Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διακοπές για λίγους και εκλεκτούς

Και αντιγραφή από κυβερνητικά έντυπα να έκαναν, δε θα περιέγραφαν τόσο ξεκάθαρα ότι αυτό που τους «καίει» δεν είναι σε καμία περίπτωση η ανάγκη και το δικαίωμα του εργαζόμενου στις διακοπές και την αναψυχή, αλλά η διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο λόγος για τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό, που έχει και το θράσος να καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία με αίτημα, εκτός των άλλων, «... τη βελτίωση συνολικά της ποιότητας του ακριβού τουριστικού προϊόντος που θα προσελκύσει και ποιοτικό τουρισμό..».

Αυτό τους ενδιαφέρει. Οι λίγοι και «εκλεκτοί» που θα αφήνουν χρήμα για να θησαυρίζει το τουριστικό κεφάλαιο. Οι πολλοί, δηλαδή οι εργαζόμενοι, δεν πειράζει, ας μην κάνουν και διακοπές. Προφανώς για την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι δεν τις χρειάζονται. Αλλωστε, με τις πλάτες που βάζουν στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι καθόλου απίθανο να πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν υπερβολικά πολλά δικαιώματα για να ζητούν και ποιοτικές διακοπές...

Απύθμενη υποκρισία ιμπεριαλιστών

Δικό τους έδαφος θεωρούν οι ΗΠΑ τις χώρες - συμμάχους και δε διστάζουν να πραγματοποιούν σε αυτές κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν ή εγκρίνουν οι κυβερνήσεις τους. Από την άποψη αυτή δεν προκαλεί καμία έκπληξη η αποκάλυψη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δώσει εντολή, από τον περασμένο Ιούλη, σε αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να διεξάγουν χερσαίες επιθέσεις στο Πακιστάν χωρίς προηγούμενη συναίνεση πακιστανικής κυβέρνησης, που ως γνωστόν είχε ανέβει στην εξουσία με αμερικανική «βοήθεια». Η παραπάνω αποκάλυψη όμως φέρνει στη μνήμη τις πρόσφατες απύθμενα υποκριτικές διακηρύξεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να επεμβαίνουν και να διατηρούν στρατό κατοχής ή να δημιουργούν κράτη προτεκτοράτα όπου μπορούν ανά τον κόσμο. Το αστείο είναι ότι το ίδιο επιχείρημα αναμασούν και οι εγχώριοι πρόθυμοι σύμμαχοί τους, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προφανώς για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το... ζύγι

Τέσσερα χρόνια μετά τη δημόσια και ρητή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι «η οδική ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης παρέδωσε στους εκπροσώπους της Τροχαίας εννιά φορητές ζυγαριές για τον έλεγχο του υπέρβαρου των φορτηγών αυτοκινήτων.

Οι ζυγαριές είναι καναδικής προέλευσης, κόστισαν 7.592 ευρώ η κάθε μια και μετρούν το βάρος του κάθε τροχού για κάθε άξονα του οχήματος, ώστε αθροιστικά να υπολογίζεται το συνολικό βάρος. Αλλες έξι ζυγαριές θα διατεθούν στις μονάδες των κινητών ΚΤΕΟ, ενώ το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών έχει εντάξει στο πρόγραμμα προμηθειών για το 2008, την προμήθεια ακόμη 20 φορητών ζυγαριών, οι οποίες θα διατεθούν σε Μεικτά Κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Καλές οι ζυγαριές, μόνο που είναι από τα απειροελάχιστα μέτρα, ανάμεσα σε τόσα άλλα σημαντικά, που απαιτούνται για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Αν, λοιπόν, για ένα τόσο σοβαρό θέμα - πρώτης προτεραιότητας διά στόματος Κ. Καραμανλή - έχουν διατεθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια 9 Χ 7.592 = 68.328 ευρώ, και αυτά μόνο για το ζύγισμα των φορτηγών, πού πήγε η «πρώτη προτεραιότητα»; Εξαντλήθηκε στο... ζύγι. Επομένως, τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σίγουρα δε συγκαταλέγονται και στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Τα εύσημα από το κεφάλαιο

Τα εύσημα της Παγκόσμιας Τράπεζας απέσπασε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Τοποθέτησε την Ελλάδα 10 θέσεις πιο πάνω στον σχετικό πίνακα «ανταγωνιστικότητας» για το 2009. Στη θέση 96 από την 106. Ο λόγος έχει να κάνει με τις θεσμικές υπηρεσίες που πρόσφερε η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας φρόντισε να το επισημάνει σε δήλωσή του και να πάει ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα ελαχιστοποιηθούν οι διαδικασίες ίδρυσης ΑΕ και ΕΠΕ.Θέλει, λέει, να κάνει ελκυστική την ίδρυση ΕΠΕ σε ξένους και Ελληνες επενδυτές. Εμ, τι θα ήθελε η κυβέρνηση να κάνει. Ελκυστικά τα Ταμεία για τους ασφαλισμένους; Ή μήπως τα μεροκάματα για τους εργαζόμενους; Ο καθένας με τους φίλους του....

ΒΙΒΛΙΟ
Το βάθος της καρδιάς

«Πάνω στο κομοδίνο μου είχα στολίσει την ασημένια κορνίζα με τη φωτογραφία του πατέρα. «Η κορούλα σου ντύθηκε νυφούλα!» είπα μελαγχολικά στην κορνίζα. «Αν είμαι ευτυχισμένη;». Δάγκωσα τα χείλη μου. «Η αλήθεια είναι ότι δε μ' έχει κοιτάξει ποτέ στα μάτια όπως κοιτούσες εσύ τη μαμά! Ούτε βέβαια μ' αποκαλεί γιασεμί του! Να φανταστείς, δε μου 'χει κάνει ακόμα ούτε μια καντάδα! Ομως μου αγοράζει πανάκριβα κοσμήματα. Ρουμπίνια και ζαφείρια και διαμαντικά! Αν έβλεπες σε τι σπιταρόνα ζω! Οταν μπαίνω στο γραφείο του τα βράδια για να του πάω το ουίσκι του, σηκώνει αφηρημένος το κεφάλι του απ' τα χαρτιά του, τώρα τελευταία έχει πολλές σκοτούρες με το Χρηματιστήριο, βγάζει το καρνέ του και με ρωτά: Πόσα;». Είναι το τελευταίο μυθιστόρημα της Δόμνας Κατσαμάκη. Ενα μυθιστόρημα σύγχρονο με ζωντανές εικόνες και δυνατούς διαλόγους. Δημιουργεί πολλές κριτικές σκέψεις και συνειρμούς για τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι χαρακτήρες ζωντανοί αναγνωρίζονται «σε τρεις διαστάσεις», αφού είναι πρόσωπα που νιώθεις πως έχεις συναντήσει ή γνωρίσει σε πλευρές της κοινωνικής μας ζωής. Η γλώσσα ιδιαίτερα ζωντανή κάνει το διάβασμα του βιβλίου ελκυστικό μέχρι και την τελευταία σελίδα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι

Δηλώσεις ότι «δεν επιτρέπει στις συμμαχικές δυνάμεις να επιχειρούν εντός του Πακιστάν», έκανε ο Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, μετά τις αντιδράσεις για τις κλιμακούμενες επιθέσεις στην περιοχή των φυλών, που θεωρούνται προπύργιο των Ταλιμπάν, με θύματα δεκάδες αμάχους.

Παρά τις πομπώδεις δηλώσεις ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, στην πρώτη του εμφάνιση είπε ξεκάθαρα ότι πρωταρχικός του στόχος είναι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί και με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν θέσει προ πολλού επί τάπητος τη διεύρυνση του πολέμου του Αφγανιστάν εντός του Πακιστάν. Η στρατηγική τους στο Αφγανιστάν μόνο νικηφόρα δεν είναι και έχει πλέον ανάγκη και τη συνοριακή περιοχή του Πακιστάν, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναυάρχου Μάικλ Μιούλεν.

Αλλωστε, το ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν τις διασυνοριακές επιθέσεις στο Πακιστάν, όπου έχουν ισχυρά συμφέροντα, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ισχυρισμού ότι το Ισλαμαμπάντ δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις εντολές τους, επιβεβαιώνεται και από το διάταγμα Μπους τον περασμένο Ιούλη, με το οποίο δίνεται το πράσινο φως στις αμερικανικές δυνάμεις να επιχειρούν στο Πακιστάν...


Α.Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ