ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Ομόφωνη υπερψήφιση των Πολιτικών Αποφάσεων

Σύνεδροι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εργασίες της τρίτης μέρας του Συνεδρίου
Σύνεδροι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εργασίες της τρίτης μέρας του Συνεδρίου
Με την ομόφωνη υπερψήφιση των Πολιτικών Αποφάσεων (βλέπε και την ανακοίνωση της Επιτροπής Τύπου σε διπλανή στήλη) «έκλεισε» η χτεσινή τρίτη μέρα του 17ου Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέας ΚΕ και νέας ΚΕΟΕ.

Το πρώτο μέρος της χτεσινής συνεδρίασης περιλάμβανε ομιλίες αντιπροσώπων, οι οποίοι εστίασαν σε πλευρές που άπτονται της ισχυροποίησης του Κόμματος και της προώθησης των πολιτικών του στόχων, όπως αυτές τίθενται στις Θέσεις, εμβαθύνοντας τον προβληματισμό τους ως προς το πώς το κομματικό δυναμικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις που οι ίδιες οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στη χώρα μας και διεθνώς, αναδεικνύουν με επιτακτικότητα.

Το «απόσταγμα» της πλούσιας συζήτησης που ξεδιπλώθηκε στις τρεις πρώτες μέρες του Συνεδρίου από τους αντιπροσώπους, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης προσέγγισαν το κύριο θέμα που τέθηκε προς εξέταση στο Συνέδριο, συμπεριέλαβε στο κλείσιμο των εργασιών της τρίτης μέρας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατέβηκε από το βήμα μέσα σε ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα ως ένδειξη της αναγνώρισης της μεγάλης συνεισφοράς της απερχόμενης ΚΕ στη θετική ανοδική πορεία του Κόμματος τα τελευταία χρόνια. Ολόκληρη η ομιλία της θα δημοσιευτεί στον αυριανό, κυριακάτικο «Ριζοσπάστη».

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στο κλείσιμο ως θετική η προσπάθεια αυτοκριτικής εξέτασης της δουλιάς του Κόμματος, χωρίς ηττοπάθεια και πνεύμα μετάθεσης ευθυνών και τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των αδυναμιών που επισημάνθηκαν. Σε ό,τι αφορά στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ επισημάνθηκε η ανάγκη προώθησης όλων των πλευρών αυτού του καθήκοντος, με εξάντληση όλων των υποκειμενικών και αντικειμενικών δυνατοτήτων. Στα πλαίσια της επίτευξης του στόχου αυτού υπογραμμίστηκε ο καθοριστικός ρόλος που θα παίξει η ιδεολογικοπολιτική ενότητα που έχει κατακτήσει και αναπτύσσει το ΚΚΕ. Η Αλ. Παπαρήγα στάθηκε στο ζήτημα που θέτουν και οι Θέσεις, αλλά και αρκετοί ομιλητές επισήμαναν τη σπουδαιότητά του, το πώς δηλαδή θα δουλεύουμε ενιαία στη βάση της πολιτικής του Κόμματος και της στρατηγικής του, αλλά θα κατακτάμε τη δυνατότητα εξειδίκευσης όπου χρειάζεται. Ιδιαίτερη η αναφορά στις συσπειρώσεις και στην ανάγκη ανάπτυξης όσων υπάρχουν και διαμόρφωσης νέων, με εξασφάλιση όμως πως το ΚΚΕ θα δρα σ' αυτές διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, εκθέτοντας το Πρόγραμμά του, τις διαφορές του με τους συμμάχους και ταυτόχρονα κατακτώντας την εμπιστοσύνη τους. Ζητούμενο θα είναι η εκλαΐκευση του Προγράμματος του Κόμματος, με απάλειψη του κινδύνου να υποκατασταθεί αυτό από το πρόγραμμα του Μετώπου. Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στη χώρα μας, στο χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού, καθώς αυτή η ανάλυση έχει εξαιρετική σημασία για τη δουλιά του Κόμματος, την τακτική και τη στρατηγική του. Αλλωστε εκτιμήθηκε ως θετική η σχετική συζήτηση που αναπτύχθηκε και στη διάρκεια του Συνεδρίου.

Καταλήγοντας, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη σήμερα να δουλεύει όλο το Κόμμα με σταθερότητα, συνέχεια, πολυμορφία, δίνοντας το σύνολο της πολιτικής πρότασης με τρόπο που να μην μπερδεύει, αλλά να ξεκαθαρίζει ζητήματα στις λαϊκές συνειδήσεις, έτσι ώστε να τις κερδίζει. Τέλος, έκλεισε την τοποθέτηση αναφερόμενη στις κοινωνικές συμμαχίες, θέμα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα το Συνέδριο. Υπενθύμισε ότι η ενότητα της εργατικής τάξης και οι κοινωνικές συμμαχίες είναι αλληλένδετες, ενώ οι δεύτερες αποτελούν την αφετηρία του Μετώπου και στάθηκε στο πώς έχει σήμερα η κατάσταση στη χώρα από άποψη ύπαρξης ριζοσπαστικών δυνάμεων στην κοινωνία, με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Να σημειώσουμε ότι τόσο στη διάρκεια του Συνεδρίου όσο και στο κλείσιμο εκφράστηκε ο προβληματισμός για την ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής δουλιάς στα πλαίσια του Κόμματος, αλλά και η ανάγκη υποδαύλισης ενός κλίματος υπέρ της μελέτης ιδίως της ιστορίας του ΚΚΕ. Επίσης, ιδιαίτερα απασχόλησε - και η Αλ. Παπαρήγα το συμπεριέλαβε στο κλείσιμο - και η βοήθεια του Κόμματος στην ΚΝΕ για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης στη νεολαία, όπως επίσης και η «κληρονομιά» του ΚΚΕ που αφορά στο διεθνισμό και την αλληλεγγύη και το πώς θα αυξηθεί η προσφορά του στο διεθνές κίνημα.

Κλείνοντας η ΓΓ της απερχόμενης ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να ζούμε την καθημερινότητα, να δουλεύουμε σ' αυτήν, χωρίς όμως να χάνουμε τον τελικό μας προορισμό. Πολύτιμο εφόδιο για όλους είναι - όπως είπε - η επαναστατική καρτερία, καθώς όπως ο Ναζίμ Χικμέτ επέμενε: «Κι αν ακόμα οι θυσίες μας είναι βαριές, νικητές θα βγούμε»!


Ο Τύπος για το Συνέδριο το ΚΚΕ

Το πολύ 50 ή 100 λέξεις αφιέρωσαν ορισμένες από τις χτεσινές εφημερίδες στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αν και οι περισσότερες αποσιώπησαν εντελώς τη διεξαγωγή του. Να αναφέρουμε εδώ ότι από παράλειψη στο προχτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», όπου φιλοξενήσαμε θέμα για το πώς είδε ο Τύπος την έναρξη του Συνεδρίου, δε συμπεριλάβαμε την εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΚΙ», η οποία κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη και αφιέρωσε ένα δισέλιδο στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, υπό τον γενικό τίτλο: «Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα!». Στο πλάι του τίτλου σε μαύρο φόντο φιλοξενείται το σήμα του Συνεδρίου και κάτω από αυτό επισημαίνεται: Κόκκινες σημαίες - 600 σύνεδροι - αγωνιστικό πνεύμα.

Στο δισέλιδο του «Ποντικιού» εντοπίσαμε ένα ρεπορτάζ σε πλαίσιο για τις αντιπροσωπείες ξένων κομμάτων που συμμετείχαν στο Συνέδριο, καθώς και γι' αυτά που έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα, αλλά και για τις εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης που διοργάνωσαν ΚΟ του ΚΚΕ υποδεχόμενες έτσι τους ξένους συναγωνιστές και συντρόφους. Επίσης, σε πλαίσιο την ανακοίνωση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου, που είχε εκδοθεί πριν την έναρξη του Συνεδρίου και έδινε πληροφορίες για τη συμμετοχή σ' αυτόν.

Το κυρίως θέμα ξεκινά με στοιχεία του ρεπορτάζ από την έναρξη, όπως το σύνθημα του Συνεδρίου, το ποιοι εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων χαιρέτισαν, σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε και αφορούσε στην ιστορική διαδρομή του Κόμματος, τελειώνοντας με τη δήλωση του Χ. Φλωράκη, η οποία είχε γίνει με την αφορμή των 85χρονων του ΚΚΕ. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο.

Επανερχόμαστε στις εφημερίδες της Παρασκευής, από τις οποίες ο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Ρίζου), ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», η «ΧΩΡΑ», ο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Μήτση), η «ΑΥΓΗ» και το «ΒΗΜΑ» δεν αναφέρουν τίποτα για το Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» φιλοξενεί στη σελίδα 12 ένα μικρό δίστηλο με τίτλο «Κεκλεισμένων των θυρών το 17ο Συνέδριο», ο οποίος συνοδεύεται από εκτιμήσεις όπως ότι «η νέα ΚΕ θα είναι ανανεωμένη κατά 30%-40%», για «επανεκλογή της Αλ. Παπαρήγα και για μη επανεκλογή μελών του ΠΓ».

Η μόνη αναφορά στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» εντοπίζεται σε άρθρο του Τ. Χατζή στη σελίδα 8 με τίτλο: «Η ανάγκη του ΚΚΕ για εκσυγχρονισμό». Με αφορμή το 17ο Συνέδριο του Κόμματος ο αρθρογράφος προτείνει αυτό που υποδεικνύει ο τίτλος ως το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ΚΚΕ και προσδιορίζει πως εννοεί τον «εκσυγχρονισμό», γράφοντας ότι θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΚΚΕ, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα του».

Στη σελίδα 4 της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» στη στήλη «ΣΥΝΤΟΜΑ» ένα κείμενο 50 περίπου λέξεων με τίτλο «Αυλαία στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ».

Στο «ΕΘΝΟΣ» η μόνη αναφορά εντοπίζεται σε ένα σχολιάκι 50 λέξεων, ίσως και λιγότερων, το οποίο όμως αφορά στην ανακοίνωση του ΣΥΝ με την οποία «παραπονέθηκε» για τη μη πρόσκλησή του στο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Στα «ΝΕΑ» και στη σελίδα 12, με τίτλο «Δράση στα συνδικάτα ζητεί το ΚΚΕ» φιλοξενείται ένα μικρό σε έκταση θέμα με πληροφοριακά στοιχεία για το πότε ολοκληρώνεται το Συνέδριο και αναφορές στον «προβληματισμό που αναπτύχθηκε για την απομαζικοποίηση και γραφειοκρατικοποίηση των σωματείων» και στην ανάγκη «να μετέχουν όλα τα μέλη του κόμματος σε μία μαζική οργάνωση κυρίως στο σωματείο τους».

Τέλος, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στη σελίδα 4 υπό τον τίτλο «Με κλειστές πόρτες συνεχίζεται το 17ο Συνέδριο» περιλαμβάνονται πενήντα λέξεις για το πότε ολοκληρώνεται το Συνέδριο και σε ποιο πνεύμα κινούνται οι τοποθετήσεις «σύμφωνα με όσες ενδείξεις μπορούν να υπάρχουν», όπως αναφέρεται.


Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και σήμερα

Την Αρχαία Ολυμπία θα επισκεφτούν σήμερα συνοδευόμενες από στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ οι αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών, αντιιμπεριαλιστικών και εργατικών κομμάτων που παρακολούθησαν το πρώτο μέρος των εργασιών του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος, το οποίο ολοκληρώθηκε χτες. Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης που διοργάνωσαν οι ΚΟ του ΚΚΕ. Ορισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σήμερα Σάββατο. Συνολικά, αντιπροσωπείες 75 κομμάτων παρευρέθηκαν στις εργασίες του Συνεδρίου, αρκετά εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη τους, και 18 απέστειλαν γραπτά μηνύματα, ευχόμενα καλή επιτυχία σ' αυτές, καθώς, για αντικειμενικούς λόγους, δε στάθηκε δυνατό να στείλουν εκπροσώπους τους στην Ελλάδα.

Σήμερα, προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Στη Χαλκίδα, στο θέατρο «Παπαδημητρίου», στις 7 μ.μ., με τις αντιπροσωπείες από: Κόμμα Εργατών Κορέας, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Φινλανδίας, Αιγυπτιακό ΚΚ, ΠΑΝΤΣ Αλγερίας, ΚΚ Ιρλανδίας.

-- Στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, οι Αχτίδες Δημόσιας Διοίκησης, Κατασκευών, Βιομηχανίας, Υπηρεσιών υποδέχονται τις αντιπροσωπείες από: Κίνημα για την 5η Δημοκρατία Βενεζουέλας, ΚΚΡΟ, ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), ΚΚ Αλβανίας, ΕΜΕΠ Τουρκίας, ΣΚ Λετονίας και ΚΚ Βουλγαρίας «Γκ. Ντιμιτρόφ».


-- Στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60) η Αχτίδα 5ου και 6ου Διαμερίσματος υποδέχεται τις αντιπροσωπείες από: ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ΚΚ Νορβηγίας, ΚΚ Ρουμανίας, ΚΚ Μακεδονίας, Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61) η Δυτική Αχτίδα θα υποδεχτεί τις αντιπροσωπείες από τα ΚΚ Σουδάν, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Χιλής, ΚΚ Ισπανίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Ιαπωνίας.


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΚΚ ΤΣΕΧΙΑΣ
Επίσκεψη στα γραφεία του «Ρ»

Επίσκεψη στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» πραγματοποίησε χτες, η αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), η οποία παραβρίσκεται στην Αθήνα για τις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Βάτσλαφ Εξνερ, αντιπροέδρου της ΚΕ του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) και βουλευτή, και του Γιόζεφ Ραμπ, επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης της ΚΕ του Κόμματος, συζήτησαν με τα μέλη της διεύθυνσης του «Ρ» ανταλλάσσοντας εμπειρίες σχετικά με το τρόπο έκδοσης των εφημερίδων των δύο Κομμάτων. Ακολούθησε περιήγηση των αντιπροσώπων του αδελφού κόμματος στα γραφεία της εφημερίδας μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ