Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Την επιθυμία τους για πραγματικότητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μικρότερο και μόνο του το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια» καγχάζει ο τίτλος του «ρεπορτάζ» της χτεσινής «Αυγής»! Τώρα, βέβαια, οι δεκάδες χιλιάδες απεργοί που βρέθηκαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, μία κατά γενική ομολογία - ακόμα και αστικών μέσων ενημέρωσης - απ' τις μαζικότερες των τελευταίων ετών, δεν περίμεναν την «Αυγή» να τους πληροφορήσει για τον όγκο της διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν, δίνοντας παλικαρίσια μάχη για την επιτυχία της τις προηγούμενες μέρες και την περιφρούρησή της απ' τα χαράματα στις πύλες εργασιακών χώρων.

Δεν είναι, όμως, μόνο ως προς τον όγκο της συγκέντρωσης που η «Αυγή» προβάλλει την επιθυμία της για πραγματικότητα, κατακρεουργώντας την ίδια την πραγματικότητα. Εδώ ταιριάζει για την «Αυγή» και το ΣΥΡΙΖΑ το «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Ισχυρίζεται όμως ταυτόχρονα ότι η «μικρή» συγκέντρωση είναι «ενδεικτική ίσως και των εσωτερικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει στο ΚΚΕ το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα»... Δεν τους κακίζουμε, αυτά γνωρίζουν απ' το κόμμα τους, αυτά θέλουν να ισχυρίζονται ότι συμβαίνουν και στο ΚΚΕ. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια για να κάνουν την επιθυμία τους αντικειμενική πραγματικότητα. Και το κάνουν αυτοί που εξήγγειλαν τάχα χωριστή συγκέντρωση των δυνάμεών τους στο Μουσείο γιατί η ΓΣΕΕ λένε πως δεν οργανώνει αγώνες, αλλά ο Αλ. Τσίπρας πήγε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Που συνδικαλιστικό τους στέλεχος από τους ΟΤΑ έβγαλε λόγο στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Κοροϊδία, θα πει κανείς, αλλά ουσιαστικά είναι πολιτική που υποτάσσει τους εργαζόμενους, μαζί με τους εργατοπατέρες, στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Δε θα περιμέναμε, βέβαια, τίποτα το διαφορετικό από μια εφημερίδα που στο ίδιο φύλλο επέλεξε για πρωτοσέλιδο τίτλο το «Αρχή Ανατροπής» αναφερόμενη σε μία απεργιακή κινητοποίηση. Εχουμε χάσει το λογαριασμό των «νικών» και των «ανατροπών» που προπαγάνδισε κατά καιρούς στα πρωτοσέλιδά της η «Αυγή». Κάθε φορά υπηρετώντας την καλλιέργεια αυταπατών, εφησυχασμού και φρούδων προσδοκιών στο λαό. Αυτή τη φορά υπονοώντας ότι συνιστά ανατροπή η αλλαγή διαχειριστή της αστικής εξουσίας που θα συνεχίσει να την υπηρετεί με το μόνο τρόπο που αυτή υπηρετείται: Τσακίζοντας το λαό, τα δικαιώματα, το εισόδημά του, παραδίδοντάς της «γην και ύδωρ» για να «ευδοκιμούν» τα κέρδη της.

Στα γρανάζια της ΕΕ

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα. Στη δε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε μαζί του, μόλις τον υποδέχθηκε, του είπε ότι "όπως βλέπεις σε υποδέχομαι σαν πρωθυπουργό"», μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετικά με τη συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μ. Σουλτζ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στις Βρυξέλλες.

Παλιά καραβάνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξέρει καλά με ποιον έχει να κάνει, όπως και ότι δε συνιστά κανενός είδους κίνδυνο για την αστική εξουσία και την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία ο εν αναμονή ...διαχειριστής. Είπε όμως κι άλλα ο Μ. Σουλτζ, όπως ότι «οι κοινωνικές εντάσεις και οι διαδηλώσεις του προκαλούν θλίψη, είτε αυτές συμβαίνουν στην Αθήνα, είτε στη Μαδρίτη, είτε στη Λισαβόνα» και ακόμα ότι «υπάρχουν ελπίδες να υπάρχει βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία» και πως «θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η ανάκαμψη και η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συμβαδίζουν»...

Δεν μας εκπλήσσει η θλίψη του, άλλωστε πασχίζουν με νύχια και με δόντια να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου και να περάσει χωρίς καμία αντίσταση η στρατηγική τους που γονατίζει τους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Με άλλα λόγια, είπε αυτό που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που ομνύει στην «κοινωνική συνοχή». Αυτό που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που ευθαρσώς ομολογεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οτι η στρατηγική τους αποσκοπεί στην ανάκαμψη με λιτότητα. Δηλαδή κέρδη για τα μονοπώλια ποτισμένα απ' τον τζάμπα ιδρώτα των εργατών, λιπασμένα με ζεστό χρήμα που εξοικονομούν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, σφαγιάζοντας δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και με τη φοροαφαίμαξη του λαού. Αυτό σημαίνει «η ανάκαμψη και η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συμβαδίζουν». Αλλωστε ανάκαμψη σημαίνει επενδύσεις για μεγάλη κερδοφορία που απαιτεί πάμφθηνους εργάτες, άρα λιτότητα.

Αγρια φορολόγηση της αγροτιάς

Αγρια φορολόγηση της φτωχομεσαίας αγροτιάς επιφυλάσσει η κυβέρνηση συνεργασίας και η τρόικα. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως στο υπουργείο Οικονομικών έχει καταληχθεί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να φορολογούνται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με άλλα λόγια οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα χαρακτηριστούν επιτηδευματίες, θα εξαναγκαστούν να κρατάνε λογιστικά βιβλία, πράγμα που σημαίνει κατάργηση του αφορολόγητου ποσού, άρα θα πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερο φόρο. Παράλληλα θα πληρώνουν και φόρο επιτηδεύματος, ο οποίος επίσης αναμένεται να αυξηθεί. Επίσης θα εξαγκαστούν να πληρώνουν και λογιστές για να τους κρατάνε τα βιβλία εξόδων - εσόδων. Στα τόσα χαράτσια που έχουν επιβληθεί σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, θα προστεθούνε και άλλα αφού ήδη επεξεργάζονται σχέδια φορολόγησης της αγροτικής γης και νέα χαράτσια στις γεωτρήσεις και στο νερό άρδευσης. Το κακό αυτό δεν πρόκειται να έχει σταματημό. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συνεχίζεται σε συνθήκες που όλο και θα χειροτερεύουν. Εκτός από την πολιτική του μνημονίου έρχεται και η αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά από το 2014 η οποία επιφέρει νέα δεινά για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η ολέθρια πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε απόγνωση, όπως και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαποσχολούμενους. Πολλές χιλιάδες καταχρεωμένοι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι, στην κυριολεξία, στον αέρα και κινδυνεύουν όχι μόνο να βγούνε εκτός παραγωγής, αλλά να χάσουν τα χωράφια τους, τα σπίτια τους, το βιος τους και να καταλήξουν άνεργοι και απόκληροι. Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν αντέχει άλλα φορολογικά βάρη και έχει ένα ακόμα λόγο να αντιδράσει αγωνιστικά και να παλέψει σε κοινό μέτωπο, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Δε θα τρομοκρατήσουν το λαό

Προχτές, στο κέντρο της Αθήνας, δεκάδες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα συγκυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ό,τι τους συνθλίβει καθημερινά. Προς αντιμετώπιση του «εχθρού λαού» έγινε μια τεράστια κινητοποίηση της Αστυνομίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση μερικών δεκάδων κουκουλοφόρων που έδωσαν στα ΜΑΤ πρόσχημα να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης και τρόμου. Πέρα από την επίθεση αυτή καθαυτή, τις ροπαλιές, τη ρίψη χημικών, είχαμε συλλήψεις ακόμα και μαθητών πολύ μακριά από το κέντρο (Ζωγράφου, Δάφνη, Παγκράτι) από νωρίς το πρωί, κυνηγητό και «κλεφτοπόλεμο» αργότερα από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Φανερή η επιδίωξη συγκυβέρνησης και μηχανισμών να κατατρομοκρατήσουν συνολικά το λαό. Φανερό και το ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο καταστολής του λαϊκού κινήματος (πτυχές του οποίου φανερώνονται σε κάθε κινητοποίηση), έστω κι αν αυτό δεν τέθηκε σε ολοκληρωτική εφαρμογή προχτές στην πανεργατική απεργία και στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πανελλαδικά.

Τούτα τα σχέδια δεν καταρτίζονται τυχαία. Επιχειρηματικοί όμιλοι μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό στην Ελλάδα (συγκυβέρνηση, άλλα κόμματα) και τα διεθνή τους στηρίγματα (ΕΕ, ΔΝΤ) συνεχίζουν τον πρωτόγνωρο, ολομέτωπο, βάναυσο ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ληστεύουν τον πλούτο που δημιούργησε με τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός, κατεδαφίζουν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα, καταργούν δικαιώματα, όπως δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, σταθερή δουλειά. Για να διασωθεί το κεφάλαιο και να ξεπεράσει την κρίση του δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Επομένως, για να περάσουν τα αντιλαϊκά τους μέτρα χρησιμοποιούν κάθε μέσο τρομοκράτησης και καταστολής, κάθε πρακτική εκφοβισμού και προβοκάτσιας.

Βιομήχανοι και εφοπλιστές δίνουν κατευθείαν εντολές στην Αστυνομία και τα ΜΑΤ να φυλάνε εργοστάσια και λιμάνια, να χτυπάνε τους αγωνιζόμενους εργάτες. Αστικές κυβερνήσεις ανανεώνουν διαρκώς το οπλοστάσιό τους με νέους νόμους που παραβιάζουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, με σύγχρονα τεχνικά μέσα ελέγχου, παρακολουθήσεων, καταστολής. Κάθε εργατική κινητοποίηση και λαϊκή διαδήλωση συνοδεύεται με ωμή κρατική βία και στημένες προβοκάτσιες. Ταυτόχρονα, έχουν το θράσος να ενοχοποιούν το εργατικό και λαϊκό κίνημα για τη δράση των προβοκατόρων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών. Στη δράση των οποίων πατάνε (συγκυβέρνηση, δημοτική αρχή της Αθήνας, μεγαλέμποροι και μεγαλοξενοδόχοι) και επαναφέρουν τα σχέδια απαγόρευσης και περιορισμού των διαδηλώσεων, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύονται αύρες νερού για να χτυπούν διαδηλωτές, εκπαιδεύουν νέες επίλεκτες ομάδες κρούσης της ΕΛ.ΑΣ.

Ο λαός να μην υποχωρήσει, να μη φοβηθεί, αντίθετα να τους φοβίσει. Με την οργανωμένη πάλη του ενάντια στην όξυνση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας, ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής και στην ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ο λαός, η οργανωμένη πρωτοπορία του, το ΚΚΕ, αλλά και οι ταξικές συσπειρώσεις στο κίνημα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ριζοσπαστική οργάνωση των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, η ΟΓΕ, μιλούν τη γλώσσα του δίκιου και της αλήθειας των πολλών ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια. Είναι μπροστά στους αγώνες κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου, για να μπουν εμπόδια, για να ανατραπεί. Σ' αυτό τον αγώνα εντάσσεται η πάλη ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής και στην ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Ρήτρα εξαθλίωσης του λαού...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΡΗΤΡΑ επίτευξης στόχων και προς τα πάνω και προς τα κάτω»! Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα ...ανακάλυψη της κυβέρνησης, που μας παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας.

Δηλαδή και θα μας επιβάλλουν πολιτική εξοντωτικής λιτότητας, και μετά θα ...βαθμολογούν μόνοι τους τις επιδόσεις τους. Θα «τσεκάρουν» πού τα πήγαν καλά και θα παίρνουν και «μπόνους».

Οπότε η κυβέρνηση θα έχει μεγάλο άγχος: Πόσους συνταξιούχους οδήγησε στην εξαθλίωση; Πόσα μικρομάγαζα έκλεισε; Πόσοι μισθοί και πόσο περικόπηκαν; Τι παροχή υγείας εξαλείφθηκε;

Αυτό θα πει ...οργάνωση! Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία, όταν πρόκειται να κάνουν τη δουλειά του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν εξαιρετικό σχεδιασμό και εξαίρετη εφαρμογή.

ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημασία δεν έχουν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ετοιμάσει. Σημασία έχει ότι ...θα υπάρξει επιμήκυνση και θα εφαρμοστούν έως το 2016.

Ετσι - υποστηρίζει - θα μας έρθουν πιο ...μαλακά και θα επέλθει και ανάπτυξη. Την πιθανότητα μέχρι το 2016 να ανακοινώσει τουλάχιστον άλλα ... 10 πακέτα μέτρων αντιστοίχου κατεύθυνσης, την έχει σκεφθεί άραγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Θα έπρεπε, γιατί ως πρώην υπουργός Οικονομίας ξέρει πολύ καλά πώς παίρνονται τα μέτρα το ένα επάνω στο άλλο. Εκτός αν νομίζει ότι ο ελληνικός λαός έχει τόσο ...κακή μνήμη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ και την ... «αριστερή» πινελιά της κυβέρνησης. Την ΔΗΜΑΡ που περήφανη μας μιλάει για τις ρήτρες αντικατάστασης. Δηλαδή τη δυνατότητα να παίρνει η κυβέρνηση κάποια μέτρα πίσω, αν βρει από αλλού τα χρήματα.

Με δεδομένο ότι ουδείς σε αυτή τη χώρα δεν πληρώνει στα δημόσια ταμεία πλην των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων και των μικροεπαγγελματιών, μόνο να γελάσει κανείς μπορεί ακούγοντας κάτι τέτοια.

Αυτοσκοπός η κερδοφορία του κεφαλαίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα χρόνια της ανάπτυξης, όταν οι καπιταλιστές επιθυμούσαν να κρατήσουν καθηλωμένους τους πραγματικούς μισθούς για να πολλαπλασιάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα κέρδη τους, είχαν γανώσει το μυαλό του κόσμου με το παραμύθι ότι «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό», δηλαδή για τις υψηλές τιμές των προϊόντων. Τώρα που οι μισθοί πέφτουν αλλά οι τιμές παραμένουν ακλόνητες στο ύψος τους, αλλάζουν το τροπάρι αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος. Δεν φταίνε, λένε, οι μισθοί αλλά άλλοι παράγοντες, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας, η φορολογία, το κόστος δανεισμού και διάφορα άλλα εμπόδια που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας κοκ. Ιδού, για του λόγου το αληθές, τι αναφέρει ο ΣΕΒ στο υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη: «Η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μείωσης των τιμών. Χαρακτηριστική περίπτωση οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπου το κόστος ενέργειας αποτελεί το 40-50% του κόστους παραγωγής». Και συμπληρώνει με κυνισμό: «Για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 20%, που έχει επιβληθεί, απαιτείται να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 80%»..! Είναι ολοφάνερο ότι οι βιομήχανοι τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους. Τώρα που, με τη βοήθεια της τρόικας και της κυβέρνησης, έχουν γκρεμίσει το μέσο μισθό στα Τάρταρα και έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις συρρικνώνοντας «δραματικά» κατά την έκφραση του Γ. Στουρνάρα το λεγόμενο εργατικό κόστος, δεν κάνουν καμία «έκπτωση» στις τιμές, ακριβώς γιατί θέλουν να διατηρήσουν ανέπαφο το περιθώριο του κέρδους. Από την άλλη δεν διστάζουν να ζητήσουν νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως τα μέτρα που παίρνονται και οι διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιούνται έχουν ως στρατηγικό στόχο να σώσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Φιλολαϊκή διέξοδος δεν νοείται αν δεν είναι κόντρα σε αυτήν τη στρατηγική.

Ανίκητος ο οργανωμένος λαός

Μπορεί να μη χρειάστηκε να εφαρμοστεί σε όλη του την έκταση στις προχτεσινές τεράστιες διαδηλώσεις αλλά είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο καταστολής του λαϊκού κινήματος, το οποίο η κυβέρνηση επιδεικνύει διαρκώς την αποφασιστικότητά της να το υλοποιήσει. Το παραδέχθηκε ουσιαστικά ο Ν. Δένδιας, ο οποίος μιλώντας χτες (στον VIMA FM) υπερασπίστηκε ωμά την τακτική των μαζικών προληπτικών συλλήψεων, ενώ από την άλλη προανήγγειλε νέα μέτρα για την παραπέρα αυταρχική θωράκιση του συστήματος, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση των κουκουλοφόρων. «Εάν με ρωτάτε όμως εάν υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες υπήρχαν έντονες υποψίες ότι κάποιος κουβαλούσε πέτρες ή μολότοφ και υπήρξε σύλληψη, στην κοινή έννοια σύλληψη, βεβαίως υπήρξαν κι όχι περιορισμένες», δήλωσε ωμά όταν ρωτήθηκε για τις προληπτικές συλλήψεις που έγιναν πολύ μακριά από το κέντρο... Από την άλλη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν κρύβει την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει τις «αύρες» που είναι εφοδιασμένες με αντλίες νερού για τη διάλυση των διαδηλώσεων. Προχτές τις είχαν βγάλει στους δρόμους: «Η παρουσία τους είχε ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους, στο πλαίσιο της σταδιακής ένταξής τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αν προέκυπτε ανάγκη, θα κάναμε χρήση αυτών των συστημάτων», ανέφερε πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην «Καθημερινή». Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για να θωρακιστεί το κράτος και να νομιμοποιηθεί η κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, που συνοδεύει αναπόφευκτα την κλιμάκωση του πολέμου κατά του λαού. «Ηρθε η ώρα να γίνει ακόμα αυστηρότερη η ρύθμιση για τη χρήση της κουκούλας», δήλωσε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας την ψήφιση ενός «νέου πακέτου μέτρων» για την επιβολή του νόμου και της τάξης... Το μόνο που καταφέρνουν είναι να φανερώνουν το φόβο τους απέναντι στη δύναμη του οργανωμένου λαού, που είναι ανίκητος όταν έχει αποφασίσει να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Εμπαιγμός μέχρι τελευταία ώρα!

Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά για τους ανάπηρους και τους χρόνια πάσχοντες, χιλιάδες άνθρωποι είναι ένα βήμα πριν από το θάνατο, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα, νοσηλεία, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα. Η εξαθλίωση είναι «μικρή» λέξη για να περιγράψει το δράμα αυτών των ανθρώπων και η συγκυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει μείωση των προνοιακών επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων.

Κι όμως όλο αυτό το διάστημα η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ αρνιόταν να οργανώσει την αγωνιστική απάντηση των ΑμεΑ. Αρχικά καλλιεργούσε αυταπάτες και εφησυχασμό για «εξαίρεση» των ΑμεΑ από τα αντιλαϊκά μέτρα. Οταν αυτό διαψεύστηκε στη ζωή, άρχισε εκ νέου συναντήσεις με τη νέα συγκυβέρνηση μήπως και την... πείσει να αλλάξει ρότα. Κάτω από την πίεση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και των ίδιων των ΑμεΑ κάλεσε τελικά στη χτεσινή κινητοποίηση. Αλλά ο εμπαιγμός της ΕΣΑμεΑ δεν γνωρίζει σύνορα. Στη χτεσινή ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, είπε ξανά πως θα ζητήσει εξαίρεση των ΑμεΑ από την αντιλαϊκή πολιτική και πως θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να... πάρει θέση! Για να πάρει την απάντηση από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη πάρει θέση και μέτρα που εξαθλιώνουν τα ΑμεΑ.

Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε χτες με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και στο δελτίο Τύπου «πληροφορεί» πως ο τελευταίος δήλωσε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για να μην θιγούν επιδόματα και συντάξεις. Κοροϊδία στην κοροϊδία δηλαδή, αφού το «σφαγείο» των όποιων ακόμη δικαιωμάτων τους έχουν απομείνει είναι πλέον γεγονός. Και έτσι η ΕΣΑμεΑ εμπαίζει τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους μέχρι τελικής πτώσεως, αρκεί να μη σηκώσουν κεφάλι και πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μαζί με το λαό ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Το «εμπόριο της Υγείας» συνοδεύεται από το «εμπόριο ελπίδας και εφησυχασμού»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πού το πάνε;

Πού το πάνε δηλαδή; Ν' αρχίσουν να μετράνε κουφάρια αρρώστων και ανήμπορων μπροστά στα νοσοκομεία, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για να περάσουν το κατώφλι τους; Ο λόγος για την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για την οποία πια η ανθρώπινη ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας «αρνητικός συντελεστής» στις διαπραγματεύσεις για την τρόικα. Αλλιώς δεν εξηγείται η απόφαση να κλείσει πριν μια βδομάδα το ένα από τα δύο δημόσια τμήματα κυστικής ίνωσης του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και να στείλει πάνω από 200 ανθρώπους με τη σπάνια ασθένεια να τους παρακολουθεί ένας γιατρός, ένα δίωρο τη βδομάδα. Δεν εξηγούνται οι χτεσινές αποφάσεις για ολοσχερή κατεδάφιση στην κυριολεξία του ΕΟΠΥΥ και γδάρσιμο των αγροτών με υπερδιπλασιασμό των εισφορών Υγείας. Και δε σημαίνει τίποτε άλλο η απόφαση να χτυπήσουν τα ΜΑΤ τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους έξω από τη Βουλή, την ώρα που διεκδικούσαν τα επιδόματά τους, την ίδια τους την επιβίωση στην πραγματικότητα. Ενα άλλο τεράστιο κεφάλαιο είναι οι άνεργοι - ανασφάλιστοι. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι 1.168.761, αλλά σίγουρα είναι παραπάνω. Ενα διαρκώς αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη χάσει ή γρήγορα θα χάσει κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα, λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ή επειδή δεν μπορεί να καταβάλλει τις εισφορές στον κλάδο Υγείας (σ.σ. όπως το 40% των ΕΒΕ), ενώ όσοι χρωστάνε σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία δεν παίρνουν φορολογική ενημερότητα, συνεπώς ούτε βιβλιάριο απορίας.

Η ολοένα αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας είναι αποτέλεσμα μιας ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ ότι καλύπτει τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη, ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να υπάρξει «ανάπτυξη», «ανταγωνιστικότητα» κ.λπ. Οι αιματηρές περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια στοχεύουν στα εξής: Να «απελευθερωθεί» κι άλλο ο τομέας της Υγείας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το κερδοφόρο πεδίο, άρα να υποβαθμιστεί περισσότερο το δημόσιο σύστημα. Να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και η κρατική ευθύνη για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας που παρέχονται χωρίς ανταποδοτική βάση, ώστε περισσότερο κρατικό χρήμα να πηγαίνει στους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες - και στο χώρο της Υγείας. Να μειωθεί το «μη μισθολογικό κόστος» (εισφορές, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα, ασθένειες κ.λπ.) για τους εργοδότες.

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να θέσει ένα τέρμα στη δολοφονική πολιτική. Αν όχι ο οργανωμένος λαός, τότε ποιος; Κάποια κυβέρνηση; Και τι θα κάνει με τους επιχειρηματίες και την ΕΕ αυτή η κυβέρνηση; Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και χρειάζεται κοινός αγώνας των υγειονομικών με όλους τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους, τους νέους, κόντρα στην πολιτική που συνθλίβει τη ζωή τους, που τους αφήνει χωρίς παροχές υπηρεσιών Υγείας αν δεν έχουν - που δεν έχουν - να πληρώσουν αδρά, για να κερδοφορεί το κεφάλαιο, κόντρα στην πολιτική που διαχειρίζεται την κρίση σε όφελός του. Μόνο έτσι μπορούν να εμποδίσουν μέτρα, να επιβάλουν το δίκιο τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ