ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ / ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πανηγυρίζουν για τις αντιδραστικές αποφάσεις

Τα δόντια του στους λαούς δείχνει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου

Οι αποφάσεις της Συνόδου κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ο λαός με την πάλη του να επιβάλει την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία
Οι αποφάσεις της Συνόδου κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ο λαός με την πάλη του να επιβάλει την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία
Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και της απόφασης για καταρχήν υιοθέτηση του «Συμφώνου για το ευρώ», κινούνται οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ευρωένωσης και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ, που πανηγυρίζουν για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και την επίδραση που θα έχουν αυτές στην ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων.

Ο Κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν: «Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της καλύτερης χρήσης των περιουσιακών της στοιχείων (...) Πουλήστε δημόσια περιουσία για να σας βοηθήσουμε», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η «βοήθεια» προς την ελληνική κυβέρνηση δίνεται στη βάση της συμφωνίας για άμεση εφαρμογή μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κοροϊδέψει το λαό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποβούν προς όφελός του, ο Ο. Ρεν σημειώνει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να εξεταστεί «από πολλές οπτικές γωνίες: Πρώτον, το μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ότι, πέρα από τις περικοπές του ελλείμματος, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού. Πρέπει επίσης να εξεταστεί το μέγεθος των ποσών που διακυβεύονται: 50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους».

Βέβαια, ο Ο. Ρεν, σε καμία περίπτωση, δεν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα απαλύνει τα βάρη του ελληνικού λαού, καθώς δρομολογούνται νέες, ακόμα σκληρότερες αποφάσεις σε βάρος όσων εργατικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Στην ίδια κατεύθυνση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη σύνοδο της Ευρωζώνης, σημείωσε ότι «ανταμείβουμε τη συμπεριφορά της Ελλάδας», δηλαδή τα σκληρά φιλομονοπωλιακά μέτρα που μέχρι στιγμής έχει προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημείωσε ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν ποινή σε περίπτωση πρώτης παραβίασης των κριτηρίων, αλλά και σε επόμενες παραβιάσεις». Ακόμα, ξεκαθάρισε και αυτός ότι τα όποια δάνεια στα κράτη - μέλη θα δίνονται υπό αυστηρούς όρους, δηλώνοντας ότι «η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί».

Τα χειρότερα είναι μπροστά

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμφωνία για την ενίσχυση του μηχανισμού «διάσωσης» δε μετατρέπει την Ευρωζώνη σε μια αποτελεσματική δημοσιονομική ένωση, καθώς «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά γενικά είμαστε στο σωστό δρόμο στην επίτευξη των στόχων για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Εκεί μπορούμε να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νόοαν, υποστήριξε ότι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων - που βάσει του «Συμφώνου του ευρώ» πρέπει να εναρμονιστεί, άρα να αυξηθεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας - αποτελεί «ανοιχτό ζήτημα», καθώς η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για έξοδο από την κρίση στην «ανταγωνιστική» φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεχέιρα ντος Σάντος, ισχυρίστηκε ότι η χώρα δε σκοπεύει να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, επειδή «έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε στις αγορές και πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να δανειστούμε τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα μας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ
Κυβερνητικά λάφυρα για την πλουτοκρατία

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Χειρότερες μέρες περιμένουν τα λαϊκά στρώματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«Μετά την κακοστημένη παράσταση από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ για τη "λύση πακέτο" στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ήρθε και η πραγματική τραγωδία για τα λαϊκά στρώματα με την επιστροφή του "ήρωα" πρωθυπουργού απ' τις Βρυξέλλες.

Ενα είναι γεγονός. Ο πρωθυπουργός έδωσε σκληρή μάχη για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου. Τα "λάφυρα" που προσκόμισε, δηλαδή η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και τα χαμηλότερα επιτόκια, σημαίνουν:

  • Περισσότερο και φτηνότερο χρήμα για τα μονοπώλια, δηλαδή σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση, τα χρέη και τα ελλείμματα.
  • Νέα βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα φορολογική επιδρομή που θα κληθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικροί έμποροι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Τα συχαρίκια που πήρε ο πρωθυπουργός από ΕΕ και ΔΝΤ για τις "προσπάθειες" της κυβέρνησής του, είναι για τη δέσμευσή του στην ντόπια πλουτοκρατία και τους δανειστές της, να πάρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ταυτόχρονα με την επιτάχυνση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η εξαθλίωση του λαού για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων είναι δεδομένη. Η δύσκολη περίοδος 2-3 χρόνων που μας λένε, είναι ένα ψέμα. Η λύση της επιμήκυνσης σημαίνει ότι θα πληρώσει τελικά ακόμη περισσότερα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ένα καθεστώς συνεχούς μνημονίου, που θα βυθίσει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους στη φτώχεια για πολλές δεκαετίες.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε χρωστάμε σε κανέναν τίποτα. Ενα μόνο χρέος έχουμε. Χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας. Μαζί, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή, που μόνο δεινά έχει φέρει και προμηνύει πολύ χειρότερα».

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Επιχαίρει για τα βάσανα του λαού

Τρίβουν τα χέρια τους οι πλουτοκράτες για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που ισοδυναμεί με κόλαση για λαό, εκφράζει με πανηγυρισμούς το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, έσπευσε να «χαιρετίσει» την απόφαση ερμηνεύοντάς την ως «δικαίωση του επιτελούμενου μεταρρυθμιστικού έργου». Επιπλέον, άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει και για «δικαίωση της υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα στις κρίσιμες αυτές ώρες για το μέλλον της»!

Ο εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου υπερθεματίζει για τις διαρθρωτικές αλλαγές δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, από τις οποίες έχει προσδοκίες το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο επισημαίνοντας ότι η απόφαση των 17 βασίστηκε στη «διαβεβαίωση» της ελληνικής κυβέρνησης ότι «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα για εφαρμογή τους και θα ολοκληρώσει ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ».

Τέλος, ο Γ. Γραμματίδης αξίωσε για λογαριασμό του κεφαλαίου συναίνεση «της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων», είτε «των δύο κομμάτων εξουσίας ξεκάθαρα και χωρίς ανούσιους πολιτικούς ελιγμούς και αντιπαραθέσεις να παράσχουν την κοινή εγγύηση στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους Κοινοτικούς της εταίρους, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια και τη συνέπεια του ελληνικού κράτους απέναντι στους δανειστές του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ