Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ»
Ο υποσιτισμός «θερίζει» τα παιδιά

Τα πρώτα νέα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι σχεδόν το 1/3 των παιδιών του αναπτυσσόμενου κόσμου, δηλαδή συνολικά πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά, εξακολουθούν να υποφέρουν από υποσιτισμό. Ωστόσο, λέει η «Γιούνισεφ» στη νέα έκθεσή της, το στερεότυπο του παιδιού που πεθαίνει απ' την πείνα και έχει καταστεί το παγκόσμιο σύμβολο του υποσιτισμού, δίνει ανακριβή εικόνα του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις υποσιτισμού είναι απολύτως αθέατες. Και η διεθνής οργάνωση το «προχωρά» ακόμα πιο πολύ: «Η έλλειψη τροφής δεν αποτελεί την κύρια αιτία υποσιτισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποσιτιζόμενων παιδιών ζει σε σπίτια με επάρκεια τροφών»...

Για την οργάνωση, η σημαντικότερη αιτία υποσιτισμού είναι οι ασθένειες. Οι ασθένειες κόβουν την όρεξη, εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, καταναλώνουν θερμίδες, προκειμένου να καταπολεμηθεί η λοίμωξη και αποσπούν θρεπτικές ουσίες μέσω του εμετού και της διάρροιας. Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υποσιτιζόμενων παιδιών περιέρχεται σ' αυτήν την κατάσταση πριν από την ηλικία των τριών ετών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η όποια ζημιά έχει ήδη γίνει και είναι πολύ δύσκολο να επανορθωθεί.

Στη νέα της έκθεση, η «Γιούνισεφ» θεωρεί ότι υπάρχει «η μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων, που έγινε ποτέ με στόχο την παρακολούθηση της ευημερίας των παιδιών σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία». Μάλιστα, αναφέρει ότι, για τη συλλογή τους, έγιναν έρευνες σε πάνω από 100 χώρες. Πάντως, η ίδια η έκθεση δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Τα στοιχεία αφορούν κάποια «σημαντική πρόοδο ενάντια στην έλλειψη θρεπτικών μικροουσιών, όπως η βιταμίνη Α και το ιώδιο», η οποία προκαλεί τύφλωση και εγκεφαλικές βλάβες σε τεράστια κλίμακα. Μιλά για το 70% των νοικοκυριών του αναπτυσσόμενου κόσμου που χρησιμοποιούν πλέον ιωδιούχο αλάτι, έναντι μόλις 20% το 1990. «Αποτέλεσμα αυτής της χρήσης είναι να αποτρέπονται πάνω από μισό εκατομμύριο περιπτώσεις σοβαρών εγκεφαλικών βλαβών ετησίως, ενώ κάθε χρόνο προστατεύει περίπου 12 εκατομμύρια παιδιά από κάποιο βαθμό μη αναστρέψιμης διανοητικής διαταραχής», σημειώνεται.

Η έκθεση κάνει λόγο, πάντως, για την απελπιστικά αργή πρόοδο που σημειώνεται ενάντια στην έλλειψη πρωτεϊνών και ενέργειας, η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη εκατομμυρίων παιδιών, αλλά και ολόκληρων εθνών. Μέσα στην τελευταία 10ετία, ο παιδικός υποσιτισμός έχει μειωθεί στο σύνολο του αναπτυσσόμενου κόσμου από 32%, μόλις στο 28%. Δηλαδή 150 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από υποσιτισμό. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά παιδιά στην Ανατ. Ασία υποσιτίζονται, ενώ στην υπό τη Σαχάρα Αφρική το ποσοστό του παιδικού υποσιτισμού είναι μικρότερο από το 1/3.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ