Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο ιμπεριαλισμός δολοφονεί

Το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, για τη λεγόμενη «νέα τακτική» στο Ιράκ ήταν, όπως άλλωστε προδιαγράφονταν τις προηγούμενες μέρες, αναμενόμενο. Αποστολή νέων στρατευμάτων για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο Ιράκ και την αιματοβαμμένη κατοχή τους που έχει στοιχίσει εκατομμύρια νεκρούς, αν κανείς συνυπολογίσει και την υποδαυλιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα σε θρησκευτικές κοινότητες. Φυσικά και πάλι το... επιχείρημα είναι ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων με άλλους 21.500 μισθοφόρους γίνεται τάχα για την «πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας και της "Αλ Κάιντα"»!

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, αυτές τις μέρες, που έσπειραν το θάνατο στη Νότια Σομαλία και η αποδεδειγμένη στήριξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Αιθιοπία να εισβάλει στη Σομαλία, δικαιολογήθηκαν επίσης με το πρόσχημα της «καταδίωξης ισλαμιστών μαχητών της "Αλ Κάιντα"». Αυτή η οργάνωση - φάντασμα και ο Μπιν Λάντεν, για άλλη μια φορά, χρησιμοποιούνται ως το απαραίτητο άλλοθι για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αλλωστε, ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» που ξεκίνησε μετά την 11η του Σεπτέμβρη 2001, έχει πλειστάκις ανακοινωθεί ότι θα είναι πολυετής, χωρίς χρονικά όρια. Αυτό επιχειρούν να περάσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές αλλά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, που ψελλίζουν σήμερα την... αντίθεσή τους. Οχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ τους, που πηγάζουν από διαφορετικά συμφέροντα, αλλά στο κύριο έχουν χαράξει κοινή στρατηγική, την οποία προωθούν με κάθε ευκαιρία.

Τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντά τους εκφράζονται και έχουν ως βασικό εργαλείο το «νέο ΝΑΤΟ», με το διευρυμένο και αναβαθμισμένο ρόλο του. Η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο και της ονομαζόμενης «ενεργειακής ασφάλειας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των πλούσιων αποθεμάτων πετρελαίου, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Αφρική, κρύβονται πίσω από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο ιμπεριαλισμός για τα κέρδη του κεφαλαίου - αυτή είναι η φύση του - καταστρέφει χώρες και λαούς, ματοκυλά ολόκληρες περιοχές. Ο,τι δε συμμορφώνεται με τα σχέδιά του θεωρείται εχθρός και γι' αυτό προσπαθούν να το εξοντώσουν. Ομως και οι πρόσφατες εξελίξεις, τα μέτωπα που ανοίγει ο ιμπεριαλισμός, επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι για να υπάρξουν ανακατατάξεις θετικές για τους λαούς, πρέπει αυτοί να βρεθούν στο προσκήνιο. Να μην πέφτουν στην παγίδα να διαλέγουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αλλά να προτάξουν ένα ρωμαλέο κίνημα σε κάθε χώρα και διεθνώς, ένα μέτωπο σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ