Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Ολοκληρώθηκε και επισήμως, χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της σαουδαραβικής ηγεσίας ένα πρόγραμμα, μεγαλύτερο των 10 χρόνων, παροχής βοήθειας προς τη μουσουλμανική κοινότητα της Βοσνίας, ύψους μισού δισ. δολαρίων. Κατά την επίσημη ανακοίνωση, η πρώτη χρηματική βοήθεια προς τους Βόσνιους μουσουλμάνους στάλθηκε μέσα στον εμφύλιο (1992-1995), κατά τον οποίο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες. Η «βοήθεια» προς «αδελφούς πληθυσμούς» είναι βασικός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής και εξασφάλισης επιρροής από το βασίλειο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέχρι σήμερα, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, που κρατείται στο Ζλιτάν, δεν έχει δει κανένα δικηγόρο έτσι ώστε να προετοιμάσει την παρουσία του σε μια πιθανή δίκη. Αυτό υποστηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι η όλη υπόθεση χρονίζει και ότι όντως είναι πιο ασφαλείς στο Ζλιτάν όπου τον κράτησαν οι ντόπιοι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί, αρνούμενοι να τον παραδώσουν στην ηγεσία της Τρίπολης, για λόγους «δικής του ασφάλειας». Επίσης, χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα μια νέα συνέντευξη του Αμπντελμπασετ αλ Μεγκράχι, του μοναδικού καταδικασθέντος για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της «Panamerican» πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, ο οποίος επέμεινε στην αθωότητά του. Ο Μεγκράχι έχει απελευθερωθεί και βρίσκεται στη Λιβύη.

ΓΟΥΙΝΤΧΟΥΚ.-- Η Ναμίμπια αναγνώρισε χτες την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια, ενώ οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα της τελευταίας δεκαετίας αντιμετωπίζουν οι νιγηριανές αρχές έπειτα από την προχτεσινή διαρροή 40.000 βαρελιών πετρελαίου από εξέδρα της εταιρείας «SHELL» στο κοίτασμα Μπόνγκα, έχοντας μολύνει ως τώρα θαλάσσια έκταση άνω των 185 χλμ. Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ο θάνατος τεσσάρων φρουρών ασφαλείας στη Βορειοανατολική Νιγηρία από την έκρηξη βόμβας σε στρατιωτικό όχημα εν κινήσει. Οι αρχές υποψιάζονται ως δράστες ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ