Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάτωσε πάλι η άσφαλτος

Θλιβερός και φέτος ο απολογισμός της χριστουγεννιάτικης εξόδου: 30 νεκροί και 394 τραυματίες...

Τριάντα νεκροί και 394 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων, που σημειώθηκαν από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Ο απολογισμός της φετινής χριστουγεννιάτικης εξόδου είναι λίγο καλύτερος από τον περυσινό, αφού ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε σημαντικά, αν και δε συνέβη το ίδιο με τον αριθμό των τραυματιών. Αξιωματικοί της Τροχαίας σημείωναν δε ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη, αν δεν είχαν γίνει τα τρία πολύνεκρα, στα οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Από τους συγκριτικούς πίνακες της Διεύθυνσης Τροχαίας του υπουργείου, προκύπτει ότι το φετινό τετραήμερο από τις 23 μέχρι και τις 26 του Δεκέμβρη σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι σημειώθηκαν πέντε θανατηφόρα λιγότερα. Ενώ πέρυσι είχαν σκοτωθεί σ' αυτό το διάστημα 29 άτομα, φέτος ο αριθμός μειώθηκε στα 19. Αντίθετα, αυξήθηκε ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων. Τα 32 σοβαρά με τους 50 τραυματίες έγιναν φέτος 42 με 56 σοβαρά τραυματίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που καταγράφουν το χώρο τέλεσης και τα αίτια των τροχαίων. Το τριήμερο της επιστροφής (26 μέχρι και 28 Δεκέμβρη) μέσα σε κατοικημένες περιοχές σκοτώθηκαν τρία άτομα, οκτώ στον οδικό άξονα Αθήνας - Πάτρας και Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν στους υπόλοιπους εθνικούς δρόμους.

Και τα 11 θανατηφόρα που έγιναν τις μέρες της επιστροφής αποδίδονται σε ανθρώπινα λάθη. Εφτά στην απροσεξία των οδηγών, ένα στην παραβίαση της προτεραιότητας, τρία στην αντικανονική κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ένα στην υπερβολική ταχύτητα.

Τα πιο αιματηρά δυστυχήματα συνέβησαν αυτή τη φορά σε εθνικούς δρόμους.


Κορυφή σελίδας