Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιθέσεις...

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που όχι μόνο δεν ξεφουσκώνουν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά αντίθετα συσσωρεύονται νέες, είναι οι αντιδράσεις των εφοπλιστών και άλλων ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου στην πρόταση της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, το εμπάργκο δεν θα αφορά μόνο την εισαγωγή και κατανάλωση του ρωσικού αργού από τα κράτη - μέλη αλλά και τη μεταφορά του από ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν έδρα την ΕΕ, όπως και τη διύλισή του από ευρωπαϊκά ενεργειακά μονοπώλια. Αυτό σημαίνει όμως μεγάλο πλήγμα και σοβαρές απώλειες κερδών για το εφοπλιστικό κεφάλαιο της ΕΕ (και όχι μόνο), που έχει βγει στα κεραμίδια και καταγγέλλει την Κομισιόν ότι με τέτοιες αποφάσεις «πυροβολεί τα πόδια της ΕΕ»!

... που «κοχλάζουν»

Αντιμέτωπος με χασούρα είναι και ο ελληνόκτητος στόλος, που αντιπροσωπεύει το 59% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και κατέχει το 30% των δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Ευνοημένα βέβαια θα συνεχίσουν να βγαίνουν τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου που έχουν ήδη προσανατολιστεί στη μεταφορά LNG από τις ασιατικές αγορές και τις ΗΠΑ, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την κόντρα για το ποια συμφέροντα θα επικρατήσουν τελικά και με ποιους όρους. Αυτός που σίγουρα βγαίνει χαμένος από χέρι, είναι ο λαός, καθώς το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η αύξηση του κόστους μεταφοράς από άλλες αγορές θα σημάνουν από τη μια ακριβότερο αέριο, με την εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG, αλλά και ακόμα ακριβότερο πετρέλαιο, εκεί που είναι ακόμα αναγκαίο στην παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που παρουσιάζουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβγαλε «πιο ενωμένη» την ΕΕ, τρώει το ένα σκαμπίλι μετά το άλλο, καθώς αποδεικνύεται ότι οι ανταγωνισμοί τους «κοχλάζουν» ολοένα και πιο πολύ.

Μπαλάκι

Χρόνια τώρα η 9η Μάη έχει γίνει ...λαστιχένιο μπαλάκι. Από τη μια η ΕΕ την έχει βαφτίσει «Μέρα της Ευρώπης», ενώ τελευταία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ώστε τη μέρα αυτή να καθιερωθεί ενιαία διεξαγωγή των ευρωεκλογών στα κράτη - μέλη. Δίνει τα ρέστα της έτσι στη - μάταιη - προσπάθεια να «θαφτεί» το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το καθοριστικό χτύπημα στο τέρας του ναζισμού το έδωσε η ΕΣΣΔ, με τους 20 εκατομμύρια νεκρούς, υποχρεώνοντας τη Γερμανία σε συνθηκολόγηση στις 9 Μάη 1945. Από κοντά στο αναποδογύρισμα της πραγματικότητας στέκεται η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που με κάθε είδους φιέστες προσπαθεί να συσχετίσει την εποποιία του σοβιετικού λαού με τα σημερινά συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ρωσικής αστικής τάξης και - στη συγκεκριμένη περίοδο - με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά τους διαφορετικούς δρόμους, ο προορισμός είναι ίδιος: Να κρύψουν ότι η Αντιφασιστική Νίκη δείχνει πως οι λαοί έχουν την δύναμη να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, όταν το αποφασίσουν. Οτι οι νίκες της ΕΣΣΔ εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας εδράζονταν στην ανωτερότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να δέχεται τόνους λάσπης και αντικομμουνισμού από τα αστικά επιτελεία εκατέρωθεν. Οτι, τελικά, η κοινή μήτρα που γεννάει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εκατόμβες νεκρών, φτώχεια και προσφυγιά, που θρέφει τον ναζισμό - φασισμό, είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που η δυσωδία του δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα.

«Νέα» απειλή

Μια «νέα» απειλή για τη δημόσια υγεία καραδοκεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, αυτήν τη φορά μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Πρόκειται για τις γνωστές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που προκαλούν πολύ ισχυρά μικρόβια, τα οποία όλο και πιο δύσκολα καταπολεμούνται με τις γνωστές θεραπείες. Ετσι, η νόσηση οδηγεί πολλές φορές σε μοιραία αποτελέσματα. Βέβαια, η επιστήμη δεν ανακάλυψε τώρα αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια. Επομένως, γιατί τέτοια ανησυχία; Επειδή, όπως αναφέρουν λοιμωξιολόγοι, ενόψει του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, η πρόληψη αυτών των σοβαρών λοιμώξεων πέρασε σε ...«νιοστή» μοίρα στη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνονται ακόμα πιο απειλητικές για την υγεία του λαού. Η κατάσταση, λένε, ήταν κακή, αλλά επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της Covid-19, επειδή όσοι ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μέσα στα νοσοκομεία, μεταφέρθηκαν σε άλλα «πόστα», που έχουν σχέση αποκλειστικά με τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια, τις συνέπειες του συστήματος Υγείας μιας νόσου δεν θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε μόνο στα «απόνερα» που αφήνει η μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που βρίσκονται σε έκρηξη ακριβώς για τον ίδιο λόγο: Το ελλιπέστατο προσωπικό στα υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία «έπεσε με τα μούτρα» στη σωτηρία του λαού από τον κορονοϊό και τα ανθεκτικά μικρόβια έγιναν ακόμα πιο απειλητικά. Κι επειδή το «νέο ΕΣΥ» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ο λαός δεν πρέπει καθόλου να επαναπαύεται από την τωρινή ύφεση της πανδημίας αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα για σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1929 Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των κόκκινων παλαιών πολεμιστών».

1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός θα αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης, αντί άλλη απάντησης, δήλωσε πως η δολοφονική δράση των παρακρατικών οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου, όμως, θα συνεχιστεί μέχρι το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν.

1974 Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας. Ανάμεσα σε άλλα κατήγγειλαν την εγκατάσταση σε κυπριακό έδαφος τμημάτων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και ζήτησαν την αποχώρησή τους. Επιπλέον, καταδίκασαν κατηγορηματικά κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών, της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου, Γκίντερ Γκιγιόμ, διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της ΛΔ Γερμανίας.

1976 Καταστροφικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

1985 Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, στη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και στην προώθηση του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων». Οι διαδηλώσεις γίνονται κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν στη Μαδρίτη.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ