ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Ισχυρές αντιθέσεις και ανησυχία για το μέλλον του ευρώ

Η συζήτηση για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου ενός αδυσώπητου πολέμου οικονομιών και νομισμάτων

Οι εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, καθώς και οι ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ δεν είναι παρά έκφραση της καπιταλιστικής κρίσης και του αδυσώπητου πολέμου μεταξύ νομισμάτων και οικονομιών

Eurokinissi

Οι εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, καθώς και οι ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ δεν είναι παρά έκφραση της καπιταλιστικής κρίσης και του αδυσώπητου πολέμου μεταξύ νομισμάτων και οικονομιών
Η αντιπαράθεση που κλιμακώνεται εντός της ΕΕ, με αιχμή τα δανειακά πακέτα προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου ενός αδυσώπητου πολέμου που διεξάγεται στο παρασκήνιο, ανάμεσα στις επιμέρους καπιταλιστικές οικονομίες και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από το βραχνά των οικονομιών εκείνων της Ευρωζώνης που παρουσιάζουν βραδύτερους ρυθμούς ανταγωνιστικότητας, ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η Γερμανία, πιέζουν την Ιρλανδία να ενταχθεί στο ληστρικό για το λαό μηχανισμό δανειοδότησης, με στόχο να διασφαλίσει τα χρήματα του γερμανικού κεφαλαίου και να προχωρήσουν ταυτόχρονα νέες επώδυνες ανατροπές με τον κορσέ ενός μνημονίου διαρκείας, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε ελεγχόμενη πτώχευση, χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα το ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος και οι τράπεζες της Ιρλανδίας χρωστάνε στις γερμανικές τράπεζες 138 δισ. ευρώ. «Οσοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί σήμερα πρέπει να βελτιωθούν», σημείωσε με νόημα αργά προχτές το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά σημειώνονται αναταραχές και καταστάσεις του είδους που ούτε θα ονειρευόμουν πριν ενάμιση χρόνο».

Μόλις τη Δευτέρα, η Α. Μέρκελ δήλωνε ότι «η ΕΕ θα διαλυθεί εάν το κοινό νόμισμα αποτύχει», ενώ και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, εκτίμησε ότι η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η ΕΕ «δεν θα επιβιώσουν, εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών», πιέζοντας κι αυτός να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές ανατροπές σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος - Καν, προειδοποίησε σε χτεσινή συνέντευξή του ότι η καλή κατάσταση της οικονομίας της Γερμανίας δε θα διαρκέσει «για πολύ καιρό», αν καθυστερήσει η οικονομική ανάκαμψη των εταίρων της.

«Η Γερμανία πάει μάλλον καλά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Στρος - Καν στο γερμανικό περιοδικό «Stern», «όμως η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όσο η οικονομική ανάκαμψη σε εκείνες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό».

Σε ό,τι αφορά στο πλεόνασμα που παρουσιάζει η οικονομία της Γερμανίας, ο Στρος - Καν έκρινε ότι «έχει σωστή βάση» η επιθυμία των ΗΠΑ να δουν τα πλεονάσματα κάποιων χωρών να μειώνονται. «Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα τα δικά μας πλεονάσματα και να καταδικάζουμε τα ελλείμματα των άλλων», τα πρώτα τροφοδοτούνται από τα δεύτερα, είπε ο Στρος - Καν.

Νέος κορσές για τον ιρλανδικό λαό

Σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία, δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν χτες λόγο για ένα «σχέδιο στήριξης» ύψους 100 δισ. ευρώ, και μ' αυτό το σκοπό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμενόταν σήμερα στο Δουβλίνο. Η αποστολή, χωρίς να ορίζει καταληκτική ημερομηνία, «θα εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και θα εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει», σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Ετοιμη να συμμετάσχει σε «πρόγραμμα στήριξης» της Ιρλανδίας εμφανίζεται και η Βρετανία, «αφού οι βρετανικές τράπεζες έχουν σημαντικό άνοιγμα στην Ιρλανδία», όπως διευκρίνισε ο Ολι Ρεν. Επιβεβαιώνοντας τον πόλεμο των νομισμάτων και τις αντιθέσεις εντός της ΕΕ, το πρακτορείο «Bloomberg» δημοσίευσε χτες εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, σύμφωνα με τις οποίες το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης να συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρελ, επιβεβαίωνε ότι η επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα αναβληθεί για το Γενάρη, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα τώρα» στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι το επόμενο διάστημα η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, η τέταρτη οικονομία της ΕΕ, για την οποία η εφημερίδα «El Mundo» εκτιμά ότι «ισορροπεί στο χείλος της κατάρρευσης». Η κριτική που γίνεται στην Ισπανία είναι ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες εξήγγειλε τον Μάιο και ο χρόνος τελειώνει», δείχνοντας ότι προφανής στόχος των προειδοποιήσεων είναι να επιταχυνθεί η επίθεση στον ισπανικό λαό.

Οπως σημειώνουν οι τεχνοκράτες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, η Μαδρίτη πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στη συγχώνευση των αποταμιευτικών τραπεζών, μέτρα άμεσα σχετιζόμενα με την κερδοφορία του κεφαλαίου, που συζητούνται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Ανησυχία για την τύχη της Ευρωζώνης

Από την πλευρά τους, οι γερμανόφωνες εφημερίδες προβλέπουν ζοφερό μέλλον για το ευρώ. «Οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί θα πρέπει να σταματήσουν να χτυπούν αυτούς που επιδιώκουν να τους σώσουν. Η καγκελάριος πρέπει να βρει τις σωστές λέξεις για να καθησυχάσει τη νευρικότητα των κυβερνήσεων των υπερχρεωμένων χωρών και να εκτονωθεί έτσι η πίεση, την οποία υφίστανται οι κυβερνήσεις αυτές στις χώρες τους», σημειώνει η «Suddeutsche Zeitung».

Η εφημερίδα απευθύνει με θράσος συστάσεις στους λαούς που δε συνυπογράφουν τη σφαγή τους και αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα, ζητώντας μεγαλύτερη πυγμή από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου: «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει όλοι μαζί να αποσαφηνίσουν στους διαδηλωτές της Αθήνας ή σε λίγο του Δουβλίνου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις επώδυνες περικοπές», γράφει.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σημειώνει σε σχόλιό της ότι «η κατάσταση είναι όντως δραματική. Το ευρώ, που επρόκειτο να καταστήσει την ευρωπαϊκή ενότητα αμετάκλητη, κινδυνεύει να γίνει ο νεκροθάφτης της». «Σε εξέλιξη ο τελικός για το ευρώ», είναι ο τίτλος της αυστριακής «Die Presse», η οποία ανησυχεί ότι «τους επόμενους μήνες δεν θα γίνεται πια λόγος για το πώς θα σωθούν οι υπερχρεωμένες Ελλάδα και Ιρλανδία, αλλά πώς θα διασφαλιστεί το μέλλον της ΟΝΕ».

Αναγνωρίζοντας επί της ουσίας την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «η ιδέα της οικονομικής εξίσωσης 16 χωρών είναι παράλογη». Συνεπώς, «αργά ή γρήγορα η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα πώς θα αντιμετωπίζει τις χώρες - μέλη που είναι αιώνιοι παραβάτες στα δημοσιονομικά για να μη χάσει τη νομισματική της σταθερότητα. Θα τους επιτρέπει την απόσχιση ή την προσωρινή αποχώρηση ή μήπως θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ οι ισχυροί για να μην παρασυρθούν και αυτοί στη δίνη της κατάρρευσης των αδύναμων οικονομιών;».

Ο λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει

Στο βρετανικό Τύπο ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του «Ιντιπέντεντ», Χάμις Μακ Ρέι, διατυπώνει την άποψη ότι ανεξαρτήτως της τροπής που θα λάβει το ζήτημα της παροχής οικονομικής στήριξης στην Ιρλανδία, η τύχη του ευρώ δε θα αλλάξει.

«Θα υπάρξουν εθνικές πτωχεύσεις στην Ευρωζώνη, με την πτώχευση της Ελλάδας να είναι τώρα αναπόφευκτη», τονίζει και εξηγεί: «Αυτό που εν τέλει στηρίζει τα χρέη κάθε χώρας είναι η ικανότητά της να συλλέγει αρκετούς φόρους ώστε να εξυπηρετεί και τελικά να αποπληρώνει τα χρέη αυτά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα το καταφέρει αυτό».

Ο συντάκτης του «Ιντιπέντεντ» προσθέτει ότι, αν και δε γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο μία εθνική πτώχευση θα συνεπαγόταν και έξοδο από την Ευρωζώνη, ίσως να ήταν ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος εξόδου από την κρίση.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», τέλος, κάνουν λόγο για «οργή» πολλών κρατών λόγω των χειρισμών της καγκελαρίου Μέρκελ, ιδίως ως προς την πρότασή της για επιβάρυνση των ιδιωτών επενδυτών σε περίπτωση διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης. Γράφουν, ακόμα, ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί στη χορήγηση ενός απευθείας δανείου στη γείτονα και στενή εταίρο Ιρλανδία.

Παρεμβαίνοντας στα τεκταινόμενα στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, κατέθεσε χτες τη βεβαιότητα των ΗΠΑ για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση στους κόλπους της.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, όπως το κάναμε και με την Ελλάδα, ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ιρλανδία και ίσως και σε άλλες χώρες», ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους. Το θέμα θα συζητηθεί και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου θα παραστεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ