Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ακύρωσαν την προσπάθεια «ελεύθερης επιλογής σχολείου»

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές απαίτησαν και πέτυχαν να συνεχίσει να ισχύει η γεωγραφική κατανομή των μαθητών στα σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεφαλλονιά έκαναν χτες το πρωί εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, της Ενωσης Γονέων και Συλλόγων Γονέων. Στη συνάντησή τους με το Διευθυντή Εκπαίδευσης, ζήτησαν άμεση λύση στα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, απαίτησαν να διασφαλιστεί από τώρα η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και απέσπασαν τη δέσμευση ότι θα σταματήσει άμεσα η «ελεύθερη επιλογή» σχολείου για τους αποφοίτους των Γυμνασίων και οι εγγραφές να γίνουν με βάση τη γεωγραφική κατανομή.

Οπως καταγγέλλει το το ΔΣ της ΕΛΜΕ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησε από τους αποφοίτους των Γυμνασίων του Αργοστολίου να δηλώσουν το Λύκειο που επιθυμούν να εγγραφούν. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία η ΔΔΕ Κεφαλονιάς, αιφνιδιαστικά και κρυφά από την ΕΛΜΕ-ΚΙ, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, προχωράει στη λεγόμενη "ελεύθερη επιλογή σχολείου"», σημειώνει η ΕΛΜΕ τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι ισχύει η νομοθεσία για τη γεωγραφική κατανομή - αντιστοιχία των σχολείων, οι μαθητές και τα σχολεία ωθούνται στο μεταξύ τους ανταγωνισμό που ενισχύει την κατηγοριοποίηση. Ολα ευθυγραμμίζονται με τη γενικότερη πολιτική των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η ΕΕ, την οποία έχουν εμπεδώσει τα στελέχη της ΔΔΕ, όπου το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία μετατρέπεται σε ευκαιρία».

Οπως κατήγγειλαν οι φορείς στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, η δήθεν «ελεύθερη επιλογή» σχολείου οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, στο σπάσιμο του όποιου ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα έχει απομείνει, στις νέες καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων και στη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών απαίτησαν να παρθούν τα μέτρα που απαιτούνται ώστε το Σεπτέμβρη οι μαθητές να μην είναι αντιμέτωποι με προβλήματα και ελλείψεις. Δήλωσαν δε, ότι με νέες πρωτοβουλίες και νέους μαζικούς αγώνες, με ουσιαστική συμμετοχή όσων πλήττονται, με πιο βαθιά πολιτικοποίηση θα προχωρήσουν σε σύγκρουση με την ΕΕ - τα μονοπώλια και όσους τους υπηρετούν, να απαιτήσουν όλα όσα ανήκουν στη νεολαία και στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ