ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύμπνοια και ανταγωνισμοί στο στρατόπεδο των αστών

Συναίνεση ενάντια στο λαό, αλλά και κόντρες μπροστά στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Στη βαθύτερη εμπέδωση της ταξικής συναίνεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων πρωτοστατεί η κυβέρνηση, ενόψει της επικείμενης κλιμάκωσης του πολέμου σε βάρος του λαού. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και η χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και η άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ακολούθησε, με θέμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της αστικής τάξης, με αιχμή τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης της κρίσης προς όφελός της, όπως επιβεβαιώνει η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Ευαγ. Βενιζέλου έθεσε θέμα ανικανότητας στην «πολιτική διεύθυνση της χώρας» και πρότεινε διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την έγκριση του «νέου μνημονίου».

Κατά τη χτεσινή τους συνάντηση, ο Κ. Παπούλιας και ο Γ. Παπανδρέου αναλώθηκαν σ' ένα προκλητικό κήρυγμα υποταγής των εργαζομένων στα νέα βάρβαρα μέτρα, ζητώντας «πανεθνική συστράτευση για να βγει η χώρα από την κρίση». Η συνάντηση έγινε στο φόντο του επικείμενου «νέου μνημονίου», με κυβερνητικές πηγές να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται «ευρύτερη συναίνεση» για να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος - σε αξιομνημόνευτη σύμπλευση με τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο - πρότεινε να «ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών». Χρειάζεται να υπάρξει «διευρυμένη συναίνεση χωρίς προσφυγή στις κάλπες», υποστήριξε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό. Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».

Η παρέμβαση Βενιζέλου ερμηνεύτηκε και σαν αιχμή προς τον πρωθυπουργό, που συντηρεί παράλληλα το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τροφοδοτεί τις διεργασίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και ένα ευρύτερο κάλεσμα προς τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης να βάλουν μεγαλύτερη πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική. «Οι στόχοι του μνημονίου έπεσαν έξω», ισχυρίστηκε ο Ευαγ. Βενιζέλος, ο οποίος ουσιαστικά επιχείρησε να εμφανίσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» σαν αφετηρία μιας «νέας προσπάθειας», στην οποία χρειάζεται «εθνική ενότητα», δείχνοντας ότι η τοποθέτησή του αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου, ώστε να αποδεχτούν τα λαϊκά στρώματα τα νέα μέτρα.

Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος επιχείρησε να ανασκευάσει την αρχική του τοποθέτηση και με δήλωσή του υποστήριξε ότι «στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση. Η πολιτική διεύθυνση περιλαμβάνει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση». Πρώτιστο μέλημα, ανέφερε ο ίδιος, «πρέπει να είναι η αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας. Αν στον επιμερισμό των ευθυνών μείνει μόνη η κυβέρνηση να σύρει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Πρέπει όλοι να συμπράξουν. Η αντιπολίτευση δεν έχει μόνο δικαίωμα κριτικής, αλλά έχει και υποχρέωση συναίνεσης».

Την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης ενάντια στο λαό υπηρετεί και η τοποθέτηση κορυφαίου υπουργού μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «αν δούμε κάτι ενδιαφέρον από όσα ανακοινώσει ο Σαμαράς στο Ζάππειο θα το υιοθετήσουμε».

Αντιλαϊκή σύμπνοια

Χτες, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί από τη Βουλή με 151 ψήφους. Το «νέο μνημόνιο» ή «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» συνδέεται με τα σενάρια για τη χορήγηση νέου δανείου προς την κυβέρνηση και χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χτες ότι οι «Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ζητούν διευρυμένη συναίνεση ανάμεσα στα δυο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να συμφωνήσουν στη χορήγηση νέου δανείου».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αν. Μέρκελ, όπου συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας της χώρας στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην ΕΕ». Μεταξύ άλλων, στην εισηγητική του ομιλία, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δε γίνεται «καμιά συζήτηση για έξοδο από το ευρώ, για εκλογές και ανασχηματισμό. Υλοποιούμε απολύτως την πολιτική μας». Ο ίδιος ζήτησε τη «συνδρομή όλων των υπουργών και αλληλεγγύη για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Θ. Πάγκαλο, Ανδρ. Λοβέρδο, Αν. Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλο, Χρ. Παπουτσή, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοΐδη. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν νέες ανατροπές στην «κοινωνική ασφάλιση» (επικουρικές συνάξεις και ΒΑΕ), αλλά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Κλιμάκωση του πολέμου και νέα δάνεια

Σε προχωρημένο στάδιο οι συνεννοήσεις. Στην Αθήνα από σήμερα και τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας

Στην Αθήνα για τις τελικές συνεννοήσεις βρίσκονται από χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να κλειδώσουν τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Η βάρβαρη κλιμάκωση μαζί με το μνημόνιό τους, παίρνει τυπικά διετή παράταση (για την ώρα μέχρι το 2017) ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν κάθετα τους ποσοτικούς στόχους για τα νέα χαράτσια, φέρνοντας για νωρίτερα και το χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ολα, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, τα προορίζουν για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, με «αντάλλαγμα», πάντα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, τα νέα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης από την ΕΕ, είτε σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσθετα μέτρα για 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011, που προβλέπουν στο «μεσοπρόθεσμο σχέδιο», υπερδιπλασιάζονται μέχρι και στα 7 δισ. ευρώ. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τόνιζε: «Τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 θα είναι τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ»!

Για τις 16 Μάη προγραμματίζουν τη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και αμέσως στη συνέχεια προχωρούν στην κλιμάκωση, περιβάλλοντας τα νέας κοπής μέτρα με το μανδύα νομοθετικής ρύθμισης που θα πάει για ψήφιση στη Βουλή. Τις μέρες αυτές αναμένεται και ο διορισμός του επικεφαλής σε αυτό που αποκαλούν ειδική γραμματεία για την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», δηλαδή για τα φιλέτα δημόσιας γης και ακινήτων, που ετοιμάζουν για πεσκέσι σε ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και ομίλους. Η πρεμούρα έχει να κάνει με τις νέες εγγυήσεις και υποθήκες για την παραπέρα διασφάλιση των μεγαλοπιστωτών τους.

Ολοφάνερο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συνεννοήσεων. Σύμφωνα με ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το νέο δάνειο από τους μηχανισμούς στήριξης θα φτάσει στα 60 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των 110 δισ. ευρώ, με τη σούμα να φτάνει στα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στη σύνοδο του «Γιουροκρούπ» θα «γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το δάνειο που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση για το 2012 από το μηχανισμό στήριξης».

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για νέο δάνειο» αλλά αμέσως μετά διευκρινίζουν ότι η «διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη». Πριν από λίγες μέρες, η επίσημη κυβερνητική θέση ήταν η «επιμήκυνση» της αποπληρωμής για τα 110 δισ. ευρώ. Τώρα προλειαίνουν το έδαφος τόσο για νέα δάνεια, όσο και για επιμήκυνση των προηγούμενων, που θα τα φέρουν πακέτο με την αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ομολόγησε προχτές ότι από κοινού με την τρόικα σχεδιάζουν «νέο πλαίσιο με νέους κανόνες είτε με τη μορφή νέου μνημονίου είτε με την επιμήκυνση του υφιστάμενου» και συνέδεσε τη ζοφερή για το λαό εξέλιξη με την εξίσου εγκληματική πολιτική για νέα δάνεια ύψους επιπλέον 40 με 50 δισ. ευρώ.

Τέλος, η κυβέρνηση φιλοδώρησε χτες τις τράπεζες με επιπλέον 30 δισ. υπερψηφίζοντας χτες τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Στην ονομαστική ψηφοφορία, από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε ο Π. Κουρουπλής, πυροδοτώντας σενάρια για διαγραφή του. Τη διάταξη καταψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ, Π. Καμμένος, παρά την επίσημη θέση της ΝΔ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά συναίνεση - οργάνωση της πάλης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συνάντηση των κ.κ. Παπούλια - Παπανδρέου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να αψηφήσουν τα τρομοκρατικά καλέσματα για συναίνεση και εθνική συνεννόηση, να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε τόπο δουλειάς και να αντεπιτεθούν. Σε διαφορετική περίπτωση η σημερινή άθλια κατάσταση που ζει ο λαός, θα μοιάζει ονειρική μπροστά σε αυτή τη ζωή που του ετοιμάζουν η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό. Κανένα χρέος δεν πρέπει να αναγνωρίσει ο λαός, πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ