Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Η φωνή των ανέργων έφτασε στην Αθήνα

Ξανά στην Αθήνα χτες οι άνεργοι από το Μαντούδι
Ξανά στην Αθήνα χτες οι άνεργοι από το Μαντούδι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, πραγματοποίησαν χτες έξω από τη Βουλή συνδικαλιστικοί, μαζικοί και τοπικοί φορείς της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που απαρτίζουν την «Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας». Ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, η υποαπασχόληση, η εσωτερική μετανάστευση και η μεγάλη χρόνια ανεργία έχουν δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι απαιτούν: για την εταιρία ΒΙΟΜΑΓΝ να πληρωθούν τα χρήματα (500 εκατ. δραχμές περίπου) που οφείλονται στους πρώην εργαζόμενους και στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής και να ληφθούν μέτρα για την επαναλειτουργία της μεταλλευτικής βιομηχανίας, Ακόμα απαιτούνε την πρόωρη συνταξιοδότηση των ανέργων άνω των 50 ετών που έχουν 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, την κανονική συνταξιοδότηση όσων έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και έχουν 9.000 ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, και να γίνουν επενδύσεις στα όρια των δήμων Ελυμνίων, Κηρέως και Νηλέως και, τέλος, οι άνεργοι να επιδοτούνται από το ταμείο ανεργίας για δύο χρόνια.

Κατά τη χτεσινή συγκέντρωση μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και το κλείσιμο ολόκληρης της Β. Σοφίας από αστυνομικές κλούβες ήταν για άλλη μια φορά προκλητικά, έχοντας σκοπό να δημιουργήσουν κλίμα αστυνομοκρατίας.

Μετά την επίδοση του ψηφίσματος ο Γ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του σωματείου Ανέργων, δήλωσε στο «Ρ» ότι «ενώ επί δέκα χρόνια η ανεργία χτυπάει αυτή την περιοχή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το μόνο που κάνανε είναι πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις να υπόσχονται. Μόνο με τον αγώνα του λαού μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα». Ο Σ. Λιαγκάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κηρέως μάς είπε ότι «ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και οι αγρότες, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Γι' αυτό φτιάξαμε αυτή την επιτροπή που απαρτίζεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα μήπως και μπορέσουμε να ακουστούμε».

Στο πλευρό των ανέργων διαδηλωτών βρέθηκαν οι Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δ. Αγκαβανάκης μέλος της γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ο Δ. Κουμπούρης δήλωσε στο «Ρ» ότι την ανεργία «γεννούν οι πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση κατ' επιταγή του κεφαλαίου, των πολυεθνικών. Πιστεύουμε ότι σήμερα χρειάζεται ο συντονισμένος αγώνας της εργατικής τάξης συνολικά, των εργαζομένων, των ανέργων, όλων των λαϊκών δυνάμεων για την απόκρουση αυτής της πολιτικής», ενώ από την πλευρά του ο Δ. Αγκαβανάκης τόνισε ότι «οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση έχουν συνέπεια και το φούντωμα της ανεργίας. Εκείνο που προέχει -κατέληξε- και για το οποίο πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ είναι η δημιουργία ενός πανεργατικού μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων, ανέργων, ΕΒΕ, αγροτών, ώστε να χτυπήσουμε την αιτία των προβλημάτων που δημιουργούνται με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ