ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
Ωρα για κίνημα ανατροπής

Τώρα που το θέατρο για την περήφανη νίκη στις Βρυξέλλες τελείωσε, μπορούμε να ξανασκύψουμε στο τεφτέρι: Στους απλήρωτους λογαριασμούς, στην τροφή που όλο και λιγοστεύει στο τραπέζι, στους γέροντες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τη σύνταξη, στα παιδιά που δε θα μπουν καν στον κόπο να πάνε να σπουδάσουν, γιατί πρέπει τώρα - άμεσα να βρούνε τρόπο να ζήσουν τους εαυτούς τους, στα νεογέννητα που το μεγάλωμά τους θα γίνει με όρους μνημονίου. Να γυρίσουμε δηλαδή στην πραγματική ζωή. Κάθε πρόσθεση στο τεφτέρι βγάζει μείον. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή.

***

Λιτή στις εντολές της η «Καθημερινή» αρκείται να αξιώσει πολιτικούς που θα εφαρμόζουν τον οδοστρωτήρα - πολιτική του κεφαλαίου.

Πιο λαϊκά τα ΝΕΑ συγκλίνουν με την «Καθημερινή» στο κρίσιμο: Ο,τι γίνει να γίνει τώρα. Και με κομψά λόγια μιλούν για «συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου», δηλαδή να γίνουν όλα «τώρα», «λειτουργική απελευθέρωση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων», δηλαδή χωρίς σκέψεις για πολιτικό κόστος και με απόλυτη αγνόηση όποιων νομικών εμποδίων υπάρχουν σαν έκφραση κατακτημένων λαϊκών δικαιωμάτων.

Ποια είναι αυτά που πρέπει να γίνουν «τώρα»; Τα λένε μόνοι τους: Να προχωρήσουν χωρίς αναστολές οι ιδιωτικοποιήσεις, να επιβληθούν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, να τιναχτούν στον αέρα εργασιακές σχέσεις που θεωρούνται εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ποιοι εντέλλονται να υποταχτούν σ' όλα αυτά; Οι πάντες.

Οι καπιταλιστές κάνουν καθαρό ότι σκοπεύουν να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από κάθε δικαίωμα.

***

Επιβεβαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και για το χαρακτήρα της κρίσης και για τη λύση που προωθείται.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες είναι αντιδραστικότατη και ήταν γνωστό πως με αυτή θα προβλέπονταν σαρωτικά μέτρα. Το νέο είναι πως τώρα πια κανείς δεν μπορεί να λέει «μας επιβλήθηκαν». Η ίδια η κυβέρνηση πρότεινε, μεθόδευσε και συναποφάσισε αυτά τα μέτρα. Το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό τα έχει ήδη χειροκροτήσει.

Θα λύσουν αυτά τα μέτρα, τουλάχιστον, το πρόβλημα; Ηδη γράφουν πως και τα χρέη θα αυξάνονται και τα ελλείμματα. Προς τι τότε όλη η φασαρία; Μα, γι' αυτό που επίσης πλέον ομολογούν: Υπάρχουν συσσωρευμένα κεφάλαια που ψάχνουν τρόπο να επενδυθούν με υψηλά ποσοστά κέρδους. Σ' αυτόν τον αγώνα δρόμου ανταγωνίζονται οι καπιταλιστές. Τους κανόνες αυτής της ανταγωνιστικότητας αναλαμβάνουν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις τους. Μόνο που επειδή κάποιοι θα καταστραφούν ανταγωνίζονται και στο ποιοι θα είναι αυτοί.

***

Για μια ακόμα φορά προβάλλει σαν όρος ζωής η πάλη για την απόκρουση τέτοιων μέτρων. Ορος ζωής αναδεικνύεται πλέον η ανάπτυξη του ίδιου του κινήματος με όρους αντεπίθεσης και ρήξης. Για να μη διαπιστώσουμε ξανά πως «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Το ΚΚΕ, όπως χτες, ακόμα πιο έντονα σήμερα, σαλπίζει μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής. Και καθώς όλα αυτά που αποφασίστηκαν θα αρχίσουν να προβάλλονται ως νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί, ξεκαθαρίζει πως καμιά νομιμότητα δεν αναγνωρίζεται σ' αυτές τις αποφάσεις. Μπορούν και πρέπει να ανατραπούν στην πράξη. Κι αυτή η πράξη είναι που θα επιβάλει τη δική της νομιμότητα.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ το είπε καθαρά στην πρώτη της δήλωση το Σάββατο: «Οταν σε κολλάνε στον τοίχο, τότε πρέπει να δώσεις μια κλοτσιά σ' αυτόν που σε κολλάει στον τοίχο για να μπορέσεις να παραμερίσεις αυτό το εμπόδιο. Αυτή είναι η θέση μας».

***

Ασχετο: Ντιπ χαϊβάνια αυτοί οι Αμερικάνοι. Δεν ακούνε τόσους Ελληνες επιστήμονες που βεβαιώνουν πως ακόμα κι αν γίνει τήξη στον πυρήνα ενός αντιδραστήρα, οι επιπτώσεις θα είναι μόνο τοπικές, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, είπε ένας. Ε, οι Αμερικάνοι μέτρησαν ραδιενέργεια στα 150 χλμ. μακριά από το εργοστάσιο που έσκασε στην Ιαπωνία και πήραν άρον άρον το αεροπλανοφόρο τους που ήταν εκεί κοντά και το 'στειλαν βαθιά μέσα στον ωκεανό. Να πάει η Τσαπανίδου να τους κάνει ένα μάθημα ιαπωνικής ψυχραιμίας. Τώρα βεβαίως και οι Αμερικάνοι γιατί μετράνε έτσι μένει να το δούμε...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ

ΕΝΤΟΛΗ: «Χρειαζόμαστε επειγόντως πολιτικούς που θα αγνοούν το πολιτικό κόστος και δεν θα ασχολούνται συνεχώς με την επικοινωνιακή τους προβολή (...) Δυστυχώς τα κόμματα διαθέτουν ελάχιστους τέτοιους ανθρώπους και γι' αυτό χρειαζόμαστε να εισέλθει νέο αίμα στην πολιτική» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ: «Η ελληνική οικονομία σώζεται εφόσον η ελληνική Πολιτεία θέσει αμέσως σε εφαρμογή όσα συμφωνήθηκαν. Το θέμα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση (...) αφορά και τα συνδικάτα, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα μέσα ενημέρωσης, τους πάσης φύσεως παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα δημόσια πράγματα. Κάθε επηρεασμός που αποβλέπει στην παρεμπόδιση λήψης αποφάσεων συνιστά ενέργεια που στρέφεται εναντίον της προοπτικής εξόδου από την κρίση (...) Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε οποιαδήποτε μορφή, η ανασυγκρότηση του κράτους σε υγιείς βάσεις, η αναμόρφωση των επιμέρους κοινωνικών συστημάτων και των εργασιακών σχέσεων διέπονται πλέον από έναν κανόνα: Ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα. Δηλαδή απαιτείται συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου και λειτουργική απελευθέρωση του μηχανισμού λήψης πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Η εξέλιξη του ανθρώπου; Η κοινωνική πρόοδος; Η εργασία για όλους; Η παιδεία; Η δημιουργικότητα; Οχι. Τίποτε από αυτά. Ποιο είναι λοιπόν σήμερα το νέο περιεχόμενο της περίφημης "ευρωπαϊκής ιδέας"; Η ανταγωνιστικότητα. Ετσι αποφασίζει να βαδίσει στο μέλλον η Ευρώπη. Με έναν οδοστρωτήρα που θα ρίξει τον έναν εργαζόμενο εναντίον του άλλου, θα ισοπεδώσει μισθούς, εργασία, κοινωνική προστασία, συντάξεις, δημόσιες υπηρεσίες, θα αυξήσει τους φόρους για τους πολλούς και θα μειώσει τους φόρους για τους λίγους. Αυτό είναι το νόημα της περίφημης "βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία". Ομως (...) η κρίση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Επειδή δεν είναι ούτε κρίση χρέους ούτε ελλειμμάτων, αλλά κρίση υπερσυσσώρευσης. Πάνω στα ερείπια της κρίσης που καπνίζουν ακόμη νέες τεράστιες περιουσίες δημιουργούνται, κάτω από την οργισμένη ματιά των λαών που τους ζητούνται διαρκώς νέες θυσίες (...) Η συγκέντρωση του χρήματος σε λίγα χέρια είναι τόσο μεγάλη, λέει ο οικονομικός αναλυτής Τσαρλς Χιου Σμιθ, που η οικονομία κινδυνεύει να εκραγεί» (από άρθρο στις πίσω σελίδες, επίσης στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ με οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συμφωνία - ανάσα και μήνυμα στις αγορές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανάσα με αυστηρούς όρους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ανάσες 3 θηλιές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ωρα αποκρατικοποιήσεων

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πουλήστε ακίνητα και σώστε μισθούς 10 ετών

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σφυρί οι ΔΕΚΟ

ΤΑ ΝΕΑ: ο νέος χάρτης των σχολείων

ΕΘΝΟΣ: Ποια σχολεία συγχωνεύονται σε όλη τη χώρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λουκέτο σε 1.056 σχολεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλλαγές στο ΕΚΑΣ και στα πλασματικά έτη μητέρων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ανεξάντλητα τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρομαγμένος και πελαγωμένος ο Παπανδρέου στο υπουργικό

Η ΑΥΓΗ: Χρέος η υπεράσπιση της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΕΛΟΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Επείγον: Να αναχαιτιστεί η επίθεση

«Η απειλή της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης, σχετικής και απόλυτης, είναι μπροστά και μέσα στο σπίτι της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Οι άνεργοι, τα νέα ζευγάρια, όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όσοι ζουν με τους κατώτερους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση. Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν αύριο χιλιάδες άλλοι, που σήμερα τα φέρνουν κάπως βόλτα στην καθημερινή τους ζωή. Αύριο η κατάσταση για όλους θα είναι χειρότερη, αν δεν ξεσηκωθεί κύμα αντίστασης και οργανωμένου αγώνα για αναχαίτιση της άγριας επίθεσης που είναι σε εξέλιξη. Το κεφάλαιο, μπροστά στη μείωση των κερδών του ή στην προοπτική μείωσής τους, είναι έτοιμο για κάθε έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Σχέδια επί σχεδίων προωθούνται μέρα με τη μέρα, ώρα την ώρα, για να αρπάξουν είτε με το νόμο, είτε με το έτσι θέλω όσο γίνεται περισσότερα, να γονατίσουν τους εργαζόμενους, να τους υποχρεώσουν με την απειλή της πείνας να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις, ωράρια, στοιχειώδη δικαιώματα. Η εργατική και λαϊκή οικογένεια βρίσκεται μπροστά στον άμεσο κίνδυνο δραματικής επιδείνωσης όλων των συνθηκών ύπαρξής της».

Στην πρώτη γραμμή οι κομμουνιστές

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου κυρίαρχος νόμος γίνεται ο θάνατός σου η ζωή μου, είναι μεγάλη η ευθύνη των κομμουνιστών. Είναι η ώρα να δώσουν, όπως ξέρουν, τη μάχη για την προστασία της ζωής του λαού. Να μπουν μπροστά με αυτοθυσία, με τόλμη, οργανωτές και εμπνευστές ενός νέου κύματος αγώνων. Κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, Σωματείο το Σωματείο, γειτονιά τη γειτονιά να ξεσηκώσουν τώρα, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις κίνημα αντίστασης και ουσιαστικών διεκδικήσεων (...) Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και αποφασιστικότητα έχουμε καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να μη σκύψουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα το κεφάλι και να ορθώσουν το ανάστημά τους στο οικονομικό και ηθικό τσάκισμα που επιχειρούν εργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ (...) Οι ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να μπουν στην πρώτη γραμμή και όχι οι ανάγκες, τα προβλήματα ή οι δυσκολίες των καπιταλιστών (...) Είναι τώρα η στιγμή, που το ΚΚΕ καλείται να αναδειχθεί σε πρωτεργάτη του αγώνα για τη σωτηρία του λαού από την πτώχευση, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είναι αγώνας που συνδέεται άμεσα με το αίτημα να πληρώσει η πλουτοκρατία»

(τα αποσπάσματα από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ