Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φαρμακεροί ανταγωνισμοί με θύματα ασθενείς

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με θύματα τους ασθενείς και ασφαλισμένους, έχει δημιουργήσει η έκρηξη του ανταγωνισμού στην αγορά των φαρμάκων, με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων για το φάρμακο υπουργείων και φορέων, που κρατούν για τον εαυτό τους το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων.

Πτυχές αυτής της κατάστασης αποτελούν η αυθαίρετη απόφαση της φαρμακευτικής εταιρίας GALENICA να αυξήσει τις τιμές της σε έξι βασικά φάρμακα παραγωγής της, αλλά και η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία ασθενών και φαρμακοποιών, λόγω της από εξαμήνου έλλειψης φαρμάκων για το θυρεοειδή.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για την αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη πολιτική που ακολουθεί, αφού έχουν ήδη περάσει δέκα μέρες, αφότου η GALENICA προχώρησε μονομερώς στις αυξήσεις και δεν έχει λάβει κανένα μέτρο, είτε για την τιμωρία των παραβατών, είτε για τη νομιμοποίηση της ενέργειας της εταιρίας.

Στην ανακοίνωση ο ΠΦΣ αναφέρει ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια για τη λύση του διεξόδου που έχει δημιουργηθεί και «θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη τη σταθερή λιανική τιμή πώλησης φαρμάκων, όπως αυτή προκύπτει από τις εκάστοτε αγορανομικές διατάξεις» καλεί τους φαρμακοποιούς να διαθέτουν, έως ότου λυθεί το ζήτημα, τα φάρμακα της GALENICA ακόμα και με ζημιά με τις παλιές τιμές. Ο ΠΦΣ καλεί, επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης να συγκαλέσει, ως οφείλει, την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων εντός των προσεχών ημερών.

Ο ΠΦΣ διαμαρτύρεται έντονα και για την έλλειψη φαρμάκων του θυρεοειδούς (Thyrohormone, Levothiroxine, Euthyrox) και δηλώνει ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις ελλείψεις είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ). «Καταγγέλλουμε την έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος και την ανυπαρξία πολιτικής που άπτεται της Δημόσιας Υγείας», επισημαίνει ο ΠΦΣ και τονίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών με προβλήματα του θυρεοειδούς αναζητούν με αγωνία το φάρμακό τους, που είναι σε ανεπάρκεια από την αγορά και τα φαρμακεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ