ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εποικιστική» ένταση στη Δυτική Οχθη

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αποκλεισμένη παρέμεινε, και χτες, για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο η Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Οχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις κατ' οίκον έρευνες στην παλαιστινιακή κοινότητα Αουάρτα, δίπλα στον εποικισμό Ιταμάρ, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου δολοφονήθηκε μια 5μελής οικογένεια εποίκων. Η συγκεκριμένη επίθεση, κατά την οποία μαχαιρώθηκαν ενώ κοιμόντουσαν οι δύο γονείς και τα τρία μικρά παιδιά τους, αποδόθηκε αμέσως σε Παλαιστινίους μαχητές, αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, και έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο μεγάλης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η κηδεία των θυμάτων, την Κυριακή στο Γκιβάτ Σαούλ της Ιερουσαλήμ, μετατράπηκε σε διαδήλωση υπέρ του εποικισμού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση, τόνισε ότι το Ισραήλ θα «υπερασπιστεί το λαό του», γι' αυτό και τέθηκε σε ετοιμότητα ο στρατός και η αστυνομία, και κατέληξε με νόημα ότι «η τρομοκρατία δεν θα υπαγορεύσει το χάρτη» της περιοχής. Λίγες ώρες αργότερα, την Κυριακή, έγινε σαφές τι ακριβώς εννοούσε, καθώς ανακοινώθηκε η άδεια ανέγερσης 400-500 νέων κατοικιών στους εποικισμούς Γκους Ετζιόν, Μάαλε Αντουμίμ, Αριελ και Κιριάτ Σέφερ της Δ. Οχθης.

«Βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας» εξέφρασε η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ενώ νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε καταδικάσει την επίθεση ζητώντας από όλες τις πλευρές «αυτοσυγκράτηση». Την απόλυτη καταδίκη τους εξέφρασαν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, με τον πρώτο να μιλά στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο και να χαρακτηρίζει την επίθεση «ανήθικη και απάνθρωπη». Επέμεινε, όμως, ότι δεν ευθύνεται η Π. Αρχή και κατήγγειλε το συνεχιζόμενο εποικισμό. Ο Αμπάς «απάντησε» και στις επισταμένες προσπάθειες του Νετανιάχου να δώσει «θρησκευτικό» χρώμα στην επίθεση, τονίζοντας ότι η Π. Αρχή είναι η μοναδική, σε όλο τον αραβικό κόσμο, που εβδομαδιαίως ελέγχει τα κηρύγματα στα τεμένη.

  • Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε κεντρική πλατεία της Γάζας από αρκετές εκατοντάδες νέους που ζητούν τη συμφιλίωση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ».
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πληθαίνουν, οψίμως, τα «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές

ΚΑΪΡΟ.--

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές ενάντια στις προτεινόμενες, από το ολιγομελές νομικό συμβούλιο, «μετατροπές» σε λίγα άρθρα του συντάγματος, οι οποίες τίθενται σε δημοψήφισμα στις 19 του μήνα. Εξαρχής, την αντίθεσή τους σε αυτές τις αλλαγές, χαρακτηρίζοντάς τες «σταγόνα στον ωκεανό» και ζητώντας νέο σύνταγμα, είχαν εκφράσει το ΚΚ Αιγύπτου και άλλες οργανώσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης νεολαίας του «κινήματος της 6ης Απριλίου» καθώς και η «Συμμαχία για την Αλλαγή», όπου συμμετέχουν οι περισσότερες Οργανώσεις πίσω από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Η άποψη αυτή φαίνεται ότι άρχισε να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλο, όλοι όσοι προσπαθούν να διεκδικήσουν ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό που ο στρατός σε συνεργασία με την αστική τάξη της χώρας επιδιώκουν να διαμορφώσουν να εμφανίζονται, οψίμως, ενάντιοι στις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες, αρχικώς, τους είχαν αφήσει αδιάφορους. Πρώτος εκφράστηκε σχετικώς ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, ο οποίος είχε, εξαρχής, εκφράσει «διάθεση να θέσει προεδρική υποψηφιότητα». Αντιλαμβανόμενος τις λαϊκές διαθέσεις, ο Μπάρανταϊ, μόλις πριν μερικά 24ωρα, κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές επιμένοντας ότι είναι αναγκαία μια ριζική αλλαγή συντάγματος.

Ακολούθησε ο Αμρ Μούσα, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και επισήμως υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος, επίσης εκ των υστέρων, μίλησε για «ανεπαρκείς αλλαγές». Τελευταία, και καταϊδρωμένα, ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν τα δύο κόμματα της «νόμιμης και επί Μουμπάρακ» αντιπολίτευσης, τα Tagammou και Wafd. Μόνο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν εκφραστεί υπέρ της ψήφισης των αλλαγών στο δημοψήφισμα (άλλωστε ήταν και οι μόνοι που εκπροσωπήθηκαν στην επιτροπή που τις επεξεργάστηκε). Παρόλα αυτά, χτες, έσπευσαν επίσης να μιλήσουν για «επιπλέον αλλαγές» παραπέμποντάς τες, όμως, στο μέλλον.

Οι αλλαγές που προτείνονται απλώς περιορίζουν σε δύο τετράχρονες θητείες που μπορεί ένας Πρόεδρος να κάνει, και ελαχιστοποιεί μια σειρά από προϋποθέσεις που θέτονταν. Εντούτοις, δεν προβλέπεται τίποτε για αλλαγή των κριτηρίων νομιμότητας των πολιτικών κομμάτων, κάτι που επίσης το Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει παραπέμψει για μετά το δημοψήφισμα, προκαλώντας περαιτέρω λαϊκή δυσαρέσκεια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δέκα νεκροί και 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης καμικάζι σε έδρα στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας στη βόρεια επαρχία Ντιγιάλα. Οι αρχές υποψιάζονται την «αλ Κάιντα». Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη δήλωση του Κούρδου Προέδρου Ταλαμπανί ότι το Κιρκούκ «είναι σαν την Ιερουσαλήμ και οι Κούρδοι θα πολεμήσουν για να το κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους». Οι συγκεντρωμένοι Ιρακινοί Αραβες ζήτησαν την παραίτηση Ταλαμπανί γιατί «υποσκάπτει την ενότητα της χώρας».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Μία βδομάδα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων υπέρ της κατάργησης του θρησκευτικού σεχταριστικού εκλογικού νόμου έτσι ώστε να απελευθερωθεί η χώρα και από τις «πάντα πρόθυμες για παρέμβαση στη βάση των θρησκευτικών σεκτών» ξένες δυνάμεις και της κατοχύρωσης της εθνικής ενότητας, συγκέντρωση, στο κέντρο της Βηρυτού, πραγματοποίησαν και χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής των σουνιτών Σάαντ Χαρίρι με διαφορετική κατεύθυνση. Κύριο σύνθημα ν' αναλάβει το κράτος τον έλεγχο των όπλων της σιιτικής «Χεζμπολλάχ».

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Σκληρές μάχες σημειώνονταν από τα ξημερώματα χτες στο προάστιο Γιουπουγκόν της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού Αμπιτζάν όταν ένοπλοι υποστηριχτές του αναγνωρισμένου από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της περιοχής που θεωρείται προπύργιο υποστηριχτών του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Αντέμ Ντεμάτσι, Κοσσοβάρος Αλβανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρότεινε συνένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, προβάλλοντας ως πρόσχημα την ακαμψία της Σερβίας στο θέμα αναγνώρισης του προτεκτοράτου. Χτες, Σέρβος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που ξεκίνησαν πριν μία βδομάδα, θα συνεχιστούν ως το τέλος τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες, με απώτερο στόχο όπως είπε «μία συζήτηση για το καθεστώς».

ΡΩΣΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κλίμα πολιτικών απαγορεύσεων

Μέσα σε κλίμα πολιτικών απαγορεύσεων και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων το κυβερνητικό κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» καταλαμβάνει τις 375 από τις 547 έδρες (το 68,5%), στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13/3 στη Ρωσία σε 12 από τις 89 περιφέρειες της χώρας.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με 70 έδρες και ποσοστό 12,8%, το κόμμα της «Δίκαιης Ρωσίας» με 48 έδρες και 8,8% και το Φιλελεύθερο-δημοκρατικό κόμμα του Ζιρινόφσκι με 33 έδρες και 6%. Το κόμμα «Πατριώτες της Ρωσίας» εξέλεξε μόνο σε δύο περιφέρειες, συνολικά 9 έδρες, ποσοστό 1,6%, ενώ εκλέχτηκαν και 11 ανεξάρτητοι.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Σ. Ομπουχοφ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τους εκλεγμένους στις 12 περιφέρειες, που έχουν διαφορετικό αριθμό εκλογέων. Σ' ό,τι αφορά στο ποσοστό επί των ψηφισάντων, το ΚΚΡΟ σημειώνει σημαντική αύξηση, αφού στις προηγούμενες εκλογές είχε σ' αυτές τις περιφέρειες ποσοστό 13,5% και τώρα αυτό μπορεί να προσεγγίσει το 20%. Σε δύο περιοχές, τα ποσοστά του ΚΚΡΟ ξεπέρασαν το 30%. Ετσι στην περιοχή του Κουρσκ συγκέντρωσε το 31,9% και του Νίζνι Νόβγκοροντ το 30,6%.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημείωσε ότι αυτές οι εκλογές ήταν προετοιμασία του κόμματος για τις προσεχείς βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. «Το ΚΚΡΟ παρουσίασε το πρόγραμμά του, που προβλέπει την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, με την εθνικοποίηση των ενεργειακών πόρων, καθώς και με τη μείωση των εξόδων της κάθε οικογένειας, που το ύψος των λογαριασμών που πληρώνει για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του εισοδήματός της».

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ κατήγγειλε τις «βρώμικες εκλογικές τεχνολογίες» του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας».

Να σημειωθεί πως οι ρωσικές αρχές έχουν αποκλείσει από κάθε εκλογική διαδικασία το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ).


Ι. Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση

ΛΑΧΩΡΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες στην περιοχή Κουντούζ του κατεχόμενου Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 40 τραυματίστηκαν όταν καμικάζι εισήλθε σε στρατόπεδο στρατολογίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο βομβιστής προσποιήθηκε τον υποψήφιο για στρατολόγηση. Οι αρχές υποστηρίζουν με αφορμή και την επίθεση ότι αυξάνεται κύμα επιθέσεων των Ταλιμπάν εναντίον όσων συντάσσονται με την κυβέρνηση και δη όσων εντάσσονται στα σώματα ασφαλείας, δίνοντας μία ακόμα δικαιολογία για ένταση του πολέμου στις αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενδυναμώσουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας πριν «ξεκινήσουν την αποχώρησή» τους.

Στο Πακιστάν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από το Αφγανιστάν, με στόχο τις περιοχές των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι νεκροί είναι μαχητές των Ταλιμπάν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται τα στοιχεία τους από ανεξάρτητες πηγές.

ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

ΜΑΝΤΙΣΟΝ.--

Ξεπέρασαν τους 100.000 οι διαδηλωτές του περασμένου Σαββάτου που συγκεντρώθηκαν στο Μάντισον του Γουισκόνσιν, μία ημέρα μετά την επικύρωση σε νόμου από τον κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ του επίμαχου νομοσχεδίου που περιορίζει το δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων, περικόπτει δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία. Εκπαιδευτικοί, πυροσβέστες, νοσοκόμες και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με αγρότες, εργαζόμενους στις κατασκευές, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στο μέταλλο και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μάντισον, απαιτώντας την παραίτηση του Γουόκερ, αλλά και τη μη εφαρμογή του νόμου. Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές, που είχαν καταφύγει εδώ και καιρό στο γειτονικό Ιλινόις, ώστε να μην υπάρξει απαρτία για συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Γερουσία, καλούν πλέον ανοιχτά τον κόσμο να μη διαδηλώνει, υποστηρίζοντας πως «η μάχη τώρα βρίσκεται στα δικαστήρια και στις κάλπες». Εξάλλου, από την αρχή έχουν αποδεχτεί τις περικοπές στον προϋπολογισμό και αρκούνται να διαμαρτύρονται απλά για να διατηρήσουν το δικαίωμά τους για διαπραγματεύσεις στις συλλογικές συμβάσεις.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις εργαζομένων διεξήχθησαν και σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Νότια Καρολίνα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία, στην Υγεία και τις κρατικές υπηρεσίες. Στο Οστιν του Τέξας, πάνω από 10.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις εξαγγελλόμενες απολύσεις εκπαιδευτικών, την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και τις περικοπές στα εκπαιδευτικά προγράμματα που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ρικ Πέρι. Την Παρασκευή, στην πολιτεία του Μέιν, διεξήχθη συγκέντρωση ενάντια στις προωθούμενες περικοπές 18 εκατομμυρίων δολαρίων για την Υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ