Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ακραίες καιρικές συνθήκες»

Φαίνεται πως δεν έχουν ιδέα περί καιρού οι άνθρωποι. Εδώ και χίλια χρόνια, ο Ομηρος, ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφών ουδέποτε ανέφεραν κάτι ανάλογο σχετικά με ακραίες καιρικές συνθήκες. Πάμπολλες φορές συνάντησαν - κι αυτοί και άλλοι πολλοί - ανάλογες θερμοκρασίες και αέρηδες, όπως βεβαιώνουν οι ιστορικοί και οι κλιματολόγοι, αλλά ουδέποτε ανέφεραν κάτι τέτοιο στα έργα τους. Οι «ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν μια έκφραση εντελώς άγνωστη σ' αυτούς. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει μια 20 χιλιάδες χρόνια. Μια τώρα και η προηγούμενη ήταν πριν ανακαλυφθεί η γραφή...

Φυσικό λοιπόν ήταν οι σημερινοί ιθύνοντες να εκπλαγούν μπροστά σ' ένα τέτοιο συμβάν και να μη γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Ολη τους η έγνοια, η οργάνωση και προγραμματισμός ήταν για καιρικές συνθήκες φυσιολογικές. Μια γλυκιά πρωινή αύρα που παφλατίζει το κυματάκι. `Η ένα δροσερό αγέρι το δειλινό και μια θερμοκρασία καλοκαιριού που να μην ξεπερνά τους 32 βαθμούς.

Για τέτοιες καιρικές συνθήκες οι δικοί μας είχαν πάρει όλα τ' απαραίτητα μέτρα και ήταν σίγουροι πως δεν επρόκειτο να καεί μήτε σκουπιδοτενεκές και δεν επρόκειτο ν' ανοίξει ρουθούνι μια και όλοι (οι αρμόδιοι) εβρίσκοντο επί ποδός πολέμου. Αλλαι όμως αι βουλαί των ανθρώπων και άλλη του Κυρίου. Ανατράπηκαν τα πάντα. Σαν δεν ντρεπόμαστε!...

Κάθε χρόνο σχεδόν την ίδια εποχή αντιμετωπίζουμε ανάλογες καιρικές συνθήκες ακόμα και χειρότερες. Και το ξέρουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνονται περιουσίες, δεν είναι η πρώτη φορά που καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα δασικού και φυτικού πλούτου. Δεν είναι η πρώτη φορά που είδαμε τη φρίκη και το δράμα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των παθόντων από τις οθόνες της τηλεόρασης.

Και όμως οι δικοί μας περί άλλα τυρβάζουν. Βλέπεις το πρόβλημα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες ήταν σημαντικότερο. Οι λαοσυνάξεις και οι τυμπανοκρουσίες και φαφλατισμοί, ενώ η Ελλάδα καιγότανε απ' άκρου σ' άκρον, ήταν το μείζον πρόβλημα και είχε ιδιαίτερη προβολή.

- Το πρώτο δείγμα της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της αναλγησίας τους, το πρώτο δείγμα της προχειρότητας, της ανοργανωσιάς και της απρονοησίας είναι αυτή η ίδια η γελοία δικαιολογία τους «Ακραίες καιρικές συνθήκες» και μας αποστόμωσαν!..

Σαν δεν ντρεπόμαστε!..

Φαίνεται στους άτυχους πιλότους και πυροσβέστες που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή ή τραυματίστηκαν, κανείς δε μίλησε από πριν «για ακραίες καιρικές συνθήκες», να πάρουν κι αυτοί τα μέτρα τους.

Ενα εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης προσφορά σε «κάθε 20.000 χρόνια ακραίες καιρικές συνθήκες». Ολική ζημιά περίπου 2,400 τρισεκατομμύρια δραχμές, στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο βωμό των «ακραίων καιρικών συνθηκών».

Ο γερασμένος πυροσβεστικός αεροπορικός στόλος. Η μη σωστή εκτίμηση του δείκτη επικινδυνότητας μιας περιοχής.

Η Σάμος και η Αχαΐα, όταν καίγονταν, δεν έδειχναν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κατά τους «ειδικούς». Δεν ξεκινούσαν αμέσως οι προετοιμασίες κατάσβεσης των πυρκαγιών, όταν οι δείκτες επικινδυνότητας μεγάλωναν. Εάν ο προσδιορισμός κινδύνου πυρκαγιάς λειτουργούσε σωστά, θα είχαμε πρόληψη τουλάχιστον 50-70%. Ολες οι δυνάμεις που έχουν την ευθύνη - πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πυροσβεστικές υπηρεσίες και εθελοντές - πρέπει να μπαίνουν σ' ένα πρόγραμμα δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, πρόληψης και άμεσης καταστολής.

Δε συνέβη τίποτα απ' αυτά. Να ελπίσουμε πως θα γίνουν του χρόνου πριν θρηνήσουμε πάλι χαμένες ζωές και χαμένες περιουσίες;


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ