ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40

Η αγροτική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει σήμερα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις αξιώσεις και τους σχεδιασμούς της οικονομικής ολιγαρχίας, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και στην ολοένα και πιο ακριβή διάθεσή τους στον ελληνικό λαό.

Τη θέση αυτή ανέπτυξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για στήριξη της αγροτικής οικονομίας στην κατεύθυνση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, για την κυβέρνηση, που πιστά ακολουθεί την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίζονται «ανέφικτες», ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπερασπίστηκε τις επιλογές και της ΕΕ και της κυβέρνησης, ζητώντας προτάσεις μέσα στο συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο. Και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον, προανήγγειλε νέες επιβαρύνσεις των μικρομεσαίων αγροτών, εξαιτίας της ανακατανομής του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα υπάρξει με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ»
Υπάρχουν συνθήκες για φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η λαϊκή οικονομία - εξουσία

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επιστημονικά και τεκμηριωμένα εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, με έναν άλλον τρόπο σχεδιασμού, οργάνωσης και παραγωγής που δε θα εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά τις λαϊκές ανάγκες για τη λαϊκή ευημερία».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος, η οποία σημείωσε με έμφαση ότι «είναι ανάγκη και ώριμες οι συνθήκες για ένα φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης».

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που «ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ίδια προϊόντα μένουν απούλητα, να σαπίζουν σε αποθήκες και χωράφια, αν και οι τιμές είναι χαμηλές και διαθέτουν και ποιότητα».

Τόνισε ότι αιτία της κατάστασης αυτής «είναι οι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν σε κάθε λαϊκή οικογένεια μ' αυτή τη βάρβαρη, άγρια, αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων, των τραπεζών, των μεσαζόντων και των μεγαλεμπόρων, τους βιομήχανους και τα καρτέλ, που εκβιάζουν και παίρνουν την παραγωγή της αγροτιάς "κοψοχρονιά". Και τα τελευταία χρόνια, με άλλοθι την οικονομική κρίση, αφήνουν απλήρωτους τους αγρότες και χρέη πάμπολλα, όπως γίνεται με το ροδάκινο, τη βιομηχανική ντομάτα, το κρασί και μία σειρά άλλα προϊόντα». Μάλιστα επισήμανε ότι «τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, θα ζήσουμε ξανά ελληνοποιήσεις και εκβιασμούς για ακόμα χαμηλότερες τιμές στους κτηνοτρόφους και βεβαίως υψηλές τιμές στην κατανάλωση. Ποιος είναι ο κερδισμένος; Κερδισμένο είναι το μονοπωλιακό κεφάλαιο που ρουφάει τον κόπο και τον ιδρώτα του αγροτοπαραγωγού, αλλά και του εργαζόμενου της πόλης που του πουλάει πανάκριβα».

Τα χρυσά κουτάλια έγιναν ...θηλιές

Ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έκανε η Δ. Μανωλάκου, θυμίζοντας ότι «στον αγροτικό τομέα τα χρυσά κουτάλια που έταζαν στην αγροτιά έχουν γίνει θηλιές που πνίγουν και καταστρέφουν παραγωγικές δυνάμεις».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, είπε πώς «παρουσιάζετε ως ανάπτυξη τα "καλάθια προϊόντων" για κάθε περιφέρεια. Δίκαια οι αγρότες σάς υποδέχονται με διαμαρτυρίες. Δεν σας εμπιστεύονται και ξέρουν ότι τους κοροϊδεύετε. Τα καλάθια σας έχουν λεφτά μόνο για τους επιχειρηματίες αγρότες, γιατί έχετε συναποφασίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στρατηγική του 2020. Θα μείνουν μόνο οι μεγάλοι. Γι' αυτούς ετοιμάζετε τους νέους συνεταιρισμούς, που θα είναι συνεταιρισμοί μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καταδικαστεί σε καταστροφή και εξαφάνιση. Προετοιμάζετε το έδαφος για να υποδεχθείτε τη νέα ΚΑΠ του 2014, όπου θα κυριαρχούν αποκλειστικά οι καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας».

Για τις πολιτικές που συναποφασίζονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «υπάρχουν ομοφωνίες για νέα βάρβαρα, απάνθρωπα και αντιλαϊκά μέτρα που μειώνουν την αμοιβή της εργασίας του εργάτη, του μικρομεσαίου αγρότη, του μικροεπαγγελματία, αλλά και νέα χαράτσια φορολογίας στους λαούς. Ομως, υπάρχουν και ανταγωνισμοί για το ποια πλουτοκρατία σε κάθε κράτος θα κερδίσει περισσότερα από τις μοιρασιές. Να, γιατί αποδεικνύεται σωστή η θέση του ΚΚΕ, ότι δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η οικονομία υπέρ του λαού, με την προϋπόθεση ότι στην εξουσία βρίσκεται πραγματικά ο λαός, υπάρχει λαϊκή εξουσία».

Για «κεντρικό σχεδιασμό με λαϊκό έλεγχο» μίλησε η Δ. Μανωλάκου, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας πως έτσι «τα αγροτικά εφόδια θα είναι φθηνότερα, γιατί δε θα υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος και η παραγωγή σίγουρα θα απορροφηθεί από τα κρατικά εργοστάσια με την κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και τη συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, από τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, με κρατική επιστημονική στήριξη», ενώ «θα μειώνεται το κόστος παραγωγής. Θα αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησης και άμεσης σύνδεσής της με τη μεταποίηση». Κατέληξε, τονίζοντας ότι «ο παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι ανάγκη σήμερα, για να σαρώσει σαν ορμητικό τσουνάμι τους δυνάστες και την εξουσία του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του, την καπιταλιστική σαπίλα και τα αδιέξοδά του».

Αντιαγροτική και αντιδραστική πολιτική

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Στις επιπτώσεις των πολιτικών της ΚΑΠ στους αγρότες, την ελληνική επαρχία, αλλά και τους καταναλωτές αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας την Επερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Ξεκλήρισμα σε πόλεις και χωριά

«Τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής θύελλας είναι το βίαιο ξεκλήρισμα πάνω από 20 χιλιάδες μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών κάθε χρόνο» επισήμανε ο Νίκος Μωραΐτης, προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν είναι μόνο οι αγρότες που ξεκληρίζονται στην ύπαιθρο. Χάνει τη δουλειά του και ένα μεγάλο μέρος των εργατών από το κλείσιμο των γεωργικών βιομηχανιών, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που κλείνουν».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των αντιαγροτικών πολιτικών που εφαρμόζονται, ο Ν. Μωραΐτης σημείωσε ότι «εκφράζονται διαχρονικά με τη μείωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, την αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων, την κατακόρυφη άνοδο του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο σε αρκετά δισεκατομμύρια, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Εχουμε δραστική μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας. Είναι πράγματι καθηλωμένες και πιο κάτω από τις τιμές της δεκαετίας του 1990. Εχουμε την κυριαρχία, τους εκβιασμούς των καρτέλ των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, την αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, των μέσων, των εφοδίων, την αύξηση στο ΦΠΑ, την τεράστια αύξηση στα καύσιμα, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών στον ΕΛΓΑ». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος που «μειώθηκαν κατά 63,5% μέσα σε δέκα χρόνια. Από τις 12.000 έφθασαν τις 4.500 το 2010».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε επίσης ότι για όλα αυτά «τεράστιες, επίσης, είναι και οι ευθύνες των τριτοβάθμιων οργανώσεων, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, που ήταν ο "Δούρειος Ιππος", το όχημα, για να περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές, αντιαγροτικές πολιτικές. Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής

Στο «πακέτο» ιδιωτικοποιήσεων που απορρέει από την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ και του μνημονίου αναφέρθηκε ο Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι προωθείται «η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, με δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο του αγροτικού τομέα. Προωθείται, δηλαδή, η απαλλαγή της από τις θυγατρικές κρατικοσυνεταιριστικές εταιρείες. Ιδιωτικοποιούνται μια σειρά εταιρείες που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, όπως είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ, η ΕΛΒΙΖ και άλλες. Δηλαδή εταιρείες που συνδέονται, όπως είπα, με τη μεταποίηση γεωργικών, κτηνοτροφικών προϊόντων και παραγωγής εφοδίων προς όφελος των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι γύρω από αυτές τις κρατικοσυνεταιριστικές εταιρείες».

Ο Α. Τζέκης ανέφερε ότι είναι πολιτική επιλογή η αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Παρουσίασε ως παράδειγμα τη ζάχαρη, λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση να περιοριστεί η παραγωγή της ζάχαρης στο 50% των εγχώριων αναγκών. Το αποτέλεσμα ήταν το 2000 επί ΠΑΣΟΚ να κλείσουν δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη και στη Λάρισα. Τι είχαμε; Είχαμε χτύπημα των τευτλοπαραγωγών, το ξεκλήρισμά τους και μείωση της τιμής. Παράλληλα, είχαμε απολύσεις εργαζομένων, είχαμε αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, αφού οι ανάγκες της χώρας είναι 300 χιλιάδες για κατανάλωση, η ποσόστωση ήταν 158 χιλιάδες και η παραγωγή ήταν 75 χιλιάδες».

Θύματα των εμποροβιομηχάνων

«Σήμερα ο ελαιοπαραγωγός της χώρας μας κυριολεκτικά δουλεύει τσάμπα στο χωράφι του και δουλεύει σκληρά» τόνισε στην παρέμβασή του ο Σταύρος Σκοπελίτης, εστιάζοντας στα προβλήματα των παραγωγών λαδιού. Οπως είπε, «από τον ιδρώτα και τον κόπο του παραγωγού κερδίζουν κάποιοι και κερδίζουν μάλιστα και αρκετά. Αυτοί βέβαια είναι οι εμποροβιομήχανοι και οι μεγαλοκαταστηματάρχες. Αυτοί άρπαξαν το λάδι στις εξευτελιστικές τιμές του 1,80 ευρώ, που είναι η χειρότερη τιμή των τελευταίων δεκαετιών και το πουλάνε μετά στον τελικό καταναλωτή 3 και 4 φορές πιο ακριβά. Το ίδιο γίνεται και με την βρώσιμη ελιά. Την πήραν στο 0,80 ευρώ και την μοσχοπουλάνε στον καταναλωτή». Συνέχισε λέγοντας ότι οι έμποροι «αρπάζουν με όποιες τιμές θέλουν το λάδι από τον παραγωγό και το πουλάνε σε ληστρικές τιμές στον καταναλωτή. Τη δυνατότητα αυτή την έδωσε η πολιτική η δική σας και της Νέας Δημοκρατίας: Μια πολιτική που δεν άφησε όρθιο τίποτα, κανένα προστατευτικό μέτρο που υπήρχε, όπως αυτό που είχε σχέση με τις τιμές ασφάλειας, αλλά και με τη διατίμηση των προϊόντων στην αγορά, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο το μικρομεσαίο παραγωγό στη ληστρική επέλαση του μεγαλοκεφαλαιούχου που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας του ελαιολάδου. Θεοποιήσατε την ιδιωτική πρωτοβουλία και οι δυο σας και αναγάγατε τον κλέφτη, τον κάθε ληστή, τον κάθε άρπαγα του ιδρώτα του μικρομεσαίου παραγωγού σε σωτήρα της ελληνικής οικονομίας». Επίσης αναφέρθηκε στην αλιεία, λέγοντας πως «με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οδηγείτε στην καταστροφή. Η μόνη διέξοδος για το μικρομεσαίο ψαρά είναι να τραβήξει έξω το καράβι του και να το κόψει στη μέση. Αυτή είναι η αναπτυξιακή σας πολιτική σήμερα. Με τον τρόπο αυτό στερείτε το λαϊκό καταναλωτή από καλό και φθηνό ψάρι».

Στον αέρα οι αποζημιώσεις

Συγκεκριμένα θέματα που «καίνε» τους παραγωγούς της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας έθεσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, διερωτώμενος «τι θα γίνει με το πράσινο σκουλήκι και τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα; Λέγατε ως τώρα ότι μάλλον δε θα ενταχθεί η υπόθεση αυτή στον ΕΛΓΑ, δεν θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ και θα πάμε στα ΠΣΕΑ. Περιμένουμε ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις». Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το «τι θα γίνει με τα μεταλλαγμένα, με το βαμβάκι - αν θα επιτραπεί η καλλιέργεια, γιατί αυτό θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ισχυρές - αλλά και με τον αραβόσιτο».

Οσον αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς σε Ημαθία και Πέλλα «θύμισε πως υπήρχε υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα αναλάμβανε την ευθύνη να πληρωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί για τα περσινά, του 2010 - υπάρχουν εκκρεμότητες και από το 2009 - μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στο τέλος δηλαδή της περασμένης χρονιάς. Μπήκαμε στον τρίτο μήνα του καινούριου χρόνου και ακόμα δεν πληρώθηκαν».

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα του Αχελώου, λέγοντας ότι «έχουμε επανειλημμένες τοποθετήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, της κυρίας Μπιρμπίλη, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό το έργο, είτε του υπουργού Υποδομών, ο οποίος περιορίζει το ενδιαφέρον του στο να μην καταστραφεί η υπάρχουσα σήραγγα».

Το Μητρώο Αγροτών

Στις επιλογές που πλήττουν τη φτωχή αγροτιά, αλλά και στις αυταπάτες που επιχειρεί να σπείρει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Ειδικά για το Μητρώο Αγροτών σημείωσε ότι «μέσα σε μια νύχτα, με βάση το αγροτικό εισόδημα και αν οι αγρότες είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή όχι, πετάχτηκαν έξω και δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες διακόσιοι πενήντα περίπου χιλιάδες Ελληνες αγρότες». Επίσης πρόσθεσε ότι σήμερα «αφήνονται ελεύθερες οι τιμές των αγροεφοδίων να πάνε στα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πάνε στα Τάρταρα». Ειδικά για την ασφάλιση και τις αποζημιώσεις των αγροτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «η πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών στον κλάδο ασφάλισης Υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ σημαίνει νέα άγρια επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δίκαιης αποζημίωσης για τις καταστροφές».

Ειδικά για τον αγροτουρισμό και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο Χ. Χαραλάμπους θύμισε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «η προκάτοχός σας υπουργός είπε, όταν γινόταν η συζήτηση για το μητρώο των αγροτών, ότι πρέπει να σταματήσουμε πια να θεωρούμε τον αγρότη με την κλασική έννοια, που είναι "αγρότης, χωράφι, παραγωγή αγροτικών προϊόντων", διότι η σύγχρονη έννοια του αγρότη είναι ουσιαστικά "αγρότης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αγροτουρισμός". Βέβαια, όσοι προσπάθησαν με τον αγροτουρισμό να λύσουν το πρόβλημά τους αυτήν τη στιγμή πραγματικά υποφέρουν, εκτός ίσως από κάποιους μετρημένους στα δάκτυλα "ημετέρους"».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει προτάσεις ενσωμάτωσης και αποδοχής...

Σπ. Χαλβατζής: Με μερεμέτια δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Στη λογική των «εφικτών προτάσεων» επιχείρησε να περιορίσει τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και τη συνεχή χειροτέρευση της θέσης των μικρομεσαίων αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης κατηγόρησε το ΚΚΕ, την ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ επειδή δε συμμετέχουν στο στημένο διάλογο για τα αγροτικά, που γίνεται στις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, ο Κ. Σκανδαλίδης ισχυρίστηκε ότι η Επερώτηση του ΚΚΕ αποτελεί «συνολική άρνηση, γιατί όπως είναι διατυπωμένη κεφαλαιοποιεί τη συνολική άρνηση στην πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση στον αγροτικό χώρο».

Ο υπουργός ζήτησε «εφικτές προτάσεις» (δηλαδή διαχειριστικές) και είπε ότι η πρόταση «για απομονωμένη Ελλάδα και ελληνική γεωργία δεν είναι μια πρόταση που στη σημερινή πραγματικότητα μπορεί να έχει εφαρμογή».

Κατά τον Κ. Σκανδαλίδη η συμμετοχή μας στην ΕΕ «έχει δυσκολίες αλλά έχει και τα πλεονεκτήματά» της, αφού, όπως είπε, το 40% της αξίας της γεωργικής παραγωγής αντιστοιχεί με εισροή κοινοτικών πόρων. Ισχυρίστηκε δε ότι αυξάνεται η γεωργική απασχόληση και είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αισθητή βελτίωση του ισοζυγίου, αφού από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν το έλλειμμα, πήγε στα 2,8 δισ. το 2010, ενώ υπήρξε και αύξηση κατά 6% των εξαγωγών σε σημαντικούς τομείς όπως το κρέας, το βαμβάκι και άλλα προϊόντα.

Αναφερόμενος στην Αγροτική Τράπεζα είπε ότι είναι ένας πιστωτικός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να σταθεί στην αγορά, ενώ για τον ΕΛΓΑ ανέφερε ότι είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός, που πρέπει να έχει ένα στοιχειωδώς ανταποδοτικό χαρακτήρα. Πρέπει, είπε, να παίρνει την εισφορά και ισχυρίστηκε ότι για το 2011 για κάθε ένα ευρώ που βάζει ο αγρότης στην εισφορά του το κράτος βάζει 1,5 ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «γιατί τότε θα φτωχύνουμε όλοι, αν υπολογίσουμε ότι δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που λέτε, να τα ρίξουμε όλα κάτω και να αποφασίσει ένα άλλο πολιτικό σύστημα πώς θα μοιραστεί ο πλούτος στη χώρα».

Είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για στροφή στην αγροτική παραγωγή, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων και προσπαθεί να διαμορφώσει «ένα στοιχειωδώς ανταγωνιστικό αγροτοδιατροφικό μοντέλο».

Σχετικά με το αίτημα για την αύξηση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει με βάση τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών και το ίδιο ισχύει και με την αύξηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου.

Τέλος αναφερόμενος στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είπε ότι υπάρχει μια τάση μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού και η χώρα μας εκτός των άλλων θα επιβαρυνθεί και από την ανακατανομή σε σχέση με τις νέες χώρες που μπήκαν στην ΕΕ και η κυβέρνηση μέσα από τις διαπραγματεύσεις προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται τη μείωση των πόρων.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Απάντηση τους ισχυρισμούς του υπουργού Γεωργίας έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Αναφερόμενος στη μη συμμετοχή του Κόμματος στο διάλογο της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν πρόκειται για διάλογο, αφού οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις που γίνονται έχουν χαρακτήρα φιέστας όπου όλα είναι προαποφασισμένα και το μόνο που δέχονται οι κυβερνώντες είναι κάποιες μικροδιορθώσεις σε κάποιες λεπτομέρειες.

Αναφορικά με την ΑΤΕ, είπε ότι η προοπτική ιδιωτικοποίησής της θα οδηγήσει στην πτώχευση εκατοντάδες μικρομεσαίους αγρότες, αφού η ΑΤΕ, εκτός των άλλων, έχει υποθηκευμένα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, με τη στήριξη της ΝΔ φέρνει δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί και τόνισε:

«Η στρατηγική σας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η στρατηγική της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, οδηγεί στην καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οταν μιλήσαμε και προβλέψαμε αυτήν την προοπτική, όταν πριν από χρόνια μιλούσαμε στους αγρότες για αυτήν την προοπτική, μας λέγατε ότι καταστροφολογούμε, κινδυνολογούμε και τρομοκρατούμε τη μικρομεσαία αγροτιά».

Λέγαμε, τόνισε, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, θα διώξει τους μικρομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους, ότι θα οδηγήσει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, είπε ο Σπ. Χαλβατζής και ανέφερε ότι σήμερα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας ξοδεύονται από 5-6 δισ. ευρώ, ενώ προϊόντα, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, εισάγονται, ενώ στο παρελθόν είχαμε και εξαγωγές.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, θεωρεί ότι τα μερεμέτια και οι μικροδιορθώσεις δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και για αυτό υποστηρίζουμε και παλεύουμε και ενισχύουμε το συντονισμό της πάλης και της συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς, με την εργατική τάξη, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στην προοπτική του αγώνα για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας που θα ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση και για αυτό στηρίζουμε αγώνες με προοπτική ρήξης και ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Τα άλλα κόμματα

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του πιστεύει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, βοήθησε με αρκετά χρήματα τους Ελληνες αγρότες και το μόνο που βρήκε να πει για την κυβερνητική πολιτική ήταν ότι από την ομιλία του υπουργού δεν κατάλαβε «ποιο είναι το μοντέλο της κυβέρνησης και πού θέλει να κατευθύνει την αγροτική πολιτική και τη στήριξη της κτηνοτροφίας».

Ο Α. Ροντούλης, από το ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι θα αποφύγει «τον πειρασμό να ασκήσει κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, γιατί είναι το μόνο εύκολο που μπορεί να κάνει κάποιος» και είπε ότι ο υπουργός Γεωργίας περιορίστηκε σε γενικολογίες.

Από το ΣΥΡΙΖΑ η Ε. Πασχαλίδου είπε ότι το κόμμα της ζητάει «αλλαγή στάσης για τη διάσωση της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα μας και ανέφερε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί αλλαγές και ρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο γεωργικός τομέας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ