Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Στο δεύτερο γύρο η ανάδειξη του προέδρου

Ο υποψήφιος του Φρέντε Αμπλιο Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα έλαβε 47,5%

Από τους πανηγυρισμούς των οπαδών του «Μετώπου»
Από τους πανηγυρισμούς των οπαδών του «Μετώπου»
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Αδιαμφισβήτητος νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ο υποψήφιος του Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο, που στηρίζει και συμμετέχει το ΚΚ Ουρουγουάης) Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, ο οποίος όμως δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο της 29ης Νοέμβρη τον Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε, πρώην πρόεδρο της χώρας (1990-1995). Μία αναμέτρηση που κρίνεται «πολύ δύσκολη» και αβέβαιη.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Ουρουγουάης, ο Μουχίκα λαμβάνει το 47,49% των ψήφων έναντι 28,53% για τον 68χρονο Λακάγιε, υποψηφίου του Εθνικού Κόμματος - Blancos. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο γιος του πρώην δικτάτορα Χουάν Μαρία Μπορνταμπέρι (1973-1976) και υποψήφιος του κόμματος Colorados, Πέδρο Μπορνταμπέρι, ο οποίος έλαβε το 16,66% των ψήφων, ενώ ο Πάμπλο Μιέρες υποψήφιος του Ανεξάρτητου Κόμματος έλαβε το 2,43%.

«Προσωπικά θα ψηφίσω στο δεύτερο γύρο τον δρα Λακάγιε», δήλωσε ο Μπορνταμπέρι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκφράζοντας αμέσως την υποστήριξή του στον υποψήφιο της δεξιάς. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφαση για την επίσημη θέση του σχηματισμού του θα ληφθεί αύριο. Μάλλον τυπικά, καθώς ήταν δεδομένη η σύμπραξη του Εθνικού Κόμματος και του κόμματος Κολοράδος. Ο Χοσέ Μουχίκα, πρώην μέλος του αντάρτικου κινήματος Τουπαμάρος και μέχρι το 2008 υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Ταμπαρέ Βάσκες, στις διακηρύξεις ωστόσο δείχνει διατεθειμένος να κάνει πολλούς συμβιβασμούς με τα άλλα κόμματα και κυρίως με την αστική τάξη. Αλλωστε, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

«Η κοινωνία μας ζητεί μια ακόμη προσπάθεια, να συμμετάσχουμε σε ένα δεύτερο γύρο» δήλωσε ο Μουχίκα σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Frente Amplio στο Μοντεβιδέο, προσθέτοντας ότι «πλησιάσαμε πολύ την πλειοψηφία» και κηρύσσοντας την έναρξη της μάχης για το δεύτερο γύρο, κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε. Ποτέ κανείς δε μας έχει χαρίσει τίποτα».

Ειδική σημασία σε αυτή την αναμέτρηση έχει και το αποτέλεσμα του παράλληλου δημοψηφίσματος που διεξήχθη με τις εκλογές για την ακύρωση του Νόμου Λήξης των ποινικών κυρώσεων εκ μέρους του Κράτους, του νόμου που παρέχει αμνηστία στους στρατιωτικούς και τους συμμετέχοντες έμμεσα ή άμεσα στις εξαφανίσεις αγωνιστών στη διάρκεια της δικτατορίας του 1973-1985. Μόλις το 41% τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης, ενώ η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της σχετικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ