ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κόβουν δεκάδες θέσεις εργασίας ναυτεργατών

Πίσω από τις πλάτες των ναυτεργατών με τη συνδρομή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού θυσιάζουν τα εργατικά δικαιώματα

Από την πορεία στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στις 23 Φλεβάρη
Από την πορεία στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στις 23 Φλεβάρη
Με συμφωνίες εν κρυπτώ, μεταξύ του ομίλου ΛΟΥΗ, των δυνάμεων του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ και του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΘΥΝΑΛ) Γ. Διαμαντίδη, μείωσαν τη σύνθεση πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «CRYSTAL» από 100 σε 68 ναυτεργάτες, ενώ παρόμοιες «συμφωνίες» αναμένονται για άλλα δύο ακόμα καράβια. Κόβουν δηλαδή, δεκάδες θέσεις εργασίας ναυτεργατών, όταν ο κλάδος μαστίζεται από ανεργία, όταν ακόμα και αυτά τα μαγειρεμένα, αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) δίνουν για τον Φλεβάρη 2.518 άνεργους ναυτεργάτες!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΘΥΝΑΛ το περασμένο Σάββατο, αναφέρεται:

«Με απόφαση του Υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης κρουαζιέρας με μειωμένη σύνθεση στο κρουαζιερόπλοιο Crystal για ένα μήνα. Η απόφαση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και στη συνέχεια η εταιρεία θα προσλάβει όλους τους εργαζόμενους που προβλέπονται στην οργανική τους σύνθεση»!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ωστόσο, ουδέποτε συνεδρίασε για να πάρει τέτοια απόφαση. Αυτό που γίνεται είναι παρασκηνιακές συμφωνίες ανάμεσα στο υπουργείο και τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ και σε ναυτεργατικά σωματεία. Τέτοια συμφωνία «έκλεισε» ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) Αν. Νταλακογιώργος όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε χτες, όταν το θέμα έθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης της διοίκησης του σωματείου, η παράταξη του Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών (ΑΣΝ) που συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ! Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΑΣΝ η πλειοψηφία της διοίκησης έχει «συμφωνήσει με τους εφοπλιστές να κόψει από 3 πλοία 12 θέσεις εργασίας» από την ειδικότητα των ναυτών!

Επιπλέον, από την υπόθεση αυτή αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Γ. Διαμαντίδη κάνει ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών για λογαριασμό των εφοπλιστών.

Σύσκεψη από την Επιτροπή Ανέργων

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) αναφέρεται ότι σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ δεν έχει γίνει για το θέμα της μείωσης των συνθέσεων όπως επικαλείται το υπουργείο. Απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ καλώντας και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών να απαιτήσει το ίδιο, για να ξεκαθαριστεί «ποιοι συμμετείχαν σε παρασκηνιακές διαδικασίες καταδικάζοντάς τους σε ανεργία και κοινωνική περιθωριοποίηση».

Αντιδρώντας άμεσα η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλεί όλους τους ναυτεργάτες σε σύσκεψη την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι άνεργοι ναυτεργάτες καταδικάζουμε τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, που χωρίς καν να πραγματοποιηθεί σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για μια ακόμα φορά οι συμβιβασμένες δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ με πρωταγωνιστή το στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογιώργο, ξεπουλούν τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Είναι γελασμένοι οι προδότες του εργατικού κινήματος ότι θα δεχτούμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με εταιρικές συμβάσεις και χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Στα «γεμάτα» στη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης

Ετοιμο το σχέδιο της κλαδικής ΣΣΕ από την Ομοσπονδία, που πρώτα θα συζητηθεί πλατιά στους εργαζόμενους

Το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010, διεκδικώντας βασικό μισθό 1.400 ευρώ το μήνα, έχει καταρτίσει η ταξική διοίκηση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Πρόκειται για ένα διεκδικητικό πλαίσιο με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον των εργαζομένων του κλάδου, το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στον αγώνα για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής - με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων - Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεν προτίθεται να καταθέσει το σχέδιο στις εργοδοτικές ενώσεις, αν προηγουμένως δεν υπάρξει αναλυτική συζήτηση με τους ίδιους τους εργαζόμενους στα σωματεία. Για το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό έτσι ώστε με γενικές συνελεύσεις, στους τόπους δουλειάς, να συζητηθεί πλατιά το σχέδιο της Σύμβασης.

Το σχέδιο σύμβασης, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει:

-- Βασικοί μισθοί και ημερομίσθια των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις ορίζονται σε 1.400 ευρώ μεικτά μηνιαία και 56 ευρώ μεικτά ημερήσια αντίστοιχα.

-- Το χορηγούμενο επίδομα τέκνων στους υπαλλήλους (5% για κάθε τέκνο) επεκτείνεται και στο εργατοτεχνικό προσωπικό.

-- Ο χρόνος πλήρους ημερήσιας απασχόλησης ορίζεται σε 7 ώρες και για τους φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές σε 6 ώρες, με πενθήμερο σύστημα απασχόλησης.

-- Ολες οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δε δικαιολογούνται από τη φύση του αντικειμένου εργασίας, μετατρέπονται με την ισχύ της παρούσας σε αορίστου χρόνου, στις οποίες θα συνυπολογίζεται και ο διαδρομών χρόνος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Εντείνεται ο αγώνας για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Στο σκεπτικό του σχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης, επισημαίνεται πως ο κλάδος που καλύπτει η Ομοσπονδία «είναι από τους πιο κερδοφόρους, παρά την κρίση που υπάρχει». Και επισημαίνει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθεί η επίθεση στους εργαζόμενους. Ετσι, η Ομοσπονδία εντείνει τον αγώνα της για υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Η Ομοσπονδία, επιπλέον, καλεί τα σωματεία του κλάδου «να μη δεχτούν, να μην υπογράψουν διμερή συλλογική σύμβαση που να προβλέπει μείωση αποδοχών, να προχωρήσουν σε ενημέρωση - συζήτηση με τους εργαζόμενους, σε Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την προετοιμασία τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο να αντιμετωπιστεί η τυχόν αδιαλλαξία του ΣΕΒ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για το συντονισμό στον κλάδο

Καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Σύσκεψη οργανώνει σήμερα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), προβάλλοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης και συντονισμού αγωνιστικής δράσης, ως τη μόνη απάντηση στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εταιρείες του κλάδου στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων με μειώσεις μισθών, απολύσεις και άλλα.

Στην κατεύθυνση αυτή καλεί όλα επιχειρησιακά σωματεία να συμμετέχουν στη σημερινή σύσκεψη που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται στις πάνω από τρεις χιλιάδες απολύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στον κλάδο, στη δραματική επέκταση των ελαστικών και προσωρινών μορφών εργασίας και στις τελευταίες εξελίξεις (σε «Ιντρακόμ», ΟΤΕ και αλλού).

ΠΕΜΕΝ
Γενική συνέλευση αύριο

Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη της η ΠΕΜΕΝ, αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου.

Απολύσεις σε ασφαλιστική εταιρεία

Σε απολύσεις που στόχο έχουν να φοβίσουν τους εργαζόμενους προχωρά η εργοδοσία στην ασφαλιστική εταιρεία «ΕΒΙΜΑ ΑΕ», όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση, το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν απολυθεί δώδεκα άτομα, τα περισσότερα μέλη του επιχειρησιακού σωματείου. Απώτερος στόχος να διαλυθεί το σωματείο και να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Το επιχειρησιακό σωματείο, αντιδρώντας στις απολύσεις - οι τελευταίες δύο έγιναν χτες - προχωρά σήμερα σε στάση εργασίας.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κυβερνητική υπαναχώρηση για τα έργα

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται το αίτημα να κατασκευαστούν άμεσα η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και η συνδετήρια πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως αναδεικνύεται από Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου προς τους υπουργούς Υγείας, Διατροφής και Αθλησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών ότι αποτελούν έργα προτεραιότητας για την κυβέρνηση και ότι θα χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ επισήμανε στη Βουλή ότι το έργο δεν είναι "ώριμο" για υλοποίηση και δε θα συμπεριληφθεί στη λίστα των έργων που πρόκειται να δημοπρατηθούν για υλοποίηση με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Ολα δείχνουν ότι η ΜΑΦ και η συνδετήρια πτέρυγα, έργα απαραίτητα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αναβάλλονται επ' αόριστον, αν δεν παραπέμπονται στις "καλένδες"», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ. Και ρωτά τους υπουργούς: Γιατί εξαιρέθηκαν από τη χρηματοδότηση του έργου τα παραπάνω έργα και ποια είναι η προοπτική τους; Τέλος, εάν ισχύουν οι μέχρι πρόσφατα δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης των έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ