ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Με το αίμα τους πληρώνουν οι εργάτες την «ανταγωνιστικότητα»

Θανατηφόρο «ατύχημα» χτες με θύμα έναν 47χρονο οικοδόμο. Τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβοι καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Βουτηγμένα στο αίμα της εργατικής τάξης είναι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση για τα «ατυχήματα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος)
Βουτηγμένα στο αίμα της εργατικής τάξης είναι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση για τα «ατυχήματα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος)
Στους 20 ανεβάζει τους νεκρούς οικοδόμους που από τις αρχές του έτους έχουν θυσιαστεί στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους το θανατηφόρο «ατύχημα» που έγινε χτες, σε έργα της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», στη Φθιώτιδα.

Τη ζωή του έχασε ο εργάτης Κιοσέ Μουσταφά 47 ετών, παντρεμένος με ένα παιδί, ο οποίος εργαζόταν σε σήραγγα στον Αγιο Στέφανο Δομοκού, για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. Ο εργάτης βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν τον χτύπησε το αντίβαρο της τσάπας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ που βρέθηκε στο σημείο.

«Η ασυδοσία που παρέχει η κυβέρνηση στην εργοδοσία είναι η γενεσιουργός αιτία που καθημερινά χάνονται ζωές, σακατεύονται εργάτες στους χώρους δουλειάς. Στην κυριολεξία οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε κρεματόρια, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα», καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

«Εργάτες δουλεύουν σε συνθήκες τσίρκου, αιωρούμενοι σε σκαλωσιές 15 - 20 μέτρων. Εργάτες δουλεύουν σε σήραγγες έως και 15 χιλιομέτρων, σαν τα ποντίκια, χωρίς τον απαιτούμενο εξαερισμό, με μηχανήματα να κινούνται στη σήραγγα χωρίς καταλύτες, ασυντήρητα και επικίνδυνα. Εκατοντάδες μηχανήματα δουλεύουν χωρίς ειδικευμένους χειριστές», υπογραμμίζει.

«Γι' αυτούς τους εργάτες που δουλεύουν στις χειρότερες συνθήκες οι κοινωνικοί εταίροι σήμερα αποφάσισαν να καταργήσουν τα ΒΑΕ και να στείλουν τους εργάτες να πάρουν σύνταξη στον άλλο κόσμο», επισημαίνει. Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που σφυρίζουν αδιάφορα και περιορίζονται σε ανούσια λόγια, να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας: «Να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, να επιβάλλουν αυστηρές ποινές και κλείσιμο των εργοταξίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας των εργαζομένων. Να προσλάβουν έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες του ΚΕΠΕΚ με την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή ώστε να είναι αποτελεσματικότερες στους ελέγχους».

Τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τα εργατικά «ατυχήματα» η κυβέρνηση αλλά και πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ, οι οποίες «καλύπτουν τους εργολάβους και τις πολυεθνικές, που υπερασπίζονται λυσσαλέα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, και αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ζωές ως αναλώσιμο υλικό για το αυγάτεμα των κερδών των καπιταλιστών», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Για την απόλυση στο «Χαμόγελο του παιδιού»

Σειρά κινητοποιήσεων για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης Κατερίνας Βεζύρη, που εργαζόταν ως παιδαγωγός σε σπίτι φιλοξενίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Μελίσσια πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και ταξικά συνδικάτα. Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έστειλε επιστολή, στην οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η διοίκηση του «Χαμόγελου του Παιδιού» ονομάζει μη ανανέωση της εξάμηνης σύμβασης εργασίας της, την απόλυση της εργαζόμενης. Πράγματι δεν ανανέωσε τη σύμβαση. Αλλά αυτό τι είναι αν δεν είναι απόλυση; Δεν έχασε τη δουλειά της; Δεν είναι απόλυση; Είναι γεγονός ότι είχε προηγηθεί η αντίδρασή της στην αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική τοποθέτηση καμερών στους χώρους εστίασης, μελέτης και ψυχαγωγίας των κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών. Η εργαζόμενη αντέδρασε και πλήρωσε αυτήν την αντίδραση χάνοντας τη δουλειά της. Με δεδομένο μάλιστα ότι η εργαζόμενη κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε ένα σπίτι φιλοξενίας όπου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό - όπως έχει αναφερθεί - δεν επαρκεί για να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών, πέρα απ' τον ύπνο, τη σίτισή τους κλπ. Αλλωστε όταν ανακοινώθηκε η απόλυση στην εργαζόμενη, της είπαν ότι δεν έχουν κάποιο παράπονο απ' τη δουλειά της, αλλά για το διάβασμα των παιδιών δεν χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό που κοστίζει και ότι θα καλύψουν την ανάγκη αυτή με άλλο προσωπικό. Αλλο και αυτό. Η διοίκηση του ιδρύματος κάλυπτε θέση παιδαγωγού με ψυχολόγο, δηλαδή δύο σε ένα, αφού χρειαζόταν και παιδαγωγό και ψυχολόγο. Και βεβαίως με δεδομένη τη μη επάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού η απολυμένη ήταν απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του. Αλλο ένα γεγονός που δείχνει επίσης, ότι τέτοιες δομές δε λειτουργούν με βάση τις αναγκαίες παροχές υπηρεσιών για τα παιδιά, αλλά με βάση το κόστος.

Η εμπειρία απ' τη μέχρι τώρα λειτουργία των ΜΚΟ - ιδιαίτερα σε τέτοιους ευαίσθητους χώρους - δείχνει ότι διευκολύνεται το κράτος για να αποποιηθεί την ευθύνη του για την παροχή των αναγκαίων ολοκληρωμένων υπηρεσιών και καταλήγει να παρέχονται αποσπασματικές και ελάχιστες, μπροστά στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, υπηρεσίες. Αποδεικνύεται όμως ότι τέτοιες οργανώσεις διευκολύνουν και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, της εμπέδωσης κλίματος τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κεντρικά σχεδιασμένο, που θα παρέχει ενιαίες υπηρεσίες σε όλο το λαό, θα χρηματοδοτείται πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Την πολιτική που θέλει τα Ταμεία «ανταποδοτικά» καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, καθώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank υποθηκεύει ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Τράπεζας Αττικής (Ακαδημίας και Ιπποκράτους) πραγματοποιούν σήμερα οι μηχανικοί, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα απειλή που σηματοδοτεί για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, της οποίας μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ταμείο τους, στην οποία συναινεί και η ηγεσία του ΤΕΕ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, οι εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 6μηνο καταγράφουν ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ληστείας των αποθεματικών του Ταμείου και της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μηχανικών προς όφελος της κερδοφορίας της Attica Bank.

Η ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του Ταμείου με την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο και η λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του - τονίζει η ΕΣΑΚ - μόνο χειρότερες μέρες μπορούν να φέρουν για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Η κακόφημη αυτή «επένδυση» μέχρι σήμερα έχει κοστίσει (μόνο σε ονομαστικές τιμές) πάνω από 150 εκατ. ευρώ και με τις νέες εξελίξεις θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, που πέρα από τους κινδύνους που δημιουργεί για τα αποθεματικά, οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο - τράπεζα» που θα ελέγχει και θα καθορίζει την πολιτική του Ταμείου, συμπιέζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών.

Καμία ανοχή στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δύο νέα εγκλήματα κατά της εργατικής τάξης σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης. Σήμερα ένας ακόμα οικοδόμος έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ, στον Αγ. Στέφανο Δομοκού. Την ώρα που οι μεγαλοεργολάβοι και η κυβέρνηση αρνούνται στους οικοδόμους τις ελάχιστες αυξήσεις και τα μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και της ακεραιότητάς τους, οι οικοδόμοι μετράνε ήδη 20 νεκρούς από την αρχή του χρόνου.

Καμία ανοχή στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη. Κανένας συμβιβασμός και καμία αποδοχή της αποτρόπαιης πραγματικότητας όπου η εργατική τάξη πληρώνει και με το αίμα της τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Οι οικοδόμοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση στο έγκλημα. Να απαιτήσουν μέτρα προστασίας τώρα με τον αποφασιστικό έλεγχο των συνδικάτων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να εξεγερθεί για να αντιμετωπίσει τη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, την εντατικοποίηση, τους εκβιασμούς, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ