ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιμπεριαλιστικό ορμητήριο η Κρήτη

Προεόρτια της ΝΑΤΟικής «αντιπυραυλικής ασπίδας», με όχημα τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης

Σε πεδίο εφαρμογής της «αντιπυραυλικής ασπίδας» μετατρέπουν το Αιγαίο η κυβέρνηση και οι ΝΑΤΟικοί

EUROKINISSI

Σε πεδίο εφαρμογής της «αντιπυραυλικής ασπίδας» μετατρέπουν το Αιγαίο η κυβέρνηση και οι ΝΑΤΟικοί
Η Κρήτη παραμένει σταθερά το κέντρο της πολεμικής προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η περιοχή της Σούδας - με τις ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον κόλπο της Σούδας, αμερικανικές, ΝΑΤΟικές και ελληνικές (Ναύσταθμος Κρήτης) - έχει μετατραπεί τις τελευταίες βδομάδες σε «προκεχωρημένη βάση» - όπως χαρακτηριστικά υπερηφανεύεται η ελληνική κυβέρνηση - της πολεμικής μηχανής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Δεκάδες πολεμικά πλοία (ανάμεσά τους και ελικοπτεροφόρο) και αεροσκάφη έχουν κάνει χρήση των διευκολύνσεων.

Ταυτόχρονα η στρατιωτική συγκέντρωση στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης - Σικελίας και Λιβύης, μετατρέπεται σε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά επιτελεία να ξεδιπλώσουν και να επιταχύνουν των εφαρμογή των νέων σχεδίων τους, τα οποία πήραν τη μορφή του «νέου στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ. Ηδη, ο θαλάσσιος χώρος της κεντρικής Μεσογείου αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά εμπόλεμης ζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή πλέει το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Stout», το οποίο προηγουμένως πέρασε από τη Σούδα. Το συγκεκριμένο σκάφος φέρει το σύστημα «Aegis», που αποτελεί μέρος της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», την οποία προωθούν οι Αμερικάνοι μέσω του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, φέρει ραντάρ και ειδικό εξοπλισμό που του δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσει το κέντρο διοίκησης και συντονισμού της «αντιπυραυλικής ασπίδας», δηλαδή το στρατηγείο της.

Στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του συγκεκριμένου αμερικανικού αντιτορπιλικού προβλέπεται η διασύνδεσή του με τα αντιβαλλιστικά συστήματα των πολεμικών πλοίων που κινούνται στην περιοχή, αλλά και αυτών που βρίσκονται στις κοντινές χερσαίες ζώνες, όπως τα ελληνικά συστήματα «Patriot» και «S-300» που είναι εγκατεστημένα στο ελληνικό έδαφος. Σημειώνεται πως στον εναέριο χώρο της Λιβύης, θαλάσσιο και χερσαίο, πετούν τα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ τύπου «AWACS» που επιτηρούν «επίσημα» πλέον, με βάση την απόφαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, όχι μόνο την εναέρια κίνηση αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σε ξηρά και θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Λιβύης αποτελεί καθαρά πολεμική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει το επόμενο βήμα της επιβολής «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Επίσης η «εναέρια επιτήρηση» που ήδη γίνεται εκτιμάται πως μπορεί να συνδυαστεί και με επιχειρήσεις «ηλεκτρονικού πολέμου», με στόχο τις επικοινωνίες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη ο Δ. Χριστόφιας

Συναντήσεις και διαβουλεύσεις στο φόντο της συμφωνίας για τις ΑΟΖ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μία επίσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στον απόηχο της Συμφωνίας Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τον περασμένο χρόνο.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συναντήσεις και συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες όσο και με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων, ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συμφωνία των δύο χωρών αναφορικά με την ΑΟΖ «σημαντική εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας».

Στη διμερή συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όπου ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μίας λύσης «που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους, αλλά σε όλη την περιοχή και τους λαούς της».

Ο Σ. Πέρες από την πλευρά του χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου. Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, σημείωσε ότι «υπάρχει ο φυσικός πλούτος για να αναπτύξουμε, το φυσικό αέριο» και για το Κυπριακό είπε ότι το Τελ Αβίβ τάσσεται υπέρ «μιας ενωμένης νήσου για την ευημερία όλου του λαού της Κύπρου».

Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν από το κατοχικό καθεστώς ο πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για παραβίαση στρατιωτικής περιοχής, χωρίς άδεια του ψευδοκράτους, αφού πρώτα το λεγόμενο «δικαστήριο» στα Κατεχόμενα επέβαλε πρόστιμο δύο χιλιάδων τουρκικών λιρών στον καθένα.

Διαβήματα με σκοπό την απελευθέρωση των συλληφθέντων έγιναν και από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου χαρακτήρισε τις συλλήψεις και τις παράνομες κρατήσεις «απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος».

ΔΗΜΑΡ
Αναμασήματα για τα οικονομικά των κομμάτων

Στη λογική των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση οι προτάσεις Κουβέλη

Νερό στο μύλο των σχεδιασμών που υπηρετεί η καθόλα υποκριτική συζήτηση περί διαφάνειας και αυτοκάθαρσης σε σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων, έρχεται να ρίξει η «Δημοκρατική Αριστερά». Χτες, μετά τη συνάντησή του με την ΜΚΟ «Διεθνής διαφάνεια», ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης αναπαρήγαγε τα βασικά σημεία των κυβερνητικών αποφάσεων, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στην αντιμετώπιση του πολιτικού χρήματος. Τα κόμματα, με πλήρη συνείδηση της απαξίωσης που υπάρχει για τη λειτουργία τους, πρέπει να προσφέρουν τον έλεγχο των οικονομικών τους (...) Η Δημοκρατική Αριστερά συνιστά τη γενναία περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, την απαγόρευση δανεισμού των κομμάτων από τις τράπεζες και τίποτα πέραν της κρατικής επιχορήγησης και της ενίσχυσης από φίλους και μέλη και μάλιστα ονομαστικά. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι πρέπει να ελέγχονται τα κόμματα σε βάθος από μια ανεξάρτητη επιτροπή και αυτό να αφορά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών του κάθε πολιτικού».

Η «διαφάνεια» γίνεται το άλλοθι ώστε η κυβέρνηση αφ' ενός να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις, αφ' ετέρου να ενισχύσει το αντιδραστικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, θεσμικά και κατασταλτικά, με στόχο το χτύπημα του μαζικού λαϊκού κινήματος και των πολιτικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα και αγωνίζονται μαζί με το λαό για την απόσπαση κατακτήσεων στο σήμερα, στην προοπτική της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Προτάσεις σαν αυτές της κυβέρνησης και της ΔΗΜΑΡ συμβάλλουν ώστε η πηγή του προβλήματος να μένει στο απυρόβλητο και να εμπαίζεται ο λαός ότι για όλα ευθύνονται η κακοδιαχείριση και η διαπλοκή μεμονωμένων κομμάτων και πολιτικών και όχι οι παχυλές παροχές προς το κεφάλαιο, οι καθόλα νόμιμες και, ταυτόχρονα, σκανδαλώδεις ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, η δεδομένη στον καπιταλισμό σύμφυση του κεφαλαίου με τα κόμματά του, η οποία μπορεί να έχει και τη μορφή της έμμεσης ή άμεσης χρηματικής συνδιαλλαγής.

ΕΕΔΥΕ
Αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στα Χανιά

Στις 19 και 20 του Μάρτη

Ιδιαίτερη σημασία, υπό το φως των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και στη Λιβύη, αποκτούν οι αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Αυτό το Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Μάρτη, πραγματοποιείται στα Χανιά η Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Τη διοργανώνουν από κοινού η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης με την υποστήριξη και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Σε αυτήν έχουν δηλώσει συμμετοχή τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα από Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανο, Ιράν, Αίγυπτο, Ισραήλ. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση παγκρήτιας λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης στη βάση της Σούδας την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Θα προηγηθεί την Πέμπτη 17 Μάρτη, στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή». Θα μιλήσουν ο Muhammad Hesham από την Επιτροπή Ειρήνης Αιγύπτου, ο Aqel Taqaz από την Επιτροπή Ειρήνης Παλαιστίνης και η Αγγελική Σαμούρη από την ΕΕΔΥΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ