ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ταχείς ρυθμούς η νεοσυντηρητική διοικητική μεταρρύθμιση

Τους άμεσους στόχους του υπουργείου του παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης

Με ταχείς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση τη διοικητική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη προς τον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης. Ο υπουργός μίλησε επίσης για το νόμο - πλαίσιο σχετικά με τον εθελοντισμό, για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και το σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των ημερών που έχει γίνει προπαγανδιστική σημαία στα χέρια της κυβέρνησης, δηλαδή στη διαφθορά στο Δημόσιο, όπου παρουσίασε έναν απολογισμό του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για το έτος 2001. Αναλυτικότερα τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στη συνέντευξη έχουν ως εξής:

Σε ό,τι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι ήδη ξεκινάει η επεξεργασία από τις ομάδες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή δύο νομοσχέδια, που θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεδιπλωθεί στο σύνολό της η κυβερνητική πολιτική στο χώρο του δημοσίου τομέα. Το πρώτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη και αφορά τη διαφάνεια, τον προγραμματισμό, τα κριτήρια θέσεων και το σύστημα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη και αφορά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, στην ιεραρχική τους εξέλιξη, στην κινητικότητα και στα ζητήματα της γνώσης στο Δημόσιο καθώς και στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στη γενικότερη πολιτική της για τη διοικητική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση εντάσσει και το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο. Ετσι, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει έργο και σ' αυτόν τον τομέα ο Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τον απολογισμό του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για το 2001, από τον οποίο προκύπτουν τα εξής: Σε 110 επίορκους υπαλλήλους επιβλήθηκαν ποινές που ξεκινούν από πρόστιμα και φτάνουν έως και την απόλυση, ενώ με κυρώσεις απειλούνται 48 στελέχη του Δημοσίου, μέλη πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, επειδή ολιγώρησαν στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούσαν συναδέλφους τους.

Συνολικά πέρσι παραπέμφθηκαν στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια 798 υποθέσεις κακοδιοίκησης, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 419. Από το υπουργείο Οικονομίας προέρχονται οι 268 από τις παραπεμφθείσες υποθέσεις, από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας οι 94 υποθέσεις, από το υπουργείο Παιδείας οι 71, από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 63, από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι 62, από το υπουργείο Πολιτισμού οι 32, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι 29, από το Δημόσιας Τάξης οι 28, από τη Νομαρχία Αθηνών οι 29, από το υπουργείο Ανάπτυξης οι 18 και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι 14.

Αναφορικά με τον εθελοντισμό, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχετικό νόμο πλαίσιο, το οποίο ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνει αυστηρά κριτήρια πιστοποίησης μιας μη κυβερνητικής ή εθελοντικής οργάνωσης ως τέτοιας. Την πιστοποίηση θα δίνει ένα κεντρικό όργανο, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, περιλήφθηκε διάταξη που προβλέπει τη συγκρότηση δύο επιτροπών: Η πρώτη αφορά την αναμόρφωση του σχεδίου «Ξενοκράτης» και η δεύτερη τα βιοχημικά συμβάντα.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε ότι το αργότερο στα τέλη Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Εκδιώκονται από το Μεταξουργείο...

Την έξωση των βιοτεχνών από την περιοχή του Μεταξουργείου, καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με σχετική ανακοίνωσή της. Κύριο υπεύθυνο αυτής της εξέλιξης θεωρεί το Δήμο Αθηναίων: «Με τις αποφάσεις του και χωρίς διάλογο καθόρισε νέες χρήσεις γης που ανατρέπουν μια δομή ομαλής και ειρηνικής συνύπαρξης οικονομικών δραστηριοτήτων και κατοικίας».

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως το Μεταξουργείο μετατρέπεται σε νέο Ψυρρή: «Πολύ φοβούμαστε ότι άρχισε η εφαρμογή ενός εκτεταμένου σχεδίου παράδοσης ολόκληρης της περιοχής σε επιχειρήσεις της νύχτας που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του κεντρικού ιστού της Αθήνας».

Η έξωση των επαγγελματοβιοτεχνών, από το Μεταξουργείο, αποφασίστηκε από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων το 1998, στα πλαίσια της «αναβάθμισης της περιοχής» και της «ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων». Λίγο αργότερα, όπως καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ, επιδόθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως επισκευής αυτοκινήτου, φανοποιίας, βαφής κλπ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει πως δεν έχει προβλεφτεί «ούτε πού θα μετεγκατασταθούν οι επιχειρήσεις, ούτε η αποζημίωση, ούτε εναλλακτικές λύσεις, ούτε κάποια στοιχειώδη μέριμνα για τους εκατοντάδες βιοτέχνες και εργαζόμενους που θα βρεθούν σε λίγες μέρες στο δρόμο».

Η ΓΣΕΒΕΕ, καλεί τέλος, το Δήμο Αθηναίων, τα αρμόδια υπουργεία και τους αρμόδιους εκτελεστικούς φορείς «ν' αναστείλουν άμεσα τις σφραγίσεις και εξώσεις βιοτεχνιών από την περιοχή Μεταξουργείου και να ξεκινήσουν διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση».

Καταδικάστηκαν για το δυστύχημα στο «Γκόλντεν Κρήτη»

Με την καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, η δίκη για το ναυτικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 23 Νοέμβρη του 1998 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ναυτικούς.

Ποινή φυλάκισης 5 χρόνων επιβλήθηκε στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «Γκόλντεν Κρήτη» Ελευθέριο Προέδρου και στον υπάλληλο της ΕΚΟ (τώρα ΕΛΠΕ) Χρήστο Γεωργιάδη. Στον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Καββαδά και τον υπάλληλο της ΕΚΟ Δημήτρη Μασμανίδη, επιβλήθηκε ποινή 2 χρόνια και 7 μήνες φυλάκιση. Και οι 4 άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το δυστύχημα εκδηλώθηκε, όταν, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης βενζίνης από τις δεξαμενές του δεξαμενόπλοιου στις δεξαμενές της ΕΚΟ, ξέσπασε πυρκαγιά. Σε βοήθεια έσπευσε το ρυμουλκό «Αγιος Γεώργιος», αλλά τυλίχτηκε και αυτό στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα μέλη του πληρώματός του, ο κυβερνήτης Ιωάννης Κατράκης, ο μηχανικός Γιώργος Τόσκας και οι ναύτες Παντελής Μπούφτης και Κυριαζής Καλιοτζίδης.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αντιδράσεις για τον προαστιακό

Οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών, ελήφθησαν κατά παράβαση του νόμου 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά υποστηρίζει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των κοινών αποφάσεων των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Πολιτισμού. Και αυτό γιατί το προτεινόμενο σχέδιο για τον προαστιακό θα έχει επιπτώσεις στο πολεοδομικό περιβάλλον της Αθήνας και στην ποιότητα ζωής των πολιτών σε ολόκληρη την αστική περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει ότι:

  • Στις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες δεν εντοπίζονται τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ούτε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη μόνη ισόπεδη κυκλοφοριακή διάβαση της Ιεράς Οδού, η οποία, μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως άξονας με ιστορική σημασία.
  • Καταργείται η οδός Κωνσταντινουπόλεως, καθώς θα κατασκευαστούν τέσσερις παράλληλες σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το πλάτος του σιδηροδρομικού διαδρόμου κατά 20-24 μέτρα.
  • Δεν εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, όπως υπογείωση του προαστιακού ή τμημάτων του και δεν υποδεικνύονται οι κύριοι λόγοι επιλογής της προτεινόμενης λύσης.
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Υπενθυμίζουμε στους περιπτερούχους και καταστηματάρχες που είναι κάτοχοι αδείας πωλήσεως εφημερίδων, ότι η ισχύς της λήγει στις 31 Μαρτίου 2002.

Οσοι επιθυμούν ανανέωση (ΘΕΩΡΗΣΗ) τής εν λόγω αδείας (δηλαδή του δικαιώματος να πωλούν εφημερίδες), πρέπει μέχρι τέλος Απριλίου 2002 να έλθουν στα γραφεία της Ενώσεώς μας (Μουρούζη 14, Πλατεία Ρηγίλλης, 4ος όροφος, αρμόδιος κ. Καλμαντής) από τις 9 π.μ. μέχρι 4 μ.μ. εκτός Σαββάτου, προσκομίζοντας μαζί με την άδεια και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2002

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Εκδήλωση για το Εθνικό Πάρκο

Σήμερα και αύριο, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αλόννησο, πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στους τοπικούς φορείς το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων και για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισής του. Το σχέδιο αυτό, η σύνταξη του οποίου έχει καθυστερήσει επί αρκετά χρόνια, θα παρουσιάσει η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση.

Σημειώνουμε ότι οι Βόρειες Σποράδες, εκτός από περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αποτελεί και τον «πυρήνα» του «Εθνικού Προγράμματος Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας», που εκπονεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ