ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Λιτότητα για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Στα όρια του πληθωρισμού οι αυξήσεις στους μισθούς. Ψίχουλα στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ

Αυξήσεις-ψίχουλα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη μεγάλη γαλαντομία που δείχνει στην πλουτοκρατία και στους οικονομικά ισχυρούς, τους οποίους και επιδότησε με νέες απλόχερες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κάθε είδους διευκολύνσεις. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Σκιαγραφώντας το περιεχόμενο της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας για το 2005 - που θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη βδομάδα - ο υπουργός είπε πως «οι αυξήσεις μισθών θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό που έκλεισε πέρυσι στο 2,9%. Οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι πάνω από τις αυξήσεις των μισθών και για τον ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ σχεδόν διπλάσιες του πληθωρισμού». Είναι φανερό ότι πρόκειται για εισοδηματική πολιτική λιτότητας στα όρια του επίσημου πληθωρισμού. Να σημειωθεί επίσης πως οι κυβερνώντες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν με εξαιρετικά επιλεκτικό τρόπο τα ποσοστά του επίσημου τιμαρίθμου. Το 2,9% το οποίο προσδιόρισε ο υπουργός - δίνοντας έτσι το στίγμα της εισοδηματικής πολιτικής για το 2005 - αφορά στα μέσα επίπεδα του 2004 και είναι χαμηλότερο από το 3,1% που έκλεισε ο επίσημος τιμάριθμος το μήνα Δεκέμβρη του 2004 (αρχή- τέλος έτους) και ακόμη χαμηλότερα από το 4% του Γενάρη 2005.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και οι συνταξιούχοι τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν από τους σημαντικούς ρυθμούς αύξησης της πίτας του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005 και θα καρπωθεί εξ ολοκλήρου το μεγάλο κεφάλαιο.

ΕΚΑΣ-ΟΓΑ

Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πολύ πίσω από τις αυξήσεις τις οποίες επαγγελλόταν προεκλογικά η ΝΔ. Με βάση τα λεγόμενα του υπουργού, το ΕΚΑΣ από 140 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί από 6 μέχρι 7% (μόλις 8,4-10 ευρώ το μήνα) και να φτάσει τα 148,4-150 ευρώ. Η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων έκανε λόγο για αύξηση στα 230 ευρώ μέχρι το τέλος του 2008. Η ίδια λογική διαπερνά και τις αγροτικές συντάξεις. Ενώ προεκλογικά η ΝΔ «δεσμευόταν» να αυξήσει τις συντάξεις του ΟΓΑ από 200 ευρώ σήμερα, σε 330 ευρώ μέχρι το τέλος του 2008, η πρώτη δόση της «αύξησης» (για το 2005) δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 15 ευρώ το μήνα...

Ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «εμμένει» στη στρατηγική της «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής» και έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και στην εξωστρεφή πορεία της οικονομίας».

Οι γαλάζιες δικαιολογίες...

«Παραλάβαμε χάος, η έκταση του οποίου, για αρκετό καιρό, ήταν δυσδιάκριτη», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την προχτεσινή τοποθέτησή του ότι ο Κ. Καραμανλής δε γνώριζε στη ΔΕΘ τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας. «Ολοι αυτοί που "μαγείρεψαν" τους αριθμούς είχαν φροντίσει να κάνουν διάφορα πράγματα, ώστε να τα "μαγειρέψουν" καλά», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, αλλά διαβεβαίωσε ότι τώρα «η κυβέρνηση έχει πολύ σαφή εικόνα». Υπερασπιζόμενος την απογραφή είπε ότι χάρη σ' αυτή «οι Ελληνες έμαθαν επιτέλους την πραγματική κατάσταση της οικονομίας». Δεν παρέλειψε να καυχηθεί πως η απογραφή «εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», η οποία «έδωσε περιθώριο 2 ετών για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αντί για 1 που είχε ζητήσει η κυβέρνηση»(!) και επανέλαβε πως η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται μέσω της «εφαρμογής στο ακέραιο» του προϋπολογισμού.

...και οι πράσινες καταγγελίες

Για «εγκατάλειψη όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων», κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης. Αποφεύγοντας να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ο Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο για αναμενόμενες «εξευτελιστικές αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ», που απέδωσε στις «συνέπειες της απογραφής Αλογοσκούφη, στις οποίες προστέθηκαν και οι συνέπειες της οικονομικής πολιτικής των 11 μηνών διακυβέρνησης από τη ΝΔ».

ΕΦΟΡΙΑ
«Χαράτσια» στους ΕΒΕ και για το 2004

Τους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις «χαρατσώνει» για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές που θεσμοθέτησε για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή τη φορά με εντελώς αυθαίρετο και εκβιαστικό τρόπο επιβάλλει πρόσθετα «χαράτσια» και πάνω στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2004, τα οποία θα δηλωθούν στις φετινές (2005) φορολογικές δηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό δίνουν τη ...δυνατότητα δήθεν «προαιρετικής» υπαγωγής στο σύστημα της λεγόμενης οριστικής περαίωσης για τη χρήση του 2004.

Προϋπόθεση είναι ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών με βάση τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια και τις «λογιστικές διαφορές» που υπολογίζει αυθαίρετα το υπουργείο Οικονομικών στη βάση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ). Στο πλαίσιο αυτό στα νέα έντυπα Ε3 που συμπληρώνουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχει προστεθεί και ένας ακόμη πίνακας που αφορά στον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών με «αντικειμενικά κριτήρια» για όσους «θελήσουν» να κλείσουν τη χρήση του 2004 «χωρίς φοροελέγχους». Οι ΕΒΕ θα συμπληρώσουν και τους πίνακες με τον λογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους (όπως προκύπτει από τα βιβλία τους) και όσοι «θελήσουν» και τον πίνακα με τα κέρδη, όπως αυτά υπολογίζονται στη βάση των «αντικειμενικών κριτηρίων».

Σειρά παίρνει η Εφορία που θα τους φορολογήσει με βάση αυτά που είναι υψηλότερα από τα δύο (λογιστικά -εξωλογιστικά). Οσοι δε θελήσουν (όπως έχουν δικαίωμα) να συμπληρώσουν τους πίνακες με τα «αντικειμενικά κριτήρια» απειλούνται με τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η συγκεκριμένη μεθόδευση έρχεται σε συνέχεια της «περαίωσης» προηγούμενων χρήσεων με τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει μέσα στο 2005 περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ισχνή ενίσχυση 0,9% για το 2004

Υποχώρησε ο όγκος παραγωγής στους 11 από τους 23 κλάδους που ταξινομεί η ΕΣΥΕ

Αναιμικός παρέμεινε στο 12μηνο του 2004 ο όγκος της εγχώριας παραγωγής, τόσο στη μεταποίηση, όσο και στο σύνολο. Μάλιστα, στους 11 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποίησης, η παραγωγή παρουσίασε πτώση. Τα παραπάνω, προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που ανακοινώθηκαν χτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2004, η παραγωγή στη μεταποίηση - όπως και η συνολική παραγωγή (ορυχεία, μεταποίηση, φυσικό αέριο και νερό) - αυξήθηκε σε μέσα επίπεδα κατά 0,9%. Από τις επιμέρους ομάδες της μεταποίησης, η παραγωγή ντόπιων «κεφαλαιουχικών αγαθών» συνεχίζει στην κατιούσα (πτώση 0,3% σε μέσα επίπεδα 2004)...

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ (12μηνο 2004) εμφανίζουν τα εξής:

  • Μεταποιητική παραγωγή: Σε μέσα επίπεδα έτους ενισχύθηκε (σύγκριση με το 2003) σε ποσοστό 0,9%. Στην κατρακύλα συνέχισαν οι «κλωστοϋφαντουργικές ύλες» (-10,4), «δέρμα -είδη υπόδησης» (-9%), «ιατρικά όργανα και όργανα ακριβείας» (-21%) κ.α\. Στον αντίποδα οι κλάδοι «κατασκευή τελικών προϊόντων από μέταλλο» (+10%), «καπνός» (+8,1%), «εκτυπώσεις - εκδόσεις» (+3,6%), «τρόφιμα - ποτά» (+2,5%) κ.ά.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: Η παραγωγή ντόπιων εργαλειομηχανών συγκριτικά με το 2003 εμφανίζει πτώση 0,3%. Σε σχέση με το έτος 2001, η πτώση φτάνει σε 6,8%.
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: Στο 12μηνο του 2004, υπήρξε μικρή ανάκαμψη σε ποσοστό 2,1%. Σε σύγκριση με έτος 2001, καταγράφεται ραγδαία υποχώρηση 16,6%.
  • Η παραγωγή «ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού» συνεχίζει να ενισχύεται (+1,4% στο 12μηνο του 2004).
  • Ο γενικός δείκτης της συνολικής παραγωγής (ορυχεία - μεταλλεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, νερό) ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,9%.
Αντιαγροτικό συναπάντημα

Την... επιτυχή εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ στη χώρα συζήτησαν χτες πρωθυπουργός και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αμέσως μετά ο Ε. Μπασιάκος έκανε μια μεσοβέζικη δήλωση τονίζοντας πως: «Θέση και απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια κοινοτικής στήριξης, να στηρίξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωργίας μας και να δώσουμε στον αγρότη την προοπτική που του αρμόζει».

Αλλά τι επιπλέον στήριξη επιτρέπει η νέα ΚΑΠ για τους Ελληνες αγρότες; Ανάμεσα στα άλλα αξίζει να επισημανθεί και άλλη μια φράση της δήλωσης του Ε. Μπασιάκου: «Να δώσουμε στον Ελληνα αγρότη την προοπτική που του αρμόζει». Μια φράση η οποία μπορεί να ειπώθηκε από τον υπουργό ως «υπόσχεση», αλλά περισσότερο μοιάζει με... απειλή. Αφού στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, στην οποία η κυβέρνηση έχει εκφράσει την απόλυτη πίστη της, η προοπτική των Ελλήνων μικρών και φτωχών αγροτών είναι η κολιγοποίησή τους στα σύγχρονα τσιφλίκια, που δημιουργούνται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθ' υπόδειξη των ευρω-πολυεθνικών. Των πραγματικών εμπνευστών δηλαδή της ΚΑΠ, η οποία και αποτελεί «τον ιερό και απαράβατο» κώδικα της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συνεργασία επιμελητηρίων

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Βελιγραδίου. Σύμφωνα με το ΒΕΑ το πρωτόκολλο «αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενιαίων δράσεων και στρατηγικών μεταξύ των δύο επιμελητηρίων». Η υπογραφή έγινε στην Αθήνα, στο περιθώριο της διάσκεψης για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Σερβία - Μαυροβούνιο, από τον πρόεδρο του ΒΕΑ, Δ. Χαρίση, και τον πρόεδρο του Σερβικού επιμελητηρίου, Μ. Γιάνκοβιτς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ