ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Αγωνιστική διαμαρτυρία ενάντια στην κατάργησή του

Σήμερα, στο υπουργείο Υγείας στις 10 π.μ., από ΠΑΜΕ και ΟΓΕ

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, σήμερα, στις 10 το πρωί, το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες από όλη τη χώρα.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) λειτουργεί στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και αντιμετωπίζει, πρωτίστως, παιδιά που γεννιούνται με σοβαρές καρδιοπάθειες και πρέπει να κάνουν σοβαρές επεμβάσεις. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΣΚΑΠ ότι, λόγω της «έσχατης κατάστασης» που έχει περιέλθει το Κέντρο, θα συγχωνευτεί με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Αγία Σοφία», γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Στο πόδι οι εργαζόμενοι

Την αγωνία τους για το κλείσιμο του ΕΚΑΣΚΑΠ εξέφρασαν χτες οι νοσηλευτές του καρδιοχειρουργικού, του καρδιολογικού και του αιμοδυναμικού τμήματος με παράσταση στη διοίκηση του «Αγία Σοφία». Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου ανέθεσε στη διευθύνουσα του νοσοκομείου να δεχτεί τις νοσηλεύτριες. Η διευθύνουσα είπε ότι δε θέλει να κλείσει το ΕΚΑΣΚΑΠ αλλά στην ουσία αναίρεσε ακόμα και αυτή την ...ευχή, καθώς στη συνέχεια υποστήριξε ότι είναι δεδομένο το μνημόνιο που απαγορεύει τις προσλήψεις γιατρών. Επιπλέον, εκείνο που φάνηκε να την απασχολεί πρωτίστως είναι η δημοσιότητα που πήρε το θέμα (!) - και όχι αυτή καθαυτή η συγχώνευση της μονάδας.

Αποκαλυπτικό για τους μικρούς καρδιοπαθείς είναι το υπόμνημα που κατέθεσαν στη διευθύνουσα οι νοσηλευτές του καρδιοχειρουργικού τμήματος: «Εάν, τονίζεται, υλοποιηθεί η συγχώνευση, ουσιαστικά κλείνει το ΕΚΑΣΚΑΠ. Ακόμα και οι μικροί ασθενείς που θα χειρουργούνται, δεν θα έχουν την εξειδικευμένη και κατάλληλη φροντίδα που χρειάζονται με κίνδυνο για την υγεία τους».

Οι νοσηλευτές αναφέρουν ότι το ΕΚΑΣΚΑΠ «υπολειτουργεί παραπάνω από ένα χρόνο αφού οι ανάγκες δεν καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό, αλλά "μπαλώνονται" προσωρινά κυρίως με επικουρικό ιατρικό προσωπικό που απολύεται μετά τη λήξη της σύμβασης». Ωστόσο, παρά τις ελλείψεις σε καρδιοχειρουργούς, καρδιοαναισθησιολόγους, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, το 2010 χειρουργήθηκαν πάνω από 160 παιδιά. Η καρδιοχειρουργική μονάδα λειτουργεί 24 χρόνια και διαθέτει την εμπειρία 8 νοσηλευτών (16-24 χρόνια δουλειάς) και δύο νοσηλευτών (1-5 χρόνια). «Η διοίκηση του νοσοκομείου θα έπρεπε να εξασφαλίσει να μεταφερθεί αυτή η πείρα σε νεότερους εργαζόμενους για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη του τμήματος», τονίζεται στο υπόμνημα, όπου αναφέρεται ότι «ήδη έχει δημιουργηθεί λίστα με 30 βρέφη που πρέπει επειγόντως να χειρουργηθούν». Δεν υπάρχει καμιά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως ονομάστηκε, αλλά μια συνειδητή υποβάθμιση του ΕΚΑΣΚΑΠ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2010, υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ

Για τις ελλείψεις και την προσπάθεια εκφοβισμού εργαζόμενης

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού, στο διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει στο γραφείο κίνησης του ιδρύματος λόγω των σοβαρών ελλείψεων και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με βασικό αίτημα την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την πολιτική υποβάθμισης και υποστελέχωσης του νοσοκομείου σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και την εντατικοποίηση της εργασίας. Επίσης, κατήγγειλαν την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης που επιχειρείται από τη διοίκηση του νοσοκομείου με τη μετακίνηση συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ που πρωτοστάτησε στην οργάνωση των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, την ώρα που ξεκινούσε στάση εργασίας που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι του τμήματος, η διοίκηση απέστειλε στη συγκεκριμένη εργαζόμενη την απόφαση της μετακίνησής της, με το πρόσχημα της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού.

Από τη μεριά της, η διοίκηση ανέφερε ότι για τις ελλείψεις δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς, όπως είπε, είναι θέμα της κυβέρνησης, όταν πριν μερικές μέρες μαζί με τον υπουργό Υγείας που είχε επισκεφτεί το νομό, δήλωνε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Και επιδίωξε να προβοκάρει την παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι μπορεί να ανακαλέσει τη μετακίνηση της συγκεκριμένης εργαζόμενης, βάζοντας κάποια άλλη εργαζόμενη στη θέση της. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αρνήθηκαν κάθε μετακίνηση εργαζομένων και απαίτησαν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμέσως μετά ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και συζήτησαν μαζί τους την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «σε έκτακτο ΔΣ του σωματείου η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) μετά από πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ καταψήφισε την πρόταση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, και παρά τη σύμφωνη διάθεση των εργαζομένων. Την ίδια στάση κράτησαν και στην πρόταση - καταγγελία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης προς τη διοίκηση να ανακαλέσει την μετακίνηση της εργαζόμενης Βλαττά Μαρίνας, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η 2ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο γραφείο κίνησης και που η εργαζομένη ήταν από τα άτομα που πρωτοστατούσαν». Τονίζεται ακόμα: «Η κίνηση της διοίκησης έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει τόσο την εργαζόμενη όσο και τους συναδέλφους της για να κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους. Η τακτική του εκφοβισμού είναι συνηθισμένη, ιδίως το τελευταίο διάστημα που οξύνεται η προσπάθεια προώθησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία».

Εκρηκτικά προβλήματα για τους χρόνια πάσχοντες

Τα εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουν οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους, η όξυνση των προβλημάτων από τις περικοπές σε όλα τα επίπεδα, αλλά και η ανάγκη για την αγωνιστική αντίδραση των πασχόντων, αναδείχτηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Οι χρόνιοι πάσχοντες κατήγγειλαν ότι γίνονται μαζικές περικοπές σε θεραπείες και αναλώσιμα υλικά, ότι σε μια σειρά νοσοκομεία καλούνται να πληρώνουν τις εξετάσεις για τον έλεγχο της κατάστασής τους, για την πορεία της θεραπείας τους κ.ά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκαν να πληρώνουν για τις εξετάσεις στο νοσοκομείο και στη συνέχεια να ταλαιπωρούνται να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που καλύπτει το Ταμείο τους, ενώ υπάρχουν και εξετάσεις που δεν καλύπτονται.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε η αναγκαιότητα για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στο συγκεκριμένο χώρο, στα πλαίσια της ΣΕΑΑΝ. Συγκροτήθηκε επιτροπή πρωτοβουλίας που μαζί με τη Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ θα διοργανώσουν νέα πλατιά σύσκεψη στις 3 Απρίλη. Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων θα τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στα προβλήματα της ανάπηρης γυναίκας, της νέας κοπέλας, της ανάπηρης μητέρας και της μητέρας με ανάπηρο παιδί.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ»
Να ενισχυθούν οι δυνάμεις της στο Συνέδριο

Σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της στο οποίο «συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις που συμπορεύθηκαν μαζί μας στον αγώνα και συμφωνούν με τη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής», καλεί η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΚΣΔΥ), καθώς σήμερα αρχίζει στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» το 64ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η παράταξη στην εκλογική της διακήρυξη σημειώνει ότι «η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί σειρά ετών, πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης, σήμερα με πρόσχημα την κρίση γενικεύεται και χτυπάει βάρβαρα όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων». Υπογραμμίζει ότι το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που μετονομάσθηκε σε «Σύμφωνο για το Ευρώ», στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προβλέπει συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, πιο σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, δηλαδή κλιμακούμενη λιτότητα, συνεχείς περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια κλπ.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η ΕΚΣΔΥ αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να έχουν πλέον καμία αυταπάτη. «Είναι ώρα ο λαός, τμήμα του οποίου είναι και οι συνταξιούχοι, να κλείσουν τα αυτιά τους στην αντιλαϊκή προπαγάνδα, στην κατασυκοφάντηση του ΠΑΜΕ, στην απόκρυψη της πολύμορφης δράσης της συμμαχίας του ταξικού κινήματος (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ), όπως και στον εκχυδαϊσμένο αντικομμουνισμό. Είναι ώρα να διαλέξουν και οι συνταξιούχοι με ποιον θα συμπορευθούν. Με το κεφάλαιο ή με τις ταξικές δυνάμεις. Εμείς καλούμε τους συνταξιούχους να συμπορευτούμε με το ΠΑΜΕ».

Σε 152 ανέρχονται στη χώρα μας οι νεκροί από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης, νοσηλεύονταν έως χτες 68 ασθενείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ