ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο μεγάλος «ασθενής»!
  • Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στο δημόσιο τομέα Υγείας στη Θεσσαλία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Η διέξοδος στη ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης

Εικόνα παράλυσης παρουσιάζει ο δημόσιος τομέας Υγείας στη Θεσσαλία, ως απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τον καταδικάζουν σε πλήρη απαξίωση, στρώνοντας, όλο και περισσότερο, το έδαφος για την κερδοφορία των ιδιωτών που λυμαίνονται το χώρο.

Ετσι, οι Θεσσαλοί, όπως και γενικότερα, για να βρουν την υγειά τους πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κι αν δεν έχουν να πληρώσουν, τότε «μαύρο φίδι που τους έφαγε». Με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να υπολειτουργεί, τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία να υποβαθμίζονται συνεχώς, τα Κέντρα Υγείας να φυτοζωούν, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Κι ενώ τα πέντε νοσοκομεία «νοσούν» βαριά, μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και τα παίρνουν «χοντρά» από τους ασθενείς είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους, είτε απευθείας από την τσέπη τους. Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας της Υγείας, εκμεταλλευόμενος την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, αναπτύσσεται και γιγαντώνεται στην περιοχή, με ιδιωτικές κλινικές και ιατρικά διαγνωστικά και άλλα κέντρα να ξεφυτρώνουν, συνεχώς, σαν μανιτάρια.

Η απαξίωση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα Υγείας, όχι μόνο δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά θα εντείνεται στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο. Οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, αντιλαμβάνονται ότι σ' αυτή την πολιτική βρίσκεται η αιτία της «ανθυγιεινής» κατάστασης που βιώνουν. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην ανάπτυξη της πάλης τους για ενιαίο δωρεάν δημόσιο τομέα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση που προτείνει το ΚΚΕ, ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη όλων των υπηρεσιών και όλων των βαθμίδων Υγείας και Πρόνοιας και θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Για να εφαρμοστεί, όμως, απαιτεί άλλη οικονομία σε όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματιών, επομένως και άλλη εξουσία, λαϊκή. Απαιτεί αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όσων άλλων ΣΥΝαινούν στον ευρωμονόδρομο. Επομένως, χρειάζεται πολιτική πάλη των συσπειρωμένων λαϊκών δυνάμεων για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Και σ' αυτή την κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων, οι άνθρωποι του μόχθου έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στις ερχόμενες τοπικές εκλογές καταψηφίζοντας τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι αναδεικνύονται σε άξιους διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής και μέσω της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, δε, όσον αφορά στον τομέα της Υγείας ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα ν' αναλάβουν με μεγάλη προθυμία αρμοδιότητες τις οποίες, αν και πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, θα τις προσαρμόσουν στη λογική της εμπορευματοποίησης. Θα δώσουν μεγάλη δυναμική στην πάλη τους, υπερψηφίζοντας τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, που με συνέπεια και συνέχεια υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΙΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ
Υποβαθμίζονται συνεχώς!

...η ίδια εικόνα επικρατεί παντού
...η ίδια εικόνα επικρατεί παντού
Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομή είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα των τεσσάρων Νομαρχιακών Νοσοκομείων, στη Θεσσαλία, που καταδικάζονται σε συνεχή υποβάθμιση, από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλες πληγές...

Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, οι ελλείψεις σε κτιριακή, ξενοδοχειακή υποδομή και ο τεχνολογικός εξοπλισμός αποτελούν χρόνιο πρόβλημα, ενώ καθυστερεί η κατασκευή της νέας συνδετήριας πτέρυγας και δε λειτουργούν επτά κλινικές: Η Νευροχειρουργική, η Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό - έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό και δε δημιουργήθηκαν νέες - η Γαστρεντερολογική, η Γναθοχειρουργική, η Πνευμονολογική, η Ψυχιατρική και η Νεογνολογική.

Από τα 405 κρεβάτια που προβλέπονται συνολικά να λειτουργήσουν στο νοσοκομείο, υπάρχουν μόνο τα 320, καθώς δεν υπάρχει χώρος ν' αναπτυχθούν και οι ελλείψεις προσωπικού όλων των υπηρεσιών φτάνουν τα 330 άτομα. Μεταξύ των άλλων, πολλές είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς - περίπου εξήντα με τις κλινικές που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και 30 χωρίς αυτές - τις οποίες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν καλύπτει, αλλά προσπαθεί να «μπαλώσει» με τους επικουρικούς γιατρούς. Οσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, λείπουν πάνω από 100 άτομα και στο παραϊατρικό σχεδόν 50, ενώ οι ελλείψεις στο προσωπικό τεχνικής και ξενοδοχειακής υποστήριξης ξεπερνούν τα 120 άτομα.

Ράντζα σε νοσοκομείο της Λάρισας...
Ράντζα σε νοσοκομείο της Λάρισας...
Μεγάλη «πληγή» αποτελεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου το προσωπικό φτάνει μόλις στα 18 άτομα, ενώ προβλέπονται 32. Το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων, γενικότερα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, έφερε πρόσφατα στο προσκήνιο, με τον πιο δραματικό τρόπο, ο θάνατος μιας 45χρονης γυναίκας, μητέρας τεσσάρων παιδιών από την Κρανιά Ελασσόνας, που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αφού πρώτα υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην περιοχή.

Επίσης, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και ελλιπής και ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η καρδιολογική μονάδα, ενώ οι χώροι δεν επαρκούν ούτε για τις υπάρχουσες κλινικές και υπάρχει έλλειψη σε γραφεία ιατρών και χώρους εφημερίας.

Πολλά και οξυμένα είναι τα προβλήματα και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, καθώς μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και καθυστερεί εγκληματικά η αποπεράτωση και η λειτουργία της νέας πτέρυγας, η κατασκευή της διασύνδεσης των δύο κτιρίων και η ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας, ώστε ν' αναπτυχθούν 470 κλίνες. Παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις που δίνουν εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως, σε προεκλογικές περιόδους οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η υπόθεση της νέας πτέρυγας έχει εξελιχθεί σε «γεφύρι της Αρτας». Βεβαίως, ακόμα κι αυτή αν ολοκληρωθεί δεν είναι δυνατή η λειτουργία της αν δε γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν επαρκεί ακόμα και για τις υπάρχουσες κλίνες, πόσο μάλλον αν αυτές αυξηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στους νοσηλευτές απαιτείται η πρόσληψη, τουλάχιστον, 60 ατόμων.

Νοσοκομείο Τρικάλων

Eurokinissi

Νοσοκομείο Τρικάλων
Από τα πιο υποβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία είναι και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων. Κι όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση δε σώζεται ούτε και με το νέο κτίριο που άρχισε να λειτουργεί πριν ένα μήνα και 21 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του με τις χειρότερες προϋποθέσεις. Ετσι το χρόνιο αίτημα του λαού και των φορέων των Τρικάλων για την πλήρη λειτουργία του νέου κτιρίου, μένει ανικανοποίητο, αφού ξεκίνησε, σχεδόν, μόνο με το 25% του απαιτούμενου προσωπικού - ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού - δεδομένου ότι ο αριθμός των κλινών είναι διπλάσιος σε σχέση με πριν και με λειψό τεχνολογικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία ξεκίνησε η λειτουργία του είναι ότι, για παράδειγμα, το χειρουργείο που εξακολουθεί να βρίσκεται στο παλιό κτίριο, αν και οι χειρουργικές κλινικές μεταφέρθηκαν στο καινούριο.

Οσον αφορά στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, μπορεί ορισμένοι να χαρακτηρίζουν την κατάσταση κάπως καλύτερη σε σχέση με τ' άλλα, όμως, κι αυτό δεν «ξεφεύγει» από τις οδυνηρές επιπτώσεις για το δημόσιο τομέα της Υγείας, που επιφέρει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κι ενώ ο τριτοβάθμιος τομέας Υγείας, υπολειτουργεί και ο δευτεροβάθμιος ακολουθεί πορεία συνεχούς υποβάθμισης στη Θεσσαλία, ο πρωτοβάθμιος «φυτοζωεί» με τα Κέντρα Υγείας να έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί. Οι ελλείψεις προσωπικού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 40%, οι ανάγκες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αντικατάστασης του παλιού είναι μεγάλες, τα περισσότερα ασθενοφόρα έχουν σαραβαλιάσει και απαιτούνται καινούρια, δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και έχει σταματήσει ο θεσμός των περιοδευόντων γιατρών.

Η κατάσταση στα ιατρεία του ΙΚΑ

Από φετινή κινητοποίηση εργαζομένων του νοσοκομείου Βόλου

Eurokinissi

Από φετινή κινητοποίηση εργαζομένων του νοσοκομείου Βόλου
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα και στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, με πολλές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων του και του Ταμείου τους που αποτελεί από τους βασικούς τροφοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Γίνεται ολοφάνερο, λοιπόν, ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική τα προβλήματα του δημόσιου τομέα της Υγείας, θα οξύνονται και θα πολλαπλασιάζονται με οδυνηρές συνέπειες για το λαό. Και είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης της λαϊκής πάλης για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, με λαϊκό προσανατολισμό και αναβαθμισμένο επίπεδο υπηρεσιών, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανάπτυξη δημόσιων - δωρεάν δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, δημιουργία Κρατικού Οργανισμού για την παραγωγή - εισαγωγή και δωρεάν διάθεση του Φαρμάκου, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σταθερή δουλιά για όλους, με πλήρη δικαιώματα.


Κείμενα:
Ελένη ΤΖΗΚΑ


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ακόμα υπολειτουργεί...

Επτά χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει αναπτυχθεί περίπου στο 70% των δυνατοτήτων του, παρά τις υποσχέσεις που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περί πλήρους λειτουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και με την πλήρη ανάπτυξη των κλινικών και τμημάτων του, τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών τριτοβάθμιας περίθαλψης του πληθυσμού του νομού και γενικότερα της Θεσσαλίας.

Ιδού ορισμένα από τα στοιχεία που μαρτυρούν την υπολειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου:

  • Δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία πέντε πανεπιστημιακές κλινικές - Νεφρολογική, Ρευματολογική, Ενδοκρινολογική, Ογκολογική - Αιματολογική, Ψυχιατρική - και άλλα τμήματα που προβλέπονται. Υπολειτουργούν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - έχει μόνο 8 κρεβάτια και χρειάζονται 24 - και κλινικές, όπως ΩΡΛ και Δερματολογική, το τμήμα Αιμοδοσίας κ.ά.
  • Από τα 2.000 άτομα προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων και τομέων, που, σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται να εργαστούν, σήμερα απασχολούνται περίπου 1.200.
  • Πολλές είναι οι ελλείψεις και σε εξοπλισμό π.χ. μαγνητικός τομογράφος, σπινθηρογράφημα, μηχάνημα πυρηνικής ιατρικής, ένας ακόμα αξονικός κ.ά.
  • Οι λίστες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία και στις κλινικές είναι τεράστιες και τα ράντζα, ιδιαίτερα τις μέρες εφημερίας, γεμίζουν τους διαδρόμους αρκετών κλινικών.
  • Οι νοσηλευτές, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνται με τα περιβόητα προγράμματα «stage», αρκετές φορές ετεροαπασχολούνται για να καλύψουν τις ελλείψεις του διοικητικού προσωπικού.
  • Σημαντικοί τομείς, όπως καθαριότητα, φύλαξη κλπ., παραχωρούνται σε συνεργεία ιδιωτών, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες και εργαζόμενους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ