Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
«Σωτήρες»... της «κοινωνίας των πολιτών»

Η κυβέρνηση, και μέσω της «χορηγίας» για το Θέατρο του Διονύσου, καθιστά σαφέστερη την πρόθεσή της να αφήσει την πολιτιστική κληρονομιά στην «καλή διάθεση» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»...

Γενική άποψη του Θεάτρου από νοτιοανατολικά
Γενική άποψη του Θεάτρου από νοτιοανατολικά
Ολοταχώς προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτιστικής πολιτικής της - συνέχεια αυτής της ΝΔ, σε πλήρη δικομματική ταύτιση με την «πολιτιστική» στρατηγική της ΕΕ - με αιχμή την πολιτιστική κληρονομιά. Χτες, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ-Τ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, του νομάρχη Αθηνών, Γ. Σγουρού και του ΔΣ του σωματείου «Διάζωμα», με επικεφαλής τον Στ. Μπένο, παρουσιάστηκε «διθυραμβικά» η απόφαση της Νομαρχίας Αθήνας να χρηματοδοτήσει με 6 εκατ. ευρώ το «Διάζωμα» για αναστηλωτικά και σωστικά έργα στο αρχαίο Θέατρο του Διονύσου στην Ακρόπολη.

Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση, του πώς το αστικό κράτος συνειδητά απαξιώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κάθε έννοια δημόσιας, μη εμπορευματικής διαχείρισης του πολιτισμού, αφήνοντας «χώρο» στη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών» («Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», φορείς τύπου «Διαζώματος», Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), ώστε να «αθωωθεί» η λεγόμενη «ιδιωτική πρωτοβουλία» και στον πολιτισμό. Προοπτικά, αυτή η πολιτική στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικο-οικονομική διαχείριση του πολιτισμού, τον οποίο η ΕΕ - αλλά και ο δικομματισμός, όπως προκύπτει από τα προγράμματα και το νομοθετικό πλαίσιο που προώθησε - αντιμετωπίζει ως «κλάδο» που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Γι' αυτό και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ «προσπερνά» ως «φυσιολογικό» το γεγονός ότι το κράτος περιμένει «χορηγίες» ακόμη και όταν πρόκειται για τη διάσωση και ανάδειξη σημαντικότατων μνημείων, λ.χ. του Θεάτρου του Διονύσου ή του Λυκείου του Αριστοτέλη (την περασμένη άνοιξη, επί κυβέρνησης ΝΔ). Γι' αυτό ο υπουργός Πολιτισμού απηύθυνε «ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ» στο «Διάζωμα» και τη Νομαρχία, σημειώνοντας ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο υπόθεση του υπουργείου, αλλά και της «κοινωνίας των πολιτών» και των «ευρύτερων συνεργασιών».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό για το πώς το κράτος ενδυναμώνει νομοθετικά αυτές τις διαδικασίες, ότι το πλαίσιο συνεργασίας ΤΑ και ΥΠΠΟ-Τ, όπως το «προτείνει» το «Διάζωμα», στηρίζεται στον επίσης αντιδραστικό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων του 2006, με τον οποίο δόθηκε η «δυνατότητα» στη, «μεταλλαγμένη» ουσιαστικά σε «επιχείρηση», ΤΑ να «εμπλακεί» και στην πολιτιστική κληρονομιά. Π.χ. μεταξύ άλλων, αναφέρει το άρθρο 225 του Κώδικα για το πλαίσιο συνεργασίας ΥΠΠΟ - ΤΑ και ειδικότερα η παράγραφος 5, όπου «γίνεται ειδική και λεπτομερής αναφορά στην προώθηση "προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης" με παράλληλη δυνατότητα επιβολής "πολιτιστικού τέλους"»! Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη «χαράτσι» στους εργαζόμενους, μέσω της ΤΑ ως «παρελκόμενο» αυτής της πολιτικής.

Επιπλέον, όπως προέκυψε στη χτεσινή συνέντευξη, αυτά τα 6 εκατ. ευρώ, καλύπτουν «πλήρως» τις ήδη εγκεκριμένες μελέτες για το μνημείο, σε βάθος χρόνου 6 ετών. Κόστος, που ουσιαστικά ήταν στον «αέρα» (σ.σ. το μνημείο θα «περίμενε» το ΕΣΠΑ) αν δεν υπήρχαν η... «σωτηρία» της Νομαρχίας και του «Διαζώματος»! Ουδείς βέβαια νιώθει ...άβολα με αυτό. Αντίθετα, το έργο στο θέατρο «σέρνεται» χρόνια, τόσο που το 2007 οι ελάχιστοι εργαζόμενοι σ' αυτό προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας λόγω έλλειψης χρημάτων για το έργο, τους μισθούς και για επιπλέον προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ