ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή στο Πέραμα

Από τη σύσκεψη
Από τη σύσκεψη
Τα χαρακτηριστικά λαϊκής συνέλευσης πήρε η ευρεία σύσκεψη, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Δημαρχείο Περάματος.

Το «παρών», που έδωσαν μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, άνεργοι, μικροί ΕΒΕ, σύλλογοι γυναικών και μαθητών, γεμίζοντας ασφυκτικά την τεράστια αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ξεπέρασε τις προσδοκίες και οδήγησε στο να πάρει πλέον «σάρκα και οστά» η συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής στο Πέραμα.

Από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, καταλήχτηκε ότι ο πρώτος μεγάλος σταθμός της συντονισμένης δράσης του λαού του Περάματος, που θα στείλει και το αγωνιστικό μήνυμα σε όλο το λαό του Πειραιά, θα είναι η 11η Απρίλη. Η μορφή της πρώτης παμπεραματιώτικης αγωνιστικής κινητοποίησης θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες.

Στην πορεία μέχρι τις 11 Απρίλη, θα αναληφθούν μια σειρά αγωνιστικές δράσεις, όπως στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας προκειμένου να έχουν δωρεάν περίθαλψη οι άνεργοι, σε καταστήματα της ΔΕΗ όπου θα κληθούν εκτός των άλλων να συμμετέχουν με τους λογαριασμούς στο χέρι όλες οι οικογένειες που ήδη τους έχει κοπεί το ρεύμα, ή απειλούνται με τη διακοπή της παροχής και πάει λέγοντας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, παρουσιάζοντας την εισήγηση των σωματείων της Ζώνης, έδωσε και το στίγμα: «Από την πείρα των πολύμορφων κινητοποιήσεών μας, καταλάβαμε ότι στην πρωτόγνωρη, ολομέτωπη ενιαία επίθεση που δεχόμαστε από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, από τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους εκφραστές, για την αύξηση της κερδοφορίας τους, για να φορτώσουν την κρίση τους στις πλάτες των εργαζομένων, κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος, κανένας κλάδος δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του. Ο συντονισμός, η ανάπτυξη οργανωμένης δράσης, είναι απόλυτα αναγκαία, υπόθεση ζωής για μας και τα παιδιά μας. Είναι υπόθεση όλων η συρρίκνωση της Ζώνης και συνολικά του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας, όταν κόβουν το ρεύμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, όταν τα αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας μετατρέπονται σε κερδοφόρους τομείς για το κεφάλαιο. Η επιδρομή που έχει εξαπολυθεί σε κάθε πτυχής της ζωής μας θέλει μία μορφή οργάνωσης, έναν αγώνα τέτοιο, όπου όλοι θα είμαστε για έναν και ένας για όλους, που παράλληλα με την αντιμετώπιση του καθημερινού προβλήματος, θα βάζει στην ημερήσια διάταξη την ανατροπή αυτής της πολιτικής, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υποτάσσεται στις δικές μας τις λαϊκές ανάγκες, στην ευημερία του λαού».

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε


Δεκάδες πήραν στη συνέχεια το λόγο, με την οργή, την αγανάκτηση, αλλά και την επιτακτική ανάγκη «να ξεσηκωθούμε» να κυριαρχούν. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:

«Δεν μπορεί να μας χτυπάνε από παντού, να λένε ότι μαζί τα φάγαμε και εμείς να μην απαντάμε. Δεν μπορεί να βλέπω συνταξιούχους στη λαϊκή να μαζεύουν σκουπίδια για να ζήσουν. Είναι ντροπή. Τι θα πούμε στα παιδιά μας, που δε θα μπορέσουμε να τα σπουδάσουμε, που θα τους παραδώσουμε ακόμα χειρότερη ζωή; Πρέπει να βγούμε στους δρόμους», ανέφερε ο εργαζόμενος Τάσος Μιχάλαρος, ενώ ένας εργαζόμενος μετανάστης της Ζώνης ανέφερε: «Εχω 8 παιδιά και κάνω ό,τι μπορώ για να τα ζήσω. Επειδή από το 2008 δεν μπορώ να βρω δουλειά με ένσημα δεν έχω βιβλιάριο ασθενείας. Δηλαδή, 10 άτομα μαζί με τη γυναίκα μου δεν έχουμε καμία περίθαλψη».

Η εργαζόμενη Μαριάννα Μυτακίδου είπε: «Προσλήφθηκα με το σύγχρονο δουλεμπόριο των stage. Μας κρατάνε ομήρους, επί χρόνια με 2,5 ευρώ την ώρα χωρίς ασφάλεια. Ολοι μαζί, συντονισμένα, να διεκδικήσουμε μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα». Μαθητής από το ΕΠΑΛ Περάματος παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, από το κτιριακό μέχρι τις ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές κ.λπ. για να καταλήξει ότι «ο αγώνας εμάς των μαθητών, των φτωχών εργατικών οικογενειών για το δικαίωμα στη μόρφωση, να γίνει αγώνας όλων».


Ο Γιώργος Ζαγγιώρης, ηλεκτρολόγος που διατηρεί κατάστημα στο Πέραμα, ανέφερε τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών, τα απανωτά λουκέτα που κάνουν «θραύση» στο Πέραμα, ειδικά από τότε που στη Ζώνη η ανεργία και η αναδουλειά «καλπάζουν», για να καταλήξει ότι «η σύσκεψη που γίνεται σήμερα είναι κάτι καινούριο για την πόλη, είναι ένα βήμα μπροστά για τον αγωνιστικό συντονισμό μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».


Η εργατική αριστοκρατία ... διαδηλώνει

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, με αφορμή την ευρωδιαδήλωση της ΣΕΣ

Την ευρωδιαδήλωση, που διοργανώνει η εργατική αριστοκρατία (ΣΕΣ) στη Βουδαπέστη σχολιάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Την ώρα που έχουμε την πιο βάρβαρη και συντονισμένη πανευρωπαϊκή επίθεση που θα φέρει νέα δεινά σε βάρος όλων των λαών. Την ώρα που κάθε καπιταλιστική χώρα δίνει λυσσαλέο αγώνα για να εξασφαλίσει για λογαριασμό της τη μερίδα του λέοντος από το μόχθο της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα, η εργοδοτική και κυβερνητική Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καλεί στις 9 Απρίλη σε "ευρωδιαδήλωση" στη Βουδαπέστη, με την ευκαιρία της ουγγρικής προεδρίας στην ΕΕ και τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, η ΣΕΣ χειροκροτεί τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των "17 χωρών της ευρωζώνης" στις 11 Μάρτη ως θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και δε λέει κουβέντα για το περιεχόμενο των αντεργατικών αποφάσεων της Συνόδου της ΕΕ στις 25 Μάρτη. Ο δε γενικός γραμματέας της ΣΕΣ ο Τζον Μονκς (ο οποίος πρόσφατα χρίστηκε βαρόνος από τη βασίλισσα της Αγγλίας) ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, για να στηρίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κομισιόν και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Μηχανισμός του κεφαλαίου

Το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα της Ευρώπης επανειλημμένα έχει καταγγείλει αυτήν την οργάνωση ως μηχανισμό του κεφαλαίου που διέθετε αμέτρητους χρηματικούς πόρους για χειραγώγηση των εργαζομένων, την εξαγορά συνδικαλιστών και τον εκμαυλισμό συνειδήσεων.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα εργαλείο του κεφαλαίου, το οποίο αξιοποιείται, προκειμένου να περάσει τις ιδεολογικές, τις πολιτικές και τις οικονομικές κατευθύνσεις των πολυεθνικών στη συνείδηση της εργατικής τάξης.

Η ΣΕΣ συστηματικά προβάλλει, στηρίζει, προωθεί τις εκάστοτε αποφάσεις, που χαράζουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό. Αποφάσεις, που στόχο έχουν την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την προώθηση της "ευελιξίας" της "ανταγωνιστικότητας" και του "εργασιακού μεσαίωνα".

Η ΣΕΣ από την ίδρυσή της υποστηρίζει ότι εργάτες και βιομήχανοι είμαστε αδέρφια και προτείνει εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι να πορευόμαστε αγκαλιασμένοι για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση.

Τα συνδικάτα που συμμετέχουν σε αυτήν (σοσιαλδημοκράτες σε αγαστή συνεργασία με τους οπορτουνιστές) πρωτοστατούν στο ξεπούλημα των εργατικών δικαιωμάτων, στις χώρες τους (βλέπε ΓΣΕΕ στην Ελλάδα - CCOO στην Ισπανία - TUC στην Αγγλία - CGT στη Γαλλία - CGIL στην Ιταλία κ.λπ)».


Συγκέντρωση για το 16ο Συνέδριο της ΠΣΟ

Συγκέντρωση για το «άνοιγμα» του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Νέο Φάληρο.

Το Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο της ΠΣΟ διεξάγεται κάθε 5 χρόνια σε μια διαφορετική ήπειρο και φέτος έχει αποφασιστεί να γίνει στην Αθήνα στις 6 - 10 Απρίλη. Η επιλογή της Αθήνας είναι πολύ σημαντική, γιατί φανερώνει την εκτίμηση του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προς το ΠΑΜΕ και την εργατική τάξη της χώρας μας. Οπως σημειώθηκε και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η συγκέντρωση αυτή πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των δυνάμεων, των οργανώσεων του ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ