Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιφνίδια απεβίωσε χτες ο Ανδρέας Λεντάκης

Συλλυπητήρια μηνύματα από όλα τα πολιτικά κόμματα

Απεβίωσε χτες το πρωί, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στα 62 του χρόνια, ο Ανδρέας Λεντάκης,τέως βουλευτής, εκλεγμένος την τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο με το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης. Το επεισόδιο συνέβη στο σπίτι του, ενώ διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε λίγο αργότερα.

Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, υπήρξε ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, εκλέχθηκε γραμματέας του 1ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου το 1957. Κατά τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας, συνελήφθη τον Οκτώβρη του 1967 και βασανίστηκε στα κεντρικά της Ασφάλειας στην οδό Μπουμπουλίνας. Παρέμεινε φυλακισμένος επί 4 χρόνια, για να γίνει στη συνέχεια ιδρυτικό μέλος του κόμματος της ΕΔΑ, του οποίου εκλέχτηκε πρόεδρος από το 1987 ως το 1993. Επίσης εκλέχθηκε τρεις φορές δήμαρχος Υμηττού (1972 - 1982 - 1986). Βουλευτής εκλέχθηκε το 1989 και το 1990 με το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Τον Ιούλη του 1993 παραιτήθηκε και προσχώρησε στην Πολιτική Ανοιξη, με την οποία εκλέχθηκε βουλευτής το 1993. Είχε πλούσια συγγραφική δράση, εκδίδοντας 23 λογοτεχνικά βιβλία και δοκίμια.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,με τηλεγράφημά της στην οικογένεια του Ανδρέα Λεντάκη, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για το θάνατό του. Επίσης συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, καθώς και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και η ΚΠΕ του κόμματος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιάννης Μπανιάς, εκ μέρους του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε: "Πόνος, οδύνη και συντριβή από το ξαφνικό αντίο του αγαπημένου φίλου Ανδρέα Λεντάκη. Αυτές τις φοβερές στιγμές, πώς μπορείς να δεχθείς, να αντέξεις και να κατανοήσεις τη μεγάλη απώλεια για μένα, την Ανοιξη, την Ελλάδα...".

Μήνυμα απέστειλε και ο Μίκης Θεοδωράκης, που, σε δήλωσή του, τόνισε: "Με τον Ανδρέα Λεντάκη με ενώνουν αγώνες, φιλία, εκτίμηση, αγάπη. Δεν μπορώ να το πιστέψω πώς αυτός ο άνθρωπος, ο φίλος, ο γεμάτος ζωντάνια και αγάπη για τη ζωή μάς άφησε ξαφνικά επάνω στην ακμή της ζωής του. Είμαι κυριολεκτικά κεραυνοβολημένος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ