΑΙΝΑ" είναι ότι το πολεμικό πλοίο είχε τη δυνατότητα να ελιχθεί και να αποφύγει τη σύγκρουση, όμως δεν το έκανε. Σαφές είναι πάντως, ότι το "ΣΑΜΑΙΝΑ" δε γνώριζε το ότι στην περιοχή ΒΑ της Σάμου, κινούνταν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (βρίσκονταν εκεί 5 τουλάχιστον πλοία), στα πλαίσια της άσκησης "Παρμενίων '96".Επίσης το ραντάρ του "ΣΑΜΑΙΝΑ" για αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία δεν έδειξε το "ίχνος" της πυραυλακάτου "ΚΩΣΤΑΚΟΣ". Εξετάζεται η κατάσταση του ραντάρ καθώς και το ενδεχόμενο παρεμβολής εξαιτίας της άσκησης.
  • Ενα ακόμα ενδεχόμενο που θα εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, είναι οι κινήσεις της πυραυλακάτου "ΚΩΣΤΑΚΟΣ". Με δεδομένη τη συμμετοχή της στην άσκηση "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ '96" είναι πιθανότατα αληθής η εκδοχή ότι διατηρούσε κλειστά τα φώτα πορείας, ενώ υπό έρευνα είναι το αν επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το πλοίο "ΣΑΜΑΙΝΑ" ως ένδειξη της δυνατότητάς της για παραλλαγή. Δηλαδή αν επιδίωξε να περάσει κοντά από το επιβατικό, χωρίς να γίνει αντιληπτό το πολεμικό πλοίο.
Η Αλ. Παπαρήγα για το ναυάγιο

Εξερχόμενη από τα γραφεία του ΚΚΕ, στη Βουλή, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, ερωτώμενη από δημοσιογράφους, σχολίασε το γεγονός της σύγκρουσης των πλοίων "ΣΑΜΑΙΝΑ" και "ΚΩΣΤΑΚΟΣ". Οπως είπε: "Οταν χτες βράδυ άκουσα τη δήλωση του κ. πρωθυπουργού, την πολύ οργισμένη, σκέφτηκα ότι "κάποιο λάκκο έχει η φάβα". Διότι προκύπτει ένα ερωτηματικό. Είναι γνωστό - και έχει δημοσιευτεί - ότι γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις με το όνομα "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ". Το ερώτημα το δικό μας είναι: Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν στο συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ούτως ώστε να είναι γνωστό στα εμπορικά πλοία στην περιοχή - και στους επικεφαλής τους - ότι υπάρχουν ασκήσεις και, άρα, πρέπει να σέβονται και τη γραμμή πλεύσης και να μην παρεκκλίνουν, ποτέ βεβαίως, αλλά στην προκειμένη περίπτωση να υπάρχει και η συναίσθηση του κινδύνου; Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορεί στην περιοχή που γίνονται οι ασκήσεις να μην είναι ενήμεροι οι πάντες, έτσι ώστε να παίρνονται μέτρα για να αποτρέπονται δυστυχήματα. Σκεφτείτε τα πράγματα να ήταν αντίστροφα και να είχε πρόβλημα το επιβατηγό. Θα είχαμε πάρα πολλούς νεκρούς από μια τέτοια εξέλιξη, αλλά είτε από τη μία, είτε από την άλλη μεριά, βεβαίως, το πράγμα είναι το ίδιο. Υπάρχουν επομένως, κατά τη γνώμη μας, ευθύνες σ' αυτό το ζήτημα και θέλουμε απάντηση".

Συνεχίζονται, με όλα τα μέσα, οι έρευνες για τους τέσσερις αγνοούμενους της πυραυλακάτου "ΚΩΣΤΑΚΟΣ". Οι προβλέψεις όμως είναι απαισιόδοξες



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ