ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΜΑΣ
Μεθαύριο η σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα

Στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΙΜΠΕΡΙΑΛ»

Σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης διοργανώνουν μεθαύριο Τρίτη 21 Φλεβάρη, στις 6 μ. μ., στο ξενοδοχείο «IMΠΕΡΙΑΛ» (πλατεία Καραϊσκάκη) στην Αθήνα το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ και καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων, συνδικαλιστές, συλλόγους και ομάδες γυναικών, λαϊκές επιτροπές και επιτροπές αγώνα χώρων δουλειάς και φοιτητών - σπουδαστών, να πάρουν μαζικά μέρος. Θέμα της σύσκεψης θα είναι οι εξελίξεις, τα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις και ο σχεδιασμός της δράσης για το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχη σύσκεψη για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα διοργανώνουν και στη Θεσσαλονίκη, επίσης την Τρίτη, στις 6 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, η ΟΓΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Δίκοπο μαχαίρι σε 1.000.000 συντάξεις

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων της συγκυβέρνησης και του νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή με τον οποίο κατακρεουργούνται οι μισθοί και καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουμε νέες οδυνηρές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις.

Αφού για μια περίπου βδομάδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έστησαν ένα επαίσχυντο θέατρο, πως δήθεν «αναζητούσαν» 325 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους «εταίρους», η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά νέα δραστική μείωση όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Συνολικά, η νέα λεηλασία των συνταξιούχων ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, πέραν των άλλων μειώσεων και των χαρατσιών - υπό τη μορφή «εισφορών» - που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των συντάξεων που περικόπτονται ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο και θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2012. Περίπου 285.000 είναι οι κύριες συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, 95.000 συντάξεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και υπόλοιπα ταμεία εκτός ΟΓΑ (έτσι και αλλιώς οι συντάξεις των αγροτών είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα) και 75.000 των ναυτικών, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές επιβάλλονται περίπου στους μισούς συνταξιούχους, 550.000!

Ετσι επιβάλλεται μείωση κατά 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.300 ευρώ και πάνω (για το ποσό που υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν) και όχι μόνο στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Για το ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7% αλλά επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, δίνοντας νέο χτύπημα στη ζωή των απόμαχων ναυτικών. Το συνολικό ποσό που θα αφαιρεθεί από τους συνταξιούχους μόνο από τη μείωση στις κύριες συντάξεις εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα αφαιρεθούν από τις γλίσχρες επικουρικές συντάξεις, των οποίων σήμερα ο μέσος όρος είναι μόλις στα 212 ευρώ. Συγκεκριμένα η νέα μείωση καθορίζεται ως εξής:

- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.

- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251-300 ευρώ.

- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

Ολοταχώς για την «ατομική σύνταξη»

Η παρέμβαση όμως στις επικουρικές συντάξεις δεν περιορίζεται εδώ, καθώς, όπως προβλέπει το «Μνημόνιο 2» που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα και στη διαμόρφωση ενός νέου ιδιωτικού συστήματος επικουρικών συντάξεων με ατομικούς λογαριασμούς και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για τη σύνταξη που τελικά θα αποδοθεί.

Το νέο σύστημα επικουρικών, που ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προβλέπει «ατομική σύνταξη» με «βάση ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης», χωρίς να ορίζεται η σύνταξη που θα δίνει το επικουρικό ταμείο, καθώς οι «παροχές θα αναπροσαρμόζονται», ώστε «να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες..!». Με δυο λόγια οδηγούμαστε σε ένα σύστημα που σιγά - σιγά, αλλά σταθερά, οι επικουρικές θα εξαλειφθούν ολοσχερώς, καθώς το κράτος δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ για να τις στηρίξει και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη γι' αυτές. Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων, που δεν εγγυάται καμία σύνταξη, αλλά ούτε και το ύψος τους, ενοποιούνται όλα τα υφιστάμενα επικουρικά ταμεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το «Μνημόνιο -2», μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση με νέα παρέμβαση θα μειώσει και πάλι όλες τις κύριες συντάξεις, και για το μόνο που μιλάει είναι η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Ετσι οδηγούμαστε στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που νομοθετήθηκε με τον νόμο 3863 το 2010 και όπως προκύπτει είναι το μοναδικό ποσό για το οποίο «εγγυάται» το κράτος των καπιταλιστών και η Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων στους συνταξιούχους. Και αυτό μετά από 40 ολόκληρα χρόνια σκληρής δουλειάς.

Με τη βούλα της ΕΕ

Η επίθεση όμως στις συντάξεις δεν περιορίζεται στη χώρα μας, ούτε είναι αποτέλεσμα του μνημονίου, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ορισμένοι. Αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη. Η «Βίβλος» προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα απ' την παράταση του εργάσιμου βίου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης, την ώρα που κατακρεουργεί κάθε έννοια «κοινωνικής ασφάλισης».

Συγκεκριμένα η «Λευκή Βίβλος» προβλέπει:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, αφού συνδέει την ηλικία συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής.

2. Περιορίζει την πρόσβαση σε συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης.

3. Υποστηρίζει την παράταση του εργάσιμου βίου. Αυτό, θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους: Παρέχοντας ευκολότερη πρόσβαση στη διά βίου μάθηση, ενσωματώνοντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε ένα διαφοροποιημένο εργατικό δυναμικό, αναπτύσσοντας «ευκαιρίες» απασχόλησης για μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους και υποστηρίζοντας πολιτικές «ενεργού» και «υγιούς γήρανσης».

4. Εξισώνει την ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή αυξάνει τα όρια ηλικίας στις γυναίκες.

5. Υποστηρίζει την ανάπτυξη συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων, δίνει δηλαδή έδαφος στο κεφάλαιο να αναπτυχθεί στον τομέα της ασφάλισης, θεωρώντας δεδομένο τη μείωση των δημόσιων συντάξεων και της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτές.


Ζ. - Τ.


Πατριδογνωμόνιο
Πι. Ες. Αϊ σιχτίρ και στα τσακίδια!

Γενεές επί γενεών μεγάλωσαν με το θυμοσοφικό ρητό ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το πιστέψαμε ως υπέροχο κοινωνικό παρηγορητικό ευφημισμό, κάτι σαν τη μαύρη κατάμαυρη θάλασσα που προαιώνια τη λέμε Εύξεινο πόντο για να μη φοβόμαστε το σκυλοπνίξιμο στα νερά της. Το ρητό άντε να ισχύσει στα προσωπικά, να καταλάβει κανείς έγκαιρα το κέρατο, την προδοσία ενός φίλου, την αλλαγή δομής μιας σχέσης. Στα δημόσια πράγματα όμως, τα οργανωμένα, αυτά που λέμε πολιτική σκέψη, δράση, πράξη, το ψέμα όχι μόνο δεν έχει κοντά αλλά εξαιρετικά μακρύκαννα ποδάρια, αλλά πάει και πολύ μακριά και βαθιά μέσα στο χρόνο, όπισθεν και πρόσω ολοταχώς. Εχει μετεξελιχθεί σε επιστήμη, με πολλαπλούς κλάδους και αντικείμενα. Αρχίζει από την επικοινωνία και την εικόνα και καταλήγει στη διπλωματία, την αφόρητη, σχεδόν σε επίπεδο πλύσης εγκεφάλου, επαναληπτικότητα, κι εν τέλει την αυξανόμενη θηριώδη παγίδευση μαζών σε επιλογές που περιβάλλονται τη λεοντή της δημοκρατίας.

Η χειραγώγηση των μαζών περιλαμβάνει και το ρητό αυτό. Ετσι ώστε ο παραπλανητής και ψευδόμενος να φαίνεται ότι λέει την αλήθεια ακριβώς επειδή ξέρει και φοβάται ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί το ψέμα του αν το πει. Το πολιτικό ψέμα που εκμαυλίζει συνειδήσεις και διαστρεβλώνει, διαμορφώνοντάς τες, καθοριστικές επιλογές, είναι τέχνη πανάρχαια και αιματοβαμμένη. Τον δε 20ό αιώνα εξελίχθηκε σε γραμμή βασικής εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας, διαλεκτικής τεχνικής και δημαγωγικής καλλιέργειας. Αμείβεται πλουσιοπάροχα από τις μάζες και νομιμοποιείται από είδωλα της πραγματικότητας με τις ίδιες διαδικασίες και, συχνότατα, με το ίδιο τιμολόγιο που διακινείται και αθροίζει πλούτο και ισχύ το εμπόριο ναρκωτικών. Οταν δε από τη φύση της εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας αυτής καθαυτής, το ψέμα αποκαλυφθεί, γεννάει σχεδόν αμέσως μια λαμπερή σκοπιμότητα που βαφτίζεται «αλήθεια που λάμπει» και ενισχύει όσα πολιτικά ψέματα προηγήθηκαν κι όσα σχεδιασμένα έπονται.

Τρανό πρόσφατο διεθνές παράδειγμα είναι το περί πυρηνικών όπλων του Ιράκ πολιτικό ψέμα. Διέλυσε μια χώρα και μια τεράστια περιοχή του κόσμου. Τίναξε προσωρινά την εικόνα των ιμπεριαλιστών σωτήρων και τη φύτεψε στη γλάστρα των ύπουλων και συνάμα κυνικών ιδιοτελών αλητών. Πήγε δε τόσο μακριά και ξεχάστηκε τόσο γρήγορα ως ψεύδος φονικής υφής, που τώρα επαναχρησιμοποιείται για το Ιράν και πάει λέγοντας. Η Λιβύη καταστράφηκε. Η αραβική άνοιξη έγινε αυτό που σχεδιάστηκε, μια βαρυχειμωνιά στις ωραίες ζεστές περιοχές του κόσμου. Το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε νόμιμη ναρκω-δημοκρατία, και η Ελλάδα από φάρος του πολιτισμού σε στίγμα πάνω στο χάρτη, ενός τόπου που γέννησε από Αριστοτέλη και Δημόκριτο, από Σοφοκλή κι Ελύτη, από Σεφέρη και Ρίτσο, από Καραθεοδωρή και Παπανικολάου σε μια κάτι σα χώρα που χρειάζεται μάσκες ανώνυμων στο διαδίκτυο να την προστατεύουν απ' τη λούμπεν φύση της.

Τώρα που έγινε της μόδας να ξαναγράφουν ανασκολοπιστικά την Ιστορία μας οι νεοταξίτες πάσης μορφής και κινήτρων, έτσι ώστε η φύση του καπιταλισμού και η ιμπεριαλιστική του απόληξη να μοιάζουν καινούρια πράγματα, υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο ιστορικό γεγονός, που αν και παρουσιάστηκε ως το μεγαλύτερο σωτήριο βήμα της περαιτέρω αιματοχυσίας, παραμένει ο άξονας κάθε μορφής σύγχρονου πολιτικού ψέματος. Μέγας οδηγός για να μην παγιδεύεται κανείς στα σκοτάδια. Τα πιο μακριά ποδάρια πολιτικού ψέματος τα έχει δυστυχώς άκοπα και στη θέση τους ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με πυρηνικές βόμβες αμερικάνικες, κατασκευασμένες με τη βοήθεια Ευρωπαίων επιστημόνων. Είναι το ειδεχθέστερο έγκλημα γενοκτονικό, της παγκόσμιας Ιστορίας. Εκαψε γυναικόπαιδα κι όχι στρατιωτικούς στόχους, νύχτα μες στον ύπνο τους. Ανυποψίαστους. Για το ...καλό των υπολοίπων... Και αυτοί οι θύτες τόσα χρόνια μετά εξάγουν αυτή τη δημοκρατία, όπου έχουν συμφέροντα επί Γης, σωτηριολογούν ασύστολα και προβάλλουν την είδηση ότι 10.000 Ιάπωνες προ ημερών τραγούδησαν όλοι μαζί απ' την ενάτη του Μπετόβεν την ωδή της χαράς...!!!

Οσο δεν θυμόμαστε και δεν ερμηνεύουμε τη Χιροσίμα εκτός επετείων, ως αυτό που είναι, δηλαδή ένα Εγκλημα κατά Καπιταλιστικήν Οικονομία, τόσο το ψέμα θα πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να πείθεται η Ελληνίδα γιαγιά ότι αν δώσει 50 ευρώ απ' τα 300 της σύνταξής της στα καλά αυτά σωτήρια παιδιά, θα σώσει τα επόμενα απ' τη δικιά τους Χιροσίμα, με καβάντζα και σημαία το Πι.Ες.Αϊ σιχτίρ και στα τσακίδια...!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ