Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
90 χρόνια από την καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού

Την περασμένη βδομάδα, στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, εγκαινιάστηκε έκθεση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την έγκριση του διατάγματος του Β. Ι. Λένιν «Για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού στον πληθυσμό της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας».

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να δείξει πως στην αρχή του 20ού αιώνα στη Σοβιετική Ρωσία υλοποιήθηκε ένα μεγαλειώδες σχέδιο για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, που ανάλογό του δεν υπήρξε στον κόσμο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πρώτα σοβιετικά αλφαβητάρια, μεταξύ άλλων και το αλφαβητάριο για ενήλικες με τον τίτλο: «Κάτω ο αναλφαβητισμός» (1920), καθώς και σοβιετικές διαφωτιστικές αφίσες, γράμματα και φωτογραφίες που μαρτυρούν το έργο που επιτέλεσε το σοβιετικό πρόγραμμα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, καθώς επίσης ντοκουμέντα που μιλούν για τη δραστηριότητα της Ναντιέζντα Κρούπσκαγια και άλλων Σοβιετικών διαφωτιστών.

Να υπενθυμίσουμε πως ο μαζικός αναλφαβητισμός ήταν η «κληρονομιά» που άφησε η προεπαναστατική Ρωσία στη Σοβιετική Ενωση. Τρεις στους τέσσερις δεν ήξεραν γραφή και ανάγνωση. Πολλές εθνότητες δεν είχαν δική τους γραφή, ενώ περίπου τα 4/5 των παιδιών και των εφήβων δεν μπορούσαν να φοιτήσουν ούτε στα δημοτικά σχολεία. Ολες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και ειδικά οι ανώτερες και οι ανώτατες ήταν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων. Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά των εγγράμματων στους Κιργίζιους (0,6%), στους Τουρκμένιους (0,7%), στους Ουζμπέκους (1,6%) και τους Καζάχους (2%).

Η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συθέμελα ανέτρεψε αυτήν την πραγματικότητα. Ετσι, στις 6 Δεκέμβρη του 1919, η σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε πως όλοι οι κάτοικοι της χώρας ηλικίας από 8 μέχρι 50 χρόνων, που δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν, είναι υποχρεωμένοι να μάθουν γράμματα στη μητρική ή στη ρωσική γλώσσα, κατά τη βούλησή τους. Μάλιστα, εναντίον σ' αυτούς που αποφεύγανε τις υποχρεώσεις που προέβλεπε το Διάταγμα ή εμπόδιζαν τους αγράμματους να πηγαίνουν στα σχολεία κινούνταν ποινική δίωξη. Στον αγώνα με την αγραμματοσύνη συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δάσκαλοι, φοιτητές, υπάλληλοι, μορφωμένοι εργάτες και αγρότες. Πολλοί λαοί της ΕΣΣΔ απέκτησαν εκείνη μόλις την περίοδο γραπτό λόγο. Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθονταν στα θρανία τα βράδια μετά τη δουλειά. Από το 1920 έως το 1940, έμαθαν γράμματα 60 εκατομμύρια ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1939, οι εγγράμματοι ηλικίας 9-49 ετών αποτελούσαν το 87,4%. Το 1959, η αγραμματοσύνη είχε νικηθεί ολοκληρωτικά.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του σοβιετικού συστήματος λαϊκής παιδείας, όπου υπήρχε κάλυψη 100% των παιδιών, σε 100% δημόσια σχολεία, ανέβασε τον πληθυσμό ΕΣΣΔ μεταξύ των πιο μορφωμένων λαών του κόσμου, με βάση τις εκτιμήσεις της UNESCO.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ