Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποπροσανατολίζουν οι συνυπεύθυνοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κόμμα που υπερψήφισε το μνημόνιο, ενίσταται τώρα για τα «πήγαινε - έλα» της τρόικας στην Αθήνα, επειδή, λέει, «οι συχνές επισκέψεις της σημαίνουν δυσβάστακτα βάρη εις βάρος του λαού, μια και εμείς πληρώνουμε όλα αυτά τα ταξίδια»! Και συμπληρώνει: «Πληρώσαμε 450 εκατομμύρια για λειτουργικό κόστος, για συμβουλές προς τους συμβούλους του υπουργού, του κ. Παπακωνσταντίνου. Το είπα και χθες στην Βουλή και δεν το διέψευσε ο κ. Σαχινίδης, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, απομονώνοντας μόνο το χαρτόσημο της σύμβασης. 450 εκατομμύρια είναι το λειτουργικό κόστος για το Μνημόνιο»!

Οταν σήκωναν το χέρι τους και ψήφιζαν οι του ΛΑ.Ο.Σ. δε γνώριζαν το κόστος του μνημονίου; Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ...λειτουργικό. Αυτό είναι παρωνυχίδα, μπροστά στον όγκο όσων πληρώνει ο λαός απ' την εφαρμογή της ευρωενωσιακής φιλομονοπωλιακής στρατηγικής, όπως αποτυπώθηκε στο μνημόνιο που η κυβέρνηση συνομολόγησε με ΕΕ και ΔΝΤ. Τι προσπαθεί τώρα να κάνει ο κ. Καρατζαφέρης, βγαίνοντας δήθεν στα κεραμίδια; Αν προσπαθεί να αποτινάξει απ' τις πλάτες του την ευθύνη για τη στήριξη αυτής της πολιτικής, ματαιοπονεί. Αν πάλι προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του λαού στα επιμέρους, ξανά ματαιοπονεί. Εξαιτίας και του ΛΑ.Ο.Σ. ο ελληνικός λαός πληρώνει πολλά, διαρκώς περισσότερα, στενάζει καθημερινά δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης. Κι αυτό δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται.

«Η στάση των τεσσάρων»...

«Κατώτερο των περιστάσεων αποδεικνύεται το πολιτικό προσωπικό», εκτιμά η χτεσινή «Ημερησία» και για να τεκμηριώσει την εκτίμησή της χαρακτηρίζει «μείζονα πρόκληση» την προσφυγή των πρώην βουλευτών που ζητούν αναδρομικά γύρω στις 250.000 ευρώ ο καθένας. Και επιδιώκοντας τους κατάλληλους - γι' αυτήν και όσους εκπροσωπεί - συνειρμούς, συνδέει το αίτημα των συνταξιούχων βουλευτών με το ότι «την ίδια ώρα, η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ είπαν "όχι" στη νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των ωρών εργασίας στη δημόσια διοίκηση». Δηλαδή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «όλοι ίδιοι είναι» βρίσκοντας αφορμή να συκοφαντήσει το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που όχι μόνον αποκαλύπτει ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για την καταλήστευση των δημόσιων ταμείων, αλλά και παλεύει ώστε αυτά να λειτουργούν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, από τα λαϊκά στρώματα γεμίζουν.

Αλήθεια, αφού τόσο «αγωνιούν» για τα δημόσια ταμεία, γιατί δε λένε και για την πρόταση νόμου εδώ κι ένα χρόνο, διατυπώνοντας τη γνωστή (όχι, βέβαια, γι' αυτούς..;) θέση του ότι οι βουλευτές δεν έχουν κανένα λόγο να παίρνουν συντάξεις με προνομιακούς όρους; Το ΚΚΕ έχει προτείνει κάθε βουλευτής να συνταξιοδοτείται με τους όρους και από το Ταμείο στο οποίο ανήκουν και όλοι όσοι ασκούσαν το ίδιο με αυτόν επάγγελμα, πριν αναδειχθεί στο Κοινοβούλιο. Και το προτείνει όχι για να ισχύσει προσωρινά, μόνο σήμερα, που οι «υπεύθυνες» για τα λαϊκά αδιέξοδα δυνάμεις κοιτάζουν πώς θα αποφύγουν τη λαϊκή οργή, αλλά γενικά και διά παντός. Γιατί, για το Κόμμα μας, το να αντιπροσωπεύεις το λαό δεν είναι θέμα «καριέρας», ούτε χρήζει ειδικής αμοιβής.

... και η αλήθεια

Η «μικρή μνήμη» και η «λειψή δημοσιογραφία» τους, όμως, δε σταματά εδώ. Γιατί ούτε και τη στάση του Κόμματος απέναντι στο ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών προβάλλουν ολοκληρωμένα, επιδιώκοντας αντίστοιχους συκοφαντικούς συνειρμούς.

Επειδή το ΚΚΕ δε διαφωνεί απλά με την επέκταση των ωρών εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά αναδεικνύει πως η «καλύτερη εξυπηρέτηση» των «πολιτών» (για την οποία τόσο κόπτεται η «Ημερησία») επηρεάζεται άμεσα και από τις συνθήκες μέσα στις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, το να δουλεύει ένας γιατρός με άστατο ωράριο, ελαστική απασχόληση κ.λπ. συνδέεται με την ίδια την ασφάλεια του ασθενούς. Αντίστοιχα, το να δουλεύει ένας νηπιαγωγός με εξαντλητικά ωράρια συνδέεται με την ίδια την ασφάλεια του νηπίου.

Η «καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», λοιπόν, δε διασφαλίζεται απλά με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Προϋποθέτει, π.χ., και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο (επαρκείς σε αριθμό και κατάλληλες σε ειδικότητες). Το να επικεντρώνεται κανείς στο ζήτημα των ωρών εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων όχι απλά δεν αρκεί, αλλά μπορεί να ανοίξει και «παράθυρα» με συνέπειες επικίνδυνες και για όσους απευθυνθούν ή αναζητήσουν τη «χ» δημόσια υπηρεσία. Βέβαια, το ζήτημα είναι πως ο καθορισμός, ο σχεδιασμός και η λειτουργία αυτών των δημόσιων υπηρεσιών (και συνολικά του κράτους) για να υπηρετεί το λαό απαιτεί αλλαγή τάξης στην εξουσία. Απαιτεί ανατροπή του κράτους των αστών που πάντα θα υπάρχει όπως απαιτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό αποκαλύπτει και γι' αυτό παλεύει το ΚΚΕ. Γ' αυτό τους ενοχλεί και πασχίζουν να το εμφανίσουν ότι ανήκει στο «βάλτο» των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Το δικαίωμα στις διακοπές

Καμιά πολιτική δεν υλοποιείται στον «αέρα». Πάντα έχει σκοπό και ζητούμενο και από αυτό κρίνεται. Ετσι και η πολιτική της κυβέρνησης στον τουρισμό πρέπει να κριθεί από το ζητούμενό της. Για να ξεχωρίσουν οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι, οι θύτες και τα θύματα που δημιουργεί. Τα νέα προνόμια που προανήγγειλε προχτές ο πρωθυπουργός για το τουριστικό μεγάλο κεφάλαιο δεν προκαλούν έκπληξη. Γιατί το ζητούμενο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων τουριστικών - ξενοδοχειακών ομίλων. Αυτό εξηγεί την άκριτη υιοθέτηση της αυθαίρετης και επικίνδυνης φανφάρας των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, ότι ο τουρισμός είναι και «πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης», το «κλειδί» της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, που σημαίνει να διασφαλιστεί η υπερκερδοφορία λίγων και ισχυρών ομίλων. Αυτό εξηγεί και τα αλλεπάλληλα μέτρα ενίσχυσής τους. Εξηγεί, γιατί αυτή η πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες την ανάπαυλα που δικαιούνται, σε μια χώρα που ο ήλιος, η θάλασσα και ο πολιτισμός περισσεύουν.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αρση του καμποτάζ και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, υπέρ της «κρουαζιέρας». Επιδότηση της απασχόλησης. Ενταξη των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στις επιδοτήσεις και τα γενικότερα οφέλη του νέου «αναπτυξιακού» νόμου, είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που πάρθηκαν υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χώρια τις ρυθμίσεις (προνόμια), που προωθούνται για μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως: Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση της επιδότησης των εισφορών των εργαζομένων, «φαστ τρακ» για τουριστικές επενδύσεις, εκχώρηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, νέο χωροταξικό για να φτιάξουν τουριστικές κατοικίες οι μεγάλοι όμιλοι, περαιτέρω μείωση περιορισμών και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία τους, μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε βάρος των Ταμείων, ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τα πνευματικά δικαιώματα. Φυσικά, οι ξενοδοχειακές ΑΕ επωφελούνται από όλες τις φορολογικές και άλλες διατάξεις υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, το λαό, είναι αντιστρόφως ανάλογες με την κυβερνητική στήριξη στο τουριστικό κεφάλαιο. Με «αντάλλαγμα» την ...απασχόληση, οι εργαζόμενοι βιώνουν εντατικοποίηση και κατάργηση δικαιωμάτων, σε έναν κλάδο που ήδη χαρακτηρίζεται από τη στυγνή εκμετάλλευση «σπουδαστών» και την εκτεταμένη ανασφάλιστη εργασία. Για τους «μικρούς» του τουρισμού, οι κορόνες περί «ποιότητας», σε συνάρτηση με τη σαρωτική δράση των μεγάλων ομίλων, δημιουργούν καθεστώς «ασφυξίας». Οσο για τις λαϊκές οικογένειες, οι διακοπές και η αναψυχή είναι απραγματοποίητο όνειρο.

Υπάρχει, όμως, η άλλη πολιτική, που θέτει αυτό ακριβώς το «όνειρο» στο επίκεντρό της, το ιεραρχεί ως δικαίωμα, αξιώνοντας τη λήψη μέτρων που θα το πραγματοποιήσουν. Είναι η θέση του ΚΚΕ ότι ο τουρισμός είναι λαϊκό δικαίωμα. Και πάνω σε αυτήν τη θέση καλεί το λαό να παλέψει για την ικανοποίησή του, που απαιτεί πάλη για κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνικό έλεγχο, συμμετοχή των εργαζομένων. Για φτηνές διακοπές για τους εργαζόμενους, τα παιδιά τους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες. Για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, για πραγματικά δημόσια και ποιοτική τουριστική εκπαίδευση. Για την πραγματική αξιοποίηση της λαϊκής τουριστικής περιουσίας, ώστε να υποστηριχτούν όλα τα παραπάνω. Που απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Τα χιλιοπαιγμένα κόλπα τους...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Η κυβέρνηση διαθέτει «τζιτζιφιόγκους» τεχνοκράτες και ...μπαρουτοκαπνισμένους πολιτικούς άνδρες!

Πρόθυμους υπουργούς να υιοθετήσουν κάθε μέτρο που προτείνει η τρόικα και άλλους που το ...παλεύουν το πράγμα και προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Εν ολίγοις, πρόκειται - από άλλη οπτική γωνία - για το ίδιο παραμύθι της «καλής, σοσιαλιστικής ψυχής» του ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι σύρεται να εφαρμόσει μια πολιτική που δεν τη θέλει.

Μόνο που αν θυμόμαστε καλά (και έχουμε μνήμη), οι «τζιτζιφιόγκοι» με τους «μπαρουτοκαπνισμένους» σήκωσαν όλοι μαζί τα χεράκια τους και ψήφισαν το μνημόνιο και τον προϋπολογισμό του. Καθώς και όλα τα σχετικά νομοσχέδια.

Μαζεύονται, συζητάνε και συναποφασίζουν για το πώς θα ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, πώς θα τσακίσουν τα αποθεματικά των Ταμείων, πώς θα φοροαπαλλάξουν τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές.

Κι ας το πάρουμε απλά: Οι κεφαλαιοκράτες συμφωνούν και θέλουν την πολιτική του μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ (με όλους τους υπουργούς και τα στελέχη του) συμφωνεί με τους κεφαλαιοκράτες. Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι, λοιπόν, ότι άπαντες συμφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζουν.

Φυσικά, θα επιθυμούσαν όλοι τους να στραφεί όσο γίνεται λιγότερο η οργή του κόσμου στο πρόσωπό τους, όμως οι ...απαιτήσεις όσων υπηρετούν είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορούν να την γλιτώσουν.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ! Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, ο πρωθυπουργός θίχτηκε στον ...πατριωτισμό του με την όλη συζήτηση για το πότε έγιναν οι επαφές με τον Στρος - Καν.

Πολύ ...επιλεκτικά θίγεται, είναι βέβαιο. Γιατί αν είναι πατριωτικά εύθικτος θα έπρεπε να ενοχληθεί όταν παρέδωσε τις βάσεις στους Αμερικανούς για να επέμβουν στη Λιβύη. Οταν δε ρύθμισε την ΑΟΖ κι όταν υπογράφει τη μία μετά την άλλη τις συμβάσεις για υπαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες του ΝΑΤΟ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Επικοινωνιακά κόλπα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε επικοινωνιακά κόλπα επιδίδεται για άλλη μια φορά το υπουργείο Εργασίας, διαρρέοντας ψιθύρους περί δήθεν αψιμαχιών που έχει με τους εκπροσώπους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, για την ανάγκη να ενισχυθούν ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και ενώ η ηγεσία του εκτιμά πως απαιτείται 1,3 δισ. ευρώ για τους δύο φορείς, από την άλλη διαβεβαιώνει ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται όπως και τα επιδόματα.

Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Αφού περικόψανε τις επιχορηγήσεις προς τα Ταμεία και προς το ΙΚΑ, αφού στραγγαλίζουν τον ΟΑΕΔ που συνεχίζουν να τον υποχρηματοδοτούν και ενώ γνώριζαν την εξέλιξη της ύφεσης και άρα τα μειωμένα έσοδα από τις εισφορές των εργαζομένων και για το ΙΚΑ και για τον ΟΑΕΔ, αφού δεν πληρώνουν τα 11 δισ. ευρώ κρατικά χρέη στο ΙΚΑ, που επίσης χρωστά στον ΟΑΕΔ, τώρα παριστάνουν τους ανησυχούντες. Ομως πίσω από όλα αυτά, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Το γεγονός ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους ήδη κυμαίνεται από το 7% έως το 20%, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και σε νέες αιματηρές περικοπές στον τομέα της Υγείας για «να βγουν» πέρα οι προϋπολογισμοί και το χαράτσωμα τον επιδομάτων του ΟΑΕΔ, το οποίο ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να κρατήσουν στο μυαλό τους οι εργαζόμενοι. Ολα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού.

Τους χαλάει τα σχέδια

«Δε θα σας διαψεύσω απλώς - το να διαψεύσω τέτοιους ισχυρισμούς, το θεωρώ αυτονόητο - θα σας κατηγορήσω για κοινή συκοφάντηση και για υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα να χτίσει μια νέα σχέση με τη γείτονα χώρα». Με αυτά τα λόγια, έμπλεος οργής, ο πρωθυπουργός είχε επιτεθεί στο ΚΚΕ απαντώντας στις 14 Γενάρη σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ του ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, που είχε θέσει το ζήτημα των συμφωνιών που δρομολογούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΚΚΕ για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανησυχίες που ενισχύονταν από την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην οριοθέτηση των ΑΟΖ και ειδικά στο Καστελόριζο... Προχτές, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε ευθέως ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει η κυβέρνηση θέμα ΑΟΖ, γιατί, όπως είπε, «θα επιβάρυνε τις συνομιλίες με την Αγκυρα χωρίς να προσφέρει αντίστοιχο όφελος» (!). Την ίδια δήλωση επανέλαβε και χτες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (στο «Real Fm»), επικαλούμενος το σαθρό επιχείρημα ότι «δε χρειάζεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο», επειδή όπως είπε «σε μια θάλασσα όπως η Μεσόγειος, το εύρος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι το ίδιο»! Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι ελληνοτουρκικές «διερευνητικές» συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η κυβέρνηση περιμένει πιθανότατα τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία για να δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, υποχωρώντας από τα δικαιώματα που προβλέπει η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι πλέον αποκαλύπτεται γιατί ήταν οργισμένος ο πρωθυπουργός: Απλά το ΚΚΕ τους χάλαγε για ακόμα μια φορά τα σχέδια.

Χειραφέτηση από τα κόμματα του κεφαλαίου

«Καμία αντίφαση» δεν υπάρχει στη θέση της ΝΔ να υπερψηφίσει το άρθρο που καθιερώνει το 40ωρο για τους δημόσιους υπάλληλους, όπως υποστήριξε χτες στο πλαίσιο δικομματικής κοκορομαχίας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών. Η ΝΔ ψήφισε την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που το έκαναν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. «Από θέση αρχής», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός της. Η «αρχή» αυτή δεν είναι άλλη από την αρχή της παραγωγικότητας, η οποία, όπως έχει αποδειχθεί, περνάει από την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Είναι διακηρυγμένη θέση των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει να εξομοιωθούν με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα, εννοείται προς τα κάτω. Από κοινού στηρίζουν την κατάργηση της μονιμότητας και την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα κ.ο.κ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει ο «αναχρονισμός» της σταθερής και μόνιμης εργασίας, με 7ωρο, πενθήμερο 35ωρο, με αύξηση των μισθών. Δεν πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι με δικαιώματα, αλλά σύγχρονοι σκλάβοι παντού. Αυτή είναι η «θέση αρχής» των κομμάτων του κεφαλαίου. Είναι στο χέρι των εργαζομένων να χειραφετηθούν από αυτά και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για την υπεράσπιση των ΒΑΕ

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προχωρά στον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), συρρικνώνει τον αριθμό των εργαζομένων που υπάγονται σε αυτά, υλοποιώντας άλλη μια στρατηγική αξίωση του κεφαλαίου. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση η οποία υπηρετεί το στόχο για μείωση του «εργατικού κόστους» σε βάρος της υγείας, ακόμα και της ζωής των εργαζομένων. Η συγκρότηση της Επιτροπής που συνεδρίασε προχτές, έγινε για τα μάτια του κόσμου, για να δώσει μια επίφαση «επιστημονικότητας», σε μία πολιτική επιδίωξη που είχε τεθεί εδώ και 20 χρόνια και που προωθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η νέα συρρικνωμένη λίστα που θα ισχύσει από την 1η Ιούλη, όπως προβλέπει και ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010, θα επιφέρει ριζική ανατροπή σε εκατοντάδες κλάδους και ειδικότητες που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, θα οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης σε όσους αποχαρακτηριστούν, σε μείωση των μισθών, αφού θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας επί του μισθού, ενώ οι εργοδότες θα ενισχυθούν ανάλογα και πρωτίστως με την απαλλαγή τους από το επασφάλιστρο των ΒΑΕ.

Η νέα επίθεση έρχεται να προστεθεί στα επώδυνα μέτρα που επιβλήθηκαν και σε αυτούς τους ασφαλισμένους που θα συνεχίσουν να παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ και μετά την αναθεώρηση της σχετικής λίστας, αφού για μεν τις γυναίκες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 55 έτη στα 60, ενώ στην περίπτωση 35ετίας με 25 χρόνια ασφάλισης στα ΒΑΕ για άνδρες και γυναίκες, το όριο ηλικίας αυξάνεται και αυτό στο 60ό από το 55ο. Ερχεται να προστεθεί στην πλήρη ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας μέσα στις επιχειρήσεις, την οποία καλύπτει και τροφοδοτεί με την πολιτική της η κυβέρνηση. Στην εντατικοποίηση της εργασίας, που σε συνδυασμό με τις ανυπόφορες συνθήκες εργασίας, συνθλίβουν την υγεία των εργαζομένων, προκαλούν την πρόωρη εξάντληση και γήρανση ειδικά των εργατών και εργατριών στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ερχεται να προστεθεί στην παντελή έλλειψη της πρόληψης μέσα στα εργοστάσια, αλλά και στην όλο και δυσκολότερη πρόσβαση των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας, εξαιτίας όλων των ανατροπών που καθημερινά προωθεί η κυβέρνηση.

Και όμως μπροστά σε αυτή την επίθεση της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να βάλει και πάλι πλάτη στο έργο της, δηλώνοντας συμμετοχή στην Επιτροπή που θα βγάλει άλλο ένα πόρισμα χωρίς το παραμικρό αντικειμενικό στοιχείο, ιατρικό και επιδημιολογικό δεδομένο. Γιατί, πολύ απλά, τέτοια στοιχεία και τέτοιες μελέτες για τις συνθήκες εργασίας και την επίδρασή τους πάνω στην υγεία των εργαζομένων, δε γίνονται στη χώρα μας, δεν υπάρχουν. Ετσι, για άλλη μια φορά, η ΓΣΕΕ νομιμοποιεί την αντεργατική πολιτική, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

Γι' αυτό, όπως οι εργάτες εδώ και 20 τώρα χρόνια, καθυστέρησαν τη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ που επεδίωκε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, που με τη συνεπή δράση των ταξικών δυνάμεων φρέναραν τις ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων, έτσι και σήμερα, πρέπει να απαντήσουν αποφασιστικά στη νέα πρόκληση, να υπερασπίσουν την υγεία και τη ζωή τους, να μην επιτρέψουν την κατάργησή τους αλλά και να διεκδικήσουν τη διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ