ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική εμπαιγμού της αγροτιάς

ΚΚΕ: Κανένας εφησυχασμός για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά

Μόνη λύση για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο αγώνας κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματός τους
Μόνη λύση για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο αγώνας κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματός τους
Ρεσιτάλ κοροϊδίας της αγροτιάς δόθηκε για άλλη μια φορά χτες από την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση που είχαν πρωθυπουργός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αμέσως μετά, ο Σ. Χατζηγάκης βγήκε και δήλωσε ότι δε θα υπάρξει καμία περικοπή των ενισχύσεων που θα καταβληθούν το Δεκέμβρη και πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει ένα μεγάλο «γεωργικό κτηματολόγιο», το οποίο θα διασφαλίζει απόλυτα το αγροτικό εισόδημα και κυρίως τις ενισχύσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αυτήν τη δήλωση χωρίς να ντρέπεται, αφού αυτό που ανέφερε είναι το λεγόμενο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών ή αγγλιστί «GIS», το οποίο απαιτεί η Κομισιόν για να μπορούν να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Αυτό θα έπρεπε να είναι έτοιμο προ καιρού και με βάση αυτό έπρεπε να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2009. Αλλά ούτε αυτό είναι έτοιμο, όπως ομολογεί και ο Χατζηγάκης και οι δικαιούχοι επιδοτήσεων πληρώνουν υπέρογκα χαράτσια για να κάνουν αυτές τις δηλώσεις, με βάση το νέο Σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων, υποτίθεται για να πάρουν τις όποιες επιδοτήσεις για το 2009. Δυστυχώς, η αγροτιά πληρώνει παράνομα χαράτσια, χάνει εισόδημα, λαμβάνει όλο και πιο μειωμένες επιδοτήσεις, η παραγωγή της πουλιέται σε όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές και η κυβέρνηση βγαίνει και την εμπαίζει κατάφωρα, κάνοντας ανακοινώσεις σαν και αυτές του Χατζηγάκη...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε, επίσης, κάτι αόριστα ψευτο-μέτρα χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους κτηνοτρόφους. Επίσης ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 κατά 1,2 εκατ. ευρώ, αλλά από αυτό η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί. Εβαλε μέσα μέχρι και τις επιδοτήσεις για εξωγεωργικές δράσεις των ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) ύψους 370 εκατ. ευρώ για να κάνει μπούγιο. Ανακοίνωσε ακόμα και νομοσχέδιο για αναδιάρθρωση των ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις για ΕΦΕΤ και ΑΓΡΟΓΗ, που δεν προοιωνίζονται σε θετικότερη κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε τα ακόλουθα:

«Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξει καμία περικοπή στις αγροτικές ενισχύσεις και ότι θα εξασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα είναι εντελώς ανυπόστατες και στόχο έχουν να καθησυχάσουν και να κρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα από την αγροτιά.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί και συνυπογράψει την απόφαση της ΕΕ που μειώνει τις επιδοτήσεις. Αυτό που τώρα συζητά είναι o τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι μειώσεις.

Ο κίνδυνος να μη δικαιούνται καμία ενίσχυση όσοι έπαιρναν μέχρι τώρα 400 ευρώ ή έχουν μέχρι 4 στρέμματα είναι μεγάλος. Αυτό θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των πολύ φτωχών αγροτών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η ΕΕ προωθούν το να μη θεωρούνται πια αγρότες οι μικρομεσαίοι, που κάνουν συμπληρωματικά εξωαγροτικά μεροκάματα, για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Κανέναν εφησυχασμό δεν πρέπει να έχει η φτωχή και μεσαία αγροτιά. Τα χειρότερα γι' αυτήν έρχονται. Η κοινή πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που περιορίζει ασφυκτικά το εισόδημα και οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, πρέπει να συναντήσει την καταδίκη των εργατικών λαϊκών στρωμάτων της πόλης, γιατί οδηγεί σε ακόμα πιο ακριβά αγροτικά προϊόντα και στην επικίνδυνη διατροφική εξάρτηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους».

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Αποψη από την προχτεσινή κινητοποίηση των μηλοπαραγωγών της Αγιάς
Αποψη από την προχτεσινή κινητοποίηση των μηλοπαραγωγών της Αγιάς
Παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς έκανε το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή και με την οποία ζητάει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των παραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή που μας πέρασε οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς πραγματοποίησαν μια από τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Στην Ερώτηση του Κόμματος, που απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής, σημειώνεται:

«Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Αγιάς στο Ν. Λάρισας εξαιτίας της σκληρής αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα:

Αν και έχει διαπιστωθεί από τον ΕΛΓΑ η ακαρπία της περασμένης χρονιάς από το Νοέμβρη του 2008, ωστόσο καμία αποζημίωση δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια των παραγωγών.

Ισχυρή χαλαζόπτωση του Μάη 2009 κατέστρεψε την υπάρχουσα παραγωγή κερασιών και μήλων.

Απούλητες έχουν μείνει οι μεγάλες ποσότητες μήλων από πέρσι, αφού δεν προστατεύεται η ντόπια παραγωγή, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές μήλων από άλλες χώρες.

Αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς πόρους, για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα και κυρίως για να επιβιώσουν και να ζήσουν την οικογένειά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς:

Να λάβουν εντός των επομένων ημερών τις καθυστερούμενες εδώ και καιρό οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Να ενισχυθούν για το χαμένο γεωργικό εισόδημα όπως π.χ. πάγωμα δανείων για 3 χρόνια, παροχή άτοκου δανείου, έκτακτη και άμεση οικονομική βοήθεια κ.ά.

Να διατεθεί η απούλητη ποσότητα σύμφωνα με το πρόγραμμα για τα οπωροκηπευτικά σε κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, άπορους κ.ά.».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Αγώνας για έργα πυροπροστασίας

Η έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας και δασοπροστασίας και οι προτάσεις του ΚΚΕ τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους φορέων αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος, με επικεφαλής τον Ν. Γκατζή, βουλευτή του ΚΚΕ. Κατά τις συναντήσεις που έγιναν με δημάρχους δήμων του νομού, εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον δασάρχη Μαγνησίας, διαπιστώθηκε, για μια ακόμα φορά, ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα εξαιτίας της λειψής χρηματοδότησης, με ευθύνη τον κυβερνώντων, για την πυροπροστασία - δασοπροστασία.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι προτείνει την εφαρμογή μέτρων προστασίας και καλεί το λαό να παλέψει, ώστε να επιβάλει άμεσα τον κεντρικό σχεδιασμό, τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της δασικής περιουσίας και δασοπροστασίας, την αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, την κάλυψη του προσωπικού της Πυροσβεστικής και τη μονιμοποίηση των δασοπυροσβεστών, την ενίσχυση των μηχανικών μέσων προστασίας.

«Το ΚΚΕ - υπογράμμισε - καλεί τους φορείς του λαϊκού κινήματος να πάρουν σειρά πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, που θα αναδείχνουν τις ευθύνες, αλλά και τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν και θα καταλήγουν σε μορφές διεκδίκησης και πάλης. Αυτή η λαϊκή δράση μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων, όλων εκείνων που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης».

ΒΕΡΟΙΑ
Συνέντευξη του ΚΚΕ για τους ροδακινοπαραγωγούς

«Οι εξελίξεις για το ροδάκινο και οι θέσεις του ΚΚΕ», είναι το θέμα συνέντευξης Τύπου που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 8 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, στο τουριστικό περίπτερο «ΕΛΗΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ