ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Χωρίς δουλιά 180 εργαζόμενοι
  • Σταματούν από τη Δευτέρα οι εργασίες στο εργοτάξιο για το έργο του Αχελώου, καθώς η κοινοπραξία που το ανέλαβε επικαλείται τη μη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με το ΥΠΕΧΩΔΕ
  • Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων φορέων στη Νομαρχία Καρδίτσας, ώρα 7 μ.μ.

Πάνω από 100 είναι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της Δρακότρυπας, όπου εκτελούνται εργασίες για το έργο του Αχελώου, που πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας, ενώ άλλοι 70 συνάδελφοί τους είχαν απολυθεί πριν από λίγες βδομάδες. Και οι 180, περίπου, εργαζόμενοι που μένουν άνεργοι είναι θύματα του παιχνιδιού που παίζεται σε βάρος του έργου και του εργασιακού τους μέλλοντος, από την κοινοπραξία εταιριών που το έχει αναλάβει και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα, από μεθαύριο Δευτέρα, η κοινοπραξία εταιριών που δραστηριοποιείται στην περιοχή αποφάσισε να διακόψει κάθε εργασία, επικαλούμενη τη μη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχει με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την έλλειψη πιστώσεων.

Οι εργαζόμενοι του εργοταξίου που χάνουν τη δουλιά τους είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι, τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και με τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, διαμηνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα και των δύο πλευρών και καλούν τους φορείς της Καρδίτσας να τους συμπαρασταθούν. Μάλιστα, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους, τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., συγκαλείται σύσκεψη εκπροσώπων φορέων στη Νομαρχία Καρδίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς η κοινοπραξία του έργου «ΙΜΠΡΕΤΖΙΛΟ», ενεργώντας ασύδοτα και αυθαίρετα, είτε απολύει εργαζόμενους, είτε τους θέτει σε υποχρεωτική άδεια και διαθεσιμότητα, είτε ακολουθεί άλλες αντεργατικές μεθόδους. Και φαίνεται ξεκάθαρα ότι εκτός από τους αγρότες και τους κατοίκους της Θεσσαλίας που περιμένουν την ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, τις συνεχείς καθυστερήσεις του τις πληρώνουν και οι εργαζόμενοι σ' αυτό.

Απολύσεις και στην «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες έχουμε μπαράζ απολύσεων και στην ντοματοβιομηχανία «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ», στην Καρδίτσα, η οποία, εκτός των άλλων, οφείλει δεδουλευμένα πολλών μηνών στους εργαζόμενους και αφήνει απλήρωτους 300 ντοματοπαραγωγούς του νομού.

«ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ»
Τρομοκρατικές απολύσεις 2 συνδικαλιστών

Προσπαθεί να χτυπήσει την Εργοστασιακή Επιτροπή, που δρα στα πλαίσια του Κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος Ποτών και Τροφίμων

Στην απόλυση δύο εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της επιχείρησης τροφίμων «ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ» στο Κορωπί με την ανακοίνωση και μόνο ότι έγιναν μέλη της πενταμελούς Εργοστασιακής Επιτροπής.

Οι τρομοκρατικές απολύσεις των δύο εργαζομένων Γ. Καραγιάννη και Μ. Τσόνη ουσιαστικά για συνδικαλιστικούς λόγους έγιναν την περασμένη Τρίτη (8.2.2005). Ομως, στο χαρτί της απόλυσης η ημερομηνία είναι 4 Φλεβάρη 2005. Είναι η ίδια μέρα που το Κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος Ποτών Τροφίμων ανακοίνωσε στην εργοδοσία τη συγκρότηση της Εργοστασιακής Επιτροπής και τα πέντε μέλη - μεταξύ των οποίων και οι δύο απολυθέντες. Το Συνδικάτο προχώρησε άμεσα σε καταγγελία για τις απολύσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας για συνδικαλιστικούς λόγους και έχει προειδοποιήσει την εργοδοσία ότι θα προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αν δεν ανακαλέσει τις απολύσεις.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή ήταν αποτέλεσμα της εγγραφής και συσπείρωσης πολλών εργαζόμενων στο Συνδικάτο το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία της εργοδοσίας, με τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, τα απλήρωτα αναδρομικά, την έλλειψη αναλυτικής κατάστασης μισθοδοσίας κ.ά. Ο Καραμολέγκος τρομοκρατημένος, προφανώς, από τη συνδικαλιστική δράση που βλέπει να αναπτύσσεται στο εργοστάσιό του, απάντησε με τις απολύσεις των δύο συγκεκριμένων εργαζομένων, στέλνοντας μήνυμα στους υπόλοιπους να σκύψουν το κεφάλι. Οι απολύσεις όμως έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των εργαζομένων, η οποία εκφράστηκε και στη χτεσινή εξόρμηση συνδικαλιστών του κλάδου στο εργοστάσιο.

Οι συνδικαλιστές μοίρασαν στους εργαζόμενοι ανακοίνωση του Συνδικάτου, στην οποία καταγγέλλουν τις απαράδεκτες αντεργατικές απολύσεις της εργοδοσίας και καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να μην περάσει η τρομοκρατία και η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Μάλιστα, η εργοδοσία προκαλώντας ακόμα παραπέρα κάλεσε την αστυνομία στο εργοστάσιο για να τρομοκρατήσει τους συνδικαλιστές και να εμποδίσει την εξόρμηση, κάτι που δεν κατάφερε φυσικά.

Απολύσεις και στο Λαγονήσι

Σε τέσσερις απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η Διεύθυνση του Ξενοδοχείου «Grand Resort», στο Λαγονήσι, συμφερόντων Π. Μαντωνανάκη.

Το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία καλεί σε άμεση ανάκληση των απολύσεων, σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμβει αγωνιστικά.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκρηξη σε ώρα εφημερίας

Αναστάτωση προκάλεσε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας η έκρηξη που προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο σύστημα παροχής οξυγόνου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ από καθαρή σύμπτωση δεν υπήρξαν θύματα, δεδομένου ότι το νοσοκομείο εφημέρευε και εκείνη την ώρα προσέρχονταν ασθενείς, και, ταυτόχρονα, στην οδό Γεωργιάδου που διέρχεται μπροστά από το κτίριο κινούνταν αυτοκίνητα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι εκφράστηκαν φόβοι για την παροχέτευση οξυγόνου στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε προσωρινά με φιάλες οξυγόνου σ' όλες τις κλινικές.

Σοβαρές ζημιές υπέστη ιδιαίτερα ο χώρος που στεγάζει το σύστημα παροχής οξυγόνου, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, είναι παλαιό, τουλάχιστον 15 ετών και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της τεχνικής υπηρεσίας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας η έκρηξη προήλθε από το τμήμα συμπιεστών του συστήματος.

Για τα ακριβή αίτια της έκρηξης διετάχθη από το ΠΕΣΥ Θεσσαλίας Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Πάντως, ανεξάρτητα από το συμπέρασμα που θα βγει από την ΕΔΕ, είναι γεγονός ότι στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που συνεχώς υποβαθμίζεται, οι ελλείψεις και σε τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τεράστιες, όπως άλλωστε και σε προσωπικό ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε βάρος του δημόσιου αγαθού της υγείας.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το ωράριο

Απόφαση για κινητοποίηση, τη Δευτέρα, 14 Φλεβάρη 2005, πήραν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε πρόσφατη σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα των Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και τη νέα αντεργατική επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, ο προγραμματισμός εξορμήσεων και περιοδειών στα καταστήματα του Ηρακλείου, καθώς και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με κάλπη που θα στηθεί στην πλατεία των Λιονταριών από τα μέλη της Επιτροπής, με στόχο τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος να κατατεθούν στην Περιφέρεια τη μέρα της κινητοποίησης.

Αγωνιστική δράση ενάντια στην παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αναλαμβάνουν σωματεία και φορείς της Κέρκυρας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη εργαζομένων, επαγγελματικών, βιοτεχνών και εμπόρων και άλλων μαζικών φορέων.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή από τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου, η οποία ανέλαβε την ευθύνη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν: Την πραγματοποίηση μιας δεύτερης σύσκεψης με περισσότερους ακόμα φορείς και επίσκεψη της Επιτροπής στον Περιφερειάρχη, με σκοπό να του εκφράσει την αντίθεση στο νόμο για το ωράριο που προωθεί η κυβέρνηση.

Κίνηση για τον αυτισμό

Την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), Χ. Αλεξίου, αντιμετώπισαν και πάλι τα μέλη της Κίνησης Γονέων για τα Δικαιώματα των Αυτιστικών Παιδιών.

Συγκεκριμένα, στις 26/1/2005 η Εταιρία Αυτιστικών Ατόμων έχει εκλογοαπολογιστικό συνέδριο. Οι υποψήφιοι της Κίνησης - που είναι μέλη της Εταιρείας - απευθύνθηκαν στα γραφεία της εταιρίας ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους: το μητρώο των μελών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την υποψηφιότητά τους. Ωστόσο, ο πρόεδρος αρνήθηκε να τους παρέχει τα στοιχεία, με το πρόσχημα ότι αποτελούν... προσωπικά δεδομένα.

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι όποιους αποκλεισμούς και αν χρησιμοποιήσει η διοίκηση της Εταιρείας, η αγωνιστική πρόταση της Κίνησης Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού θα φτάσει στα μέλη της Εταιρείας.

Κινητοποιήσεις στα ΕΛΤΑ

Απεργία πραγματοποιούν οι οδηγοί των ΕΛΤΑ στις 21 Φλεβάρη, ενώ σε στάση εργασίας προχωρούν στις 16 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στον τομέα εσωτερικής εκμετάλλευσης, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ