ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζεται η απεργία πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων

Απο την διαδήλωση στην Ραμάλα της Δυτικής Οχθης στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους στις 17/4/12
Απο την διαδήλωση στην Ραμάλα της Δυτικής Οχθης στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους στις 17/4/12
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συνεχίζουν την απεργία πείνας τους οι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, που άρχισαν τη διαμαρτυρία τους αυτή για απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους, προχτές, την «Ημέρα των Κρατουμένων». Θυμίζουμε ότι Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία διοργάνωσε Διεθνή Μέρα Δράσης και αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους και τον αγωνιστή Παλαιστινιακό λαό στις 17 Απρίλη. Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πρεσβείες και προξενεία σε χώρες της Ευρώπης (στη χώρα μας τη διοργάνωσε το ΠΑΜΕ), της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και στις ΗΠΑ και του Καναδά, που διοργανώθηκαν από ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά την απεργία συμμετέχουν 1.500 από τους περισσότερους από 4.500 Παλαιστινίους που κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων τουλάχιστον 350 κρατούνται υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία και με διαρκή ανανέωση της απόφασης κράτησής τους. Ηδη, στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί τέσσερις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, που είχαν αρχίσει απεργία πείνας για το ίδιο θέμα εδώ και 50 ημέρες. Από αυτούς, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά την απόφαση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ να μη συμμετάσχει στην προγραμματισμένη, για την Τρίτη το απόγευμα, συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του κυρίως για ζητήματα καθημερινής τριβής, έγινε γνωστό, σε γενικές γραμμές, το περιεχόμενο επιστολής του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς προς τον Νετανιάχου. Στην επιστολή που παραδόθηκε στον Νετανιάχου αργά το βράδυ της Τρίτης σημειώνεται ότι η ισραηλινή στάση, που διαρκώς υποσκάπτει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, έχει ουσιαστικά «αφαιρέσει από την Π. Αρχή κάθε λόγο ύπαρξης, καθώς θεωρητικώς ο πολιτικός, νομικός, οικονομικός της ρόλος είναι αυτός της ηγεσίας αυτονόμων περιοχών που οδεύουν προς την ανεξαρτησία». Ο Μαχμούντ Αμπάς καλεί την ισραηλινή ηγεσία να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη βάση των συνόρων του 1967, τον τερματισμό του εποικισμού, την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων, την άρση όλων των αποφάσεων που υποσκάπτουν τις διμερείς συμφωνίες.

ΕΕΔΔΑ
Αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη βιαιότητα των ισραηλινών αρχών ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης που, για πάνω από 60 χρόνια, αγωνίζεται για το αναφαίρετο δικαίωμά του σε μια πατρίδα δημοκρατική και κυρίαρχη. Σε αυτήν σημειώνει:

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πάνω από 6.000 φυλακισμένους Παλαιστινίους, που υπόκεινται τα πάνδεινα μέσα στις ισραηλινές φυλακές, με μοναδική κατηγορία ότι αγωνίζονται για μια πατρίδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού.

Συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στις 10.000 Παλαιστίνιες γυναίκες που έχουν, κατά καιρούς, περάσει από τις φυλακές του Ισραήλ υπομένοντας κάθε είδους βασανιστήρια και εξευτελισμούς, χωρίς να τολμούν να μιλήσουν, πολύ περισσότερο να καταγγείλουν τις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισής τους.

Καταγγέλλουμε την πολιτική του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού, αλλά και την πολύμορφη στήριξη αυτής της πολιτικής από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που συνεχίζει να διατηρεί άριστες σχέσεις με το ισραηλινό καθεστώς ενάντια στην απαίτηση του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Απαιτούμε:

  • Αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα εδάφη της Παλαιστίνης.
  • Ιδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Διάλυση όλων των ισραηλινών εποικισμών.
  • Επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.
  • Αμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • Να γκρεμιστεί το Τείχος της Ντροπής».
ΣΥΡΙΑ
Επαφές και διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι επαφές του Μαροκινού συνταγματάρχη Αχμαντ Χίμις με τη συριακή ηγεσία με στόχο την κατάληξη συμφωνίας για τους όρους ανάπτυξης και λειτουργίας δύναμης άοπλων παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, οι οποίοι θα επιβλέπουν την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, αρχής γενομένης από την κατάπαυση πυρός. Ο Χίμις, που θα τεθεί επικεφαλής της δύναμης παρατηρητών, δεν έκανε δηλώσεις. Αφησε, όμως, να διαρρεύσει ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία ως «προς το πρωτόκολλο» λειτουργίας της δύναμης των παρατηρητών, των οποίων το έργο χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο», ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση και με την αντιπολίτευση. Προς το παρόν, ο Χίμις εισέπραξε αρνητική απάντηση από τη λιβανική ηγεσία στο αίτημά του να χρησιμοποιηθεί αεροδρόμιο του Λιβάνου για ελικόπτερα των παρατηρητών που θα «ελέγξουν την κατάσταση» στη Χομς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης 250 - 270 ανδρών, αριθμό που ο Χίμις, μετά από μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, χαρακτήρισε «μικρό». Η συριακή ηγεσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, που βρίσκεται για επίσκεψη στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η Δαμασκός θεωρεί «πολύ λογικό τον αριθμό των παρατηρητών που προτείνεται» και ότι είναι αποφασισμένη «να σεβαστεί το σχέδιο Ανάν», διαβεβαίωση που αμφισβητούσαν πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση που επέμεναν ότι εντός Συρίας συνεχίζονται οι κυβερνητικές επιθέσεις σε Χομς, Ιντλίμπ και Ντεράα, με πολλούς νεκρούς. Τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έξι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ντεράα.

Ο ίδιος ο Ανάν μετέβει στην Ντόχα όπου συμμετείχε σε Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που κατέληξε σε ανακοίνωση στήριξης του σχεδίου Ανάν και σε έκκληση προς τη συριακή ηγεσία να το εφαρμόσει. Να ασκήσει την επιρροή της προς τη συριακή ηγεσία και να την πιέσει να εφαρμόσει πραγματική εκεχειρία κάλεσε τη Μόσχα ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών που είχε συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από την άλλη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι «η αντιπολίτευση ενθαρρύνεται από χώρες να συνεχίσει τη βία και να υποσκάψει την επιτυχία του σχεδίου Ανάν», απευθύνοντας ευθεία έκκληση σε αραβικές και δυτικές χώρες να πάψουν να στηρίζουν ανοιχτά τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Οι «βολές» Λαβρόφ αναφέρονται και στη σημερινή «επείγουσα» σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» που συγκαλεί, ατύπως, το Παρίσι για να εξετάσει «επιπλέον τρόπους πίεσης της συριακής ηγεσίας για να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν».

Τέλος, στο τουρκικό λιμάνι Ισκεντερούν οδηγήθηκε, χτες, το, γερμανικής ιδιοκτησίας, πλοίο Atlantic Cruiser με σημαία Αντίγκουα - Μπαρμπούντα, που μεταφέρει όπλα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό. Το πλοίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ, φόρτωσε στο Μουμπάι της Ινδίας, έκανε, ήδη, μια στάση στο Ντζιμπουτί, όπου δεν παρέλαβε κανένα φορτίο, και είχε ως επόμενους σταθμούς τη Συρία, την Τουρκία και το Μαυροβούνιο. Το φορτίο που προοριζόταν για την Τουρκία ξεφορτώθηκε, χτες, και σήμερα θα γινόταν έλεγχος στο πλοίο. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το φορτίο προέρχεται, κατά ορισμένες πληροφορίες, από το Ιράν, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται. Εντοπίστηκε, μετά από «πληροφόρηση», μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας - Συρίας.

ΠΣΕ - ΠΟΔΝ
Αποστολή στη Συρία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) οργανώνουν διεθνή αποστολή αλληλεγγύης και καταγραφής γεγονότων στη Συρία, καλεσμένοι της Εθνικής Ενωσης Σύριων Φοιτητών και του Εθνικού Συμβούλιου Ειρήνης της Συρίας. Οι δύο διεθνείς οργανώσεις επισκέπτονται τη Συρία από τις 21-26 Απρίλη με αντιπροσώπους από 20 χώρες, ανάμεσα τους η Πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΔΝ Δημήτρης Παλμύρης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΔΝ Ανόι Σάντσες. Στη διεθνή αποστολή θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι των οργανώσεων και κινημάτων από: Βραζιλία, Ελλάδα, Κύπρο, Κούβα, Μοζαμβίκη, Νότια Aφρική, Βέλγιο, Ρωσία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ιταλία, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανος, Βενεζουέλα, Ισπανία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν και ΗΠΑ.

ΙΡΑΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Ενταση με αφορμή το νησί Αμπού Μούσα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και το Ιράν με αφορμή το νησί Αμπού Μούσα, στον Περσικό Κόλπο, το οποίο διεκδικείται τόσο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και από την Τεχεράνη. Τελευταία «σπίθα» που ανέβασε το θερμόμετρο ήταν η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στο νησί, την περασμένη βδομάδα, από το οποίο έβγαλε και έναν «πύρινο» λόγο, υποστηρίζοντας ότι η ιστορική παρουσία του Ιράν στην περιοχή και το γεγονός ότι έχει δικαιώματα επί της περιοχής αποδεικνύεται και από το ότι η θάλασσα στην περιοχή ονομάζεται «Περσικός Κόλπος». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ είχε καταδικάσει την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει ζητηθεί η άδεια του Αμπού Ντάμπι.

Σε έκτακτη σύνοδό τους για το θέμα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου, δηλαδή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου - ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ - καταδίκασαν την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στο Αμπού Μούσα, χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση» και «παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΑΕ». Ο Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι «αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράν» και ότι η χώρα του θα αντιδράσει σε κάθε απειλή κατά της εδαφικής της ακεραιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ