Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Και «κοινωνικός εκσυγχρονισμός»

Αμέσως μετά τη «νίλα» στο «Ασφαλιστικό», που προκάλεσε «τριβές» στην κυβέρνηση και «τριγμούς» στο ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε μια οργιώδης προπαγάνδα περί «επικείμενων φιλολαϊκών αλλαγών στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική». Στόχος των ...αλλαγών - ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές - η οικονομική ανακούφιση των ασθενεστέρων τάξεων και η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Κωδικοποιώντας, επί το ιδεολογικόν, την προπαγάνδα αυτή η Βάσω Παπανδρέου μίλησε περί «κοινωνικού εκσυγχρονισμού», που έρχεται ως συνέχεια του «οικονομικού εκσυγχρονισμού», ο οποίος, ως στόχος, επιτεύχτηκε. (Είναι γνωστό ότι η «ΠΑΣΟΚική διάλεκτος», την οποία ομιλεί «φαρσί» η Βάσω Παπανδρέου, είναι «πλήρης νεολογισμών» και «κενή περιεχομένου»).

Ο στόχος της προπαγάνδας διπλός: Πρώτον, να βοηθήσει την κυβέρνηση στην αγωνιώδη και αγχώδη προσπάθειά της να «αποσβέσει» μέρος του τεραστίου πολιτικού κόστους, που «πλήρωσε», λόγω του «Ασφαλιστικού». Και δεύτερον να προλάβει - τάζοντας πολλά, για να δώσει, εν τέλει, ψίχουλα - τις νέες λαϊκές αντιδράσεις κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της, που αναμένεται να ξεσπάσουν στο επόμενο διάστημα. Φυσικά, γνωρίζουν καλώς οι κυβερνώντες ότι «το τάμα δε χαλάει σπίτια», αλλά μάλλον κάνουν λάθος, αν έχουν μείνει με την εντύπωση πως υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα πλείστοι αφελείς, πολλοί ευκολόπιστοι κι αρκετοί «λωτοφάγοι», που θα πέσουν θύματα της απατηλής προπαγάνδας τους.

Τις βασικές κατευθύνσεις των επικείμενων «αλλαγών» στην κυβερνητική πολιτική αναμένεται να παρουσιάσει, μιλώντας σε λίγες μέρες στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν οι προπαγανδιστές- θα ανακοινώσει και μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων. (Δύο είναι τα κατ' εξοχήν «βήματα ψεύτικων υποσχέσεων κι απατηλών ταξιμάτων», που χρησιμοποιούν συχνά οι πρωθυπουργοί της χώρας μας, τα τελευταία 25 χρόνια: Το ένα βρίσκεται στη ΔΕΘ, απ' όπου υπόσχονται, οσονούπω, «οικονομική ευμάρεια» και, εν ευθέτω χρόνω, «κοινωνική πρόοδο». Το άλλο βρίσκεται σε κάποιο προεκλογικό μπαλκόνι στη Θεσσαλία, απ' όπου τάζουν την «εκτροπή του Αχελώου». Μέγας δάσκαλος στο «σπορ» των ταξιμάτων ο Α. Παπανδρέου και «καλός μαθητής του» ο Κ. Σημίτης.)

Ποια συγκεκριμένα μέτρα θ' ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έγιναν ακόμα γνωστά, ίσως και γιατί το «φλου» να βολεύει τους κυβερνώντες, ώστε να διατηρούν, επί πολύ, το «μύθο» περί «φιλολαϊκής στροφής» της κυβερνητικής πολιτικής. Βεβαίως, οι προπαγανδιστές του «κοινωνικού εκσυγχρονισμού» έσπευσαν, ήδη, να τα κοστολογήσουν, ανεβάζοντας το κόστος των «λαϊκών παροχών» στο 1,3 τρισ. δραχμές! Αυτό που έγινε, πάντως, γνωστό είναι ότι ο πρωθυπουργός θα... εξαγγείλει «γενναία αύξηση» στις συντάξεις του ΟΓΑ, την οποία, βέβαια, είχε ξαναεξαγγείλει και πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για μια αύξηση πέντε χιλιάδων δραχμών που θα προστεθεί στο μηνιαίο... βοήθημα που δίνεται στους αγρότες - το οποίο, για προπαγανδιστικούς και κοροϊδευτικούς συνάμα λόγους, το ονομάζουν «αγροτική σύνταξη» - ώστε από 48.000 δραχμές που είναι σήμερα, να φτάσει στις 53.000 δραχμές!

Να, λοιπόν, ένα απτό δείγμα για το τι εννοούν οι προπαγανδιστές όταν αναφέρονται σε «φιλολαϊκή στροφή» της κυβέρνησης. Αυτό που, εν προκειμένω, παρουσιάζουν σαν «φιλοαγροτικό μέτρο» δεν είναι παρά ένας ανοίκειος και αισχρός εμπαιγμός σε βάρος των γερόντων της ελληνικής υπαίθρου, που δούλεψαν σκληρά και τίμια και είναι πολύ περήφανοι για να δεχτούν την ελεημοσύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ