ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Παρεμβάσεις που καταχειροκροτήθηκαν έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΚΝΕ στον Περισσό την περασμένη Κυριακή

«

Με την καμπάνια αυτή προσπαθούμε να απευθυνθούμε ιδιαίτερα στους μαθητές, στους νέους γονείς, στους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου οι μαθητές αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο του κυκλώματος των ναρκωτικών, καθώς στόχος είναι οι πιο ευαίσθητες ηλικίες, από τα μαθητικά εφηβικά χρόνια, που είναι καθοριστικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, προκειμένου να μάθουν τους νέους να σκέφτονται ατομικά και ανταγωνιστικά, να δέχονται τον κόσμο όπως είναι σήμερα πειθήνια και υπάκουα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση. Κάλεσε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να πάρουν ενεργό μέρος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, να συνδέσουν τον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά με την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με την πάλη για το σοσιαλισμό, γιατί «αν δεν κερδίσει έδαφος αυτή η προοπτική, τότε το πρόβλημα των ναρκωτικών και συνολικά η σημερινή πραγματικότητα θα αναπαράγονται».

Την κραυγή αγωνίας για τον οικονομικό στραγγαλισμό των Κέντρων Πρόληψης μετέφερε με την παρέμβασή του στην εκδήλωση ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΠ Αχαρνών «Η Διέξοδος», που είπε χαρακτηριστικά: «Φυτοζωούμε. Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για το 2010. Πώς ένας άνθρωπος θα ενισχύσει με αγωγή υγείας την τοπική κοινωνία στην οποία δρα, όταν ο ίδιος καταρρακώνεται καθημερινά στον αγώνα της επιβίωσης για να μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του, όταν πηγαίνει σπίτι του να μην είναι καταρρακωμένος ψυχικά και ηθικά από την επίθεση της πολιτείας απέναντι στην Πρόληψη; Γιατί η πολιτεία επιτίθεται στα Κέντρα Πρόληψης; Γιατί η Πρόληψη είναι αντιμετώπιση των αιτιών της εξάρτησης και δε θέλει κανείς ούτε από την προηγούμενη ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν τα αίτια. Γιατί η εξουσία τους διαχειρίζεται και ενισχύει την πλουτοκρατία, το σημερινό κοινωνικό - οικονομικό σύστημα».

Ο Π. Τριανταφύλλου στο βήμα της εκδήλωσης της ΚΝΕ
Ο Π. Τριανταφύλλου στο βήμα της εκδήλωσης της ΚΝΕ
Εκ μέρους της Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ο Αλέκος Ελευθερίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Μέσα στα σχολεία επιχειρηματολογούν καθημερινά ότι ο νέος πρέπει να είναι ελεύθερος να διαθέσει το σώμα του όπως αυτός ορίζει. Οτι πρωτοπόρος και μάγκας δεν είναι αυτός που καθημερινά αγωνίζεται, αλλά εκείνος που μέσα από το χασίς και τους ψεύτικους παραδείσους προσπαθεί να ξεφύγει από την ανεργία και από ό,τι τον περιμένει όταν γυρίσει σπίτι. Το ΣΑΣΑ έχει ευθύνη να κάνει την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά κομμάτι της πάλης του μαθητικού κινήματος. Να κάνει τους μαθητές να πουν όχι σε ελευθερίες φο μπιζού που είναι ενάντια στα όνειρα και τις ανάγκες τους».

«Είμαι 2,5 χρόνια "καθαρός" και απολαμβάνω τη ζωή μου. Εκανα πολλά πράγματα στην Κοινότητα και για μένα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καθαρίσεις από τα ναρκωτικά, τα υπόλοιπα - όπως ΟΚΑΝΑ και υποκατάστατα - είναι μεγάλο παραμύθι», είναι η αλήθεια που μεταφέρουν μέσα από την προσωπική τους εμπειρία μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης της «ΔΙΑΒΑΣΗΣ» του ΚΕΘΕΑ και όπως συμπληρώνει το δεύτερο μέλος που μίλησε προχτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Είναι εύκολο να είσαι στη χρήση και να αποφεύγεις την πραγματικότητα κι εγώ για δέκα χρόνια το ίδιο έκανα. Δυσκολευόμουν να εκφράσω τα συναισθήματά μου, να αντιμετωπίσω αυτό που μου συνέβαινε, να βάζω στόχους στη ζωή. Μέσα στη "ΔΙΑΒΑΣΗ" βρήκα ανθρώπους που με στήριξαν και αληθινούς φίλους. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι, συνεχίζω τις σπουδές μου, το κυνηγάω, παλεύω κάθε μέρα. Οσο για τα υποκατάστατα, το μόνο που κάνεις είναι να αλλάζεις το όνομα της ουσίας, δεν υπάρχει κάποια άλλη διαφορά, πάλι εξάρτηση είναι».

Η εκδήλωση έκλεισε με την μπάντα του «Νόστος» του ΚΕΘΕΑ, η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, γιατί όπως μας είπαν οι συντελεστές της, «κάθε μορφή τέχνης είναι θεραπευτική», «βρίσκεις πράγματα που για χρόνια είχαν αντικατασταθεί με τη χρήση» και προχτές το βράδυ βρέθηκε στον Περισσό για να στείλει ένα μήνυμα: Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Να θεωρήσετε δεδομένη τη συστράτευσή μας

Μήνυμα προς την ΚΝΕ, για την καμπάνια της, από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, πρόεδρο του ΠΣΑΠ

Eurokinissi

Μήνυμα στήριξης στην εκδήλωση της ΚΝΕ, που τη χαρακτήρισε άκρως ενδιαφέρουσα, έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), Στέλιος Γιαννακόπουλος, λέγοντας:

«Δυστυχώς, δε θα μπορέσω να παραστώ αν και θα το ήθελα πάρα πολύ, καθώς θα βρίσκομαι εκτός Αθηνών για υποχρεώσεις που αφορούν εκπροσώπηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών.

Οπως πολύ εύστοχα επισημαίνετε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα των ναρκωτικών λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και ενισχύεται η χρήση ουσιών από ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ειδικά στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.

Η καμπάνια πλατιάς ενημέρωσης και δράσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τις θέσεις του ΚΚΕ, που οργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ, είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη.

Σε αυτή την πρωτοβουλία παρακαλώ να θεωρήσετε δεδομένη τη συστράτευση του ΠΣΑΠ και τη συμμετοχή μας.

Ο αθλητισμός, άλλωστε, πράγματι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, με τις αξίες που πρεσβεύει.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και σε αυτή την προσπάθειά σας και σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια του ΠΣΑΠ για την ευαισθησία και τις ενέργειές σας».

«Μη μένεις στον πάγκο, έλα στον αγώνα»

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων από τις περιοχές Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ηρακλείου στην πρωτοβουλία της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ για διοργάνωση τουρνουά 5Χ5.

«Μη μένεις στον πάγκο, έλα στον αγώνα με την ΚΝΕ» - «Κλωτσάμε την μπάλα, όχι τη ζωή μας» είναι το σύνθημα με το οποίο η Οργάνωση θέλησε να στείλει το μήνυμα για μια διαφορετική στάση ζωής. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στα δημοτικά γήπεδα του Αγ. Γεωργίου στη Ν. Ιωνία και τον Ηλεκτρικό Σταθμό Περισσού. Οι μαθητές που συμμετείχαν αλλά και περαστικοί συζήτησαν και ενημερώθηκαν για την καμπάνια της ΚΝΕ και τη θέση της ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Τα μέλη της ΚΝΕ τους κάλεσαν να συμμετάσχουν και στη σύσκεψη για το πρόβλημα των ναρκωτικών που διοργανώνεται την Παρασκευή στις 7.30 στο ΔΟΝΝΙΑ (Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας Νέας Ιωνίας Αττικής).

Το Σαββατοκύριακο 19-20 Μάρτη, το τουρνουά 5Χ5 θα ολοκληρωθεί με τους ημιτελικούς και τελικούς αγώνες των ομάδων που προκρίθηκαν.

ΠΑΤΡΑ
«Με την τέχνη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά»

Την ανάγκη σύνδεσης της πάλης κατά των ναρκωτικών με τη διεκδίκηση του δικαιώματος στον πραγματικό πολιτισμό ανέδειξε η Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ μέσα από τη συνάντηση νέων δημιουργών που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο. Νέοι που συμμετέχουν σε μουσικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση με θέμα «Με την τέχνη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Οπως τονίστηκε, για να είναι πραγματικά προοδευτική η τέχνη, να μπορεί ο καλλιτέχνης να αποδώσει και να συμβάλει στην πάλη του λαού, πρέπει να είναι μακριά από τη ναρκωκουλτούρα. Σημειώθηκε επίσης η ανάγκη οργανωμένα να ανοίξει και μέσα στα σχολεία η συζήτηση για τη μάστιγα των ναρκωτικών, προσανατολισμένα και παρά τις όποιες αντιδράσεις συναντά, ώστε το μήνυμα της ανυπότακτης στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις να φτάσει σε όλους τους μαθητές.

  • Το Σάββατο 2 Απρίλη, στο θέατρο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, στην πλατεία Ελευθερίας, ώρα 19.00, οι Οργανώσεις Μαθητών Πάτρας θα παρουσιάσουν μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την καθημερινότητα μέσα στο σχολείο, που έχουν επιμεληθεί η θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ