ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Την Τετάρτη, 22 Φλεβάρη, συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στα Φάρσαλα

Με νέες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που είναι συνέχεια εκείνων που έγιναν, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, σ' όλη τη χώρα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες στη Θεσσαλία συνεχίζουν τον αγώνα για την απόκρουση της νέας σφοδρής αντιαγροτικής - αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μετά και την ψήφιση του νέου μνημονίου στη Βουλή, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014 - 2020 τους οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή και για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.

Την οργάνωση των κινητοποιήσεων έχουν αναλάβει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής που δραστηριοποιούνται με την ΠΑΣΥ.

Στο νομό Λάρισας έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, την Τετάρτη, 22 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στα Φάρσαλα και γίνονται συσκέψεις για τον προγραμματισμό ανάλογων κινητοποιήσεων και σε άλλες επαρχίες.

Στο νομό Καρδίτσας, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες του Παλαμά και χωριών, περιμένοντας το σήμα να ξεκινήσουν για τα μέρη που θα οριστούν ως σημεία αγωνιστικών συγκεντρώσεων.

Στο νομό Τρικάλων, κλιμάκια της Ομοσπονδίας επισκέπτονται τα χωριά και καλούν τον αγροτικό κόσμο να συνεχίσει τον αγώνα.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις νέες κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν:

  • Να πληρωθούν οι παραγωγοί τα χρήματα που τους χρωστούν οι έμποροι για τα προϊόντα που τους έχουν παραδώσει, (βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.ά.).
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και, άμεσα, με αύξηση της επιστροφή του στο 17%, με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, με μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% κ.ά.
  • Να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω των καταστροφών στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, δεν «έπιασαν» το πλαφόν που έχει τεθεί ως προϋπόθεση.
  • Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι βαμβακοπαραγωγοί για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή, οι σταφυλοπαραγωγοί για τις ζημιές από τον περονόσπορο και να αποδοθούν στους δικαιούχους όλες οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν.
  • Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, καθώς, λόγω της μη πληρωμής τους από τους εμπόρους και της μη καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αδυνατούν να προμηθευτούν τα αγροτικά εφόδια και, γενικότερα, να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
  • Να μην πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ όλα τα χαράτσια, (τέλος ακινήτων, εισφορά αλληλεγγύης, τακτοποίηση αυθαιρέτων, ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αυξήσεις 23% στις εισφορές του ΟΓΑ και 20% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).
  • Να μην μπουν υδρόμετρα στις πομώνες και να μην πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες τα αυξημένα τιμολόγια για το πόσιμο και το αρδευτικό νερό που επιβάλλουν οι «καλλικρατικοί» δήμοι.
  • Να μην πληρώνουν οι αγρότες τα εξέταστρα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, καθώς και συμμετοχή στα φάρμακα.

Επίσης:

* Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.

* Απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.

* Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

* Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

* Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

* Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

* ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

* Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα.


Π.Ρ.


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ξεπουλήθηκαν ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ

Παραδόθηκαν στην ΕΥΡΩΦΑΡΜ και σε ...ινδική εταιρεία

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με προκλητικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, προχώρησε στο ξεπούλημα των συνεταιριστικών βιομηχανιών ΕΛΒΙΖ (Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών) και ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία).

Η διοίκηση της ΑΤΕ ανακοίνωσε, την αποδοχή της πρότασης της ινδικής εταιρείας Bommidala Enterprises Ltd για την εξαγορά 1.849.171 κοινών ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που ανέρχονται στο 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ καθώς επίσης και την αποδοχή της πρότασης της εταιρείας ΕΥΡΩΦΑΡΜ ΑΕ για την εξαγορά 2.472.867 κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που ανέρχονται στο 99,98% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΒΙΖ. Επίσης ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της ΑΤΕ αποφάσισε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση μετοχών της Σερβικής Τράπεζας AIKBANKA, ιδιοκτησίας ΑΤΕ, και την πρόσληψη της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και της αλλοδαπής EUROPEAN PRIVATIZATION AND INVESTMENT CORPORATION (EPIC) ως Συμβούλων Πώλησης.

Σειρά ξεπουλήματος παίρνει και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) όπου ο διενθής διαγωνισμός έχει περάσει στη δεύτερη φάση και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει πουληθεί μέχρι τις αρχές του Μάρτη, ενώ για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ έχει προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός και η προθεσμία για να υποβληθούν προσφορές είναι η 9η Μαρτίου.

Η πολιτική ξεπουλήματος των συνεταιριστικών αγροτοβιομηχανιών, όπου κατέχει μετοχές η ΑΤΕ, γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, στη γενικότερη κατεύθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ξεπούλημα των εναπομεινασών κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ και ΔΩΔΩΝΗ) σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επιβάλλει το μνημόνιο, αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα.

Η μόνη απάντηση σ' αυτή την κατάσταση, είναι ο αγωνιστικός συντονισμός των εργαζομένων της ΕΛΒΙΖ, της ΣΕΚΑΠ, της ΕΒΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΑΤΕ. Είναι το κοινό μέτωπο πάλης με όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλήττονται από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής.


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ