Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 2009 - αριθ. φύλλου: 10420

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Διάλογοι» Πολιτισμού στην Ικαρία

Με την πεποίθηση ότι ο «διάλογος» μεταξύ καλλιτεχνών και διαφορετικών πολιτισμών ταιριάζει απόλυτα στην Ικαρία και στην ελεύθερη σκέψη των κατοίκων της, πραγματοποιείται και φέτος το Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», που συνδιοργανώνουν οι τρεις δήμοι του νησιού, Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών. Το Φεστιβάλ - πολιτιστική έκφραση του οράματος που γεννά η πορεία του νησιού στην Ιστορία - φιλοξενεί καλλιτέχνες απ' την Ελλάδα και τον κόσμο «για να μοιραστούν εμπειρίες σε ένα διάλογο πολιτισμού, συνθέτοντας το μαγευτικό ψηφιδωτό της ανθρώπινης έκφρασης».


ΣΕΛ.  3


ΚΟΜΠΑΪ ΣΕΓΚΟΥΝΤΟ
Μια μυθική μορφή της κουβανέζικης μουσικής

Μια μυθική μορφή της κουβανέζικης μουσικής υπήρξε ο Κομπάι Σεγκούντο, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, που με απίστευτο ταλέντο και ενέργεια για δεκαετίες υπηρέτησε δημιουργικά την πλούσια μουσική παράδοση του τόπου του. Μπορεί το «πούρο» του θρυλικού παππού της κουβανέζικης μουσικής, να έσβησε για πάντα το 2003, αλλά 100 χρόνια μετά τη γέννησή του, η ανάμνηση της φλόγας του συνεχίζει να ανάβει φωτιές...


ΣΕΛ.  6
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η απόφαση για τη διάλυση της «Διεθνούς Ενωσης Εργατών» (Α' Διεθνής)

Η καινούρια εποχή που άνοιγε για τον καπιταλισμό, με το πέρασμά του από την ορμητική άνοδο στη σταθεροποίηση και την αντίδραση, έφερνε το εργατικό κίνημα μπροστά σε νέα καθήκοντα και απαιτήσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ηδη, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα οργανωμένα Εργατικά Κόμματα πάνω στη βάση της θεωρίας των Μαρξ - Ενγκελς. Η Διεθνής αντικειμενικά είχε διαλυθεί.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Φυσικό καμουφλάζ

Η ικανότητα των ζώων να μη διακρίνονται εύκολα μέσα στο περιβάλλον όπου ζουν είναι μεγάλης σημασίας για τους θηρευτές αλλά ακόμη περισσότερο για τα θηράματα. Ορισμένα θαλάσσια είδη έχουν αναπτύξει πραγματικά εκπληκτικές τεχνικές φυσικού καμουφλάζ.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Της πρώτης μου νιότης

«Σύντομα θα 'ρχόταν ο χειμώνας. Τα ράφια άρχισαν να αδειάζουν. Η μαύρη αγορά οργίαζε, τα είχαν κρύψει όλα. Η πείνα έπεφτε, μεγάλη πείνα ξανά». Από το διήγημα του Μανώλη Χασάπη.


ΣΕΛ.  8   -   9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ