Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εθνική συνεννόηση και ο Δημαράς...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το κάλεσμα περί συναίνεσης, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας, συντάχθηκε προχτές ο Γ. Δημαράς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που μετά την εκλογή του ανακάλυψε ότι διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης και ο οποίος, αφού τον φούσκωσαν τα αστικά ΜΜΕ σαν «αντιμνημονιακό» δήθεν υποψήφιο στις τοπικές εκλογές, βρέθηκε με δικό του κόμμα. Ο Γ. Δημαράς είπε ότι χρειάζεται «πανεθνική εγρήγορση και επιφυλακή για να λυθούν τα μεγάλα μας προβλήματα», τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μόνο κόμμα, αλλά «χρειάζεται συνεργασία όλων των Ελλήνων, των πολιτικών φορέων και κοινωνικών στρωμάτων, με καθήκον να συμφωνήσουμε σε προγραμματικές επιλογές που έχουν να κάνουν με τα εθνικά μας θέματα, με την ακρίβεια, την ανεργία, την Παιδεία, την Υγεία, τη λαθρομετανάστευση». Εγκάλεσε ακόμα την κυβέρνηση ότι «δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε» και ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψηφοφορία για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι στην προσπάθειά του να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική και να περάσει τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, το αστικό πολιτικό σύστημα θα κατασκευάσει ή θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο ανάχωμα. Ενα από αυτά είναι και το κόμμα του Δημαρά, το οποίο, σε καιρούς που ζορίζει το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, καλεί για συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή σε ταξική συνεργασία και άνευ όρων παράδοση της εργατική τάξης και του λαού στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Ζητάει, μάλιστα, κυβερνητική συνεργασία όλων των κομμάτων σε προγραμματική βάση, συμφωνία δηλαδή με την πολιτική που τσακίζει δικαιώματα. Αλήθεια, πού πήγε ο αντιμνημονιακός του οίστρος; Πολιτικές σαν αυτές του Γ. Δημαρά είναι η άλλη όψη της υπεράσπισης της αντιλαϊκής στρατηγικής, την οποία συνυπηρετούν τα αστικά κόμματα. Να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη. Και σ' αυτά, και στις παραφυάδες τους τύπου Δημαρά.

Το γνωστό αντεργατικό τροπάρι

«Λάθος μήνυμα σε δύσκολη εποχή στέλνει η απεργία». Καλά το φανταστήκατε. Μια μέρα πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία, η «Καθημερινή», για μια ακόμη φορά, στρέφει τα βέλη της κατά των εργαζομένων. Αφορμή για το δημοσίευμα αποτέλεσε μια επιστολή του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) προς κυβερνητικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων - και μέσω αυτού και η «Καθημερινή» - ζητά από τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και τους ναυτεργάτες «να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους», διότι αυτές θα δημιουργήσουν «"έμφραγμα" στις προγραμματισθείσες πτήσεις και τους πλόες σε μια στιγμή κατά την οποία έχουν προγραμματισθεί διεθνούς εμβέλειας συνέδρια στην Ελλάδα με μεγάλο αριθμό συνέδρων που θα ενισχύσουν τα έσοδα στη χώρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτουν πως οι εργαζόμενοι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους για να κερδοφορούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αλλά ξανανοίγουν και το ζήτημα της «τουριστικής περιόδου», όπως πέρυσι, όταν πρώτη απ' όλους η «Καθημερινή» και ο «ΣΚΑΪ», είχαν κηρύξει πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, στους ναυτεργάτες και κύρια ενάντια στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα, που διεκδικούσαν μεροκάματο, ασφάλιση, συνθήκες ασφαλούς εργασίας στα βαπόρια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δήθεν «πλήττεται ο τουρισμός», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου. Θέλουν εργαζόμενους «είλωτες». Αλλος ένας λόγος η σημερινή απεργία να μετατραπεί σε ποτάμι οργής ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΔΝΤ - κομμάτων της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να «πνίξουν» τις φωνές των μεγαλοξενοδόχων και των φερεφώνων τους κάτω απ' τα συνθήματα και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ...

Απ' όλα έχει ο μπαξές

«Οι εργαζόμενοι δε χρωστούν τίποτε σ' αυτούς που λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας», γράφει, σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή απεργία, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς (σ.σ. πρόσκειται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη σειρά της ανακοίνωσης, το Δίκτυο διεκδικεί: «Να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους». Αν όντως δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος για τους εργαζόμενους, τότε για λογαριασμό τίνος προτάσσει ως απεργιακό αίτημα το «κούρεμα» του χρέους; Η διγλωσσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καθρεφτίζει τις «δύο βάρκες», που πατάει αυτός ο πολιτικός χώρος, προσπαθώντας να συμβιβάσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων με αυτά των εργαζομένων.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία, υιοθετεί το «πιασάρικο» ότι οι «εργαζόμενοι δεν χρωστούν τίποτα» - και είναι αλήθεια αυτό - αλλά, ταυτόχρονα, υπονοεί ότι αν διαγραφεί μέρος του χρέους οι εργαζόμενοι θα ζουν καλύτερα και μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν τη μείωση ενός χρέους που δεν είναι δικό τους. Αναγνωρίζει το άλλοθι της κυβέρνησης ότι τα αντιλαϊκά μέτρα τα παίρνει εξαιτίας του χρέους και όχι για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αλλο αίτημα που θέτει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Κατ' αρχήν το τραπεζικό κεφάλαιο είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφυτο με το βιομηχανικό, το εφοπλιστικό κ.λπ. Μια ...«κοινωνικοποιημένη» τράπεζα μέσα στον καπιταλισμό δε θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς; `Η κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους ή για να μείνουν ικανοποιημένες όλες οι ...συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ κάπου στην «κοπτοραπτική» των αιτημάτων το χάνουν. `Η και τα δύο.

Δολοφονούν παιδιά οι ΝΑΤΟικοί

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η κτηνωδία ενάντια στο λαό της δεν έχει όρια. Η επέμβαση αυτή, όπως άλλωστε και οι άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, νωρίτερα στην ενιαία Γιουγκοσλαβία εμφανίζονταν από τους μακελάρηδες ως «ανθρωπιστική βοήθεια για να σωθούν οι λαοί από αυταρχικούς ηγέτες». Δύο μόνον ενδεικτικά γεγονότα ρίχνουν με τον πιο παταγώδη τρόπο τη «μάσκα» του δήθεν ανθρωπισμού τους.

Οι «ανθρωπιστές» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ άφησαν να πεθάνουν μεσοπέλαγα από την πείνα και τη δίψα 61 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, πρόσφυγες από διάφορες χώρες της Αφρικής που προσπαθούσαν να σωθούν από τον πόλεμο στη Λιβύη. Το περιστατικό έγινε γνωστό μόλις προχτές από μαρτυρίες επιζησάντων, αλλά είχε ξεκινήσει από τις 25 Μάρτη, μια βδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, όταν πλοιάριο με 72 πρόσφυγες, με γυναίκες και παιδιά έφυγε από το λιμάνι της Τρίπολης με κατεύθυνση το ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα. Ωστόσο, από μηχανικό πρόβλημα, το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο και για 16 μέρες βολόδερνε μέσα στην κατάσπαρτη από ΝΑΤΟικά πλοία, ελικόπτερα και αεροπλάνα, Μεσόγειο. Ολες αυτές οι δυνάμεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των προσφύγων, έμειναν παντελώς άπρακτες, αδιαφορώντας για το ότι τους καταδίκαζαν σε βέβαιο θάνατο, όπως και έγινε για 61 από αυτούς. Φυσικά, το περιστατικό είναι «σταγόνα» στον ωκεανό, από τα λίγα που γίνονται γνωστά, αφού η Μεσόγειος, και πριν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, αλλά και πολύ περισσότερο μετά, συχνά γίνεται ο υγρός τάφος χιλιάδων ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή στην υποτίθεται πολιτισμένη ΕΕ, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και την ανέχεια.

Το δεύτερο «ανθρωπιστικό» κατόρθωμα των ΝΑΤΟικών φονιάδων είναι το χτύπημα στο κτίριο της Υπηρεσίας για τα Παιδιά στην Τρίπολη, από τις 30 Απρίλη, που επίσης έγινε γνωστό χτες, όπως και ο σοβαρός τραυματισμός 4 μικρών παιδιών χτες στο κέντρο της πόλης από πυραυλική επίθεση των ΝΑΤΟικών. Η πρακτική των ιμπεριαλιστών να χτυπιούνται στόχοι σε κατοικημένες περιοχές επαναλαμβάνεται, όπως την έχουμε δει και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας με τους δήθεν «κατά λάθος» βομβαρδισμούς σε κομβόι Αλβανών Κοσσοβάρων, στη σερβική τηλεόραση και στην κινεζική πρεσβεία, για να θυμηθούμε τα πιο χαρακτηριστικά.

Η αγανάκτηση και ο αποτροπιασμός για τα εγκλήματα αυτά από κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο δεν αρκεί. Σήμερα πολύ περισσότερο, και για το λόγο ότι έχει συσσωρευτεί τεράστια εμπειρία, χρειάζεται η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει οργανωμένο ταξικό αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του στη χώρα μας, που σέρνουν και την Ελλάδα στα ΝΑΤΟικά σφαγεία των πολέμων για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που είναι οι ίδιοι που σφαγιάζουν τα εργατικά δικαιώματα παντού στον καπιταλιστικό κόσμο. Ενας τέτοιος αγώνας για την πατρίδα μας σημαίνει λαϊκή συμμαχία, μαζική εγκατάλειψη των αστικών κομμάτων και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Οργάνωση του αγώνα παντού, με προοπτική ο λαός να καταργήσει τα μονοπώλια, να γίνει κυρίαρχος της ζωής και του πλούτου που παράγει, ανατρέποντας την εξουσία του κεφαλαίου για να οργανώσει τη δική του κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Συναίνεση για λαϊκή υποταγή...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΗΛΑΔΗ, ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ συναίνεση θέλουν και μας έχουν «φάει τα αυτιά» από το πρωί ως το βράδυ; Από ραδιόφωνα, εφημερίδες και τηλεοράσεις μέχρι δηλώσεις πολιτικών, «δημοσιολόγων» και «κοινωνικών εταίρων»;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει το 80% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης και στα υπόλοιπα διαφωνεί στα δευτερεύοντα. Ο ΛΑ.Ο.Σ. με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση για το καλό της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την «εργασιακή ειρήνη» προϋπόθεση ανάπτυξης, η Ντόρα Μπακογιάννη απαιτεί εδώ και τώρα «εθνική συνεννόηση», η ΔΗΜΑΡ έχει εποικοδομητικές προτάσεις και ο Γ. Δημαράς επίσης.

Αν όλα αυτά δεν είναι «συναίνεση» με ...κάθε δυνατό συνδυασμό, τότε τι είναι; Προφανώς, όμως, δεν τους φτάνει, κι αυτό είναι δείγμα του πόσο αντιλαϊκά μέτρα σχεδιάζουν.

Το πρώτιστο, προφανώς, είναι να κατατρομοκρατήσουν τον κόσμο. Τόσο που ό,τι κι αν ακούσει να του σερβίρουν να του φανεί ...φυσιολογικό. Να θεωρήσει ότι είναι απολύτως λογικό να πληρώσει κι άλλο για τα υπερκέρδη των εταιρειών και των τραπεζών.

Εν ολίγοις, τον επόμενο καιρό θα ακούμε κάθε μέρα την ...«Ορχήστρα του Φόβου» να παίζει το ίδιο και το ίδιο μουσικό θέμα: Η Ελλάδα καταρρέει, δεχτείτε μειώσεις μισθών, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, ελαστικά ωράρια, φόρους, περικοπές...

Μόνο που πρέπει να τους προειδοποιήσουμε ότι το ...«ακροατήριο» είναι πολύ, μα πολύ τσαντισμένο κι όσο περνάει ο καιρός «μασάει» όλο και λιγότερο.

«ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ», διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Προφανώς, του φαίνεται πολύ ...ηρωικό να εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό και το ...περηφανεύεται.

Ομως, στην πραγματικότητα, αυτό που εννοεί είναι πως ...δεν υπολογίζει τίποτε, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ισως να θεωρεί ότι για όσους πρωθυπουργούς αποδειχθούν εξυπηρετικοί πάντα υπάρχουν τα ανάλογα ανταλλάγματα και επιβραβεύσεις. Ιδίως αν είναι «σοσιαλιστές».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στυλοβάτες της αντιλαϊκής λαίλαπας

Γρηγοριάδης Κώστας

Το βαθιά υπονομευτικό και προδοτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ήρθε να επιβεβαιώσει, παραμονές της πανεργατικής απεργίας ο Χρ. Παναγόπουλος, που ούτε λίγο ούτε πολύ αναγνώρισε στην κυβέρνηση το «δικαίωμα» να πάρει τα βάρβαρα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα επειδή, όπως ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα, έχει την πολιτική νομιμοποίηση! Μιλώντας χτες στο «Βήμα Fm» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε επί λέξει: «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις πολιτικές της κυβέρνησης και γι' αυτό τις καταγγέλλω με κάθε δυνατό τρόπο. Είμαι υποχρεωμένος - και αυτό για λόγους λειτουργίας της δημοκρατίας - να αποδεχθώ ότι υπάρχει μια πολιτική νομιμοποίηση, έστω και αν διαφοροποιήθηκαν και οι προεκλογικές εξαγγελίες με τις μετεκλογικές πράξεις, διότι υπήρχε μία βίαιη αλλαγή δεδομένων και συνθηκών. Αυτό, όμως, επ' ουδενί δεν δικαιολογεί το να αλλάξουν οι ισορροπίες και τα ζύγια»(!). Μα τι διαφορετικό λέει ο πρωθυπουργός όταν υποστηρίζει ότι έχει τη λαική συναίνεση να προχωρήσει τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που κατεδαφίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού; Τέτοιες τοποθετήσεις δεν είναι συνειδητή στήριξη της αντιλαϊκής λαίλαπας; Η αλήθεια είναι ότι οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ έχουν παράδοση και συνέπεια σε αυτή την πορεία. Δεν ξενίζει λοιπόν που στην ίδια συνέντευξη φρόντισε προκαταβολικά να υπονομεύσει τη σημερινή απεργία, λέγοντας ότι «είναι μια πολιτική απεργία, με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό(!)». Η απάντηση είναι μία: Ολοι με το ΠΑΜΕ. Και σήμερα και κάθε μέρα για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Ωρα λαϊκής αντεπίθεσης

Οσες φορές και αν επαναλάβει ο πρωθυπουργός, το παραμύθι ότι τάχα «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται», κανέναν δεν ξεγελά ούτε πολύ περισσότερο πρόκειται να αποσπάσει με τέτοιους φαιδρούς τρόπους τη λαϊκή συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει. Ασφαλώς αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος, αλλά επιχειρεί να εμφανίσει το κλίμα επιθετικής συναίνεσης που καλλιεργούν σταθερά τα αστικά ΜΜΕ, τα κόμματα του κεφαλαίου και οι κοινωνικοί εταίροι, ως δήθεν λαϊκή απαίτηση, για να προχωρήσουν τα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Συναίνεση όμως «από τα κάτω» δεν υπάρχει ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί απλά ο λαός δεν μπορεί να δεχθεί να τον οδηγήσουν ως πρόβατο επί σφαγή για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι αποφασισμένοι να περάσουν τις αναδιαρθρώσεις με «φωτιά και τσεκούρι», αλλά ξέρουν ότι θα έχουν χάσει το παιχνίδι αν στηρίζονται μόνο στην πυγμή και την κρατική βία. Θέλουν μια επίφαση λαϊκής συναίνεσης και χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους, πάνω απ' όλα την ιδεολογική τρομοκρατία, και όλους τους «κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους» για να την πετύχουν. Η απάντηση του λαού δεν μπορεί παρά να είναι αποστομωτική και έμπρακτη. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να δείξει τη δύναμή του, μέσα από την αποφασιστική οργάνωση της πάλης για να εμποδίσει να του λεηλατήσουν τη ζωή και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν. Τώρα, λοιπόν, είναι ώρα λαϊκής αντεπίθεσης και αναμέτρησης με την εξουσία του κεφαλαίου.

Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία

«Βάλτε το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας», είναι ο χτεσινός τρομοκρατικός τίτλος του κύριου άρθρου της ναυαρχίδας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Το πιστόλι που προτείνει να χρησιμοποιηθεί η εφημερίδα του διεθνούς κεφαλαίου είναι πιστόλι που θα χρησιμοποιηθεί για να περάσουν τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Με άλλα λόγια, η εφημερίδα προτείνει να χρησιμοποιηθεί η δοκιμασμένη μέθοδος της ιδεολογικής τρομοκρατίας, του «σοκ και δέος», όπως είχε γίνει πέρσι, όταν η κυβέρνηση συμφώνησε με τους ξένους συμμάχους της (τρόικα) το μνημόνιο. Από τότε το πιστόλι αυτό βρίσκεται σταθερά στον κρόταφο του λαού για να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα. Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής λαίλαπας φροντίζουν να το «κολλήσουν πιο δυνατά» στο κεφάλι του λαού. Είναι ώρα να καταλάβουν ότι ο λαός δεν τους φοβάται και δεν μπορούν να τον κρατάνε σκυμμένο με τέτοια όπλα. Ο ίδιος πρέπει να τους πολεμήσει με τα δικά του όπλα, την οργανωμένη αντιμονοπωλιακή πάλη, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών του, τη ζωή που του κάνουν κόλαση. Και που θα σταματήσει η κόλαση όταν καταργήσει αυτούς που του στερούν το δικαίωμα να ζει. Ο μόνος δρόμος, λοιπόν, για να σωθεί ο λαός είναι να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία. Και αυτό μόνο η σύνδεση της πάλης για τις ανάγκες του με τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής το διασφαλίζει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να παραλύσει το αστικό σύστημα

Τα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων, βάσει του σχεδίου κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας, ήταν δεδομένα πριν ακόμα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Περιγράφονται στις στρατηγικές της ΕΕ και στα προγράμματα των αστικών κομμάτων. Αποσκοπούν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την παροχή περαιτέρω προνομίων στο κεφάλαιο για τη γρήγορη επάνοδό του σε τροχιά κερδοφορίας. Σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό επιταχύνουν τους ρυθμούς της επίθεσης. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι μονόδρομος για το το κεφάλαιο, σε συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις που φουντώνουν γύρω από την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης» και «συνεννόησης» δείχνουν τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την απαίτηση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας, να γίνει ακόμα πιο επιθετική η συναίνεση που ήδη υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να τσακιστεί κυριολεκτικά ο λαός.

Καμία «συνεννόηση» των αστικών πολιτικών κομμάτων δεν πρόκειται να απαλύνει, πολύ περισσότερο να αποσείσει το τεράστιο βάρος που σηκώνουν ήδη στις πλάτες τους οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα. Τα αστικά κόμματα είναι στρατηγικά ταγμένα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού. Αυτό το έργο επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν, είτε σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε σε κυβερνήσεις «τεχνοκρατών», είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο λαός, από την πλευρά του, δεν πρέπει απλά να πει ένα βροντερό «όχι» στα κελεύσματα για συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά με την πάλη του να οξύνει κόμη περισσότερο τα προβλήματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να δημιουργήσει συνθήκες αδυναμίας λειτουργίας του, να το κάνει να περνά τέτοια κρίση που να παραλύσει, να μην μπορεί να περνά αντιλαϊκά μέτρα. Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν χρεοκοπήσει εξαιτίας της κλιμακούμενης επίθεσης των μονοπωλίων στο δικαίωμα στη δουλειά, στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα στην Υγεία και την Παιδεία κ.ο.κ. Ο λαός, αν πατήσει την μπανανόφλουδα της συναίνεσης, θα βρει μπροστά του ακόμα χειρότερες μέρες, ακόμα χειρότερα μέτρα, ακόμα μεγαλύτερες απώλειες δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είναι καθήκον του λαού να πιέσει, να οργανώσει την πάλη του, να πυκνώσει τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας με στόχο να δημιουργήσει ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην καρδιά του, την εξουσία των μονοπωλίων. Να δημιουργήσει πόλους αντίστασης σε κάθε τόπο δουλειάς, να πολλαπλασιάσει τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει τις γραμμές των ταξικών δυνάμεων και των συσπειρώσεων, να ενισχύσει τον αγώνα στο πλευρό του ΠΑΜΕ.

Να ξεκαθαρίσει με την αγωνιστική του δράση ότι δεν παρέχει καμία συναίνεση στην αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Με αλλεπάλληλα πολιτικά χτυπήματα στο αστικό σύστημα και τα κόμματά του, να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή επέλαση και τα σχέδια καρατόμησης των εργατικών δικαιωμάτων. Να ξεκαθαρίσει ότι η λαϊκή αγανάκτηση δεν ησυχάζει από κάλπικες «συνεννοήσεις» αποπροσανατολισμού, ότι όποια φτιασιδώματα κι αν επιχειρήσει το αστικό πολιτικό σύστημα ο λαός δεν ξεγελιέται. Ο δρόμος του λαού είναι εκείνος της παλλαϊκής αντίστασης, άμυνας και αντεπίθεσης. Ο δρόμος της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, της ανάπτυξης της ταξικής πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ