ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ»
Ο υποσιτισμός «θερίζει» τα παιδιά

Τα πρώτα νέα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι σχεδόν το 1/3 των παιδιών του αναπτυσσόμενου κόσμου, δηλαδή συνολικά πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά, εξακολουθούν να υποφέρουν από υποσιτισμό. Ωστόσο, λέει η «Γιούνισεφ» στη νέα έκθεσή της, το στερεότυπο του παιδιού που πεθαίνει απ' την πείνα και έχει καταστεί το παγκόσμιο σύμβολο του υποσιτισμού, δίνει ανακριβή εικόνα του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις υποσιτισμού είναι απολύτως αθέατες. Και η διεθνής οργάνωση το «προχωρά» ακόμα πιο πολύ: «Η έλλειψη τροφής δεν αποτελεί την κύρια αιτία υποσιτισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποσιτιζόμενων παιδιών ζει σε σπίτια με επάρκεια τροφών»...

Για την οργάνωση, η σημαντικότερη αιτία υποσιτισμού είναι οι ασθένειες. Οι ασθένειες κόβουν την όρεξη, εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, καταναλώνουν θερμίδες, προκειμένου να καταπολεμηθεί η λοίμωξη και αποσπούν θρεπτικές ουσίες μέσω του εμετού και της διάρροιας. Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υποσιτιζόμενων παιδιών περιέρχεται σ' αυτήν την κατάσταση πριν από την ηλικία των τριών ετών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η όποια ζημιά έχει ήδη γίνει και είναι πολύ δύσκολο να επανορθωθεί.

Στη νέα της έκθεση, η «Γιούνισεφ» θεωρεί ότι υπάρχει «η μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων, που έγινε ποτέ με στόχο την παρακολούθηση της ευημερίας των παιδιών σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία». Μάλιστα, αναφέρει ότι, για τη συλλογή τους, έγιναν έρευνες σε πάνω από 100 χώρες. Πάντως, η ίδια η έκθεση δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Τα στοιχεία αφορούν κάποια «σημαντική πρόοδο ενάντια στην έλλειψη θρεπτικών μικροουσιών, όπως η βιταμίνη Α και το ιώδιο», η οποία προκαλεί τύφλωση και εγκεφαλικές βλάβες σε τεράστια κλίμακα. Μιλά για το 70% των νοικοκυριών του αναπτυσσόμενου κόσμου που χρησιμοποιούν πλέον ιωδιούχο αλάτι, έναντι μόλις 20% το 1990. «Αποτέλεσμα αυτής της χρήσης είναι να αποτρέπονται πάνω από μισό εκατομμύριο περιπτώσεις σοβαρών εγκεφαλικών βλαβών ετησίως, ενώ κάθε χρόνο προστατεύει περίπου 12 εκατομμύρια παιδιά από κάποιο βαθμό μη αναστρέψιμης διανοητικής διαταραχής», σημειώνεται.

Η έκθεση κάνει λόγο, πάντως, για την απελπιστικά αργή πρόοδο που σημειώνεται ενάντια στην έλλειψη πρωτεϊνών και ενέργειας, η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη εκατομμυρίων παιδιών, αλλά και ολόκληρων εθνών. Μέσα στην τελευταία 10ετία, ο παιδικός υποσιτισμός έχει μειωθεί στο σύνολο του αναπτυσσόμενου κόσμου από 32%, μόλις στο 28%. Δηλαδή 150 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από υποσιτισμό. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά παιδιά στην Ανατ. Ασία υποσιτίζονται, ενώ στην υπό τη Σαχάρα Αφρική το ποσοστό του παιδικού υποσιτισμού είναι μικρότερο από το 1/3.

Ξαναζεσταμένες εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη

Νέες, ξαναζεσταμένες εξαγγελίες για έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ και νέα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσή τους, ανακοίνωσε προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της που ολοκληρώθηκε χθες. Απέκρυψε, όμως, ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» για τα έργα αυτά. Υποδομές απαραίτητες, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, υπενθύμισε απλά ότι καθυστερούν και ο προϋπολογισμός τους τραβάει την ανηφόρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες του λαού.

Η υποθαλάσσια αρτηρία εξαγγέλλεται από το 1996 και, τελικά, θα δημοπρατηθεί(;) τέλος του 2002. Ενα έργο (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ ή 102 δισ. δραχμών), σημαντικό για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης, θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες και για να το χρησιμοποιήσουν οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν διόδια.

Το έργο υδροδότησης από τον Αλιάκμονα, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 1998, φέτος το καλοκαίρι, θα μπει σε 7μηνη δοκιμαστική λειτουργία. Επίσης, ο βιολογικός καθαρισμός, το λιμάνι, το αεροδρόμιο (με χρονικό ορίζοντα το 2020, λέει, θα μπορεί να εξυπηρετεί ετησίως 8 εκατ. επιβάτες), η δυτικής είσοδος, η εξωτερική περιφερειακή και η Εγνατία Οδός. Για το Μετρό, περιμένει, είπε, δεσμευτικές απαντήσεις στις 31 Μάρτη από την Κοινοπραξία και την ΕΕ. Μόνο τότε θα μιλήσει.

Η Β. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στους ρυθμούς εξέλιξης του έργου της Εγνατίας Οδού, αναφέροντας: «Δεν είμαι ικανοποιημένη από τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται το έργο. Χρειάζεται να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο τα εργοτάξια κατά μήκος της Εγνατίας Οδού».

Για τα δύο κομμάτια που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, δηλαδή τα τμήματα της Εγνατίας στις περιοχές του Νέστου και τη διάβαση του Αρκτούρου (προστατευμένες περιβαλλοντικά), διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξει αύξηση του κόστους. Θα κατασκευαστούν με σύμβαση παραχώρησης, γεγονός που συνεπάγεται τουλάχιστον επέκταση των σταθμών διοδίων στην περιοχή.

«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2005 να μπαίνουμε στην Εγνατία Οδό από την Ηγουμενίτσα και να βγαίνουμε στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε η κ. Παπανδρέου. Βέβαια, ο προκάτοχός της, Κ. Λαλιώτης, είχε υποσχεθεί πως η Εγνατία θα είναι έτοιμη το 2000.

Φαρμακεροί ανταγωνισμοί με θύματα ασθενείς

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με θύματα τους ασθενείς και ασφαλισμένους, έχει δημιουργήσει η έκρηξη του ανταγωνισμού στην αγορά των φαρμάκων, με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων για το φάρμακο υπουργείων και φορέων, που κρατούν για τον εαυτό τους το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων.

Πτυχές αυτής της κατάστασης αποτελούν η αυθαίρετη απόφαση της φαρμακευτικής εταιρίας GALENICA να αυξήσει τις τιμές της σε έξι βασικά φάρμακα παραγωγής της, αλλά και η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία ασθενών και φαρμακοποιών, λόγω της από εξαμήνου έλλειψης φαρμάκων για το θυρεοειδή.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για την αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη πολιτική που ακολουθεί, αφού έχουν ήδη περάσει δέκα μέρες, αφότου η GALENICA προχώρησε μονομερώς στις αυξήσεις και δεν έχει λάβει κανένα μέτρο, είτε για την τιμωρία των παραβατών, είτε για τη νομιμοποίηση της ενέργειας της εταιρίας.

Στην ανακοίνωση ο ΠΦΣ αναφέρει ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια για τη λύση του διεξόδου που έχει δημιουργηθεί και «θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη τη σταθερή λιανική τιμή πώλησης φαρμάκων, όπως αυτή προκύπτει από τις εκάστοτε αγορανομικές διατάξεις» καλεί τους φαρμακοποιούς να διαθέτουν, έως ότου λυθεί το ζήτημα, τα φάρμακα της GALENICA ακόμα και με ζημιά με τις παλιές τιμές. Ο ΠΦΣ καλεί, επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης να συγκαλέσει, ως οφείλει, την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων εντός των προσεχών ημερών.

Ο ΠΦΣ διαμαρτύρεται έντονα και για την έλλειψη φαρμάκων του θυρεοειδούς (Thyrohormone, Levothiroxine, Euthyrox) και δηλώνει ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις ελλείψεις είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ). «Καταγγέλλουμε την έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος και την ανυπαρξία πολιτικής που άπτεται της Δημόσιας Υγείας», επισημαίνει ο ΠΦΣ και τονίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών με προβλήματα του θυρεοειδούς αναζητούν με αγωνία το φάρμακό τους, που είναι σε ανεπάρκεια από την αγορά και τα φαρμακεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ