Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10892

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΣΕ ΓΚΟΥΕΒΑΡΑ
Κριτικές παρατηρήσεις για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού

Σ' ένα σημαντικό άρθρο του Τσε Γκουεβάρα είναι αφιερωμένες οι σημερινές σελίδες της Ιστορίας του κυριακάτικου ένθετου του «Ριζοσπάστη». Το άρθρο περιέχει κριτικές παρατηρήσεις για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Είναι μια ενδιαφέρουσα συμβολή στον προβληματισμό για ζητήματα οικονομίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ο Τσε Γκουεβάρα ως ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, υπουργός Βιομηχανίας (1961), είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επεξεργασία πολιτικών κατευθύνσεων που αφορούν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα τη δεκαετία του I960. Η μαρξιστική - λενινιστική του κατάρτιση του επέτρεψε να προσεγγίσει - με εργαλείο την επαναστατική θεωρία - σημαντικά και κρίσιμα προβλήματα που αφορούν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και ιδιαίτερα της σοσιαλιστικής οικονομίας.

Ως επικεφαλής κουβανέζικης οικονομικής αντιπροσωπείας, επισκέφθηκε μια σειρά σοσιαλιστικές χώρες και με αυτήν την ιδιότητα μελέτησε ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Σε αυτά τα πλαίσια, αντιμετώπισε με κριτικό πνεύμα μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ακολουθούνταν τη δεκαετία του I960 στην ΕΣΣΔ και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο άρθρο - που αποτελεί μόνο ένα μέρος από άρθρα και ομιλίες του γύρω από το ζήτημα της σοσιαλιστικής οικονομίας - εστιάζει σε θέματα ή προβλήματα του κεντρικού σχεδιασμού της σοσιαλιστικής οικονομίας, καθώς και σε αυτά που αφορούν τη λειτουργία των εμπορευματοχρηματικών σχέσεων στο σοσιαλισμό.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΝΤΜΙΤΡΙ ΚΑΜΠΑΛΕΦΣΚΙ
Μια μεγάλη μορφή της σοβιετικής μουσικής

ΣΕΛ.  6
Ποίηση «φορτωμένη» τον πόνο και τα όνειρα όλου του κόσμου

Είκοσι χρόνια από το θάνατο του ποιητή Νίκου Καρούζου.


ΣΕΛ.  3
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Επιχείρηση «Ευθανασία»

Εκθεση ψυχασθενών - καλλιτεχνών, θυμάτων του ναζισμού.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΚΑ
Καινούριο ... όπλο στον πόλεμο συμφερόντων

ΣΕΛ.  15
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Παραδίδονται όλα στο μεγάλο κεφάλαιο

ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Βιολογικά «τοπία» κάτω από το μικροσκόπιο

Κάθε χρόνο επιστήμονες και χομπίστες παρουσιάζουν δημόσια τις φωτογραφίες του μικρόκοσμου που τράβηξαν μέσα από φακό μικροσκοπίου, εικόνες που συνδυάζουν την επιστημονική έρευνα, αλλά και την τέχνη. Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές της ... σοδειάς του 2010 παρουσιάζουμε σήμερα.


ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ