ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με τα ... μούτρα στις κρατικές ενισχύσεις

Ακόμα πιο τοκογλυφικά τα επιτόκια των χορηγήσεων

Στον πακτωλό με τα κρατικά και διακρατικά «πακέτα» ενίσχυσης καταφεύγει το τραπεζικό κεφάλαιο, επιχειρώντας έτσι να αντεπεξέλθει στην παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, στις διευρυνόμενες επισφάλειες για τα τραπεζικά δάνεια, στη συνεχιζόμενη υποχώρηση και της μάζας των καταθέσεων. Η επιχείρηση της πλουτοκρατίας για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση φέρνει τα ακόμη χειρότερα για το λαό και με την επίθεση να κλιμακώνεται προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφαγία τους.

Η παραπέρα όξυνση κινητοποιεί όλα τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο για το προσεχές διάστημα ετοιμάζουν τις εκταμιεύσεις από το φρέσκο πακέτο με τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ. Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών μοιράζουν και τις αδιάθετες, μέχρι σήμερα, εγγυήσεις από το πρώτο με τα 28 δισ. ευρώ που νομοθέτησε για λογαριασμό τους η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί έχουν υποδείξει τη σταδιακή «απεξάρτηση» των τραπεζών από τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την αντικατάστασή τους από άλλες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα προς επιστροφή κεφάλαια στην ευρωτράπεζα φτάνουν το μήνα Απρίλη του 2011 στα 86,9 δισ. ευρώ (από 88 δισ. ευρώ το Μάρτη) και 97,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2010.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα σε ένα τετράμηνο (Δεκέμβρης 2010 - Απρίλης 2011) βρήκαν και επέστρεψαν στους προστάτες τους μυθώδη ποσά ύψους 11 δισ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο, η μάζα των καταθέσεων εμφανίζεται να συρρικνώνεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά για τις πρακτικές που μετέρχονται, αφού όλα δείχνουν ότι η «απεμπλοκή» τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε στηρίζεται στη μάζα των καταθέσεων, ενώ ταυτόχρονα «κλαίγονται» και για την αύξηση των επισφαλειών και για «έλλειψη ρευστότητας». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι καταθέσεις (επιχειρήσεις - νοικοκυριά) συνεχίζουν σε πτώση. Το μήνα Απρίλη εμφανίζονται στα 201,9 δισ. ευρώ με πτώση κατά 13 δισ. ευρώ στο τελευταίο τετράμηνο.

Αυξάνουν τα επιτόκια

Την ίδια στιγμή, τον Απρίλη, οι τραπεζίτες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε νέα και παλιά δάνεια, σε μια προσπάθεια μεταφοράς των συνεπειών της κρίσης στους πελάτες τους.

Τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σταθερό για 1 χρόνο διαμορφώθηκαν στο 4,25%, έναντι 4,04% και 3,91% που είχαν διαμορφωθεί αντίστοιχα τον προηγούμενο Μάρτη και Φλεβάρη. Σε δύο δηλαδή μήνες αυξήθηκαν κατά 34 μονάδες βάσης. Αντίθετα, μικρή μείωση παρουσίασε το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων άνω του ενός και ως 5 έτη, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 3,86% το Μάρτη και 3,57% το Φλεβάρη.

Το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας των νοικοκυριών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 0,46% έναντι 0,45% και 0,44% το Μάρτη και Φλεβάρη.

Στα καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 14,74%, έναντι 14,70% και 14,46% τους δύο προηγούμενους μήνες. Αυξημένα είναι και τα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στα ύψη από το φθινόπωρο

Νέα «παγίδα» σε επαγγελματίες που εντάχθηκαν στην «περαίωση»

Τις διαδικασίες για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης με το θέρμανσης των νοικοκυριών δρομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της εφαρμογής του μέτρου από φέτος το Φθινόπωρο. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν στη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου εισροών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων και για την αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής, που να σημειωθεί ότι αναμένεται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Παντελώς, αφορολόγητο ήταν και παραμένει το πετρέλαιο κίνησης για τα πλοία των εφοπλιστών, γεγονός που παρέχει και πρόσθετα κίνητρα στα κυκλώματα επιτηδείων να θησαυρίζουν σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Από την «εξίσωση» των φόρων το υπουργείο Οικονομικών περιμένει για το 2011, δηλαδή για ένα εξάμηνο, επιπλέον ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ. Εργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε είναι η «αποτύπωση λειτουργιών και απαιτήσεων που αφορούν στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας σε όλα τα στάδια με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο υπάρχον Πληροφοριακό Σύστημα».

Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση απέναντι και σε επαγγελματίες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση της λεγόμενης «περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων», ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με εγκύκλιο, εκτός ρύθμισης βγαίνει η χρήση του 2009 σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί πιστωτικό (προς επιστροφή) υπόλοιπο ΦΠΑ πάνω από 5.000 ευρώ. Ετσι η χρήση του 2009 θεωρείται «ανέλεγκτη». Σε περίπτωση υποβολής ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου ΦΠΑ για τη χρήση του 2010, οι επαγγελματίες, προκειμένου να «περαιώσουν», καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία και τα επιπλέον χαράτσια. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, επίσης, ότι αυτές οι «περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην προκύπτουν θέματα παραγραφής του δικαιώματος των υποκείμενων στο φόρο για επιστροφή του πιστωτικού τους υπολοίπου».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Να μην περάσει η πολιτική απολύσεων στον ΕΛΓΑ

Συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων του ΕΛΓΑ με την Δ. Μανωλάκου

Με μαζικές απολύσεις «αποζημιώνει» η κυβέρνηση τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) για να εισπραχτούν τα «χαράτσια» του μνημονίου... Με δικαστικές αποφάσεις οδηγούνται στην απόλυση 16 γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ και ακολουθούν άμεσα άλλοι 50, ενώ το κακό δε φαίνεται να έχει σταματημό. Kαι το χαλί των απολύσεων το έχει στρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Χτες αντιπροσωπεία εργαζομένων στον ΕΛΓΑ είχε συνάντηση με την υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό και της έθεσε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως το πρόβλημα των απολύσεων στον ΕΛΓΑ έχει να κάνει με τις επιλογές της κυβέρνησης, την πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αν δεν υπάρξει ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, η κατάσταση όλο και θα χειροτερεύει σε βάρος των εργαζομένων και της αγροτιάς. Ανέφερε επίσης πως το ΚΚΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Χριστοφιλόπουλος, μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, δήλωσε στον «Ρ»: «Η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η εξής: Είναι υπό απόλυση 16 συνάδελφοι με δικαστική απόφαση και έπεται ένας αριθμός 50 συναδέλφων, οι οποίοι θα βρεθούν και αυτοί στο δρόμο. Και μιλάμε για έναν οργανισμό, ο οποίος έχει πολύ λίγους γεωτεχνικούς και αναγκάζεται να παίρνει και συμβασιούχους για να καλύπτει τη δουλειά. Με τις απολύσεις αυτές συρρικνώνεται ουσιαστικά το γεωτεχνικό έργο. Αυτοί είναι συνάδελφοι που δουλεύουν πάνω από δέκα χρόνια στον οργανισμό, έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια και είναι τα πιο παραγωγικά τους χρόνια και ουσιαστικά πετιούνται στο δρόμο. Είναι συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και τώρα φαίνεται ότι πάει να καταργηθεί και το ΑΣΕΠ. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία και τον οργανισμό να μην προχωρήσει σε αυτές τις απολύσεις, όποιες και να 'ναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων».

Η Δ. Μανωλάκου δήλωσε τα εξής: «Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τις απολύσεις υπαλλήλων από το δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο έχει ξεκινήσει με τους απολυμένους του ΕΛΓΑ. Οι απολύσεις αυτές σημαίνουν ενίσχυση της ανεργίας. Σημαίνει ότι οι αγρότες μένουν ξεκρέμαστοι από εκτιμήσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή τους, αν και πληρώνουν βαριά χαράτσια ως ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Σημαίνει ουσιαστικά και διάλυση του ΕΛΓΑ, γιατί η σημερινή του μορφή είναι μεταβατική. Ενας δρόμος υπάρχει: Να ενωθεί ο αγώνας των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, μόνιμων και μη, μαζί με τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες και τους εργατοϋπαλλήλους, για να ανατρέψουν αυτήν τη βάρβαρη πολιτική».

ΠΡΕΒΕΖΑ
Οι μικροί αγρότες πληρώνουν το «βακτήριο»

Κάθετη πτώση της διάθεσης των προϊόντων τους έχουν υποστεί οι παραγωγοί αγγουριών στην Πρέβεζα, εξαιτίας του νέου διατροφικού σκανδάλου στην ΕΕ, που έχει οδηγήσει την παραγωγή τους να μένει στις αποθήκες. Στην αποθήκη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας βρίσκονται στοιβαγμένα εδώ και μια βδομάδα περίπου δεκάδες τόνοι αγγουριών, πέρα από τη γενική ανησυχία που έχει προκληθεί εξαιτίας του βακτηριδίου που τελικά εμφανίστηκε στις φύτρες φασολιών. Η παραγωγή μένει αδιάθετη, αφού η Ρωσία που απορροφά ένα σημαντικό μέρος της απαγόρευσε τις εισαγωγές λαχανικών από τις χώρες της Μεσογείου.

Την αγωνία τους για την ολική, σχεδόν, καταστροφή που έχουν υποστεί και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό - αφανισμό τους, εξέφρασαν οι παραγωγοί στον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη, που επισκέφθηκε χτες το πρωί το συνεταιρισμό, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η παραγωγή τους, που μένει απούλητη και σαπίζει. Μια κατάσταση που στο φόντο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της αντιαγροτικής πολιτικής, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί των υπολοίπων λαχανικών όπως της ντομάτας, αφού λόγω του διατροφικού σκανδάλου οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κατά 50% πιο κάτω σε μια βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ